Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Anonimul 2020, la start – `Nopţile Cabiriei` şi `Malmkrog`, între proiecţiile speciale; 19 filme în competiţiile de scurtmetraj

Avatar

Publicat

in

Cea de-a 17-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Independent Anonimul debutează miercuri, la Sfântu Gheorghe (Delta Dunării), unde, timp de patru zile, vor fi prezentate cele mai noi lungmetraje realizate de Dan Chişu, Alexander Nanau, Radu Ciorniciuc, Ivana Mladenović şi Cristi Puiu, dar şi clasicul „Nopţile Cabiriei” al lui Federico Fellini, de la naşterea căruia s-au împlinit în 2020 o sută de ani. Nouăsprezece producţii româneşti şi internaţionale au fost selectate în competiţiile de scurtmetraj, iar în ultima seară este programat să aibă loc un concert Muse Quartet.

Festivalul – care se va desfăşura în condiţii complet modificate, pentru a fi respectate măsurile de prevenire a răspândirii noului coronavirus – va începe cu proiecţia filmului „The Father”, cu Anthony Hopkins şi Olivia Colman în rolurile principale.

STIRI FIERBINȚI

Nouă producţii autohtone din peste 50 înscrise au fost selectate de criticul Ionuţ Mareş în competiţia de scurtmetraj românesc. Şapte dintre cele nouă filme sunt regizate de femei, iar unele din ele vor fi proiectate în premieră la Sfântu Gheorghe.

Au fost selectate: „Bilet de iertare” (r. Alina Şerban, cu: Alina Şerban, Ionuţ Habet, Oana Ştefănescu), „Bucureştiul văzut de sus” (r. Andrei Răuţu, cu: Marina Voica, Elvira Deatcu, Ştefan Iancu), „Contraindicaţii” (r. Lucia Chicoş, cu: Nicoleta Lefter şi Maria Ploae), „În noapte” (r. Ana Pasti, cu: Ana Pasti, Gabor Bondi), „Kaimos” (r. Sarra Tsorakidis, cu: Maria Popistaşu, Simona Popescu, Victoria Cociaş), „Laila” (r. Raya Al Souliman, cu: Ileana Puiu, Mazen Rifai), „Luna mea” (r. Claudiu Mitcu, cu: Dana Rogoz), „Moarte” (r. Laura Pop, animaţie) şi „Trecea un prinţ călare” (r. Cristina Groşan, cu: Silvana Mihai, Cristian Robe).

Cât priveşte competiţia internaţională, Ludmila Cvikova a ales zece scurtmetraje din Iran, SUA, Danemarca, Vietnam, Polonia, Rusia, Singapore, Spania şi Lituania.

Au fost alese: „Adam” (Singapore, r. Shoki Lin), „Golden Minutes” (Lituania, r. Saulius Baradinskas), „Rain” (Polonia, animaţie, r. Piotr Milczarek), „Funfair” (Iran, r. Kaveh Mazaheri), „Stay Awake, Be Ready” (Vietnam, Coreea de Sud, SUA, r. Pham Thien An), „Insterstate 8” (SUA, r. Anne Thieme), „The Turtle Cave” (Polonia, r. Klaudia Folga), „Leyenda dorada” (Spania, r. Chema Garcia Ibarra şi Ion de Sosa), „Leave of Absence” (Rusia, r. Anton Sazonov) şi „Poor Things” (Danemarca, r. Joachim Morre).

„Nopţile Cabiriei/ Le notti di Cabiria” (1957), cu Giulietta Masina în rol principal, unul dintre filmele de referinţă ale emblematicului regizor italian Federico Fellini, va rula joi noapte.

În fiecare dintre cele patru seri de festival, în afara filmelor din competiţii, vor fi proiectate şi lungmetraje româneşti care fie au rulat foarte puţin pe marile ecrane, fie nu au beneficiat de o astfel de prezentare din cauza pandemiei.

Documentarele „Acasă”, de Radu Ciorniciuc, şi „colectiv”, de Alexander Nanau, vor putea fi vizionate miercuri şi joi noapte, lungmetrajele „5 minute”, de Dan Chişu, şi „Ivana cea Groaznică”, de Ivana Mladenović, vor rula vineri, iar „Malmkrog” al lui Cristi Puiu, pentru regia căruia cineastul a fost premiat la Berlinala de anul acesta în secţiunea Encounters, va încheia festivalul, sâmbătă noapte.

La gala de închidere vor fi anunţaţi şi câştigătorii competiţiilor, desemnaţi prin votul publicului.

Proiecţiile vor avea loc cu respectarea măsurilor de siguranţă sanitară – trebuie păstrată distanţa fizică la acces (1,5 m între persoane); va fi măsurată temperatura fiecărui spectator; purtarea măştii este obligatorie pe toată durata acţiunilor din festival; este recomandată folosirea dispenselor cu dezinfectant plasate în incintă.

La fiecare proiecţie pot participa cel mult 400 de persoane.

Schimbarea cea mai importantă o reprezintă modalitatea de rezervare a biletelor (cu valoare zero). Până anul acesta, rezervările se făceau doar pentru sala de cinema, acum sunt necesare pentru proiecţiile din aer liber. Va fi unica modalitate, pentru toată lumea, de a avea acces.

Pentru prima seară de festival, rezervările au putut fi făcute începând de marţi, pe Eventbook.ro. Biletele au fost epuizate în mai puţin de o oră.

În fiecare dimineaţă vor fi disponibile biletele pentru proiecţiile serii respective. O persoană poate rezerva maxim 3 bilete pentru fiecare proiecţie.

Comenteaza cu profilul de FB
STIRI FIERBINȚI
Citeste mai mult
Publicitate
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Liderul conservatorilor din Polonia, Jaroslaw Kaczynski, intră ca vicepremier în guvernul remaniat

Avatar

Publicat

in

De

Liderul partidului Lege şi Justiţie (PiS), Jaroslaw Kaczynski, va fi numit vicepremier cu prilejul unei remanieri a guvernului conservator de la Varşovia, transmit AFP şi Reuters, citând anunţul făcut miercuri de prim-ministrul Mateusz Morawiecki, potrivit Agerpres.

De la accederea la guvernare a conservatorilor în 2015, şeful PiS, considerat adevăratul om forte al dreptei la putere în Polonia, nu avea decât calitatea oficială de deputat.

STIRI FIERBINȚI

Potrivit lui Morawiecki, ‘schimbările din guvern vor contribui la o ieşire mai rapidă din criză’, în timp ce analiştii consideră că intrarea lui Kaczynski în guvern constituie o tentativă de aplanare a tensiunilor tot mai puternice din interiorul coaliţiei la putere.

O criză a izbucnit la începutul lunii între PiS şi cele două mici formaţiuni de dreapta cu care este aliat: ‘Polonia solidară’, a ministrului justiţiei Zbigniew Ziobro, şi ‘Înţelegerea’, condusă de Jaroslaw Gowin, care va deţine postul de ministru al dezvoltării şi muncii.

Citește și: Şoc la PSD! După Marcel Ciolacu şi Paul Stănescu, alt lider intră la izolare

Un nou acord de coaliţie al ‘Dreptei unificate’ a fost semnat sâmbătă, îndepărtând riscul unui guvern minoritar sau al alegerilor anticipate, evocat de responsabili ai PiS.

Atribuţiile lui Jaroslaw Kaczynski nu au fost precizate, dar, potrivit presei, el va răspunde domeniile Internelor, Justiţiei şi Apărării.

Numirea în postul de ministru al educaţiei şi cercetării a lui Przemyslaw Czarnek, deputat ultraconservator din partea PiS, cunoscut mai ales pentru recentele sale declaraţii care stigmatizau în mod deschis comunitatea LGBT, a provocat miercuri o controversă puternică.

Preşedintele Andrzej Duda, apropiat de PiS, ar urma să aprobe noile numiri guvernamentale în scurt timp.

În primul raport referitor la respectarea statului de drept în cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, Comisia Europeană a criticat miercuri îndeosebi Ungaria şi Polonia pentru atingeri aduse independenţei justiţiei.

Comenteaza cu profilul de FB
STIRI FIERBINȚI
Citeste mai mult

NATIONAL

Cătălin Predoiu execută ordinul trasat de la Cotroceni: Secția Specială a fost o EROARE

Avatar

Publicat

in

De

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, afirmă că înfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie a fost ”o eroare”, soluţia găsită fiind greşită. ”În realitate, noi nu avem un sistem de combatere a coruţiei în sistemul judiciar”, a afirmat Predoiu, precizând că cinci magistraţi care sunt localizaţi în Bucureşti nu pot urmări întreg fenomenul la nivel naţional. Afirmațiile lui Predoiu vin după ce președintele Klaus Iohannis i-a cerut să explice public proiectul de modificare pentru legile justiției.

Citește și: Se conturează un duel exploziv la parlamentare: Gabriela Firea VS Victor Ponta, posibili capi de listă în București / SURSE

STIRI FIERBINȚI

”A fost o eroare această secţie specială. Indiferent care au fost soluţiile care au dus la imaginarea acestei secţii este o soluţie greşită. Dincolo de celebrele gafe – de a deschide dosare penale unor oficiali ai UE – principala probemă pe are o ridică această secţiei este că nu are capacitatea de combatere a corupţiei în sistemul judiciar. Nu mă poate convinge nimeni că 5 judecători localizaţi în Bucureşti pot menţine un nivel de vigilenţă în sistemul judiciar, fiind pregătiţi să combată corupţia”, a declarat Cătălin Predoiu, miercuri, într-o conferinţă de presă, informează News.ro.

Potrivit acestuia, nu se poate fizic ca un judecător să fie şi la Bucureşti şi la 200 de kilometri, în locul în care s-ar putea produce o faptă de corupţie în sistem.

”Indiferent ce motive au stat la baza acestor preocupări- pe care nu le înţeleg – soluţia aleasă este proastă pentru că, în realitate, noi nu avem un sistem de combatere a coruţiei în sistemul judiciar”, a mai declarat minsitrul.

Acesta a precizat că înfiinţarea acestei structuri a creat impresia unui fenomen de corupţie extins în sistem, dar instituţia în sine oricum nu ar avea capacitatea să-l combată.

Comenteaza cu profilul de FB
STIRI FIERBINȚI
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend