Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Anumiți meșteșugari tradiționali vor putea primi o indemnizație de câteva mii de lei

Avatar

Publicat

in

Meșteșugarii tradiționali din țara noastră ar putea primi, pe o perioadă de cinci ani, o indemnizație de la autoritățile locale, a cărei valoare va putea ajunge la peste 5.000 de lei, potrivit unui proiect ce a primit chiar azi votul decisiv din Parlament, iar acum se îndreaptă spre promulgare.

Proiectul legislativ ce a primit votul decisiv al deputaților stabilește, în esență, cadrul legal pentru recunoașterea statutului de meșteșugar tradițional. Astfel, una dintre prevederile conținute de document stabilește că meșteșugarii tradiționali vor putea primi, de la autoritățile locale, o indemnizație, ce va putea fi acordată pe o perioadă limitată, respectiv de cinci ani.

În funcție de bugetele autorităților, valoarea indemnizației acordate meșteșugarilor va fi cuprinsă între salariul minim net pe țară (2.230 de lei în 2020) și salariul mediu brut pe economie (5.429 de lei în prezent).

Totuși, pentru a putea beneficia de această indemnizație, meșteșugarii vor trebui să îndeplinească anumite condiții. Astfel, aceștia vor putea indemnizația doar dacă se înscriu într-un registru național al meșteșugarilor sau dacă dețin titlul de tezaur uman viu.

Potrivit proiectului, indemnizația pentru meșteșugari va putea fi cumulată cu orice fel de venituri obținute de beneficiar.

După cum stabilește propunerea legislativă, meșteșugari tradiționali sunt considerați cei care realizează, prin tehnici preponderent manuale, obiecte de uz utilitar sau decorativ, care sunt reprezentantive pentru obiceiurile și practicile locale, transmise din generație în generație.

Pe de altă parte, conform Ordinului Ministerului Culturii nr. 2.491/2009, tezaur uman viu este un titlu acordat “acelor persoane care sunt recunoscute de către comunitate drept creatoare şi transmițătoare de elemente ale unui domeniu al patrimoniului cultural imaterial, în forma şi cu mijloacele tradiționale nealterate”.

Atenție! Proiectul nu se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial.

Comenteaza cu profilul de FB

ACTUAL

Alina Gorghiu îi liniștește pe alegători: ‘Nimeni nu se îmbolnăvește în secția de vot’

Avatar

Publicat

in

De

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Atenție! Legea se va aplica de sâmbătă. Toți românii sunt vizați

Avatar

Publicat

in

De

Noua lege, nr. 273/2020, prevede şi situaţiile care autoritățile locale vor putea intra pe proprietățile private neîngrijite, dar şi motivele care au dus la necesitatea redactării şi aprobării actului normativ, conform Avovcatnet.ro.

Autorităţile pot intra şi desfăşura lucrări pe proprietăţi private în următoarele cazuri: necurățarea terenurilor şi a locurilor de depozitare aflate în proprietate sau a căilor de acces, neasigurarea curăţeniei şi igienei în imobilele şi incintele deţinute sub orice formă, inclusiv prin activităţi de curăţare, dezinsecţie şi deratizare, nedepozitarea corespunzătoare a gunoiului menajer, industrial, agricol sau a materialelor refolosibile, neîndepărtarea zăpezii şi a gheţii de pe trotuarele din dreptul imobilelor şi de pe locurile de parcare, nerespectarea măsurilor stabilite de lege şi de reglementările locale pentru asigurarea igienei publice şi curăţeniei în localităţi sau necurățarea şanţurilor, rigolelor şi podeţelor aferente proprietăţii.

Vezi și: Mega-veste! Vârsta de pensionare va fi redusă pentru mii de angajați

SURSE A fost scandal la întocmirea listelor USR-PLUS! Liderul PLUS care a lucrat în Poliție, dar ar fi omis să le spună colegilor de alianță de acest job

Veste bună pentru angajații cu datorii la creditori. De ce beneficii ar putea avea parte

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend