NATIONAL
Anomaliile pieței muncii. Pierdem circa 19.000 de lucrători anual / Avem una din cele mai mari sarcini fiscale din UE / Un șomer tânăr din 3 stă cel puțin un an până să-și găsească un job
Publicat
acum 8 luniin
De
adminCând Ioana Tomescu (23 de ani) și-a prezentat demisia în pandemie, tatăl ei s-a supărat și i-a spus că e neserioasă. Că nu așa se comportă un om responsabil. Nici nu i-a vorbit vreo două luni, după care, auzind că nu și-a găsit un job, i-a spus că fie nu caută suficient, fie nu-și dorește cu adevărat să muncească. Ceea ce nu știa Predescu senior era că dacă pandemia te-a prins la o vârstă de sub 25 de ani fără serviciu, greu îți mai găsești un job. Și că un șomer român tânăr din 3 stă pe bară peste un an până să-l angajeze cineva.
Numărul celor care lucrează a scăzut în fiecare an din ultimii 10 ani cu câte 20.000 de români
Populația României scade cu 100.000 de români pe an, potrivit datelor INS, valabile pentru perioada 2010-2021. În aceeași perioadă, numărul celor care lucrează (populația ocupată) a scăzut în fiecare an din ultimii 10 ani cu câte 20.000 de români, conform lucrarii INS ”Tendințe sociale”, publicată în aceste zile.
Populația țării s-ar putea înjumătăți în următorii 50 de ani, arată datele Institutului Național de Statistică. Declinul și îmbătrânirea populației va produce foarte multe efecte: de la scăderea numărului de parlamentari și europarlamentari, la modificări consistente în privința taxării, bașca efectele din societate. Conform proiecţiei demografice realizate de Eurostat, evoluțiile demografice vor face ca România să coboare cel puțin o poziție în Europa, Olanda urmând să devanseze țara noastră ca număr de locuitori.
Partea proastă e că în ultimii ani am pierdut anual circa 19.000 de români activi.
Avem una din cele mai mari sarcini fiscale pe costul forței de muncă
Detalii prea multe nu dăm, ci ilustrăm acest lucru cu un grafic, având ca sursă lucrarea INS ”Tendințe sociale”, publicată în aceste zile.
Un șomer tânăr din 3 stă cel puțin un an până să-și găsească un job
Ȋn anul 2020, rata șomajului ȋn rȃndul tinerilor a fost de 17,3%. Șomajul afectează în măsură mai mare absolvenţii nivelurilor inferioare de educaţie (mediu şi scăzut), comparativ cu persoanele care au studii superioare. De exemplu, în anul 2020, rata şomajului BIM pentru persoanele cu studii medii a fost de 5,1%, respectiv 8,1% pentru nivelul scăzut de educaţie, valori mult mai mari comparativ cu rata înregistrată pentru şomerii cu studii superioare (2,2%).
De-a lungul ultimului deceniu, se observă evoluţii diferite ale ratei şomajului pentru toate segmentele de populaţie, în funcţie de fenomenele economice şi sociale care au caracterizat diverse perioade de timp, însă persoanele cu studii superioare au avut întotdeauna de suferit cel mai puţin (cea mai mare valoare a ratei şomajului în rândul absolvenţilor de studii superioare a fost de 5,8%, atinsă în anul 2014).
Presiunea pe care o exercită şomajul asupra pieţei forţei de muncă se manifestă atât ca nivel şi tendinţă, dar şi ca durată medie în care o persoană este caracterizată de acest statut. Perioada ȋn care numǎrul de șomeri a rǎmas la valori relativ constante sau a scǎzut a fost, ȋn general, ȋnsoțitǎ de creșterea duratei medii a șomajului, valoarea maximǎ a perioadei atingȃndu-se ȋn anul 2016 (14,6 luni). Ȋn anul 2020, urmare a numǎrului important de persoane nou intrate ȋn șomaj, durata medie s-a redus la 10,1 luni.
”Descurajații”- cei din grupa de vârstǎ 45-54 ani sunt cei mai afectați
Populaţia inactivă din punct de vedere economic cuprinde toate persoanele care nici n-au lucrat cel puţin o oră şi nici nu erau şomeri, aflându-se în una din următoarele situaţii: erau elevi sau studenţi, pensionari (de toate categoriile) sau erau persoane care desfăşurau numai activităţi casnice în gospodărie; erau persoane întreţinute sau care obţineau venituri, altele decât din muncă.
Una dintre caracteristicile nefavorabile ale forţei de muncă din România este aceea că populaţia activă este inferioară – ca pondere – populaţiei inactive din punct de vedere economic, iar această situaţie se menţine pentru întreaga perioadă supusă analizei (2010-2020). În anul 2020, populaţia inactivă număra 10,3 milioane persoane şi reprezenta 53,5% în totalul populaţiei. 70,8% dintre inactivi aveau vârsta de cel puţin 15 ani.
Grupele de vârstă cele mai afectate de inactivitatea economică sunt cele extreme: populaţia tânără (grupa 15-24 ani) şi persoanele aflate la vârste din grupele superioare (50-64 ani), iar între acestea, femeile aflate în ultimii ani ai vieţii active din punct de vedere economic.
Între persoanele inactive se conturează segmentul populaţiei descurajate (câteva zeci de mii de români). Acestea sunt persoane inactive disponibile să lucreze, care au declarat că în ultimele 4 săptămâni au căutat un loc de muncă folosind metode pasive sau că nu caută un loc de muncă din următoarele motive: au crezut că nu există locuri libere sau nu au ştiut unde să caute; nu se simt pregătite profesional; cred că nu vor găsi de lucru din cauza vârstei; au căutat altădată şi nu au găsit.
Persoanele din grupa de vârstǎ 45-54 ani au fost cele mai afectate, persoanele din acest segment de vârstǎ reprezentând în anul 2020 23,1% din totalul persoanelor descurajate. În ultimii ani, se observă o tendinţă de echilibrare a grupelor de vârstă, în ceea ce priveşte fenomenul descurajării pe piaţa forţei de muncă, cel mai puţin afectată rămânând, totuşi, populaţia mai în vârstă (55 şi peste).
Un factor îngrijorător pe piaţa muncii din România este reprezentat de numărul de tineri cu vârsta între 15 şi 24 ani care nu sunt ocupaţi şi nici nu urmează o formă de educaţie sau formare, concept cunoscut sub abrevierea din limba engleză NEET (Not in Employment neither in Education or Training). Acest segment de populaţie reprezintă o categorie particulară de persoane inactive economic. Rata NEET semnalează dificultăţi în tranziţia de la sistemul de educaţie la piaţa muncii şi problemele legate de ocupare pentru populaţia tânără, necuprinsă în sistemul de educaţie. În anul 2020, rata tinerilor care nu erau încadraţi profesional şi nu urmau niciun program educaţional sau de formare a fost de 14,8%, cei mai afectaţi fiind tinerii din mediul rural (18,3%) şi persoanele de sex feminin (18,1%).
Numărul românilor de peste 65 de ani care muncesc se va dubla în 10 ani
Ocuparea forței de muncă în România va crește cu o rată mai mare decât media UE-27 în perioada următoare, creștere bazată pe participarea crescândă pe piața muncii a românilor cu vârsta peste 55 de ani, potrivit estimărilor Centrului European pentru Dezvoltarea Formării Profesionale (Cedefop). Astfel, rata de participare pe piața forței de muncă pentru această grupă de vârstă, va ajunge la 82% (de la 56% în anul 2000). Până în 2030 CEDEFOP estimează că numărul celor cu vârsta peste 65 de ani se va dubla față de 2020 (rata de participare pentru cei cu vârsta peste 65 de ani este prognozată să urce la 9 puncte procentuale, de la un declin de 3 pp în 2010-2020).
Pe de altă parte, se așteaptă o reducere consistentă a intrării pe piața muncii a celor cu vârsta cuprinsă între 15 și 34 de ani, pe fondul contracției ridicate a populației din această grupă de vârstă. Până în 2030 CEDEFOP estimează că numărul celor cu vârsta peste 65 de ani se va dubla față de 2020 (rata de participare pentru cei cu vârsta peste 65 de ani este prognozată să urce la 9 puncte procentuale, de la un declin de 3 pp în 2010-2020).
În graficul de mai jos, ”harta” dificultăților la angajare în România în intervalul 2021-2030:
Ocuparea forței de muncă în construcții va crește relativ puternic în intervalul 2022-2030, în vreme ce în agricultură va continua să scadă, mai arată raportul CEDEFOP.
În sectorul prelucrător, creșterea ocupării forței de muncă va fi determinată în mare parte de creșterea ocupării forței de muncă în sectorul alimentar, băuturi și tutun și inginerie.
În subsectoare cum ar fi comerțul cu ridicata și cu amănuntul, cazare, catering și transporturi, numărul angajaților va crește, chiar dacă în cazul transporturilor sau a sectorului logistic evoluția joburilor va fi puternic afectată de robotizare și automatizare.
În servicii, activități cum sunt serviciile juridice, contabile, consultanță și telecomunicații vor performa cel mai puternic, în vreme ce serviciile administrative vor avea cea mai slabă performanță.
”E o problemă și a structurii economiei românești, care nu e de natură să absoarbă un număr foarte mare de absolvenți de studii superioare. Noi am dezvoltat foarte mult învățământul terțiar academic, nu cel terțiar vocațional. Va apărea o presiune asupra celor cu studii medii care vor presa la rândul lor către cei cu calificări scăzute. E o problemă de structură a economiei”, arată Cătălin Ghinararu, cercetător în cadrul Institutului Național de Cercetare Științifică în domeniul Muncii și Protecției Sociale.
El a realizat o lucrare de cercetare pentru una din administrațiile publice din țară unde a arătat că, din nefericire cea mai mare parte a absolvenților de studii superioare din România, în momentul de față se concentrează în sectoare ale administrației publice. Deci aproape 40% din absolvenții de învățământ superior din România sunt concentrați în administrație publică, învățământ și sănătate.
Trebuie spus că aproape 60 la sută din forța de muncă în general lucrează în sectoare care nu au de-a face cu studiile superioare: prin Horeca, depozite, retail, alte servicii, tot felul de lucruri de genul ăsta.
Există într adevăr această neconcordanță foarte puternică între structura economiei care determină structura cererii de muncă până la urmă și structura ofertei de muncă, ceea ce intră pe piață. Și repet, oferta de forță de muncă cu studii superioare s-a canalizat spre zone ale administrației publice, o zonă care contribuie la formarea PIB prin consumurile finale, mai spune cercetătorul român.
Crearea de locuri de muncă poate fi privită ca număr total de locuri de muncă generate într-o anumită perioadă de timp de către firmele existente plus locurile de muncă adăugate de întreprinderile nou create. Astfel, o creștere a numărului total de locuri de muncă poate fi considerată ca un semnal pozitiv. Prin simetrie, distrugerea locurilor de muncă este egală cu numărul total de joburi închise atât în firmele de pe piață plus cele din cazul firmelor care dau faliment. Cele două procese coexistă în economie și, deși este normal ca un sector să creeze locuri de muncă, în timp ce alții să le închidă, este mult mai de dorit ca numărul de locuri de muncă adăugate să depășească pe cel al locurilor de muncă distruse.
Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Poate vrei sa citesti
-
Oferim credite de nevoi personale. Persoanele care nu au acces la credite bancare tradiționale pot obține acum împrumuturi de la o instituție financiară nebancară!
-
Leonardo Badea (BNR): Preocupări recente la nivel global privind echitatea socială
-
Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, anunță construirea primei creșe cu bani din PNRR
-
Vladimir Putin se joacă cu ‘focul’: Două avioane de vânătoare rusești sunt suspectate că au încălcat spațiul aerian finlandez
-
VIDEO, INCENDII ÎN ARGEȘ – Hectare pârjolite de flăcări la Ștefănești și Călinești
-
Dan Petrescu aruncă bomba: „PRIMĂRIA VREA SĂ TAIE 80 TEI DE PE BULEVARD, spun sursele mele”
NATIONAL
GSP. Fraudă de 5 milioane de euro cu familia lui Ion Țiriac! Anunț de ultimă oră: „Oferim un apartament cui ajută la arestarea lor!”
Publicat
acum 40 de secundein
19 august 2022De
adminO înșelătorie online care se folosește de imaginea lui Ion Țiriac l-a înfuriat pe fiul miliardarului, Ion Ion Țiriac, care a anunțat că oferă un apartament cui reușește să prindă infractorul.

Ion TiriacFoto: GSP
Citește continuarea pe GSP.
Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
NATIONAL
Ipocrizia importanței morților: în vreme ce întreaga lume deplânge soarta Ucrainei, civilii mor pe capete în Siria
Publicat
acum 9 minutein
19 august 2022De
admin
Treisprezece civili au fost ucişi începând de joi seara, în nordul Siriei, unde au loc confruntări armate între Forţele Democratice Siriene (FDS) – dominate de kurzi şi susţinte de către regimul lui Bashar al-Assad – şi militari turci şi auxiliari locali, anunţă vineri un ONG, relatează AFP.
Aceste victime au fost ucise în două incidente – unul la al-Bab, aflat sub controlul unor facţiuni siriene loiale Ankarei, în nord-estul Alepului, iar celălalt în apropiere de Al Hasakah, în nord-estul ţării, aflat sub controlul FDS.
La al-Bab, ”tiruri de artilerie ale forţelor în favoarea regimului (al-Assad) vizând o piaţă s-au soldat cu nouă morţi civili, inclusiv copii, şi alţi 20 de răniţi”, anunţă Observatorul Sirian al Drepturilor Omului (SOHR).
Un corespondent AFP aflat la faţa locului a văzut locuitori şi salvatori năpustindu-se să evacueze răniţi – şi anume copii – din mijlocul tarabelor cu fructe şi legume distruse, printre care zăceau rămăşiţe umane.
Un purtător de cuvânt al FDS, Farhad Shami, dă asigurări că Forţele ”nu au nimic a face” cu acest atac.
La Al Hasakah, administraţia autonomă kurdă a anunţat că un atac turc s-a soldat cu ”moartea a patru copii şi rănirea altor 11”, ”în noaptea (de joi spre vineri), vizând un centru închis pentru minori”.
SOHR a confirmat acest bilanţ.
Turcia ameninţă din mai să lanseze o ofensivă de anvergură împotriva forţelor kurde care deţin controlul celei mai mari părţi a nord-estului Siriei, o ţară fragmentată de Războiul civil care s-a soldat de când a început, în 2011, cu o jumătate de milion de morţi şi milioane de deplasaţi şi refugiaţi.
Începând din iulie, drone turce lovesc tot mai des zone aflate sub controlul FDS, pe care Ankara le consideră ”teroriste”, potrivit SOHR şi unor oficiali kurzi.
Marţi, 17 combatanţi loiali regimului al-Assad au fost ucişi într-un raid aerian turc, porivit SOHR, care nu a putut să stabilească dacă a fost vorba doar despre militari ai regimului sau dacă printre ei se aflau combatanţi kurzi.
Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
GSP. Fraudă de 5 milioane de euro cu familia lui Ion Țiriac! Anunț de ultimă oră: „Oferim un apartament cui ajută la arestarea lor!”
Ipocrizia importanței morților: în vreme ce întreaga lume deplânge soarta Ucrainei, civilii mor pe capete în Siria
Italia este vizată în continuare de avertizare de furtuni: ‘Nu s-a terminat încă’
AFP: Incendiile din nord-estul Algeriei, sunt complet sub control
O nouă metodă de phishing – Firmele de curierat sunt principalul vector

Tragedie la Curtea de Argeș – Elev de la Vlaicu Vodă mort în accident cu motocicleta

ACUM! Bărbat doborât de căldură la Curtea de Argeș – A murit în plină stradă

MOARTE SUSPECTĂ – Tânăr de 30 ani din Curtea de Argeș găsit mort lângă mașina răsturnată la Băiculești

Argeșeancă, mesaj pentru primarul Panțurescu după oprirea apei: USCA-MI-AȘ CHILOȚII PE BALCONUL TĂU!

Agent de pază al unui club din Curtea de Argeș, în arest după ce a bătut un tânăr

VIDEO, ACUM! BLOCAJ TOTAL PE TRANSFĂGĂRĂȘAN – SUTE DE MAȘINI BLOCATE ÎN TRAFIC

VIDEO – ACCIDENT GRAV ÎN ARGEȘ – O mașina a intrat în țeava de gaze și a luat foc

VIDEO – ACCIDENT GRAV în ARGEȘ, provocat de un tânăr din Corbi

VIDEO! ACCIDENT GRAV ÎN ARGEȘ – 3 MAȘINI IMPLICATE

VIDEO | FLAGRANT ÎN ARGEȘ – REȚINUT DE POLIȚIȘTI PENTRU ÎNȘELĂCIUNI ȘI FRAUDE INFORMATICE
PITEȘTI


VIDEO, INCENDII ÎN ARGEȘ – Hectare pârjolite de flăcări la Ștefănești și Călinești
Un puternic incendiu de vegetație uscată a izbucnit, în urmă cu puțin timp, în orașul Ștefănești, în zona gării Golești....


ARGEȘ | Puștoaică beată și drogată la volan – DOSAR PENAL
În ziua de 16 august a.c., în jurul orei 07:30, polițiștii rutieri piteșteni au depistat o tânără de 20 de...


ARGEȘ | PENSIONAR LA VOLAN! Un șofer de 77 ani a bușit 3 mașini
Din verificările preliminare, efectuate de polițiștii Formațiunii Rutiere Costești, s-a stabilit că un bărbat de 77 de ani, din Ștefan...


ACUM! Mașina lovită de tren la Curtea de Argeș –
In urmă cu puțin timp, la Curtea de Argeș, un autoturism a acroșat de tren.Din primele date, conducătoarea autoturismului, dar...
Curtea de Argeș


EXCLUSIV! Klaus Iohannis, la drumeție în Argeș, pe Transfăgărășan – A stat în golul alpin circa 2 ore
Președintele României a mers azi dimineață, la prima oră, să se relaxeze la aer curat de munte, în județul Argeș....


Dan Petrescu aruncă bomba: „PRIMĂRIA VREA SĂ TAIE 80 TEI DE PE BULEVARD, spun sursele mele”
Prezent, aseară, în emsiunea Chestiuni Arzătoare de la PROFI 24 TV, consilierul Dan Petrescu a afirmat că are informații din...


Prins mangă la volan prin Cicănești, de Sf. Maria
În ziua de 15 august a.c., polițiștii Secției de Poliție Rurală Albeștii de Argeș au depistat un bărbat de 32...


De Sf. Maria, comerciant din Curtea de Argeș amendat cu 20.000 lei – VEZI MOITIVUL
În ziua de 15 august a.c., polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalitatii Economice Argeș, cu sprijinul polițiștilor din cadrul Poliției...


VIDEO | Argeșul invadat de turiști – AGLOMERAȚIE MAXIMĂ la Mănăstirea Curtea de Argeș și în TOT JUDEȚUL
Argeșul a fost luat cu asalt de zeci de mii de turiști în aceste zile. Curtea de Argeș, Transfăgărășanul ,...
Mioveni


ARGEȘ | După o beție a furat mașina prietenului – A fost reținut de Poliție
În ziua de 12 august a.c., polițiștii din cadrul Secției 3 Poliție Pitești au fost sesizați, de către un bărbat...


VIDEO | Pompierii din Argeș, misiune specială: au plecat să ajute la stingerea incendiilor de vegetație din Franța!
În cursul zilei de ieri, joi, 11 august, au plecat la drum, către Franța, 8 subofițeri cu o autospecială de...


Nebunie în Argeș: femei drogate si bete mangă, la volan – S-a lăsat cu dosare penale
În acest sfârșit de săptămână, polițiștii rutieri au continuat activitățile având ca obiectiv cel al depistării, atât a conducătorilor auto,...


VIDEO | Inconștiență sau prostie? Val de incendii în Argeș, zeci de hectare afectate
În intervalul 05.08.2022, ora 08:00 – 08.08.2022, ora 08:00, pompierii argeșeni au intervenit pentru stingerea a cinci incendii vedetație uscată...
Câmpulung


CRIMĂ ÎNFIORĂTOARE IN ARGEȘ – 5 persoane, printre care și un copil de cinci ani, UCISE cu sânge rece
O crimă cumplită a avut loc în Argeș, in comuna Bascov. Cinci persoane, printre care și un copil de 5...


Incendiu violent la Salatrucu – A ars o casă și anexele
Pompierii de la Detașamentul Curtea de Argeș și Punctul de Lucru Tigveni au intervenit în localitatea Sălătrucu pentru stingerea unui...


Accident grav în Argeș – 6 persoane la Spital, printre care și 2 copii
În urmă cu puțin timp, un grav accident rutier s-a produs pe DN 73, in localitatea Micești. Din verificările preliminare...
În Trend
-
ACTUALacum 4 săptămâni
Tragedie la Curtea de Argeș – Elev de la Vlaicu Vodă mort în accident cu motocicleta
-
ACTUALacum 3 săptămâni
ACUM! Bărbat doborât de căldură la Curtea de Argeș – A murit în plină stradă
-
ACTUALacum 4 săptămâni
MOARTE SUSPECTĂ – Tânăr de 30 ani din Curtea de Argeș găsit mort lângă mașina răsturnată la Băiculești
-
ACTUALacum 4 săptămâni
Argeșeancă, mesaj pentru primarul Panțurescu după oprirea apei: USCA-MI-AȘ CHILOȚII PE BALCONUL TĂU!
-
ACTUALacum 6 zile
Agent de pază al unui club din Curtea de Argeș, în arest după ce a bătut un tânăr
-
ACTUALacum 3 săptămâni
Cea mai tare comună cu cei mai fericiți și avuți oameni – Curtea de Argeș, 10 zile de petrecere la Zilele Orașului
-
ACTUALacum o săptămână
3 tineri din Curtea de Argeș și Albești reținuți – AU FURAT ECHIPAMENTE DE LA O FIRMĂ
-
ACTUALacum 4 săptămâni
TOP 5 CELE MAI RĂCOROASE TERASE DIN CURTEA DE ARGEȘ – LA DOMNESC, CELE MAI BUNE CONDIȚII
You must be logged in to post a comment Login