Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Angajații din poliția penitenciară încep protestele. Care este lista revendicărilor

Avatar

Publicat

in

Organizațiile sindicale din Politia Penitenciara, reprezentând 85% din totalul personalului, au decis calendarul comun de proteste, care constă în mitinguri la sediile Ministerului justiției și ale penitenciarelor.

Citește și: Victor Ponta, despre dosarul Ioanei Băsescu: ‘Suntem penibili, sincer. Să o condamni pe fata lui Băsescu în 2021 pentru campania lui taică-său din 2009?’

Luni 22 februarie 2021, la sediul Ministerului justiției (interval orar 11,00-13,00) are loc un nou miting de protest care va fi urmat de pichetări organizate joi 25 februarie la Penitenciarele Aiud, Gherla și Miercurea Ciuc (interval orar 11,00-13,00).

„Declanșarea protestelor este provocată de lipsa de soluții dar mai ales de reacție a Ministrului justiției care a recepționat în mai multe rânduri, atât direct cat si in scris, problematica, fără a oferi niciun răspuns în termenul asumat”, transmit sindicatele.

Acțiunile se vor relua cu regularitate la interval de două săptămâni, cu modificarea locațiilor de protest, acestea urmând sa fie comunicate public, in timp util.

„Protestam pentru ca Poliția Penitenciară este:

 • Singura instituție din structura de apărare națională care nu acorda titlul de specialist de clasa prevăzut de lege.
 • Ultima instituție din structura de apărare națională ca procent de posturi ocupate raportat la posturile prevăzute in norme si in standarde.
 • Prima instituție din Romania care in 2021 poate scădea sub nivelul de 50% de posturi vacante fata de standardele in vigoare, in eventualitatea unui buget subdimensionat.
 • Prima instituție din Romania la numărul de ore suplimentare de munca prestate (peste un milion anual);.
 • Prima instituție din structura de apărare cu risc major de a nu reuși ocuparea in 2021 a posturilor aflate in proceduri de concurs din 2020, din lipsa de buget?
 • Prima instituție din Romania ca vechime a tehnicii din dotare (mijloace auto. armament, mijloace de comunicare, de imobilizare, de control etc).

Revendicări

 • Asigurarea fondurilor necesare pentru ocuparea, in cursul anului 2021, a unui nr. suplimentar de 2000 posturi fata de situația din luna ianuarie 2020.
 • Efectuarea modificărilor normative necesare în vederea acordării titlului de specialist de clasapentru polițiștii de penitenciare, similar polițiștilor.
 • Respectarea Legii nr 153/2017, respectiv a prevederilor referitoare la aplicarea (etapizata) a actului normativ, pentru anul 2021.
 • Indexarea pensiilor polițiștilor de penitenciare trecuți in rezerva, cel puțin cu valoarea inflației.
 • Acordarea suplimentului de risc COVID-19 pentru personalul implicat în activități generatoare de riscuri pe aceasta linie.
 • Punerea in aplicare a Deciziilor ICCJ nr 51/2019 privind plata corectă a salariului si respectiv nr 65/2020 privind plata corectă a orelor suplimentare.
 • Plata indemnizației de concediu cu sporuri, urmare a sentințelor civile existente precum si a modificărilor legislative intervenite.
 • Îmbunătățirea condițiilor de munca și a dotărilor prin aplicarea prevederilor convenite in Acordul colectiv la nivelul grupului de unități (alocarea bugetului necesar).

Pe întreaga durata a protestelor, mitingurile anunțate pot fi completate si cu alte acțiuni: excesul de zel in efectuarea unor misiuni sau activități, refuzul de prestare a muncii suplimentare, acțiuni de tipul grevei japoneze, suspendarea sau chiar blocarea activității.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Expoziție inedită de Dragobete la Maramureș: broderii și păretare cu mesaje religioase sau motivaționale vor fi expuse la Muzeul de Etnografie și Artă Populară

Avatar

Publicat

in

De

Expoziţia inedită de broderii şi păretare cu mesaje religioase sau motivaţionale “Dragobete pe păerte!”, deschisă miercuri, vă rămâne accesibilă publicului şi turiştilor până pe 24 martie, a informat purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean Maramureş, Raluca Zah, informează Agerpres.

“Pentru a vă bucura de acest spectacol de măiestrie, imaginaţie şi îndemânare presărat cu mesaje de dragoste, sunteţi invitaţi să vizitaţi Muzeul Judeţean de Etnografie şi Artă populară Maramureş, în perioada 24 februarie – 24 martie 2021. (…) Legendele maramureşene spun că expresia tradiţională ‘Dragobetele sărută fetele!’, care însoţeşte sărbătoarea iubirii, provine de la daci. Iar faptul că această sărbătoare are loc într-o perioadă a anului în care femeile aveau mai mult timp să ţeasă, să coasă şi să brodeze pentru a înfrumuseţa casa, a dus la apariţia păretarelor” a spus Raluca Zah.

Potrivit acesteia, păretarele sunt broderii executate manual care încă se mai bucură de o mare apreciere în gospodăriile din judeţul Maramureş.

Citește și: Analiză │ România este condusă de ardeleni: Președintele, serviciul secret, Justiția, Academia, partidele politice sau ministerele

“Păretarele sunt broderii care conţin mesaje de iubire, religioase sau motivaţionale, însoţite de imagini care ilustrează scene de familie. Acestea sunt aşezate şi astăzi la loc de cinste pe pereţii tuturor încăperilor caselor din mediul rural. Pentru a promova această minunată tradiţie, Muzeul Judeţean de Etnografie şi Artă Populară Maramureş organizează în parteneriat cu Consiliul Judeţean Maramureş expoziţia de păretare cu mesaje de dragoste ‘Dragobetele sărută fetele!'”, a mai arătat Raluca Zah.

Muzeul Judeţean de Etnografie şi Artă Populară Maramureş din municipiul Baia Mare este unul dintre cele mai vizitate obiective turistice, având anual diverse expoziţii tematice menite să aducă în atenţia vizitatorilor viaţa şi preocupările de odinioară a ţăranilor din satele maramureşene.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Ultima statuie a dictatorului Francisco Franco a fost înlăturată din Spania

Avatar

Publicat

in

De

Ultima statuie a dictatorului Francisco Franco care încă era expusă public în Spania a fost înlăturată în enclava Melila, pe coasta nordică a Marocului, la 45 de ani după moartea generalului care a condus ţara cu mână de fier între 1939 şi 1975, relatează miercuri AFP.

Citește și: ALERTĂ – Parlamentul a deblocat angajările la stat: Posturile vacante din administrația publică centrală și locală pot fi scoase la concurs

“Zi istorică: ultima statuie a lui Franco de pe domeniul public din Spania, care era în oraşul nostru, a fost retrasă”, a anunţat pe Twitter guvernul local din enclava spaniolă.

Statuia de bronz care îl reprezenta pe Franco a fost înlăturată marţi de angajaţi ai guvernului local.

Statuia a fost ridicată în 1978 în faţa unei porţi a oraşului pentru a elogia rolul jucat de general în calitate de comandant al Legiunii spaniole în timpul Războiului Rif împotriva triburilor berbere din regiunea muntoasă cu acest nume din anii 1920.

În prezent nu se mai află practic nicio statuie a învingătorului din sângerosul Război civil spaniol (1936-1939) pe străzile şi în pieţele din Spania.

O lege spaniolă votată în 2007 în timpul guvernului socialist al lui José Luis Rodriguez Zapatero obligă primăriile să retragă din spaţiul public simbolurile care fac apologia dictaturii sau a taberei franchiste din timpul Războiului civil.

Însă numeroase administraţii locale de dreaptă refuză adesea să aplice legea, apreciind că aceasta redeschide rănile trecutului. În 2019, primarul socialist ales al satului Guadiana del Caudillo, numit astfel în onoarea lui Franco, a decis să schimbe numele comunei, de care fostul primar de dreapta ţinea cu dinţii.

Pentru a respecta această lege, la 14 ani după adoptarea ei, parlamentul local din Melilla a votat luni retragerea statuii. Numai partidul de extremă dreapta Vox a votat împotriva acestei decizii, în timp ce Partidul Popular s-a abţinut.

Vox şi-a justificat opoziţia faţă de această decizie prin faptul că statuia nu-i aduce un omagiu lui Franco ca dictator, ci pentru rolul său din Războiul Rif.

Venit la putere în 2018, premierul socialist Pedro Sanchez a făcut din exhumarea lui Franco din mausoleul monumental din apropiere de Madrid, în care fusese înhumat cadavrul său, o prioritate a guvernului său.

În pofida criticilor dreptei şi a luptei judiciare pe care au dus-o moştenitorii dictatorului, “Caudillo” a fost reînhumat în octombrie 2019 alături de soţia sa într-un cimitir de la periferia capitalei.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend