Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Anchetă la Paris cu privire la legăturile dintre doi politicieni francezi și Rusia

Publicat

in

Două anchete sunt în curs de desfășurare la Paris cu privire la asociația „Dialogul franco-rus”, justiția încercând să stabilească dacă doi dintre liderii acesteia, un deputat și un fost senator, au obținut beneficii în schimbul unor poziții favorabile Moscovei, potrivit AFP.

Paris, FrantaFoto: Thomas Hubert / Sipa Press / Profimedia Images

Anchetele, lansate în 2021, se referă la suspiciuni de corupție și trafic de influență, pe de o parte, și la abuz de încredere și spălare de bani, pe de altă parte, a anunțat luni Parchetul din Paris.

Potrivit unei surse apropiate anchetei, în centrul investigațiilor se află Thierry Mariani, membru al Rassemblement National (RN – extremă dreapta), copreședinte al asociației din 2012, și Yves Pozzo di Borgo, fost senator centrist, membru al asociației și președinte al unei firme de consultanță.

Potrivit cotidianului Le Monde, Mariani și Pozzo di Borgo au beneficiat de călătorii finanțate de Rusia și, potrivit unei surse apropiate dosarului, justiția încearcă să afle în ce măsură aceste cadouri ar fi putut fi folosite ca o contrapartidă pentru poziții luate în favoarea Rusiei.

Asociația „Dialogul franco-rus” a fost creată în 2004 sub patronajul președintelui francez Jacques Chirac și al președintelui rus Vladimir Putin.

Acesta se prezintă ca „un instrument privilegiat de comunicare între cercurile politice, economice și culturale ale celor două țări” și își propune să „contribuie la aprofundarea relațiilor strategice și a parteneriatului privilegiat dintre Franța și Rusia”.

Cele două anchete preliminare au fost deschise în urma unui raport al Tracfin, unitatea de informații financiare a Ministerului Economiei, potrivit procuraturii.

Contactat de AFP, Thierry Mariani s-a declarat „uimit” când a spus că „a descoperit existența acestor anchete prin intermediul presei”.

Mariani a declarat că conturile asociației au fost „transparente și controlate”. „Nu am primit niciodată nicio plată” din partea Dialogului franco-rus și „nu dețin nicio acțiune la o companie rusă”, a continuat el.

Mariani a adăugat că asociația a „returnat cheile de la sediul” pe care îl ocupa din cauza lipsei de contribuții.

Contactat de AFP, Yves Pozzo di Borgo nu a dorit să reacționeze.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Comitetul Internațional Olimpic reacționează după ce a fost acuzat de Ucraina că promovează războiul

Publicat

in

​Comitetul Internațional Olimpic a respins criticile vehemente ale oficialilor ucraineni, care l-au acuzat că promovează războiul, după ce organismul a afirmat că sportivilor ruși li s-ar putea oferi posibilitatea de a se califica la Jocurile Olimpice de la Paris din 2024, informează Reuters.

Jocurile OlimpiceFoto: EyePress via AFP / AFP / Profimedia

CIO respinge criticile defăimătoare din partea Ucrainei

Mykhailo Podolyak, un consilier cheie al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a spus la sfârșitul săptămânii trecute că CIO promovează „violența, crimele în masă, distrugerea” și a afirmat luni că o prezență rusă la Jocurile Olimpice ar însemna să ofere țării „o platformă pentru a promova genocidul”.

„CIO respinge în termenii cei mai fermi această afirmație și alte declarații defăimătoare. Ele nu pot servi drept bază pentru nicio discuție constructivă”, a precizat CIO într-un comunicat.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care săptămâna trecută a cerut o campanie pentru a împiedica sportivii ruși să concureze la Paris, i-a cerut luni sprijinul premierului Danemarcei, aflat în vizită în țară.

În discursul său, Zelenski s-a angajat să „protejeze structurile sportive și mișcarea olimpică internațională de a fi discreditate prin eforturile unor reprezentanți ai birocrației sportive de a permite prezența sportivilor ruși la competițiile internaționale”.

Ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba a atras atenția anterior asupra faptului că mulți olimpici ruși au avut legături cu armata, inclusiv prin faptul că au concurat pentru cluburi sportive afiliate la Ministerul Apărării.

„Armata care comite atrocități, ucide, violează și jefuiește. Aceasta este cea pe care ignorantul CIO vrea să o pună sub steag alb permițându-i să concureze”, a scris Kuleba pe Twitter.

Rusia a negat acuzațiile potrivit cărora forțele sale ar fi comis atrocități în Ucraina.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Eighteen migrants found hiding in cargo minibus

Publicat

in

Arad border police officers have found 18 migrants who tried to leave the country illegally hiding in a cargo minibus, while six others were caught walking in the field towards the border with Hungary, told Agerpres.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend