Conecteaza-te cu noi

SOCIAL

Anturajul! Tipurile si efectele anturajului asupra copiilor

Avatar

Publicat

in

Toţi copiii vor fi mai devreme sau mai târziu expuşi influenţei grupului. Nu avem cum să-i protejăm decât dacă i-am izola de lume, dar asta nu se poate. Viitorul pare uneori sumbru, dar libertatea este esenţială în dezvoltarea copiilor noştri. Influenţa anturajului poate fi benefică, dar şi negativă, când personalitatea e în formare, iar copiii nu au valori solide. Presiunea e uneori mult prea mare şi copilul poate spune da: fumatului, consumului de alcool, drogurilor şi actelor de delincvenţă juvenilă, potrivit avocatnet.ro.

Conform „Cambridge Dictionary” presiunea anturajului sau „peer pressure” este influenţa puternică a unui grup, mai ales de copii, a membrilor acelui grup pentru a se purta cu toţii la fel.

Karen Young, contributor la revista „Hey Sigmund!” scrie un articol despre cum să îi pregătim pe copii pentru confruntarea cu anturajul. Articolul său se bazează pe experienţa şi articolele lui M. Pimental, mamă a patru copii, expert în parenting.

Presiunea anturajului la copii. Care sunt tipurile de presiune exercitată de anturaj?

Există două forme de presiune: implicită şi explicită. Cea explicită se referă la dinamica rezultată din influenţe externe, iar cea implicită este internalizarea pe care copiii o fac bazându-se din dinamica grupului. De exemplu, în primele zile într-o şcoală nouă un copil se îmbracă sport şi vede că el e cel diferit, că ceilalţi nu se îmbracă la fel. Le cere părinţilor să-i schimbe garderoba. Această schimbare de atitudine poate fi cauzată de faptul că este ridiculizat de către colegi (presiune explicită a anturajului), sau ar putea fi cauzată de faptul că ar vrea să fie ca toţi ceilalţi (presiune implicită).

Cercetătorii de la Universitatea Temple au constatat că anturajul inflentează partea din creier care este responsabilă cu riscul şi recompensa. Adolescenţii sunt mai degrabă angrenaţi în activităţi riscante alături de prieteni decât atunci când sunt singuri.

Care sunt efectele anturajului asupra copiilor?

Anturajul poate avea efecte pozitive asupra copiilor, e firesc să aibă prieteni. Dar poate fi şi negativă, iar unii adolescenţi ar putea încerca lucruri la care altfel nu s-ar fi gândit: să fumeze, să consume alcool, să aibă un comportament antisocial.

Ca idee generală sub influenţa anturajului copiii pot avea:

  • Acelaşi stil vestimentar, aceleaşi frizuri;
  • Acelaşi mers şi stilul de a vorbi al celor din grup;
  • Comportamente riscante şi încalcarea regulilor;
  • Rezultate mai bune la şcoală sau dimpotrivă, mai slabe;
  • Adicţii; fumat sau consum de alcool sau droguri;
  • O viaţă sexuală activă.

Copiii mai expuşi riscului de a suferi de influenţa negativă a grupului sunt: copiii care au stimă de sine scăzută, copiii care simt că nu au suficienţi prieteni sau copiii cu nevoi speciale. Aceşti copii simt că dacă adoptă comportamentul celor din grup vor fi acceptaţi.

De ce cedează copiii la presiunea anturajului?

Unii cedează pentru că vor să se facă plăcuţi sau pentru că-şi fac griji cu privire la ce cred ceilalţi despre ei. Alţii sunt pur şi simplu curioşi să încerce ceva nou. Ideea că „toată lumea face asta” îi poate influenţa negativ pe copiii care lasă deoparte propria judecată sau bunul simţ.

Unii copii reuşesc să spună „nu” şi să se îndepărteze de grup. Ei îşi îndreaptă atenţia asupra propriilor valori şi a lucrurilor bune pe care le-au învăţat.

Tăria interioară şi încredere în sine îi ajută pe copii să fie fermi şi să reziste tentaţiilor negative. Dacă nu au prieteni care să folosească droguri, să chiulească de la şcoală, cel mai probabil nici ei nu vor face asta.

Presiunea anturajului la copii. Cum îi pregătim pentru o astfel de confruntare?

Comunicaţi eficient

Copilul trebuie să aibă încredere în părinții lui, să ştie că poate cere ajutorul, orice problemă ar avea. Aveţi nevoie de o rutină zilnică, să staţi împreună şi să povestiţi despre cum a fost ziua lor la şcoală. Din conversaţiile acestea, ar trebui sa vă daţi seama care e starea emoţională.

Sădiţi valori morale în mintea copilului

Orice atitudine sau valoare aţi vrea să cultivaţi în sufletul şi mintea copilului, asiguraţi-vă că toată lumea se ghidează după ele. Stabiliţi reguli simple de conduită pentru a ajuta copilul să le internalizeze şi să ştie instinctiv ce este bine să facă şi ce nu. Ceea ce le insuflăm copiilor sunt lucruri de care ar trebui să ţină cont pe tot parcursul vieţii lor. Dacă îi învăţăm pe copii că trebuie să se simtă bine şi în siguranţă, atunci vor evita prietenii şi situaţiile periculoase.

Implicaţi-vă în viaţa lui

Oricând puteţi, fiţi alături de copil. Asta înseamnă ceva mai mult decât simpla conversaţie. Implicare înseamnă prezenţa continuă alături de copil şi în viaţa lui. Aşadar trebuie să aflaţi ce îi place şi ce nu şi care îi sunt prietenii. Nu doar copilul îşi dă seama că sunteţi acolo să îl ajutaţi la nevoie, ci şi prietenii săi.

Nu uitaţi!

Mai presus de orice, dragostea este salvatoare şi asta trebuie să-i arătaţi copilului, orice-ar fi. Dragostea lasă o amprentă în sufletul copiilor, pe care nici cel mai rău grup de copii din şcoală nu o poate îndepărta. Iubiţi-vă copiii şi învăţaţi să le fiţi alături!

Comenteaza cu profilul de FB

ACTUAL

E dezastru în învățământ! Școala online, un adevărat eșec în România: Sute de elevi riscă să rămână cu situația școlară neîncheiată în primul semestru

Avatar

Publicat

in

De

Din cauza neparticipării la orele online, pentru că nu au avut acces la internet și nici aparatura necesară, un număr de 871 de elevi din Harghita ar putea rămâne fără situația școlară încheiată în semestrul întâi.

Datele furnizate de Inspectoratul Şcolar Judeţean Harghita arată că 310 elevi din mediul urban şi 561 de elevi din mediul rural, adică 2,2% din numărul total de elevi din judeţ, pot rămâne fără mediile încheiate, dificultăţile de participare la activităţile în sistem online fiind legate de faptul că 233 dintre ei nu au avut dispozitive electronice, 276 nu au avut acces la Internet, ceilalţi având alte motive pentru care se află în această situaţie.

Inspectorul şcolar general adjunct Cristinel Glodeanu a declarat, pentru AGERPRES, că aceste date au fost colectate înainte de distribuirea către elevi a tranşei a doua de 2.033 de tablete, care se adaugă celor 3.871 distribuite în prima tranşă, drept urmare numărul celor fără dispozitive electronice este acum mai mic.

Totodată, Cristinel Glodeanu a punctat faptul că le-a comunicat, în videoconferinţă, directorilor unităţilor de învăţământ că situaţia şcolară poate fi încheiată cu două note, la orice disciplină, lucru care s-a modificat în acest an şcolar şi care nu a fost luat în calcul în momentul în care s-a centralizate această situaţie.

De asemenea, inspectorul şcolar general adjunct le-a transmis directorilor să îi roage pe profesori să analizeze, în primul rând, dacă situaţiile sunt generate de cauze obiective, dacă este doar vina elevilor sau aceasta aparţine şi profesorilor, care nu au făcut tot ce se putea face în aceste cazuri.

„Chiar dacă elevii nu au dispozitive electronice, profesorul trebuia să le transmită materiale tipărite cu diferite sinteze, rezumate ale lecţiilor, cu teste de evaluare, astfel încât să facă tot ce este posibil pentru a putea să reducă această rată previzionată de abandon, prin încheierea mediilor. I-am rugat să analizeze faptul că mai sunt încă trei săptămâni din acest semestru şi să găsească soluţiile necesare şi legale pentru a încheia situaţia şcolară a acestor elevi.

Am solicitat directorilor să aibă discuţii cu colegii profesori şi să-i întrebe dacă fiecare a făcut tot ce e posibil pentru a putea încheia mediile acestor elevi. Dacă este doar vina elevului şi cadrele didactice consideră că au luat toate măsurile, nu excludem astfel de cazuri, dar am solicitat respectarea legislaţiei. Am avut elevi care au rămas cu situaţia şcolară neîncheiată şi în anii trecuţi, nu doar pandemia poate reprezenta o cauză, dar noi trebuie să ne luăm toate măsurile astfel încât să nu fie vina cadrelor didactice că s-a ajuns la această situaţie şi să avem o rată de abandon şcolar cât mai mică, care să tindă spre zero”, a declarat inspectorul şcolar general adjunct.

Acesta a mai spus că le-a comunicat directorilor că profesorii au posibilitatea şi în primele patru săptămâni ale semestrului al II-lea să îi evalueze pe aceşti elevi şi să le încheie situaţia şcoală pe semestrul întâi.

„Ne bucurăm că s-a luat decizia deschiderii unităţilor de învăţământ din data de 8 februarie, judeţul Harghita având cea mai mică rată de infectare din ţară şi, în aceste condiţii, cu siguranţă va fi mai uşor să se poată încheia situaţia şcoală a elevilor şi în acelaşi timp se vor putea ţine şi acele ore remediale pentru recuperarea materiei pierdute şi aprofundarea cunoştinţelor”, a mai declarat inspectorul şcolar general adjunct Cristinel Glodeanu.

Citește și:

A izbucnit un scandal uriaș în Poliție! ‘Uite, măi prăpăditule!’, ‘Fugi înapoi la nașul tău și pupă-i ghiulul’, ‘Tu mă ameninți pe mine?’

SURSE Lucian Bode ar urma să dea startul la ‘execuții’! Bogdan Despescu ar avea zilele numărate în fruntea MAI!

Super veste pentru mii de români: Cine se implică în acest tip de proiect poate obține venituri considerabile

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

DE RÂSUL CURCILOR! Motivul pentru care pârtia de schi de la Măţău nu se deschide în weekend – S-AU FURAT PIESE DE LA RATRAC !!!

Avatar

Publicat

in

De

Pârtia de schi Chilii de la Măţău, de lângă Câmpulung Muscel, singura din Argeș care atrăgea turiştii pe timpul iernii, rămâne inchisă în acest weekend în care este zăpada suficienta pentru a fi deschisa spre bucuria multora. Desi de la jumatatea saptamanii se stia ca parta va fi disponibila in weekend, surpiza a venit astazi: administratorii au anuntat ca va fi inchisa pe tot parcursul wekkend-ului si, se pare, mult timp de aici inainte oricată zapada ar cadea din cer. Motivul este unul halucinant, de rasul curcilor. Cand tocmai se pregateau sa taseze zapada cu arhicunoscutul utilaj specializat, adminsitratorii au constatat ca ratrac-ul este nefunctional pentru că cineva a furat din piesele principale ale acestuia.

“Din pacate, partia nu va fi deschisa nici in acest weekend. Din ratracul cu care se nivela partia au fost furate mai multe parti esentiale care il faceau functional. Partia este extrem de periculoasa fara batatorirea zapezii de ratrac, iar siguranta dumneavoastra este pe primul loc. Nu ne putem asuma astfel de riscuri”, este anunțul făcut de adminitartorul Pârtia de schi Chilii de la Măţău.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend