Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Angela Merkel afirmă că Germania trebuie să evacueze urgent 10.000 de persoane din Afganistan / Temeri legate de o nouă criză a refugiaților

Publicat

in

Germania trebuie să evacueze urgent până la 10.000 de persoane din Afganistan, faţă de care este răspunzătoare, a declarat luni cancelarul Angela Merkel colegilor săi de partid, avertizând că urmările conflictului vor dura foarte mult timp, transmit Reuters și News.ro.

Observaţiile, făcute luni la o întâlnire cu uşile închise a partidului creştin-democrat şi făcute publice de participanţi la întâlnire, reflectă îngrijorarea crescândă cu privire la vărsarea de sânge în Afganistan după ce talibanii au preluat controlul capitalei şi au proclamat pacea.

„Asistăm la momente dificile. Acum trebuie să ne concentrăm asupra misiunii de salvare”, a spus Merkel.

Cancelarul a afirmat că printre cei care au nevoie de evacuare se numără 2.500 de afgani care au lucrat ca personal de suport, precum şi activişti pentru drepturile omului, avocaţi şi alţii pe care guvernul îi consideră expuşi riscului dacă rămân în ţară, până la 10.000 în total.

Ministrul de Externe Heiko Maas a declarat că Germania încearcă să evacueze cât mai mulţi oameni expuşi riscului, adăugând că aliaţii NATO au judecat greşit situaţia atunci când au crezut că forţele guvernului afgan ar putea să îi respingă pe talibani fără ajutor.

„Dorim să scoatem cât mai mulţi oameni din ţară cât mai repede posibil”, a declarat Maas reporterilor în faţa Ministerului de Externe, în declaraţiile reluate şi de ministrul de Finanţe Olaf Scholz.

Scholz, care, la fel ca Maas, este membru al Partidului Social Democrat, de centru-stânga, a declarat că „scopul este crearea unui pod aerian pentru a salva cât mai mulţi oameni posibil. Comunitatea internaţională trebuie să fie unită pentru a sprijini ţările vecine Afganistanului. O mare mişcare de refugiaţi va începe în curând”.

Temeri legate de o nouă criză a refugiaților

Merkel a spus partidului său că Germania ar trebui să coopereze cu ţările care se învecinează cu Afganistanul pentru a-i sprijini pe cei care fug acum, adăugând: „Acest subiect ne va ţine ocupaţi pentru o perioadă foarte lungă de timp”.

Cu toate acestea, Paul Ziemiak, secretarul general al Uniunii Creştine Democrate (CDU), a declarat că Germania nu poate rezolva situaţia din Afganistan printr-o repetare a politicii de deschidere a migranţilor pe care a urmat-o în 2015.

Germania şi-a deschis graniţele în urmă cu şase ani pentru peste 1 milion de migranţi, mulţi dintre ei sirieni fugind de război şi sărăcie – o mişcare îndrăzneaţă care a câştigat laude pentru Merkel în străinătate, dar care s-a dovedit controversată acasă şi a erodat poziţia partidului ei.

„Pentru noi este clar că 2015 nu trebuie repetat. Nu vom putea rezolva problema Afganistanului prin migraţia către Germania”, a declarat Ziemiak pentru postul de televiziune n-tv.

Merkel, aflată la putere din 2005, intenţionează să se retragă după alegerile federale din 26 septembrie. Armin Laschet, candidatul CDU pentru postul de cancelar la alegeri, a declarat că Afganistanul este cel mai mare fiasco al NATO de când a fost formată alianţa.

Ministrul Apărării, Annegret Kramp-Karrenbauer, a declarat la întâlnire că Germania a desfăşurat forţe speciale şi paraşutişti pentru a ajuta la evacuare, adăugând că este „o operaţiune extrem de periculoasă” pentru trupele germane.

„Atâta timp cât va fi posibil, armata germană va scoate cât mai mulţi oameni din Afganistan şi va întreţine podul aerian”, a spus ea, adăugând că acest lucru depinde de disponibilitatea Statelor Unite de a menţine aeroportul deschis.

Citește LIVETEXT pe HOTNEWS ultimele evoluții privind situația din Afganistan AICI.

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements

NATIONAL

Inedit: Hipopotamii lui Pablo Escobar recunoscuți ca persoane juridice în Statele Unite

Publicat

in

De

Pentru prima dată, o instanță americană a recunoscut personalitatea juridică la animale. Și nu la oricare, ci urmașilor hipopotamilor lui Pablo Escobar, care s-au înmulțit în Columbia de la moartea celebrului traficant de droguri în urmă cu 30 de ani, potrivit AFP.

Această recunoaștere a fost acordată ca parte a unei bătălii legale pentru a bloca sacrificarea lor.

Pablo Escobar, în perioada sa de glorie, importase câțiva hipopotami pentru a-și umple grădina zoologică din hacienda sa din Napoles, la o sută de kilometri sud de fortăreața sa din Medellin.

După ce a fost împușcat în 1993 de forțele de securitate columbiene, majoritatea celorlalte animale (flamingo, girafe, zebre, canguri…) au fost vândute, dar nu și pachidermele, care au proliferat până să devină cea mai mare colonie a acestor animale în afara Africii.

Au devenit treptat o preocupare de mediu și o amenințare pentru locuitori (au fost semnalate atacuri asupra pescarilor).

Confruntat cu problema, guvernul columbian a început să sterilizeze animalele. În special, se folosesc pistoalele cu săgeți care conțin un contraceptiv, mai mult decât sterilizarea chirurgicală.

Un avocat, Luis Domingo Gomez Maldonado, a intentat în iulie un proces în numele hipopotamilor din Columbia, care recunoaște deja personalitatea juridică pentru animale. Scopul este de a preveni eutanasia hipopotamilor, dar și de a se asigura că guvernul folosește un alt medicament pentru a-i steriliza decât cel utilizat în prezent.

În acest context, Fondul de Apărare Legală a Animalelor (ALDF) a făcut o cerere pentru a permite ca doi experți în sterilizare cu domiciliul în Statele Unite să poată depune mărturie, pentru a susține recursul.

Magistratul curții federale din Ohio, Karen Litkovitz, a fost de acord cu cererea săptămâna trecută, în numele unei legi americane care permite „unei persoane interesate” să solicite o depoziție americană într-un litigiu din străinătate. Prin urmare, părțile interesate sunt, în acest caz… hipopotami.

Mișcare mai largă pentru drepturile animalelor

Pentru Christopher Berry, avocatul ALDF, importanța acestei decizii este dublă: „În primul rând, îi va ajuta pe hipopotami să nu moară – aceasta este consecința ei imediată”.

„În sens mai larg, acesta este primul exemplu concret de instanță americană care permite animalelor să își exercite un drept legal în nume propriu”, a spus el pentru AFP.

Potrivit acestuia, alte cazuri își fac treptat drum în instanțele din Statele Unite. Asociația reprezintă de exemplu un cal pe nume Justice într-un caz de cruzime și neglijență față de un animal.

Nu este sigur că hotărârea hipopotamilor va influența aceste alte cazuri, „dar este cert că acest lucru este relevant și important în cadrul mai larg al discuției despre drepturile animalelor”, a spus domnul Berry.

Mișcarea de a acorda statut legal animalelor a câștigat, de asemenea, amploare la nivel global.

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements
Citeste mai mult

NATIONAL

Cseke Attila: De luni va trebui certificat verde pentru aproape orice activitate şi la intrarea în instituţiile publice/ Evenimentele private, complet interzise

Publicat

in

De

Ministrul interimar al Sănătăţii, Cseke Attila, a anunţat, joi seară, că restricţiile care se au în vedere de luni presupun impunerea certificatului verde în aproape toate locurile, mai puţin la magazinele alimentare şi la farmacii. În instituţiile publice sau în companiile cu mai mulţi angajaţi, vizitatorii vor intra doar pe baza acestui document. Evenimentele private de orice fel vor fi interzise, nici măcar persoanele vaccinate nu vor mai avea voie să organizeze astfel de întâlniri.

Cseke Attila a fost întrebat, joi seară, la Digi 24, unde se va impune certificatul verde începând de luni şi a afirmat: ”În afară de magazinele alimentare, de farmacii (…) în toate celelalte instituţii, şi în instituţii publice pentru toţi vizitatorii care se duc în administraţia publică centrală şi locală. Şi în sfera privată probabil o să propunem, pentru birouri, pentru clădiri, firme care au mai mult de 50 de angajaţi – pentru cei care sunt vizitatori”.

Ministrul a precizat că măsura se poate impune doar vizitatorilor, nu şi angajaţilor.

”Din păcate, pentru angajaţi nu putem să propunem pentru că trebuie să mergem în Parlament, fiind vorba despre dreptul constituţional la muncă”, a mai declarat ministrul.

”Pe partea de evenimente private – nunţi, botezuri şi orice fel de evenimente va fi o interdicţie totală. Aici şi cei care sunt vaccinaţi sau au certificatul verde vor fi supuşi la această măsură. Realitatea ne-a arătat că nu am reuşit să controlăm. Vor fi interzise evenimente private, nunţi botezuri, onomastică, orice altceva, că e spaţiu închis sau deschis”, a mai declarat ministrul.

Acesta a precizat că restaurantele şi cafenelele rămân deschise, dar doar pentru vaccinaţi.

”La partea de spaţii cultuale, în mod sigur doar pentru cei vaccinaţi şi este în discuţie să coborâm procentul, pragul spectatorilor la evenimentele culturale – de la 50% la 30%, vom vedea mâine. (…) aici mai comportă discuţii, dar se va permite doar pentru cei vaccinaţi”, a adăugat ministrul.

”Carantina de noapte doar pentru cei nevaccinaţi. Noaptea excepţiile se vor referi la cei care sunt vaccinaţi, au trecut prin boală sau sunt testaţi – au certificat verde. Cei care nu au acest certificat dar se duc / se întorc de la un loc de muncă, dacă este o urgenţă medicală – cam acestea sunt excepţiile posibile”, a mai precizat ministrul.

Şedinţa CNSU pentru a se decide concret restricţiile aplicate de luni are loc vineri, la ora 13.00. La ora 14.00 este programată şedinţa de Guvern.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că de luni toţi elevii intră două săptămâni în vacanţă şi vor fi impuse mai multe restricţii.

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend