Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Anunț ȘOCANT Medic: Jumătate din pacienţii externaţi din terapie intensivă sunt morți

Publicat

in

Din cei 7-8 pacienţi care sunt externaţi zilnic din Secţia de terapie intensivă Covid de la Institutul de Medicină Urgentă din capitală, jumătate sunt persoane decedate.

Datele oficiale arată că rata infectărilor zilnice şi a deceselor, creste de la o zi la alta, iar spitalele şi secţiile de terapie intensivă din ţară sunt pline până la refuz. Mai mult, în fiecare zi, în instituţiile medicale spitaliceşti din Moldova ajung peste 400 de pacienţi noi cu COVID-19, iar acest lucru pune o presiune enormă pe sistemul medical din ţară, transmite presa din Republica Moldova.

Specialiştii susţin că unica metodă şi cea mai bună de prevenire şi tratament a infecţiei Covid la moment este vaccinarea şi îndemnă populaţia să se imunizeze, transmite Mesager.

În prezent, în secţia de terapie intensivă a Institutului de Medicină Urgentă (IMU) din capitală sunt trataţi cei mai gravi pacienţi cu COVID-19, aduşi din întreaga ţară. În ultimele două luni, numărul persoanelor internate în stare extrem de gravă aici este în continuă creştere, spun doctorii.

„La moment, noi avem 62 de pacienţi în stare extrem de gravă, dintre care 12 sunt intubaţi. În ultima lună starea devine critică, fiindcă absolut toate paturile pe care le avem sunt pline. Cererea de internare pentru astfel de pacienţi creste din zi în zi. Dar dacă luăm numărul de externări, la noi, în secţia de reanimare, pentru 62 de paturi avem cam 7-8 externări, dintre care jumătate din ei, din aceşti 8 care se externează, sunt decese”, povesteşte directorul IMU, Mihail Ciocanu.

în prezent, în secţia de terapie intensivă Covid de la Institutul de Medicină Urgentă, activează practic non-stop în jur de 120 de cadre medicale.

„Sa-şi închipuie cum noi stăm în combinizoane, cum stau asistenţii, infermierii, medicii cate 4-6 ore la rând la patul pacientului, cum ne sufocam. Ne este foarte greu să lucrăm, dar oricum facem faţă situaţiei. Pacienţii sunt mult mai gravi, este mult mai severă aceasta tulpină”, menţionează asistenta medicală şefă, Olga Pinteac.

Potrivit autorităţilor din sănătate, în tara noastră, intensitatea procesului epidemiologic este în ascensiune, ceea ce pune o presiune enormă asupra sistemului spitalicesc.

„Pentru că, o mare parte dintre pacienţi ajung să facă forme grave care necesita spitalizare, inclusiv mulţi pacienţi necesită internare în secţia de terapie intensivă. În această situaţie, suntem practic în situaţia când trebuie să rearanjăm, să extindem fondul de paturi care este disponibil, paturile sunt ocupate la capacitate foarte înaltă, atât în municipiul Chişinău, cât şi în raioanele din Republica Moldova”, subliniază secretarul de stat la Ministerul Sănătăţii Svetlana Nicolaescu.

Institutul de Medicină Urgentă are şi o secţie post-reanimare COVID, unde sunt internaţi pacienţii care încă prezintă stări foarte grave, dar nu au nevoie de terapie intensivă. Pe motiv că instituţia este una cu profil non-chirurgical, administraţia face totul pentru ca să nu ignore şi necesităţile altor pacienţi.

„Angajaţii încă fac faţă situaţiei, dar evident că efortul emoţional, efortul fizic este foarte mare şi rugăm încă o dată populaţia să se vaccineze în mod de urgenţă, deoarece nu există o alta metodă mai bună de prevenire, dar şi de tratament a infecţiei, decât vaccinarea”, îndeamnă directorul IMU, Mihail Ciocanu.

Medicii mai spun că mulţi dintre cei ajunşi în stare gravă cu greu reuşesc să se trateze, întrucât 9 din 10 persoane care nimeresc în secţiile de terapie intensivă nu sunt vaccinate.

„Îndemnam toate persoanele să se protejeze în primul rând pe sine, pentru că vaccinul, cunoaştem astăzi că ne protejează de formele grave şi de spitalizări. Astăzi, din totalul pacienţilor care sunt internaţi cu COVID-19 în spitale, peste 88 la sută sunt persoanele care nu au schema completă de vaccinare. Dacă ne referim la persoanele internate în terapia intensivă şi la cei care sunt la ventilaţie asistată, în cazul dat, în această categorie – peste 91-92 la sută din aceşti pacienţi nu sunt imunizaţi”, menţionează Svetlana Nicolaescu.

Pragul de infectări zilnice în Moldova depăşeşte în ultimul timp 1.500 de persoane. În spitalele din ţară, din totalul de peste 2.800 de paturi, libere mai rămân doar în jur de 300 de locuri. În acelaşi timp, situaţia este şi mai gravă în secţiile de terapie intensivă, unde din cele 320 de paturi, 95 la sută sunt ocupate.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame

NATIONAL

Contraziceri în coaliție pe taxa de solidaritate! Kelemen Hunor: ‘Sună urât, nu sună prietenos, dar trecem printr-o perioadă grea’

Publicat

in

De

Vicepremierul Kelemen Hunor afirmă că “taxa de solidaritate” pe care ar urma să o plătească companiile cu cifră de afaceri de peste 100 de milioane de euro “nu este ceva permanent”, ci ar urma să fie introdusă pentru unu, doi sau trei ani. “Sunt perioade când trebuie să fii solidar cu acei cetăţeni şi cu acea societate unde faci profit şi pe seama căreia faci profit. Sună urât, nu sună prietenos, dar trecem printr-o perioadă grea, nimeni nu vrea să alunge investitorii, nimeni nu vrea să facă rău nimănui”, susţine Kelemen Hunor.

“Astăzi (marţi – n.r.) nu am discutat, ieri a fost o discuţie scurtă şi vom continua când discutăm despre buget. E vorba despre o propunere pentru o perioadă scurtă, de un an de zile, poate să fie şi doi-trei ani de zile, dar nu asta este important, nu este ceva permanent. Şi e vorba de a creşte veniturile la buget într-o perioadă dificilă, când eşti nevoit, din cauza inflaţiei, din cauza creşterii preţurilor la energie care nu depinde de Guvernul nostru, nu depinde nici de Uniunea Europeană, vedeţi că se întâmplă peste tot, să mai aduci la buget nişte sume prin care poţi să îi ajuţi pe acei oameni care au nevoie de ajutor, dar în acelaşi timp trebuie să faci şi investiţii în sănătate, în educaţie, în domenii importante. Şi atunci eu am propus la un moment această taxă. Toată lumea vorbea de taxă de solidaritate şi am spus ok, dar haideţi să vedem cine cu cine trebuie să fie solidar într-o astfel de perioadă. Nu este ceva uzual, trebuie o discuţie şi cu mediul de afaceri. Au existat deja mici discuţii, unii acceptă mai uşor, alţii acceptă mai greu, dar eu spun aşa: o taxă de 1% din cifra de afaceri pentru o perioadă de un an de zile, şi vorbim de cifra de afaceri pentru anul 2021 ca să nu ne încurcăm în 2022, atunci acest lucru înseamnă un venit important şi trebuie să spunem şi destinaţia: să nu fie la categoria cheltuielilor permanente. Trebuie să spunem că mergem cu aceşti bani să investim în sănătate, să investim în educaţie, astea sunt domeniile prioritare”, a declarat Kelemen Hunor, marţi seară, la TVR.

El a susţinut că banii din “taxa de solidaritate” nu ar urma a fi folosiţi pentru majorările de venituri, explicând că pentru acest lucru pot fi folosite sume provenite din alte surse.

“Liberalii sunt în acest moment mai reticenţi. Nu contează, e o discuţie în coaliţie. Dacă vom ajunge la un consens, se face, dacă nu, nu. Dacă nu se ajunge la un consens atunci trebuie găsită o altă formulă, o altă sursă de venit, fiindcă nimeni nu doreşte o creştere a taxelor. Aici e vorba despre ceva foarte temporar şi foarte precis. (…) Eu am văzut discuţiile: unii vorbesc de profit, alţii vorbesc de cum se poate ocoli o astfel de suprataxare. Dar şi în acest moment, dacă ne uităm la profit, vedem multe firme – şi nu vreau să spun că toată lumea face la fel – cum facturează pentru firma mamă consultanţă, mentenanţă, drept de folosire a nu ştiu ce şi aşa mai departe, până la urmă rămân cu un profit foarte, foarte mic sau fără profit. Dar până la urmă, ei aicea fac afaceri. Plătesc taxe, e foarte bine! Asigură locuri de muncă, e foarte bine! Dar sunt perioade când trebuie să fii solidar cu acei cetăţeni şi cu acea societate unde faci profit şi pe seama căreia faci profit. Sună urât, nu sună prietenos, dar trecem printr-o perioadă grea, nimeni nu vrea să alunge in vestitorii, nimeni nu vrea să facă rău nimănui”, a adăugat Kelemen Hunor.

El a spus că se pot găsi modalităţi prin care firmele pot fi ajutate pe termen mediu sau lung, însă în acest moment este nevoie de resurse la buget, iar această taxă este una dintre resurse.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult

NATIONAL

Mirel Talos, Anca Damian, laureats of the Academy Awards for 2019

Publicat

in

De

The Romanian Academy Awards for 2019 will be awarded, on Wednesday, in an edition to be held both with physical attendance and online, among the winners being writer Mirel Talos, for the novel “Somewhere in Transylvania”, and film director Anca Damian, for the animation “Marona’s Fantastic Journey” (co-production Romania, France, Belgium).

“The event will take place at the Hall of the Romanian Academy, in hybrid format, with the participation of the members of the General Assembly and the winners,” the Communication Office of the Romanian Academy states in a press release sent to AGERPRES.
As every year, there are 14 scientific sections of the Romanian Academy considered for the awards, namely: literature and philology, history, mathematics, physics, chemistry, technical sciences, information technology, biology, medicine, agronomy, forestry, sociology, psychology, philosophy, fine arts, theatre and music.

During the event, which starts at 10.00 am, the Romanian Academy will award nine “Academic Merit” diplomas and eight “Cultural Distinction” diplomas to institutions and personalities of the cultural and academic world, including the Centre for Transylvanian Studies, television journalist and producer Lucia Hossu-Longin, actors George Mihaita, Horatiu Malaele, Maia Morgenstern.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

Publicitate decathlon.ro

În Trend