Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

ANPC și-a prezentat bilanțul Comandamentelor estivale 2021: 84 de unități oprite temporar și 490 de amenzi, în valoare totală de peste 2,9 milioane de lei

Publicat

in

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor și-a prezentat bilanțul pentru Comandamentele estivale din acest an. 

În aceasta vara au existat numeroase echipe de comisari ANPC, coordonate de domnul Președinte ANPC Claudiu Dolot , care au realizat controale în zonele amplu frecventate de turiști și am convingerea ca serviciile primite de consumatori în zona Litoralului Romanesc, Deltei Dunării, Bran etc, au fost mai bune și datorita acțiunilor noastre!”, a anunțat comisarul-șef Sorin Susanu.

Bilanțul Comandamentelor estivale 2021 ale ANPC

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a derulat, în sezonul estival 2021, o serie de acțiuni de supraveghere a pieței, care au urmat celor de prevenție și consiliere a operatorior economici din zona riverană Mării Negre și Deltei, denumite ”Comandamentul Litoral” și ”Comandamentul Delta Dunării”. 

Bilanțul acestor campanii încheiate acum câteva zile arată următoarele:

  • Au fost efectuate peste 1.250 de acțiuni de control la operatorii economici care desfășoară activități comerciale în zonă. 
  • Au fost aplicate circa 1100 de avertismente și 490 de amenzi, în valoare de peste 2,9 milioane de lei. 
 • Au fost oprite temporar de la comercializare produse în valoare de circa 950.000 lei
 • Au fost oprite definitiv de la comercializare produse în valoare de aproximativ 
 • A fost oprite temporar prestarea serviciului în 84 de unități
 • În cazul a 3 operatori economici a fost propusă închiderea temporară a unității, până la  6 luni.

În timpul acțiunilor de control, au fost depistate diverse abateri, dintre care cele mai importante sumt:

 • Nerespectarea condițiilor de depozitare a produselor 
 • Lipsa actelor de proveniență a mărfii
 • Lipsa autorizațiilor de funcționare
 • Ne afișarea prețului produsului, a prețului/unitatea de măsură sau afișarea acestuia într-un loc greu vizibil
 • Lipsa informațiilor obligatorii de pe etichetele produselor (denumirea și datele de contact ale importatorului/distribuitorului, traducerea în limba română etc. )
 • Neafișarea informațiilor referitoare a alergenii pe care îi conțineau produsele sau a faptului că preparatele provin din produse decongelate
 • Schimbarea stării termice a produselor din carne față de cea indicată de producător
 • Utilizarea unor pubele pentru colectarea deșeurilor neacoperite
 • Lipsa autorizației de funcționare pentru activitatea depusă
 • Utilizarea unor aparate de măsură fără verificare metrologică sau neomologate
 • Lipsa graficului de igienizare pentru saltele și șezlonguri
 • Lipsa mapelor cu informații pentru turiști în spațiile de cazare
 • Lipsa plaselor de protecție împotriva insectelor în spațiile de cazare
 • Utilizarea unor perne și așternuturi neigienizate
 • Infiltrații și vopsea scorojită pe tavane și pereți
 • Absența saltelelor din unele camere de hotel
 • Pavimentul camerelor și al balcoanelor deteriorat; cabina de duș, baterii de chiuvetă neigenizate, unități de aer condiționat ruginite 
 • Utilizarea unor ustensile de bucătărie uzate, neprofesionale
 • Folosirea unor spații de depozitare sau de gătire neigienizate
 • Comercializarea unor produse alimentare cu data limita de consum depașită
 • Comercializarea înghețatei decongelate sau fără a avea informații referitoare la produs
 • Lipsa precizărilor privind țara de origine a produselor
 • Existența muștelor și lipsa dotării cu aparate împotriva insectelor, în spațiile din blocul alimentar sau cele destinate vânzării
 • depozitarea băuturilor răcoritoare direct pe paviment
 • Utilizarea de topping pentru diverse sortimente fără data deschiderii menționată pe etichetă și depozitate sub razele soarelui
 • Lipsa informațiilor cu privire la avertismentele de folosire la jucării, a marcajului CE sau a elementelor de identificare ale importatorului/distribuitorului
 • Comercializarea unor jucării interzise de UE, care fac obiectul unor alerte RAPEX
 • Comercializarea unor produse fără etichete
 • Lipsa informațiilor privind compoziția fibroasă a produselor textile sau a pictogramelor de pe încălțăminte 

Responsabiitatea a fost cuvântul care a caracterizat activitatea comisarilor noștri în zonele de vacanță. Mă bucur că activitatea de consiliere, prevenție, educație pe care am realizat-o, dar și măsurile mai aspre atunci când situația din teren a impus-o, totuși, au dat roade, în beneficiul consumatorilor și în spiritul respectării legii”, a declarat Claudiu Dolot, Președintele ANPC.  

ANPC își continuă supravegherea atentă a pieței, după ce s-a asigurat, pe parcursul întregii veri că turiștii aflați în România pot beneficia de produse și servicii corespunzătoare și în deplină concordanță cu prevederile legii, pentru a se bucura de vacanța mult visată. 

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame

NATIONAL

Alexandru Rafila, despre relația pe care o are cu Raed Arafat: ‘Mă înţeleg instituţional, dacă vreţi. Încercăm să ne vedem fiecare de treaba lui’

Publicat

in

De

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat că se înţelege instituţional cu şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat şi că “încercăm să ne vedem fiecare de treaba lui”.

Rafila a fost întrebat, duminică, la Antena 3, dacă se înţelege foarte bine cu Raed Arafat.

“Mă înţeleg instituţional, dacă vreţi. Încercăm să ne vedem fiecare de treaba lui şi aşa cum am mai spus Ministerul Sănătăţii trebuie să aibă poziţia de responsabilitate pe care o regăsim inclusiv în hotărârea de funcţionare a Guvernului României şi cred că toată lumea îşi dă seama că este o problemă care ţine de sectorul sanitar”, a declarat ministrul Sănătăţii.

Întrebat dacă afirmaţiile că Raed Arafat s-a întins şi peste Ministerul Sănătăţii cu deciziile reprezintă o speculaţie sau o răutate, Alexandru Rafila a răspuns: “Nu este neapărat o răutate, este vorba de modul în care a fost gestionat Ministerul Sănătăţii şi faptul că preocuparea din Ministerul Sănătăţii în ultimul an în ceea ce priveşte managementul acestei pandemii a fost extrem de slabă, au fost interese pentru cu totul şi cu totul alte zone decât managementul acestei pandemii şi lucrul ăsta s-a văzut în săptămânile trecute când am ajuns să avem 500 de morţi pe zi”.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult

NATIONAL

Cercetătorii avertizează: un nou val uriaș de Covid ar putea veni din China

Publicat

in

De

China s-ar putea confrunta cu peste 630.000 de infecţii cu COVID-19 pe zi dacă ar renunţa la politicile de toleranţă zero prin ridicarea restricţiilor de călătorie, potrivit unui studiu realizat de matematicienii de la Universitatea din Beijing.

În raportul publicat în China de Centrul chinez pentru controlul şi prevenirea bolilor, matematicienii au spus că ţara nu îşi poate permite să ridice restricţiile de călătorie fără o rată de vaccinare eficientă sau tratamente specifice, informează Mediafax.

Folosind date pentru luna august din Statele Unite, Marea Britanie, Spania, Franţa şi Israel, matematicienii au evaluat potenţialele rezultate dacă China ar adopta aceleaşi tactici de control al pandemiei ca acele ţări.

Noile cazuri zilnice ale Chinei ar ajunge la cel puţin 637.155 dacă ar adopta strategia de pandemie a Statelor Unite, se arată în raport, potrivit Reuters.

Iar cazurile zilnice ar atinge 275.793 dacă China ar urma aceeaşi abordare ca Marea Britanie şi 454.198 dacă ar imita Franţa, a spus el. „Estimările au dezvăluit posibilitatea reală a unui focar colosal, care aproape sigur ar induce o povară inabordabilă asupra sistemului medical”, se arată în raport.

„Descoperirile noastre au ridicat un avertisment clar că, deocamdată, nu suntem pregătiţi să îmbrăţişăm strategii de „deschidere” bazate exclusiv pe ipoteza imunităţii de turmă indusă de vaccinare susţinută de anumite ţări occidentale”, mai scrie în document.

Matematicienii au avertizat că estimările lor se bazează pe calcule aritmetice de bază şi că sunt necesare modele mai sofisticate pentru a studia evoluţia pandemiei în cazul în care restricţiile de călătorie ar fi ridicate.

China a menţinut o politică de toleranţă zero faţă de COVID-19, spunând că importanţa de a limita cazurile locale atunci când acestea sunt depistate depăşeşte perturbările cauzate de eforturile de a urmări, izola şi trata persoanele infectate.

China a raportat 23 de noi cazuri confirmate de coronavirus pentru 27 noiembrie, în scădere faţă de 25 cu o zi mai devreme, a anunţat duminică autoritatea de sănătate.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a desemnat vineri o nouă variantă de COVID-19 detectată în Africa de Sud cu un număr mare de mutaţii ca fiind „ingrijorătoare”, determinând unele ţări să impună restricţii de călătorie.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend