Conecteaza-te cu noi

Educatie

Angajații din Educație ies în stradă! Se declanșează un val de proteste în sistemul de învățământ românesc

Publicat

in

Angajații din Educație se pregătesc să iasă în stradă. Federația Sindicatelor Libere din Învățământ anunță că joi, în fața Prefecturii Iași, va avea loc un prim protest la adresa guvernanților.

Acesta este primul protest din seria acţiunilor sindicale anunţate deja de federaţia noastră încă de săptămâna trecută, precizează FSLI.

Anunțul sindicaliștilor:

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ anunţă declanşarea valului de proteste în sistemul de învăţământ românesc.
Astfel, joi, 2 martie 2023, începând cu ora 14.30, în faţa Prefecturii Iaşi va avea loc un protest la care sunt aşteptaţi peste 500 de membri de sindicat afiliaţi la USLIP Iaşi. Acesta este primul protest din seria acţiunilor sindicale anunţate deja de federaţia noastră încă de săptămâna trecută.

Vă reamintim că angajaţii din educaţie se confruntă cu o serie de probleme care nu şi-au găsit rezolvarea din partea autorităţilor, iar nepăsarea guvernanţilor nu conduce decât spre o singură variantă: angajaţii din educaţie ies, din nou, în stradă!

Cerem de urgenţă Guvernului României să găsească soluţii la următoarele:

a) rezolvarea problemei aplicării integrale a dispozițiilor Legii – cadru nr. 153/2017 pentru toate categoriile de salariați din învățământ, astfel încât toate categoriile de salariați din sistemul educațional să beneficieze de salariul de bază prevăzut de această lege pentru anul 2022;
b) identificarea unor soluții pentru creșterea veniturilor personalului didactic auxiliar;
c) adoptarea, în regim de urgență, a normativelor pentru personalul nedidactic și personalul didactic auxiliar, având în vedere că normativele care se aplică sunt din anul 1998;
d) aplicarea regulamentelor privind acordarea sporurilor pentru condiții de muncă, întrucât salariații din învățământ sunt singurele categorii de bugetari care nu beneficiază de acordarea acestor sporuri;
e) în noua lege de salarizare, grila propusă trebuie să poziționeze personalul din învățământ pe o treaptă superioară celei actuale în ierarhia funcțiilor bugetare, în raport de importanța socială a activității prestate;
f) remedierea anomaliilor actuale în ceea ce privește salarizarea celor care ocupă funcții de conducere, îndrumare și control, având în vedere că, după ce veniturile acestora au rămas nemodificate în ultimii patru ani, se constată că acestea sunt inferioare salariaților care ocupă funcții de execuție;
g) instituirea, prin lege, a regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflației;
h) plata suplimentară a personalului din unitățile/instituţiile de învățământ nominalizat în echipele de proiecte finanţate din fonduri europene nerambursabile;
i) plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic.

Reamintim Executivului faptul că în lunile martie şi aprilie vom picheta sediul Guvernului şi sediile prefecturilor din mai multe judeţe ale ţării, în luna mai ne pregătim de organizarea unui marş de protest în Capitală, iar pentru ultima decadă a lunii mai urmează să strângem semnături în vederea declanşării grevei generale.

Președinte FSLI,
Simion Hancescu”.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Rareș Bogdan, critici dure la adresa miniștrilor PSD: ‘Jumătate din ei sunt cu facultățile făcute la privat. Au avut cu școala o legătură doar când mergeau să joace fotbal’

Publicat

in

Liberalul Rareș Bogdan este de părere că Guvernul trebuie să găsească soluții pentru a crește salariile profesorilor cu 25%. Europarlamentarul a declarat că salariul unui profesor debutant ar trebui să fie 5.000 de lei. Rareș Bogdan i-a criticat dur pe miniștrii PSD Marius Budăi – Muncă și Adrian Câciu – Finanțe.

Europarlamentarul Rareș Bogdan, prim-vicepreședinte PNL, a declarat că Guvernul trebuie să rezolve soluționarea grevei prin creșterea de salarii pentru profesori cu 25 la sută, cât cer sindicatele.

Mai mult decât atât, el i-a criticat pe Marius Budăi și spune că cel mai probabil juca fotbal în timpul orelor și că din acest motiv nu-i respectă pe profesori. În plus, spune despre ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, că ar trebui să-și pună picioarele în apă rece și să găsească soluții pentru profesori.

Faptul că Guvernul a venit cu acest sistem de compensare salarială de 1.000 de lei, plus acel voucher de 1.500 de lei pentru carieră didactică, cred că ar trebui reevaluat, să se caute resurse bugetare și să se ajungă la o sumă care să ducă la procentul, până la sfârșitul anului, pe care profesorii l-au solicitat, adică undeva la 25%. Asta ar însemna o dublare a compensării salariale.

Jumătate din ei sunt cu facultățile făcute la privat, unii dintre ei la 30 de ani. Jumătate din ei au avut cu școala o legătură doar când treceau pe lângă școală când mergeau să joace fotbal. Cred că și cazul domnului Budăi nu este departe de această chestiune.

”Fără 4.000 – 5.000 de lei un debutant nu putem să asigurăm profesori”

Nu poate să existe 2.400 de lei – 2.600 de lei pentru un debutant. Fără 4.000 – 5.000 de lei un debutant nu putem să asigurăm profesori.

Domnul Câciu să facă bine să stea cu picioarele în gheață, în apă rece și să caute acești bani, pentru că se lăuda până mai ieri că are 9 miliarde de… Păi dacă are 9 miliarde să facă bine să găsească și să rezolve problema!”, a declarat Rareș Bogdan, la Realitatea PLUS.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Marius Budăi, despre creșterea veniturilor profesorilor: ‘Noi am dat majorări în 2022. Nu putem face intervenții la legea salarizării acolo unde nivelul din 2022 este deja acolo’

Publicat

in

Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Marius Budăi, a precizat ce venituri vor crește în Educaţie. Acesta a punctat că nu își dorește ca acest proces de elaborare a OUG să fie similar cu tocmeala de la piață.

Ministrul Marius Budăi a declarat că au fost făcute o serie de majorări salariale în 2022 și acum nu se pot ”face intervenții la legea salarizării acolo unde nivelul din 2022 este deja acolo”.

Este vorba de 63.000 de oameni din Educație, cu majorarea de sume duse până la finalul aplicării legii, adică până la grila din 2022. Concret înseamnă 300 de milioane în total, pentru până la sfârșitul anului.

Nu am calculat separat pentru personalul nedidactic. Noi am făcut impactul bugetar împreună cu Ministerul de Finanțe pe toată grila. Colegii noștri de la Educație sigur ne pot spune suma”, a spus Marius Budăi, la Antena 3 CNN.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunţat că Guvernul a adoptat Ordonanța de Urgență prin care salariile pentru funcțiile comune din administrație se aduc la nivelul prevăzut în grila aferentă anului 2022.

Este vorba despre majorarea salariilor cu circa 10% pentru personalul nedidactic din Educaţie, ceea ce înseamnă fochiști, femei de serviciu, paznici care vor avea o creștere a netului cu 150 lei.

Însă, promisiunile privind acele vouchere de 2.500 lei în două tranșe pentru profesori, acea ordonanță nu a fost adoptată. Mai mult, ultima cerinţă a profesorilor este o majorare a tuturor salariilor lor cu 25%.

Marius Budăi, despre majorările cerute de profesori: Nu se poate da OUG de pe o zi pe alta

Ceea ce s-a discutat deja se lucrează și eu cred că ştiţi care este mersul legislativ. (…) Se lucrează la documente între Ministerul Educației și Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, nu s-a întrerupt nimic. 

Se lucrează la această ordonanță și mergem mai departe”, a spus Budăi, susţinând că nu poate da o OUG de pe o zi pe alta.

În acest timp, intrăm în a doua săptămână de grevă în educație, deja se amână și înscrierea în clasa pregătitoare şi s-a amânat și evaluarea la clasa a VI-a.

„Nu e o ordonanță care să fie scrisă la Ministerul Muncii. Se lucrează între Ministerul Educației și Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene și cu siguranță colegii vă vor anunța în cel mai scurt timp statusul (…).

Astăzi am venit cu această ordonanță de urgență pentru aplicarea legii 153 pe anexa numărul 8 la final de 2022. 

Tot astăzi au început colegii mei Ligia Deca și cu Marcel Boloș să lucreze pe documentul ce conține prevederi privitoare la acele măsuri pe care le-am trecut în calendarul discutat cu sindicatele și propus către sindicate„, a mai spus ministrul Muncii.

Data până la care nu se poate modifica Legea salarizării

Întrebat dacă se poate realiza solicitarea profesorilor de majorare a salariilor cu 25%, Budăi a replicat: „înțeleg curiozitatea și nevoia de a informa, dar vreau să vă spun un lucru: n-o să fac o negociere și n-o să arunc niciun fel de alte oferte la televizor. 

Nu tratăm educația ca la piață: mai pune tu, mai dau eu și vedem unde am ajuns. Le discutăm în cadrul unor negocieri oneste între parteneri (…).

Am explicat liderilor de sindicat, explic și acum: dumnealor sunt cu grila de salarizare la nivel de 2022. 

Condiționalitățile din PNRR și faptul că legea salarizării este la reformă în PNRR ne pun în situația ca de acum până la 1 ianuarie, când vrem să intre în vigoare noua lege a salarizării, să nu putem opera modificări asupra anexelor legii, adică să ieșim de peste nivelul de 2022. 

Noi am dat majorări în 2022, știți foarte bine, și acum, la început de an, care au adus cadrele didactice la nivelul din 2022, însă pe această perioadă, dacă am face acest lucru, se pune în pericol atragerea fondurilor din PNRR și atunci ne-am propus aceste măsuri pe care le-am discutat, suntem în dialog, este dialogul nostru cu dumnealor. 

Asta este situația acum. Nu putem face intervenții la legea salarizării acolo unde nivelul din 2022 este deja acolo.

Eu rămân în aceeași notă, îi consider extrem de importanți pe dascălii noștri și n-o să fac nicio negociere în spaţiul public. Pot să spun doar atât, că suntem dispuși să ne întâlnim de ori câte este ori este nevoie și să discutăm„, a încheiat ministrul Muncii, Marius Budăi.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend