Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

ANPC a dat lovitura! Amenzi de peste 3,3 milioane de lei aplicate în urma unor controale efectuate la 600 de operatori economici

Publicat

in

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a aplicat amenzi de peste 3,3 milioane de lei în urma unei ample serii de acţiuni de verificare a modului în care se derulează comerţul cu obiecte din metale preţioase şi cu pietre preţioase, la nivelul întregii ţări, scrie news.ro

Timp de o lună, comisarii ANPC au controlat 597 de operatori economici, care îşi desfăşoară activitatea în acest domeniu. Cantitatea de bijuterii din metale preţioase verificată s-a ridicat la peste 2,2, tone, din care 1,87 tone s-au dovedit a avea abateri.

Printre cele mai des întâlnite abateri constatate de echipele de control, se numără: comercializarea unor produse din metal preţios fără a purta marca de stat, deficienţe de etichetare (lipsa menţionării pe etichete a gramajului, preţului, denumirea pietrei, ponderea acesteia în greutatea bijuteriei, a elementelor de identificare-caracterizare etc.), lipsa traducerii în limba română pe certificatul de conformitate sau de garanţie, afişarea preţului obiectului în altă monedă decât leul (ex: euro), afişarea preţului produsului într-un mod greu vizibil.

De asemenea, alte nereguli găsite de echipele de control au fost: nerespectarea regimului promoţiilor ,
lipsa informaţiilor complete referitoare la pietrele preţioase, lipsa balanţei de verificare din magazine sau utilizarea unora fără verificare metrologică, neacordarea garanţiei obiectelor din metal preţios comercializate, lipsa afişării tarifelor de reparaţii.

În urma acestor constatărilor din teren, conducerea ANPC a decis extinderea controlului şi prelungirea tematicii naţionale pentru încă cel puţin o lună, la nivelul întregii ţări.

Până în acest moment, comisarii ANPC au aplicat amenzi contravenţionale în valoare de peste 3,3 milioane de lei şi 260 de avertismente. Pentru doi operatori economici din municipiul Bucureşti a fost propusă suspendarea autorizaţiei de funcţionare.

Din anul 2018, conform legii, ANPC este instituţia din România care autorizează operatorii economici care comercializează obiecte din metale preţioase şi unicul organism abilitat să aplice acestor produse marca de stat, scrie news.ro

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Noi explozii în Crimeea, în apropierea unei baze aeriene ruse la nord de Sevastopol

Publicat

in

De

Cel puţin patru explozii s-au produs joi seară într-o zonă din apropierea principalului aeroport militar rusesc din peninsula Crimeea, Belbek, situat la nord de Sevastopol, au informat trei surse locale citate de agenția Reuters.

Aeroport militar rus Belbek din CrimeeaFoto: Sergei Malgavko / TASS / Profimedia

Separat, guvernatorul Sevastopolului a declarat că forţele antiaeriene ruse au doborât o dronă ucraineană.

Guvernatorul Mihail Razvojaiev a mai afirmat, într-o postare pe Telegram, că nu s-au produs pagube.

___

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Breaking| Cercetătorii de la UBC au descoperit un ‘punct slab’ în toate variantele virusului SARS-CoV-2, care ar putea duce la un tratament mai eficient

Publicat

in

De

Cercetătorii de la Universitatea din British Columbia (UBC) au descoperit ceea ce ei descriu ca fiind un „punct slab” în toate variantele virusului SARS-CoV-2, o revelație care, în opinia lor, ar deschide calea unor tratamente pentru combaterea mutațiilor actuale și viitoare.

Într-un studiu publicat joi, echipa de cercetători a declarat că a descoperit un punct slab în mare parte constant – ca o fisură în armura proteică a virusului spike – care a supraviețuit mutațiilor coronavirusului până în prezent. Oamenii de știință au stabilit că un anumit fragment de anticorp a fost capabil să „neutralizeze în mod eficient” toate variantele, într-o anumită măsură, deoarece a exploatat această vulnerabilitate.

„Ceea ce este interesant este faptul că ne arată ce putem face acum. Odată ce cunoști punctul slab, este ca în analogia cu goana după aur. Știm unde să mergem”, a declarat Sriram Subramaniam, autorul principal al studiului și profesor la facultatea de medicină a UBC, relatează cbc.ca.

„Acum putem folosi aceste informații pentru a proiecta anticorpi mai buni care pot profita apoi de acel punct slab”.

În căutarea „cheii succesului”

Anticorpii sunt produși în mod natural de către organism pentru a lupta împotriva infecțiilor, dar pot fi, de asemenea, creați în laborator pentru a fi administrați ca tratament. Există deja mai multe tratamente cu anticorpi pentru a lupta împotriva COVID-19, dar eficacitatea lor se estompează în cazul variantelor puternic mutante, cum ar fi Omicron, care a devenit recent o variantă dominantă.

„Anticorpii se atașează de un virus într-un mod foarte specific, ca o cheie care intră într-o încuietoare. Dar atunci când virusul suferă o mutație, cheia nu se mai potrivește”, a scris Subramaniam într-o declarație.

„Noi căutăm cheia succesului – anticorpi care continuă să neutralizeze virusul chiar și după mutații extinse”.

Subramaniam a spus că fragmentul de anticorp identificat în acest studiu ar fi acea „cheie a succesului”.

Matthew Miller, directorul Institutului DeGroote pentru cercetarea bolilor infecțioase de la Universitatea McMaster din Hamilton, Ontario, a descris descoperirile ca fiind „o evoluție cu adevărat importantă” în lupta împotriva COVID-19.

„S-a reușit să se arate că acest anticorp funcționează împotriva tuturor acestor variante, iar acest lucru este cu adevărat unic. Cu siguranță, naște speranța că acest punct slab ar fi o zonă în care virusul ar avea multe probleme în a o schimba – chiar și în viitor, deoarece dacă ar fi ușor de schimbat, este foarte probabil ca virusul să fi încercat deja să o schimbe”, a declarat Matthew Miller.

„Acum însă, virușii ne pot păcăli oricând”, a precizat el într-un interviu acordat joi. „Ei sunt inteligenți. Întotdeauna există căi de ieșire. Dar ceea ce vrem noi să facem este să fie cât mai greu posibil să facă acest lucru”.

Subramaniam a declarat că firmele farmaceutice ar putea exploata punctul slab pentru a crea un tratament „rezistent la eventuale variante”.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend