Conecteaza-te cu noi

Curtea de Arges

ANALIZELE PROFIT – DE CE TREBUIE MAJORAT PREŢUL APEI LA CURTEA DE ARGEŞ ? 

Avatar

Publicat

in

După cum bine ştiţi, în ultimii ani ziarul nostru a monitorizat atent tot ceea ce se întâmplă cu Aquaterm SA, societatea Consilului Local, deci a noastră, a tuturor. Adeseori am relatat despre problemele de aici şi ne-am implicat direct în a opri cedarea societăţii către RAJA Constanţa, şi asta chiar cu preţul unui proces intentat ziarului de baronul roşu de la malul mării. Acum, că apele s-au mai liniştit, mai ales că în cel mult două săptămâni va fi constituit şi primul Consiliu de Administraţie al Aquaterm iar interimarul Gabriel Nastea a depus, în sfârşit, şi documentele la ANRSC în vederea obţinerii licenţei de operator, trebuie să fim realişti şi să o spunem pe bune: pentru liniştea şi pretenţiile de a avea servicii mult mai bune decît le-am avut până acum, preţul apei trebuie majorat. Da, ştim că nu sună deloc bine, dar asta este singura soluţie de a da startul unei noi ere in istoria Aquaterm, una benefică atît societăţii dar mai ales nouă, cetăţenilor. Ar fi un prim pas care să dea prilejul noii echipe de conducere să arate că societatea nu numai că poate supravieţui, dar poate emite şi pretenţii de modernizare si chiar retehnologizare a punctelor cheie.

De ce primul pas trebuie să fie majorarea preţului apei ? În primul rând că, aşa cum spuneam mai sus, Aquaterm va intra in legalitate cu o nouă echipă dar cu vechi probleme. În al doilea rând pentru că trebuie să fim realişti şi să nu uităm că ultima majorare de preţ a apei a avut loc acum mai bine de 4 ani. De atunci au tot crescut preturile la energie si carburanţi, ca sa nu mai vorbim de salariul minim pe economie sau de taxele care au fost transferate de la angajat la angajator. Preţul apei noastre a rămas neschimbat, in timp ce cheltuielile au crescut permanent, la fel şi pierderile pe reţea generate de şubrezimea reţelei sau de micile şi marile furtişaguri. Licenţierea Aquaterm, adică intrarea in legalitate, necesita iar alte costuri suplimentare, si trebuie amintit printre altele, pentru cei care nu stiu, ca potrivit regulilor ANRSC, preţul apei potabile şi tariful canalizării-epurării includ si o cotă de dezvoltare, modernizare şi retehnologizare de opt la sută, in general. Cei care vor spune ” Vai, vom avea un preţ mare cu orasul sub munte!” le spunem că diferenţele între tarifele practicate de companiile de apă şi canalizare din ţară sunt justificate de criterii geografice, dar mai ales economice si tehnologice. Ori, având în vedere ultimele două, Aquaterm-ul stă extrem de prost şi asta datorită lipsei investiţiilor din ultimii ani. Dar nu numai majorarea preţului apei este prioritară pentru noua conducere a Aquaterm. În opinia noastră, un al doilea pas după majorare sau. şi mai indicat, în acelasi timp cu majorarea tarifelor, ar fi acela de stopare rapidă a pierderilor prin furtişaguri şi recuperarea pas cu pas a datoriilor de la rău platnici. Pentru asta, considerăm necesar ca noua conducere a Aquaterm să convoace, împreuna cu primarul sau consilierii, o sedinţă/dezbatere cu şefii tuturor asociaţiilor de proprietari din oraş şi chiar cu cetaţenii, pentru a le explica şi motiva coerent necesitatea acestor primi doi paşi în eficientizarea societăţii. Cu siguranţă, oamenii, şefii asociaţiilor de locatari, vor înţelege că este necesară o majorare de preţ după 4 ani în care toate s-au scumpit, salariile au crescut, numai apa a rămas la acelaşi nivel, cel din 2014.

Dacă cei doi paşi vor fi făcuţi cu inteligenţă şi înţelepciune, vor urma firesc şi alţi paşi, printre primii numărându-se o remotorizare a staţiilor de pompare şi apoi, uşor, uşor, fie din fonduri proprii, fie din împrumuturi sau finanţări nerambursabile se poate trece la refacerea statiei de epurare sau schimbarea unor conducte vechi. Cum la fel sunt speranţe ca, în 2019, Aquaterm va avea curajul să contracteze si un prim imprumut pe care il va putea sustine sau, de ce nu, o finantare nerambursabila. Dar la toate acestea nu se poate ajunge fără a face primii doi paşi: o majorare a preţului cu un procent decent de circa 25 – 30% care ar permite Aquaterm să se autofinanţeze mulţumitor, fără a mai sta cu mîna întinsă la Consiliul Local şi o stopare a pierderilor in paralel cu procedura de recuperare a datoriilor. Dacă noii membri ai Consiliului de Adminsitraţie nu vor înţelege necesitatea celor enumarate mai sus, Gabriel Nastea, şi el înscris iniţial in cursa pentru un loc in CA dar retras ulterior, nu va face mare brînză, ba chiar ar putea eşua ruşinos odată cu Aquaterm SA în timp ce noi vom primi aceeaşi apă tulburata de scandaluri, în aceleaşi condiţii ca în ultimii ani…

Comenteaza cu profilul de FB

ACTUAL

ACCIDENT GRAV ALBEȘTII DE ARGEȘ – Șofer de 22 ani din Corbeni implicat

Avatar

Publicat

in

De

Așa cum anunțam într-o știre anterioară, un grav accident de circulație a avut loc in aceasta seara in comuna Albeștii de Argeș. Potrivit primelor informații, este vorba de un impact între 2 autoturisme. In urma evenimentului au rezultat doua victime, una a suferit un traumatism cranio facial și a fost preluată de echipajul SMURD, iar cealaltă este in stare gravă și a fost preluata de un echipaj SAJ.

Din verificările preliminare efectuate de polițiștii din cadrul Biroului Rutier Curtea de Argeș s-a stabilit că, un autoturism condus, pe DN7 C, de un tânăr de 22 de ani, din Corbeni, la intersecția cu DJ704G, a intrat în coliziune cu o autoutilitară, condusă de un bărbat de 53 de ani, din Cicanesti, în împrejurări ce vor fi stabilite în urma cercetărilor.
Soferul autoutilitarei și un tânăr de 18 ani, pasager în același vehicul, au fost răniți și transportați la spital, conștienți.
Ambii conducători auto au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatul fiind zero.
În cauză, a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă, iar verificările continuă pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care s-a produs evenimentul rutier.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

ACUM! Accident grav la Albeștii de Argeș – TRAFIC BLOCAT

Avatar

Publicat

in

De

Un apel la 112 a anuntat , in urma cu putin timp, producerea uni grav accident de circulație in comuna Albeștii de Argeș. Potrivit primelor informații, este vorba de un impact între 2 autoturisme. In urma evenimentului au rezultat doua victime, una a suferit un traumatism cranio facial și a fost preluată de echipajul SMURD, iar cealaltă este in stare gravă și a fost preluata de un echipaj SAJ. Ambele victime au primit ingrijiri medicale la fata locului.

La fata locului intervin pompierii cu o autospecială de intervenție și un echipaj SMURD

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend