Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

ANALIZELE PROFIT – Electroargeș, din nou vedeta BVB ! O fi de bine ?

Avatar

Publicat

in

– Electroargeș, pas important. De ce vrea să răscumpere din propriile acțiuni

Un comunicat postat vineri pe site-ul Bursei de Valori Bucuresti de catre conducerea Electroarges SA , a bulversat multi dintre investorii bursieri iar efectul s-a resimti imediat in pretul actiunilor care au crescut brusc cu circa 8 % in decurs de doar cateva ore. Inceputul acestei saptamani a confirmat iar previziunile noastre iar pretul tot urca si tot urca spre bucuria unora dar si disperarea altora. Toate astea dupa ce ce conducerea companiei argesene a convocat acționarii pentru lansarea unui program de răscumpărare. Mai exact Electroargeș vrea să răscumpere un număr de până la 6,97 milioane de acțiuni proprii, echivalentul a 10% din capitalul social, conform convocatorului pentru desfășurarea unei Adunări Generale Extraordinare a Acționarilor în data de 12 decembrie publicat vineri pesite-ul Bursei de Valori București. În câteva minute de la furnizarea informației, acțiunile companiei specializată în fabricarea produselor electrocasnice au urcat în piața secundară cu 8,33%, la prețul de 1,3000 lei/acțiune, incheind ziua bursiera la 1,3800 pe actiune, potrivit datelor furnizate de Tradeville. Ce se doreste prin aceasta actiune de rascumparare ? Conform convocatorului, răscumpărările se vor Face la prețul de piață și la un nivel de minimum 0,5000 lei/acțiune și maximum 2,5000 lei/acțiune. Un număr de 4,53 milioane de titluri, reprezentând 65,00% din acțiunile răscumpărate vor fi anulate în vederea reducerii capitalului social, iar 2,44 milioane titluri, respectiv 34,99% din răscumpărări, vor fi destinate recompensării conducerii și angajaților. La actualul preț de piață, înseamnă că alocările către personal ar urma să fie în echivalent 3,17 milioane lei.

Ce ar putea insemna rascumpararea pentru Electroarges ?
Pentru cei care nu cunosc exact cum s-ar putea traduce acest procedeu specific companiilor listate la Bursa, le spunem ca urmarile ar putea fi benefice, in cele mai multe cazuri, dar ar putea fi si toxice daca intreaga operatiune vizeaza cu totul alceva decat ceea ce se propune in mod oficial. Astfel, la fel ca majorarea de capital social cu actiuni gratuite, rascumpararea de actiuni poate fi interpretata ca o varianta la distributie de dividende, ceea ce nu este cazul acum la Electroarges. Aceste operatiuni au ca sursa rezervele societatii, adica profiturile acumulate dupa plata anuala a impozitelor si retinerea rezervei legale. De asemenea, au efecte benefice asupra actionarilor, daca sunt facute in parametri optimi si intr-o conjunctura favorabila. Din punct de vedere contabil, rascumparea de actiuni inseamna diminuarea conturilor de numerar si scaderea corespunzatoare a capitalurilor proprii cu valoarea de achizitie a actiunilor racumparate, exclusiv comisioanele platite brokerului. Asadar, bilantul ramane echilibrat. Efectul asupra contului de profit si pierdere depinde de ceea ce se intampla cu actiunile rascumparate. De regula, fie sunt distribuite gratuit salariatilor fie vandute (salariatilor sau pe bursa). In primele doua cazuri, societatea va inregistra o pierdere egala cu valoarea de achizitie a actiunilor plus comisionul brokerului. In al treilea caz, societatea inregistreaza la rezultatul final diferenta dintre pretul de vanzare si cel de rascumparare, care poate aduce profit sau pierdere.
Din punctul nostru de vedere, motivele care stau la baza rascumpararilor de actiuni anuntate de Eectroarges SA poate insemna ca firma isi vede propriile actiuni ca un proiect bun de investitii dar, atentie, poate fi si un semnal negativ ca managementul nu a gasit alte proiecte care sa aduca un randament mai mare, ceea ce actualmente nu pare a fi cazul, sau ca managementul Electroarges vrea sa transmita un semnal pozitiv pietei, ca prognozele sunt bune pentru companie. Un al motiv, credibil in actualul context bursier, ar fi ca se doreste reglarea cursului pe bursa, mai ales dupa o perioada de scaderi accentuate, cum au fost cele din ultima luna cum la fel de credibila ar fi si varianta ca echipa de conducere doreste modificarea structurii capitalului, prin reducerea ponderii capitalului propriu in favoarea capitalului imprumutat. Oricum ar fi, totul se va desfasura legal si aceasta actiune este una normala in conditii normale. Singura temere ar viza eventuale transferuri de pachete considerabile de actiuni catre unul sau mai multi actionari, atentie, la preturi spectaculoase. De aceea anticipam ca incepand de saptamana aceasta vom asista la surprize, cel putin in privinta pretului/actiune dar si in privinta cantitatii de actiuni cumparate sau vandute.

Surpizele uriase, insa, le vom vede cu adevarat la jumatatea lunii ianuarie, in special in noua structura a actionariatului. Punem iar pariu ca asa va fi ?

 

Comenteaza cu profilul de FB

Editorialist, realizator TV, directorul si fondatorul publicatiilor PROFIT si a unei televiziuni. Cu o experienta de 20 ani in presa scrisa a colaborat de-a lungul timpului cu ziare nationale si agentii de presa pentru care a publicat nenumarate reportaje si anchete jurnalistice, multe dintre acestea devenind subiecte pe plan national. Este implicat in televiziune si realizeaza cunoscuta emisiune CHESTIUNI ARZATOARE. Contact e-mail iulian.uta@ziarulprofit.ro

ACTUAL

Marcel Ciolacu: Avem în față numai austeritate, tăieri de pensii, salarii, venituri și disponibilizări

Avatar

Publicat

in

De

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, acuză actuala guvernare şi consideră că executivul condus de Florin Cîțu trebuie să demisioneze, dacă până în septembrie nu vor fi vaccinați 10.400.000 de români, așa cum a promis.

Mai mult, social democraţii spun că vor depune o moţiune clară contra ministrului Sănătăţii, care a contestat recent datele oficiale privind rata de incidentă a infectării cu virusulul SARS-COv-2 raportate de Grupul de Comunicare Strategică aflat în subordinea sa.

”Nu sunt în stare să ducă la capăt un act administrativ. Vom chema la audieri responsabilii pentru campania de vaccinare și testare

Au rupt tot globul pentru tot ce au făcut. Asistăm la cea mai mare anomalie. Guvernul nu își asumă nimic, doar vine și fac promisiuni. Cîțu a spus că până în septembrie vom avea 10,4 milioane de români vaccinați. Ce se întâmplă dacă nu vom avea? Orice om responsabil și-ar da demisia”, a spus Marcel Ciolacu la România TV.

Numărul total de doze de vaccin împotriva COVID-19 Pfizer BioNTech administrate de la începutul campaniei de vaccinare, din 27 decembrie 2020, este de 528.378, la un număr de 487.711 persoane, din  care 447.044 persoane au primit o doză, iar 447.044 persoane au fost vaccinate cu două doze

“Vom merge cu presiunea publică ca oamenii politici, când au de-a face cu sănătatea românilor și cu viața noastră, să își asume responsabilitatea. Am ajuns în situația în care ministrul Sănătății spune că nu are încredere în datele pe care le face el.

Vom depune o moțiune clară contra ministrului Sănătății. Când trece o moțiune simplă, în Uniunea Europeană, un ministru este schimbat”, a explicat Marcel Ciolacu.

“Vrem o țară ca afară, trebuie să intrăm într-o normalitate. Nu cum face Iohannis, care aduce perdanții la guvernare. Ne dorim să inventăm apa caldă în România, cum se întâmplă cu vaccinarea și testarea, să fim originali? Noi deschidem școlile fără să testăm măcar rapid profesorii”, a mai spus Marcel Ciolacu.

„Mâine (n.r miercuri)  vă vom prezența propunerea noastră de buget alternativ. Și din discuțiile avute cu liderii de sindicat am tras cu toții o concluzie evidență: toată lumea este îngrijorată de România anului 2021 și de această propunere de buget de austeritate a actualului Guvern.

Este o abordare greșită. Prioritățile bugetare ale actualului Guvern nu sunt la fel de prioritare că și ale românilor.

„Ramane o majoritate nu consistenta, una fragila in Parlament, si speram chiar si din arcul guvernamental sa ne gasim corespondenta si sustinere in propunerile noastre de modificare bugetara.

Este o ingrijorare in ceea ce priveste viitorul Romaniei. Nu avem investiții majore, nu avem consum. Avem în față numai austeritate, tăieri de pensii, salarii, venituri și disponibilizări.”

Vezi și:

Toți pensionarii sunt vizați! Ce se va întâmpla cu banii

Vești importante de la Casa Națională de Pensii Publice: Au crescut contribuțiile lunare pentru pensii. Cât costă cumpărarea unui singur an de vechime

Mare atenție, români! ANAF vine cu noi proceduri pentru acest tip de taxe. Pe cine va afecta decizia

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Avertismentul specialiștilor! Urmează creșteri uriașe anul acesta

Avatar

Publicat

in

De

Potrivit unei analize a CFA România, analiștii au ajuns la concluzia că inflația va crește în următoarele 12 luni, la o medie de 2,64%, şi un curs de schimb în urcare, la o medie de 4,98 lei/euro

În cazul evoluţiei dobânzilor părerile sunt împărţite în mod egal între ei care văd majorare şi stagnare, media prognozată a Robor la 3 luni fiind de 2,18%.

Conform celor mai recente date statistice, rata inflaţiei se situa la 2,06% la finele lui 2020. Cursul de schimb afişat de BNR este de 4,87 lei/euro, iar Robor la 3 luni este de 1,56%.

Indicatorul de Incredere Macroeconomica al Asociatiei CFA Romania a înregistrat în luna decembrie 2020 valoarea de 50,4 puncte, un plus de 5,9 puncte față de valoarea înregistrata în luna noiembrie 2020, dar cu 11 puncte sub decembrie 2019.

În opinia analiştilor, cele mai mari riscuri pentru economie sunt în prezent legate de evoluția crizei induse de coronavirus şi de deficitul bugetar.

În ceea ce priveşte evoluţia economiei, jumătate din analiştii participanţi la sondaj cred că impactul pandemiei se va menţine până în T3 2021, iar un sfert cred că termenul va fi T4.

În medie, membrii CFA prognozează o creştere de 3,3% a PIB în 2021 şi un deficit bugetar de 6,9% din PIB.

Vezi și:

Vești importante de la Casa Națională de Pensii Publice: Au crescut contribuțiile lunare pentru pensii. Cât costă cumpărarea unui singur an de vechime

Mare atenție, români! ANAF vine cu noi proceduri pentru acest tip de taxe. Pe cine va afecta decizia

Vești importante pentru mii de români: Cine se implică în acest tip de proiect poate obține venituri considerabile

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend