Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Anunț important al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică: Centrala nucleară Zaporojie, reconectată la rețeaua electrică ucraineană

Publicat

in

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a anunțat sâmbătă că centrala nucleară Zaporojie (ZNPP) a fost reconectată la rețeaua electrică ucraineană.

“ZNPP din Ucraina primește din nou energie electrică direct de la rețeaua națională după ce inginerii au reparat una dintre cele patru linii electrice externe principale care au fost avariate în timpul conflictului”, a precizat agenția într-un comunicat postat pe site-ul său.

Centrala nucleară Zaporojie, situată în Energodar, se află sub controlul trupelor rusești. Rușii au susținut că, până de curând, a fost atacată constant de forțele armate ucrainene, dar în ultimele zile, potrivit lui Aleksandr Volha, șeful administrației militare și civile din Energodar, bombardamentele au încetat.

La începutul acestei luni, o misiune a AIEA condusă de directorul general Rafael Grossi a vizitat centrala. Ulterior, agenția a emis un raport, solicitând crearea unei zone de siguranță în jurul centralei ZNPP pentru a preveni accidentele cauzate de ostilități. Doi membri ai personalului AIEA rămân la centrala nucleară ZNPP pentru a monitoriza starea acesteia.

Ultima dintre unitățile în funcțiune de la centrala nucleară Zaporojie, cea de-a șasea, a fost oprită la 11 septembrie. Motivul a fost avarierea liniilor electrice de înaltă tensiune care alimentau sistemul cu energie electrică produsă la centrală. Singura linie de transmisie funcțională merge către teritoriile controlate de Kiev, dar autoritățile din regiunea Zaporojie au raportat că nu a primit energie electrică de mai multe zile.

Luni, Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a raportat restabilirea unei a treia linii electrice de rezervă la centrala nucleară Zaporojie. Între timp, rușii anunțaseră că regiunea Zaporojie este alimentată cu energie electrică din Crimeea.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Pacientă a dr. Cîrstoiu: „Când a fost grav, de operație, am mers la stat. Când era de consultații, analize și de scos firele, la clinica privată Anemona”

Publicat

in

De

„În februarie 2022, dr. Cîrstoiu m-a consultat la Anemona, în martie m-a operat la stat, apoi tot în martie mi-a scos firele la Anemona. În august voia să mă opereze din nou la stat și doar acesta este mesajul pe care-l arată acum Cîrstoiu”, spune pacienta, după ce candidatul PSD-PNL a făcut publice joi mesaje care consideră că-l ajută în afirmația lui că „nu am luat pacienți de la stat la privat”. În aceste condiții, pacienta a fost de acord să descrie toți pașii medicali stat – privat și să-i ilustreze prin documente oficiale și mesaje electronice.

Catalin Cirstoiu și un bon de consultatie de la clinica privataFoto: Colaj HotNews.ro

  • Printre documentele publicate astăzi de HotNews.ro este și bonul fiscal de 475 lei, bani plătiți pe 25 martie 2022 de pacientă pentru ”extragere fire sutură” la Anemona. Sunt firele scoase la privat după operația făcută la stat. Extragerea firelor este realizată, în mod normal, în spitalul al cărui pacient este, în acest caz, la Spitalul Universitar de Urgență București. În cazul pacientei, extragerea firelor s-a făcut la clinica familiei Cîrstoiu.
  • Conform fostului premier Theodor Stolojan, care a intervenit în ședința PNL, moment relatat de Digi 24, ce se întâmplă în cazul dr. Cîrstoiu arată „ciupercăraia” din sistemul de sănătate: „Actele medicale care nu presupun cheltuieli mari sunt îndreptate spre aceste clinici private, iar actele medicale care presupun cheltuieli mari de sănătate sunt îndreptate spre spitalele de stat”.

Dr. Cătălin Cîrstoiu a arătat miercuri la B1TV și joi, pe pagina oficială de Facebook, mesaje care, potrivit medicului, ar demonstra că „acel pacient nu doar că nu a fost direcționat la vreo clinică privată pentru consultații, ci exact opusul, a fost trimis la Spitalul Universitar”.

Candidatul PSD-PNL susține că este victima „unui articol mincinos și mârșav” al Hotnews.ro.

Pacienta spune că medicul „amestecă intenționat datele mesajelor” și că, drept urmare, ea a decis să arate mesajele și facturile care „demonstrează că am fost plimbată, de mai multe ori” între spitalul public manageriat de Cîrstoiu și clinica Anemona, deținută de familia Cîrstoiu. „Când era grav, de operație, mergeam la stat. Când era de consultații și de scos firele, la privat, la clinica privată Anemona”, susține pacienta.

Este unul dintre cei 4 pacienți care s-au adresat redacției

Pacienta a povestit cum pe 21 februarie 2022 a fost direcționată de Spitalul Universitar spre Clinica Anemona pentru consultații la medicul Cătălin Cîrstoiu. Apoi, a fost internată în martie și operată la stat. Tot în martie, după operație, a fost rechemată la Anemona pentru scoaterea firelor și tratament postoperator.

23 martie 2022:

Pacientă: Când să vin la spital și care este următorul plan terapeutic?

Medic: Veniți vineri la ora 14:30 pentru a discuta cu dl Profesor și scoatem firele.

Pacientă: Vă anunț când ajung la spital. Da?

Medic: La clinica Anemona Med vă rog.

9 iunie 2022:

Pacientă: Am lăsat cardul de sănătate la spital iar fetele de la registratură mi-au spus să vă întreb pe dvs când pot să-l ridic.

Rezident: Bună seara, veniți miercuri 15 iunie la Anemona Med, o să aduc și cardul de sănătate.

Ce a spus Cătălin Cîrstoiu

„Acel pacient nu doar că nu a fost direcționat la vreo clinică privată pentru consultații, ci exact opusul, a fost trimis la Spitalul Universitar de Urgență București”.

Mesajul prezentat de Cîrstoiu:

Anemona Med: „Având în vedere că nu s-a ameliorat, singura opțiune terapeutică rămasă rămâne [redactat/anonimizat]. Vă gândiți și îmi spuneți. Domnul Profesor vă oferă tot sprijinul la Spitalul Universitar”.

Ce spune pacienta

„Mesajele în care medicul îmi spunea să merg la Anemona au fost în martie 2022 și iunie 2022. Dr. Cîrstoiu arată un mesaj de mai târziu, din august 2022, când mi-au propus să mă opereze a doua oară, la stat, căci prima operație nu mergea bine”.

Cronologia prezentată de pacientă:

28 februarie 2022: „Am fost la prima consultație la dr. Cîrstoiu la Anemona. Am plătit 700 lei ” (conform bonului fiscal)

1 martie 2022: „Am fost chemată la Anemona pentru testul Covid necesar internării la Universitar. Am plătit 200 lei. Nici măcar analiza aceasta nu m-au lăsat să o fac la spital, unde era gratuită. Pe buletinul de analize eliberat de Anemona este trecut inclusiv numele medicului meu curant, Cătălin Cîrstoiu”.

TEST COVID

2 martie 2022: „Am fost internată la SUUB, iar pe 9 martie am fost operată de dr. Cîrstoiu”. (conform documentelor medicale)

25 martie 2022: „Am fost chemată la Anemona pentru scoaterea firelor după operație. Am plătit 475 de lei.” (conform bonului fiscal).

Ca și în alt caz prezentat de HotNews.ro, pacienta a fost consultată și tratată la Anemona, dar plata a făcut-o către firma Praxis Medical, care aparține, de asemenea, familiei Cîrstoiu.

În vară a continuat

Conform documentelor, pacienta a continuat să fie chemată la consultații la Anemona și pe parcursul verii.

Pe 5 iulie 2022 a plătit 500 de lei (conform bonului fiscal).

Pe 31 august s-a adresat medicului de legătură, de la Spitalul Universitar, spunând că are dureri în continuare. I s-a răspuns în aceeași zi fiind informată că singura soluție este o nouă intervenție chirurgicală. Acesta este mesajul publicat joi de dr. Cîrstoiu:

Medic: ”Având în vedere că nu s-a ameliorat, singura opțiune terapeuitcă rămâne… Vă gândiți și îmi spuneți. Domnul Profesor vă oferă tot sprijinul la Spitalul Universitar”.

„Nu m-am mai operat a doua oară la dr. Cîrstoiu. Până la urmă am fost la Iași, la un alt specialist ortoped și am rezolvat cazul meu medical”, spune femeia.

Cazul este unul dintre cele patru prezentate zilele trecute de Hotnews.ro de pacienți tratați de dr. Cîrstoiu la Anemona. Dintre ei, trei au fost redirecționați de către angajații de la Spitalul Universitar (în relație de subordonare cu managerul Cîrstoiu) la clinica privată a familiei Cîrstoiu.

Citeste mai mult

NATIONAL

WTA Rouen: Gabriela Ruse s-a calificat în sferturi – Set câștigat la zero în fața unei jucătoare din Top 50

Publicat

in

De

Gabriela Ruse a reușit o victorie importantă în optimile de finală ale turneului „WTA 250” de la Rouen în fața franțuzoaicei Clara Burel (44 WTA), scor 6-0, 2-6, 6-3.

Gabriela RuseFoto: Flaviu Buboi/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

>> Lidera mondială, calificare după două seturi în sferturile de finală ale WTA Stuttgart

Clara Burel, eliminată de Gabriela Ruse în optimile WTA Rouen

După victoria categorică din primul tur în fața japonezei Nao Hibino, Gabriela Ruse a început în forță meciul cu Clara Burel și a câștigat primul set cu 6-0.

În setul al doilea, jocul româncei nu a mai funcționat, iar franțuzoaica a câștigat la pas, profitând de greșelile adversarei.

Decisivul a început perfect pentru Ruse care cu trei breakuri a dus rapid scorul la 5-1 și în ciuda revenirii adversarei și a unei mingi de meci ratate, și-a asigurat victoria după o oră și 55 de minute.

Venită din calificări, Gabriela Ruse va întâlni în sferturile de finală câștigătoarea dintre Anna Karolina Schmiedlova (68 WTA) și Caroline Garcia (23 WTA, a doua favorită).

Pentru accederea în sferturi, românca și-a asigurat un cec în valoare de 5.750 de euro și 58 de puncte în clasamentul mondial.

Open de Rouen 2024 este un turneu din categoria WTA 250 ce se desfășoară în perioada 15-21 aprilie. Se joacă pe zgură și este dotat cu premii totale în valoare de 267.082 $. Campioana en-titre este Viktorija Golubic.

>> WTA Stuttgart: Trei dintre marile favorite, calificate în sferturi

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend