Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Anul acesta nu avem semne de îngrijorare că nu vom putea înfiinţa un milion de hectare cu floarea soarelui (fermier)

Publicat

in

„Nu avem motive de îngrijorare că nu ne-am putea atinge obiectivul de a înfiinţa un milion, poate un milion şi un pic de hectare cu floarea soarelui, dat fiind faptul că anul acesta, după doi ani, am primit în sfârşit derogare la neonicotinoide. Dacă nu am fi avut această derogare să putem folosi acest tratament pentru sămânţa culturii de floarea soarelui, atunci chiar am fi avut motive serioase de îngrijorare, dacă ne-am fi atins aceste suprafeţe şi dacă sigur producţiile ar fi fost cele aşteptate”, a precizat ea.
Aceasta susţine că este nevoie de derogare şi pentru anul viitor, în condiţiile în care în zona Mării Negre această cultură are cele mai bune condiţii de a se dezvolta, dar şi cea mai mare presiune în ceea ce priveşte dăunătorii de sol.

„Trebuie să medităm cu toţii la ceea ce vom face începând cu anul viitor, pentru că vreau să vă spun că în zona aceasta a Mării Negre cultura aceasta a florii soarelui găseşte cele mai bune condiţii de a se dezvolta, dar în acelaşi timp avem şi cea mai mare presiune pe dăunători de sol pe care nu îi întâlnim în alte zone ale lumii. Aceşti dăunători de sol nu-i putem controla, iar companiile care produc pesticide nu au molecule care să poată să protejeze sămânţa în pământ, fără să existe nicio justificare ştiinţifică, fără să poată fi puse în evidenţă efectele acestea secundare pe care le-ar avea asupra polenizatorilor în condiţii de câmp. Noi am interzis emoţional la nivelul UE aceste produse, pe principiul precauţiei, nu că ar exista efecte pe care să le poţi măsura şi în timp, să spui că trebuie interzise pentru că dăunează mediului, sănătăţii umane sau polenizatorilor. Şi atunci ce facem de la anul încolo, dacă nu vom mai primi această derogare la neonicotinoide? Trebuie să îi mulţumim domnului ministru că şi-a asumat după doi ani de zile să ne susţină cauza la nivelul Uniunii Europene (…) să putem trata anul acesta seminţele de floarea soarelui, ca să putem să avem protejate culturile. Fermierii nu mai au curaj să cultive fără să aibă siguranţa că sămânţa va şi germina, va răsări şi va avea densitatea corespunzătoare. Altfel, este complicat, la costurile care sunt astăzi, să întorci cultura în Bărăgan şi să nu fie la irigat înseamnă să aibă o pierdere de cel puţin 2.000 – 3.000 de lei pe hectar din start, pierdere pe care trebuie să o pui pe seama celei de-a doua culturi, ieşi din epoca optimă şi atunci mai bine preferi să renunţi la cultură. Trebuie să ne gândim serios de la anul ce facem”, a mai spus fermierul Nina Gheorgiţă.

Aceasta a participat la întâlnirea organizată duminică la Ministerul Agriculturii în contextul situaţiei create de achiziţiile de ulei făcute de români în ultimele zile de teama de a nu rămâne fără acest produs sau de scumpirea exagerată şi rapidă a acestuia, aşa cum s-a întâmplat recent cu combustibilii.

Potrivit ministrului Agriculturii, Adrian Chesnoiu, tratamentul seminţelor cu neonicotinoide se face sub stricta supraveghere a Autorităţii Naţionale Fitosanitare, iar Regulamentul European 1107/2009 permite acordarea unor derogări în ceea ce priveşte utilizarea acestor substanţe în cazul în care sănătatea plantelor este ameninţată de pericole ce nu pot fi evitate cu alte mijloace.

Acesta a precizat în data de 27 ianuarie, într-o declaraţie pentru AGERPRES, că Regulamentul European 1107/2009 permite acordarea acestor derogări în situaţia în care „sănătatea plantelor este ameninţată de pericole ce nu pot fi evitate cu alte mijloace rezonabile”.

Ministrul a semnalat că, în cazul în care nu se acordă această derogare, confruntat cu situaţia pierderii unui procent semnificativ al producţiei, fermierul va fi tentat să aplice foarte multe tratamente în vegetaţie, care reprezintă un risc mult mai mare pentru mediu şi implicit pentru albine.

Conform datelor furnizate de acesta, în anul 2017, an în care a fost acordată derogare, doar pe 18% din suprafaţa însămânţată cu floarea soarelui au fost folosite neonicotinoidele în tratarea seminţelor, iar în 2018 suprafaţa a scăzut la 12%. Astfel că suprafaţa de floarea soarelui netratată a fost de 88%, tocmai pentru că tratamentele sunt permise doar unde există urgenţă.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Șoc în lumea vedetelor: partenerul Rihannei a fost pus sub acuzare pentru atac armat

Publicat

in

De

Rapperul american A$AP Rocky, partenerul Rihannei, a fost acuzat pentru rolul său într-un atac cu armă din noiembrie anul trecut, la Hollywood, au anunţat luni autorităţile din Los Angeles, California, informează AFP.

Pe numele real Rakim Mayers, muzicianul în vârstă de 33 de ani se confruntă cu două acuzaţii de atac cu o armă semi-automată, potrivit biroului procurorului din Los Angeles, informează News.ro.

El este suspectat că a îndreptat arma spre un fost prieten în timpul unei dispute în noiembrie anul trecut, apoi l-a împuşcat de două ori, provocându-i o „rănire uşoară”, potrivit poliţiei.

Rapperul a fost arestat în aprilie pe aeroportul din Los Angeles, când a coborât dintr-un avion privat din Barbados, de unde este iubita sa Rihanna şi cu care are un copil.

A$AP Rocky a fost condamnat în august 2019 la închisoare cu suspendare pentru violenţă, după o ceartă în Stockholm.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Donald Trump susține că SUA este în pragul unui război civil: Există o furie enormă! Națiunea, într-o situație foarte periculoasă

Publicat

in

De

Fostul preşedinte american Donald Trump a pledat, luni, pentru acţiuni de reducere a tensiunilor, în contextul ameninţărilor la adresa autorităţilor federale după percheziţia efectuată în reşedinţa sa, dar a criticat operaţiunea Departamentului Justiţiei şi Biroului Federal de Investigaţii (FBI).

În contextul ameninţărilor primite de agenţiile federale după percheziţia FBI în reşedinţa lui Trump din Mar-a-Lago, Florida, fostul lider de la Casa Albă a pledat pentru diminuarea tensiunilor. „Naţiunea este într-o situaţie foarte periculoasă. Există o furie enormă, cum nu am mai văzut până acum, referitoare la toate înşelătoriile, ani de înşelătorii şi vănători de vrăjitoare, iar acum aceasta nouă. Oamenii sunt foarte furioşi din cauza a ceea ce se întâmplă. Dacă putem face noi ceva să ajutăm, eu şi oamenii mei, noi suntem dispuşi să facem orice pentru a ajuta…, pentru că temperatura trebuie redusă în ţară. În caz contrar, se vor întâmpla lucruri teribile. Oamenii nu vor suporta o nouă înşelătorie”, a declarat Donald Trump într-un interviu acordat postului Fox News Digital, informează Mediafax.

Fostul preşedinte a criticat din nou decizia Departamentului Justiţiei de a percheziţiona reşedinţa sa. „Nu a fost niciodată o situaţie ca aceasta, în care autorităţile să fie folosite pentru a descinde în casa unui fost preşedinte al Statelor Unite, de aceea este o furie enormă în ţară, la un nivel nemaivăzut până acum, cu excepţia perioadelor foarte periculoase”, a subliniat Trump.

Biroul Federal de Investigaţii (FBI) şi Departamentul pentru Securitate Internă au emis duminică un avertisment privind ameninţări la adresa agenţilor forţelor de ordine, pe fondul tensiunilor apărute după percheziţia la reşedinţa lui Trump.

Donald Trump a cerut, duminică seară, Biroului Federal de Investigaţii (FBI) să returneze documente cu caracter privat sau vizate de privilegiul executiv care ar fi fost colectate în timpul percheziţiei de la reşedinţa sa. „Tocmai s-a aflat că FBI, în faimoasa percheziţie de la Mar-a-Lago, a luat cutii cu materiale aflate sub incidenţa protecţiei «avocat-client», precum materiale aflate sub incidenţa privilegiului executiv, pe care dacă ar fi ştiut nu le-ar fi luat. Solicit în mod respectuos ca aceste documente să fie returnate imediat în locul din care au fost luate”, a declarat Donald Trump, conform publicaţiei The Hill.

Agenţii FBI au colectat 33 de articole în cursul percheziţiei efectuate în reşedinţa lui Donald Trump, inclusiv 11 seturi de documente clasificate. Însă Donald Trump susţine că documentele fusesere declasificate de el în timp ce era preşedinte.

Agenţii federali care au efectuat percheziţia în reşedinţa lui Donald Trump au acţionat în baza unui mandat emis pentru investigarea unor potenţiale infracţiuni comise prin încălcarea Legii privind Spionajul, care interzice deţinerea neautorizată de informaţii despre securitatea naţională. De asemenea, sunt suspectate încălcări ale unei legi federale care interzice ascunderea unui document sau obstrucţionarea unei anchete guvernamentale, precum şi ale unui regulament care interzice mutarea neautorizată de materiale guvernamentale.

Donald Trump a cerut publicarea mandatului în virtutea căruia a fost efectuată percheziţia la reşedinţa sa şi a catalogat drept o „farsă” informaţia publicată de cotidianul The Washington Post privind căutarea de către FBI a unor documente clasificate despre arme nucleare. „Tema documentelor despre arme nucleare este o farsă şi sunt implicaţi aceiaşi oameni corupţi. De ce nu a permis FBI percheziţia în reşedinţa din Mar-a-Lago în prezenţa avocaţilor noştri şi a altor oameni?”, a declarat Donald Trump.

De altfel, Donald Trump a sugerat că agenţii FBI ar fi putut planta probe împotriva sa în timpul percheziţiei şi crede că preşedintele Joseph Biden a ştiut de operaţiune, deşi Casa Albă a negat acest lucru. „Li s-a cerut tuturor să plece din incintă, au vrut să fie lăsaţi singuri, fără martori care să vadă ce fac, ce iau şi sper că nu au plantat probe. De ce au insistat vehement să nu fie nimeni care să îi supravegheze, să plece toată lumea? Obama şi Clinton nu au fost vizaţi deloc de astfel de percheziţii, în pofida disputelor majore”, a afirmat Donald Trump.

Numeroşi politicieni republicani, inclusiv fostul vicepreşedinte Mike Pence, au criticat descinderea FBI la reşedinţa lui Trump. Casa Albă susţine că preşedintele Biden a aflat „din relatările publice” despre percheziţii. Procurorul general al Statelor Unite, Merrick Garland, a declarat că, deşi nu a fost o decizie „uşoară”, el a aprobat personal mandatul de percheziţie la reşedinţa fostului preşedinte Donald Trump.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend