Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Andrei Baciu: Adeverinţele clasice de vaccinare sau de testare pot fi folosite până pe 12 august, ca alternativă la certificatul digital

Publicat

in

Adeverinţele clasice, fie de vaccinare, fie de testare, pot fi folosite la punctele de trecere a frontierei până pe data de 12 august, ca alternativă la certificatul digital de vaccinare, a cărui descărcare este posibilă și în România începând din această dimineață, a anunțat joi Andrei Baciu, vicepreședintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19.

“Astăzi a fost lansată platforma prin care ne putem descărca certificatul digital european pentru COVID 19. Toată lumea poate să şi-l descarce. Cel mai important lucru este că o să îl avem în două variante, fie pe hârtie, unde vom putea scana acest cod QR, proces care se face automat, nu va mai trebui să verifice cineva manual toate documentele, fie putem să îl păstrăm pe telefonul mobil sub această formă astfel încât să nu trebuiască să depindem de o hârtie, de un document şi, în cazul vaccinării, spre exemplu, poţi să păstrezi acest document pe telefonul mobil cu acelaşi cod QR şi îl poţi folosi până în iunie 2022”, a anunțat Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, într-o conferință de presă.

Andrei Baciu a adăugat că sunt trei tipuri de certificate digitale pe care oamenii le pot descărca din platforma https://certificat-covid.gov.ro: certificat de vaccinare, de trecere prin boală și de testare: “În primul rând, este cea legată de vaccinare, faptul că ne-am vaccinat, ne-am vaccinat cu două doze. Aceste informaţii sunt precizate şi pe certificatul de vaccinare. Oglindeşte de fapt datele ştiinţifice despre imunitatea oferită de vaccin pe care le avem în momentul de faţă. Dacă va fi necesar să ajustăm această perioadă, în plus sau în minus, numai pe baza datelor ştiinţifice viitoare, o vom face. A doua variantă este cea care atestă vindecarea, trecerea prin boală, şi asta înseamnă să avem un test RT PCR pozitiv nu mai mult de 180 de zile în urmă. Această variantă este valabilă 180 de zile de la primul test RC PCR negativ. A treia variantă este prezentarea unui test RT PCR negativ în ultimele 72 de ore. Aceste trei tipuri de variante le putem descărca pe platformă.”

Până pe data de 12 august, ca alternativă la certificatul digital, pot fi folosite în continuare și adeverinţele clasice, fie de vaccinare, fie de testare.

“Lucrurile la punctele de trecere a frontierei se petrec automat, nu trebuie să fie o verificare manuală a tuturor documentelor. Dacă sunt prezente excepţii de orice fel, avem un call center, 021.4144425, unde sunt preluate toate excepţiile şi toate sesizările pe care oricine poate să le facă. Avem un grup de lucru care să rezolve aceste sesizări. Cei care nu au acces la internet pot să apeleze la direcţiile de sănătate publică”, a precizat Andrei Baciu.

Citește și:

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Șantierele din România ‘au înghețat’. Se adâncește criza din domeniul construcților

Publicat

in

De

Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut ca serie brută cu 10,8%, în perioada 1 ianuarie -29 februarie 2024, faţă de perioada 1 ianuarie -28 februarie 2023, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate declinul consemnat a fost de 11,8%, a anunţat, joi, Institutul Naţional de Statistică.

Pe elemente de structură, INS menţionează că au avut loc scăderi la lucrările de construcţii noi (-15,1%) şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (-3,2%). Lucrările de reparaţii capitale au crescut cu 5,2%. Pe obiecte de construcţii, s-au înregistrat scăderi la clădirile rezidenţiale (-41,2%) şi la construcţiile inginereşti (-1%). Creştere a avut loc la clădirile nerezidenţiale (+6%), conform Agerpres.

Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 11,8%, lucrările de construcţii noi înregistrând un declin de 17,6%. Lucrările de reparaţii capitale şi lucrările de întreţinere şi reparaţii curente au crescut cu 7%, respectiv cu 4,3%. Pe obiecte de construcţii, scădere a avut loc la clădirile rezidenţiale (-36,9%). Clădirile nerezidenţiale şi construcţiile inginereşti au crescut cu 6,7%, respectiv cu 3,1%.

Potrivit INS, în luna februarie din acest an, comparativ cu ianuarie 2024, volumul lucrărilor de construcţii a crescut, ca serie brută, cu 53,7%, creştere evidenţiată la lucrările de construcţii noi (+58,6%), lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (49,8%) şi la lucrările de reparaţii capitale (+34,2%). Pe obiecte de construcţii, au avut loc creşteri astfel: clădirile rezidenţiale (+87,7%), lucrările de construcţii inginereşti (+47,6%) şi la clădirile nerezidenţiale (+45,6%).

Volumul lucrărilor de construcţii a crescut, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 17,5%, creştere evidenţiată la lucrările de construcţii noi (+21,1%), lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+18%) şi la lucrările de reparaţii capitale (+13,6%).

Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a crescut la clădirile rezidenţiale (+71,6%), clădirile nerezidenţiale (+12,9%) şi la construcţiile inginereşti (+10,3%).

De asemenea, în februarie 2024, comparativ cu februarie 2023, volumul lucrărilor de construcţii ca serie brută a scăzut pe total cu 5,5%. Pe elemente de structură, scăderi s-au înregistrat la lucrările de construcţii noi (-7,8%) şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (-4,5%). Lucrările de reparaţii capitale au crescut cu 9,6%. Pe obiecte de construcţii, scădere s-a înregistrat la clădirile rezidenţiale (-30,6%). Clădirile nerezidenţiale şi

construcţiile inginereşti au crescut cu 7,7%, respectiv cu 2,2%.

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut, pe total, cu 5,9%. Pe elemente de structură, lucrările de construcţii noi au scăzut cu 10,9%. Creşteri s-au evidenţiat la lucrările de reparaţii capitale (+13,3%) şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+5,5%). Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la clădirile rezidenţiale cu 19,2%. Clădirile nerezidenţiale şi construcţiile inginereşti au crescut cu 8,3%, respectiv cu 3,7%.

Citeste mai mult

NATIONAL

Bărbat reţinut după ce a dat foc unei maşini, în Ilfov. Incendiul s-a extins la alte două autovehicule

Publicat

in

De

Un tânăr de 28 de ani a fost reţinut pentru 24 de ore, după ce a dat foc unei maşini, iar incendiul s-a extins la alte două autovehicule. Joi el a fost depistat de poliţişti la Chiajna, acolo unde locuia fără forme legale.

”La data de 29 martie a.c., în jurul orei 03:13, poliţistii din Chitilia au fost sesizaţi cu privire la faptul că, pe strada Luceafărului din Chiajna a izbucnit un incendiu la un autovehicul şi s-a extins la alte două autovehicule. (…) În urma primelor verificări, efectuate atât de către poliţiştii din Chitila, cât şi de pompierii militari, au rezultat indicii cu privire la faptul că, sursa producerii incendiului ar fi una externă”, a transmis IPJ Ilfov.

Joi, poliţiştii au reuşit să îl identifice pe autorul incendiului

”Poliţiştii de investigaţii criminale din Chitila au identificat persoana bănuită de comiterea faptei de distrugere (prin incendiere), în cauză fiind vorba despre un bărbat în vârstă de 28 de ani. La aceeaşi dată, în urma activităţilor investigativ- operative, poliţiştii din Chitila l-au depistat pe bărbatul respectiv, în zona imobilului din Chiajna, unde ar locui fără forme legale”, a mai precizat IPJ Ilfov.

Bărbatul a fost dus la sediul Poliţiei Orasului Chitila pentru cercetări, iar în urma audierilor, poliţiştii au dispus măsura reţinerii, pentru 24 de ore, bărbatul urmând să fie prezentat procurorului de caz, din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Buftea, cu propuneri privind măsurile preventive.

El este cercetat pentru distrugere prin incendiere.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend