Conecteaza-te cu noi

SOCIAL

Anturajul! Tipurile si efectele anturajului asupra copiilor

Publicat

in

Toţi copiii vor fi mai devreme sau mai târziu expuşi influenţei grupului. Nu avem cum să-i protejăm decât dacă i-am izola de lume, dar asta nu se poate. Viitorul pare uneori sumbru, dar libertatea este esenţială în dezvoltarea copiilor noştri. Influenţa anturajului poate fi benefică, dar şi negativă, când personalitatea e în formare, iar copiii nu au valori solide. Presiunea e uneori mult prea mare şi copilul poate spune da: fumatului, consumului de alcool, drogurilor şi actelor de delincvenţă juvenilă, potrivit avocatnet.ro.

Conform „Cambridge Dictionary” presiunea anturajului sau „peer pressure” este influenţa puternică a unui grup, mai ales de copii, a membrilor acelui grup pentru a se purta cu toţii la fel.

Karen Young, contributor la revista „Hey Sigmund!” scrie un articol despre cum să îi pregătim pe copii pentru confruntarea cu anturajul. Articolul său se bazează pe experienţa şi articolele lui M. Pimental, mamă a patru copii, expert în parenting.

Presiunea anturajului la copii. Care sunt tipurile de presiune exercitată de anturaj?

Există două forme de presiune: implicită şi explicită. Cea explicită se referă la dinamica rezultată din influenţe externe, iar cea implicită este internalizarea pe care copiii o fac bazându-se din dinamica grupului. De exemplu, în primele zile într-o şcoală nouă un copil se îmbracă sport şi vede că el e cel diferit, că ceilalţi nu se îmbracă la fel. Le cere părinţilor să-i schimbe garderoba. Această schimbare de atitudine poate fi cauzată de faptul că este ridiculizat de către colegi (presiune explicită a anturajului), sau ar putea fi cauzată de faptul că ar vrea să fie ca toţi ceilalţi (presiune implicită).

Cercetătorii de la Universitatea Temple au constatat că anturajul inflentează partea din creier care este responsabilă cu riscul şi recompensa. Adolescenţii sunt mai degrabă angrenaţi în activităţi riscante alături de prieteni decât atunci când sunt singuri.

Care sunt efectele anturajului asupra copiilor?

Anturajul poate avea efecte pozitive asupra copiilor, e firesc să aibă prieteni. Dar poate fi şi negativă, iar unii adolescenţi ar putea încerca lucruri la care altfel nu s-ar fi gândit: să fumeze, să consume alcool, să aibă un comportament antisocial.

Ca idee generală sub influenţa anturajului copiii pot avea:

  • Acelaşi stil vestimentar, aceleaşi frizuri;
  • Acelaşi mers şi stilul de a vorbi al celor din grup;
  • Comportamente riscante şi încalcarea regulilor;
  • Rezultate mai bune la şcoală sau dimpotrivă, mai slabe;
  • Adicţii; fumat sau consum de alcool sau droguri;
  • O viaţă sexuală activă.

Copiii mai expuşi riscului de a suferi de influenţa negativă a grupului sunt: copiii care au stimă de sine scăzută, copiii care simt că nu au suficienţi prieteni sau copiii cu nevoi speciale. Aceşti copii simt că dacă adoptă comportamentul celor din grup vor fi acceptaţi.

De ce cedează copiii la presiunea anturajului?

Unii cedează pentru că vor să se facă plăcuţi sau pentru că-şi fac griji cu privire la ce cred ceilalţi despre ei. Alţii sunt pur şi simplu curioşi să încerce ceva nou. Ideea că „toată lumea face asta” îi poate influenţa negativ pe copiii care lasă deoparte propria judecată sau bunul simţ.

Unii copii reuşesc să spună „nu” şi să se îndepărteze de grup. Ei îşi îndreaptă atenţia asupra propriilor valori şi a lucrurilor bune pe care le-au învăţat.

Tăria interioară şi încredere în sine îi ajută pe copii să fie fermi şi să reziste tentaţiilor negative. Dacă nu au prieteni care să folosească droguri, să chiulească de la şcoală, cel mai probabil nici ei nu vor face asta.

Presiunea anturajului la copii. Cum îi pregătim pentru o astfel de confruntare?

Comunicaţi eficient

Copilul trebuie să aibă încredere în părinții lui, să ştie că poate cere ajutorul, orice problemă ar avea. Aveţi nevoie de o rutină zilnică, să staţi împreună şi să povestiţi despre cum a fost ziua lor la şcoală. Din conversaţiile acestea, ar trebui sa vă daţi seama care e starea emoţională.

Sădiţi valori morale în mintea copilului

Orice atitudine sau valoare aţi vrea să cultivaţi în sufletul şi mintea copilului, asiguraţi-vă că toată lumea se ghidează după ele. Stabiliţi reguli simple de conduită pentru a ajuta copilul să le internalizeze şi să ştie instinctiv ce este bine să facă şi ce nu. Ceea ce le insuflăm copiilor sunt lucruri de care ar trebui să ţină cont pe tot parcursul vieţii lor. Dacă îi învăţăm pe copii că trebuie să se simtă bine şi în siguranţă, atunci vor evita prietenii şi situaţiile periculoase.

Implicaţi-vă în viaţa lui

Oricând puteţi, fiţi alături de copil. Asta înseamnă ceva mai mult decât simpla conversaţie. Implicare înseamnă prezenţa continuă alături de copil şi în viaţa lui. Aşadar trebuie să aflaţi ce îi place şi ce nu şi care îi sunt prietenii. Nu doar copilul îşi dă seama că sunteţi acolo să îl ajutaţi la nevoie, ci şi prietenii săi.

Nu uitaţi!

Mai presus de orice, dragostea este salvatoare şi asta trebuie să-i arătaţi copilului, orice-ar fi. Dragostea lasă o amprentă în sufletul copiilor, pe care nici cel mai rău grup de copii din şcoală nu o poate îndepărta. Iubiţi-vă copiii şi învăţaţi să le fiţi alături!

Comenteaza cu profilul de FB

ACTUAL

VIDEO – O ursoaică şi trei pui, animalele nimanui… la Barajul Vidraru – Politicienii au favorizat apariția unei noi specii de urși – URȘII CERȘETORI

Publicat

in

De

Mai multi turiști ne-au semnalat faptul ca, de câteva zile, o ursoaica și trei ursuleți stau permanent pe marginea Transfagarasanului, in zona tunelului de lângă Barajul Vidraru. Turistii fac un apel la autoritati sa ia masuri urgente cu animalele care au părăsit de foame pădurea pentru a se expune, precum cersetorii, pe marginea drumului. „Poate cei de la Directia Silvica, de la Prefectura si Ministerul Mediului vad imaginile si realizeaza ca, din cauza incompetentei lor, avem noua specie de ursii, ursii cersetori ! Ursoiaca din imagini nu a plecat decat for’at[ din p[dure pentru ca nu mai avea ce le da de mancare celor trei pui. Au iesit la marginea drumului precum cersetorii, din păcate, in speranța ca cineva le va da de mancare! Mai avem Directia Silvica, Prefectura sau Ministerul Mediului ?”, este intrebarea tuuristului care ne-a trimis imaginile de mai jos.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Litoralul din Vestul României devine oficial stațiune turistică.

Publicat

in

Românii sunt mereu creativi iar atunci când vine vorba de frumos, ei mereu fac tot posibilul să facă ceva cât mai spectaculos din ceea ce au.

Tot asta s-a întâmplat și în comuna Ghioroc din județul Arad care datorită unui lac al comunei (localității cu același nume) a primit aprobarea pentru a deveni stațiune turistică. Datorită aspectului care duce spre ceva exotic, acest lac atrage în fiecare an o mulțime de turiști. Undeva la 100.000 de turiști s-au înregistrat anul trecut.

După două zile de vizite la fața locului, reprezentanţii ministerului au luat următoarea decizie: „procedura de verificare este completă şi se propune introducerea în proiectul de HG pentru declararea ca staţiune turistică de interes local”, transmite într-un comunicat Consiliul Judeţean Arad.

Primarul comunei Ghioroc, Corneliu Popi Morodan, a declarat că „am primit punctaj maxim, 220 de puncte. Au spus că este cea mai bună staţiune pe care au avizat-o şi că ne vor da exemplu şi la celelalte localităţi care au depus dosare pentru transformarea în staţiune. Noi am făcut singuri documentaţia şi am făcut-o bine din prima. Alţii cu firme de consultanţă nu au documentaţiile bune”.

Încă din 2016 conducerea Consiliului Județean Arad a început demersurile pentru declararea comunei Ghioroc ca stațiune turistică de interes local, potrivit Mediafax.

Ceea ce face ca această comună să fie atât de apreciată de către turiști este plaja lacului și împrejurul acestuia.

Plaja lacului Ghioroc dispune de o mulțime de facilități precum: palmieri, tobogan cu apă, hidrobiciclete în formă de lebede, bărcuțe cu vâsle, restaurante cu terase și multe altele care vă așteaptă să le descoperiți.

De asemenea, în fiecare an aici are loc festivalul „Ghioroc Summer Fest” unde sunt organizate diferite concursuri și petreceri, iar pe lângă asta DJ din țară și din străinătate vor mixa.

Foto: Mediafax

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend