Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Analiză XTB:Embargoul UE, adiere trecătoare sau furtună puternică asupra afacerilor petroliere din Rusia?

Publicat

in

Fluxurile de petrol rusesc către UE prin conducte s-au ridicat la aproximativ 750.000 de barili pe zi în 2021, în timp ce puţin peste 1,5 milioane de barili pe zi au fost transportaţi pe mare. Al şaselea pachet de sancţiuni din partea UE va interzice, teoretic, aproximativ două treimi din importurile de petrol ruseşti, se arată în analiza XTB.
Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că până la 90% din toate importurile de petrol rusesc vor înceta până la sfârşitul acestui an. Restul de 10% vor curge prin conducte către Slovacia, Republica Cehă şi Ungaria, precum şi către Ungaria şi România pe cale maritimă, datorită „scutirilor” convenite.

Cu toate acestea, ţări precum Polonia sau Germania vor putea în continuare să importe petrol rusesc prin conducta Druzhba, care ar putea transporta până la un milion de barili pe zi.

Pe lângă embargoul pe petrol, cel de-al şaselea pachet de sancţiuni UE va include şi alte sancţiuni asupra băncilor şi persoanelor fizice.

Totuşi, exporturile de mărfuri energetice reprezintă un aspect cheie pentru Rusia, în special exporturile de petrol.

Chiar dacă unele ţări şi companii au decis să se auto-sancţioneze şi să se îndepărteze de mărfurile energetice ruseşti, excedentul de cont curent al Rusiei a explodat la niveluri record, în principal din cauza preţului ridicat al petrolului şi a ratei de schimb dolar/rublă artificial scăzut, se arată în analiza XTB.

Rusia trimite cantităţi record de ţiţei în India şi China. Veniturile sunt, de asemenea, record, chiar dacă ţiţeiul vândut în Asia este adesea vândut la 30 de dolari pe baril. Desigur, aceste date includ şi exporturile către UE, deoarece acestea nu au fost încă oprite. Excedentul de cont curent al Rusiei în primul trimestru din 2022 a ajuns la 58,2 miliarde de dolari! (sursa: Bloomberg, Zerohedge)

De asemenea, XTB atrage atenţia că embargoul poate fi doar parţial eficient. Aruncând o privire la datele de urmărire a tancurilor, putem observa că exporturile ruseşti către „destinaţii necunoscute” au crescut vertiginos în aprilie, comparativ cu martie. Acest lucru poate creşte şi mai mult sub noul embargo, deoarece unele ţări ar putea încerca să-l ocolească.

Petrolul rusesc este expediat către „destinaţii necunoscute” din Europa, indicând „exporturi ascunse”. Este posibil ca numărul transporturilor de acest fel să crească după intrarea în vigoare a embargoului. (sursa: Twitter, TankerTrackers.com)

UE s-a grăbit să anunţe că s-a ajuns la un acord, dar multe detalii tehnice rămân necunoscute şi nehotărâte. În primul rând, încă nu se ştie cât vor dura scutirile.
În plus, deşi Polonia şi Germania au spus că intenţionează să reducă la zero importurile de petrol rusesc, rămâne nesigur dacă o vor face, deoarece li se va permite în continuare să-l importe prin conducte.

Mai mult, este încă incert dacă vor fi implementate măsuri pentru a interzice transporturile de petrol rusesc către ţări din afara UE.

Aproximativ o pătrime din toate tancurile sunt înmatriculate în Grecia. UE doreşte să interzică asigurarea petrolierelor cu ţiţei ruseşti, dar Grecia şi alte ţări vor „exceptări” în acest caz.

În ciuda unei situaţii tensionate, piaţa petrolului este mai mult sau mai puţin echilibrată.

Un volum ridicat de petrol rusesc este încă transportat în Europa, iar importurile din Orientul Mijlociu, în special Emiratele Arabe Unite sau Arabia Saudită, sunt, de asemenea, în creştere.

Cei mai mari producători OPEC deţin capacitate neutilizată din cauza cererii mai scăzute din Asia, unde este expediată o cantitate tot mai mare de petrol rusesc. Mai mult decât atât, embargoul UE pentru petrol a fost deja stabilit de ceva timp, prin urmare există riscul unor profituri pe măsură ce riscul se materializează.

Backwardation (preţuri spot mai mari decât preţul forward) pe piaţa Brent a depăşit 4 dolari pe baril pentru contractul curent şi cel de luna următoare. Astfel de situaţii extreme au fost de scurtă durată în trecut, ceea ce sugerează că petrolul ar putea fi supracumpărat acum. (sursa: Bloomberg)

Un astfel de fenomen puternic de backwardation indică o cerere foarte mare pe termen scurt pe piaţa petrolului. De aceea, continuarea câştigurilor pe termen scurt nu poate fi exclusă. Cea mai apropiată zonă de rezistenţă de pe piaţa Brent poate fi găsită în zona 123-125 USD şi acesta este un loc în care poate apărea o reacţie pe partea ofertei. Este posibil ca preţurile să scadă pe o perioadă lungă de luni, dar pot rămâne în intervalul 100-110 USD. (sursa: xStation5)

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Șefii IPJ Timiș și Vaslui, vizați de o anchetă după ce ar fi folosit mașinile poliției în interes personal

Publicat

in

De

​Poliția Română a anunțat joi că a început o anchetă în cazul șefilor de inspectorate județene Timiș și Vaslui după ce în presă au apărut informații potrivit cărora cei doi ar fi folosit în interes personal mașinile de serviciu.

Poliția RomânăFoto: Dreamstime.com

„Având în vedere informațiile apărute în spațiul public, din care rezultă că inspectorii șefi ai inspectoratelor de poliție județene Timiș și Vaslui ar fi folosit autoturisme de serviciu fără respectarea prevederilor legale, conducerea Poliției Române a dispus efectuarea de verificări, prin Direcția Control Intern”, a transmis Inspectoratul General al Poliției Române.

La finalizarea vericărilor, vor fi dispuse măsuri legale, dacă se impun, a mai precizat Poliția Română.

Șeful IPJ Timiș, chestorul Aurelian Alin Petecel, ar fi folosit mașina de serviciu anul trecut și în 2022 pentru a se deplasa la casa de vacanță aflată la aproximativ 85 de km de Timișoara, deși regulile MAI prevăd că autoturismul pus la dispoziție de instituție poate fi folosită doar între casă și serviciu și în timpul unei misiuni, potrivit Liberatea.

Ziarul a publicat două poze, din anii 2022 și 2021, care arată mașina pusă la dispoziție de MAI chestorului Aurelian Alin Petecel , un Audi A4 bleumarin, la casa de vacanță de pe malul lacului Surduc, în estul județului Timiș.

Într-un răspuns pentru Libertatea, IPJ Timiș a precizat că potrivit articolului 99 din anexele Ordinului 599 din 2008, referitor la asigurarea tehnică de autovehicule a structurilor Ministerului Internelor şi Reformei Administrative, că șefii „instituţiilor şi structurilor aflate în subordinea Ministerului Internelor şi Reformei Administrative, conform reglementărilor legale în vigoare privind structura organizatorică a Ministerului Internelor şi Reformei Administrative, pot folosi autoturismul de serviciu din dotarea unităţii şi pentru deplasarea la şi de la domiciliu sau reşedinţă”.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Zelenski cere ONU să asigure securitatea centralei nucleare Zaporojie: „Pot fi efecte catastrofale pentru întreaga lume”

Publicat

in

De

ONU trebuie să asigure securitatea centralei nucleare de la Zaporojie, ocupată de forțele ruse și vizată de mai multe bombardamente în ultima perioadă, pentru că altfel pot exista „consecințe catastrofale pentru întreaga lume”,a afirmat președintele ucrainean Volodimir Zelenski, după o întâlnire la Liov cu secretarul general al Națiunilor Unite, António Guterres, scrie Reuters.

Presedintele Volodymyr ZelenskiFoto: Profimedia Images

Zelenski a scris pe Telegram că el și Guterres au discutat despre acordul intermediat de ONU pentru a debloca porturile ucrainene, astfel încât să fie evitată o agravare a crizei alimentare globale, dar „a fost acordată o atenție deosebită subiectului șantajului nuclear al Rusiei” în privința centralei nucleare de la Zaporojie.

  • „Această teroare deliberată din partea agresorului poate avea consecințe catastrofale pentru întreaga lume.
  • De aceea, ONU trebuie să asigure securitatea acestui obiect strategic, demilitarizarea lui și eliberarea completă de trupele ruse”, a scris Zelenski.

Kievul acuză Moscova, ale cărei forțe au capturat centrala nucleară în martie, că o folosește ca scut din care bombardează ținte ucrainene, în timp ce Rusia susține că Ucraina este cea care lansează bombardamentele în jurul celei mai mari centrale nucleare din Europa.

Tot joi, Ministerul rus al Apărării a susținut că centrala nucleară Zaporojie ar putea fi închisă dacă forțele ucrainene continuă să bombardeze instalația.

Șeful forțelor de apărare radioactivă, chimică și biologică ale Rusiei, Igor Kirillov, a declarat că sistemele de sprijin de rezervă ale centralei au fost avariate în urma bombardamentelor.

El a mai spus că în cazul unui accident la centrală materialul radioactiv ar acoperi Germania, Polonia și Slovacia.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, consideră că este „urgent” ca o „inspecție” a Agenției Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) să aibă loc la centrala nucleară ucraineană Zaporojie.

Ocuparea centralei de către soldații ruși „constituie o gravă amenințare pentru securitatea acesteia și sporește riscurile unui accident sau incident nuclear (…) Este urgent să fie autorizată o inspecție a AIEA și să se obțină retragerea tuturor forțelor ruse de acolo”, a declarat miercuri șeful NATO, Jens Stoltenberg

Controlul rusesc de la Zaporojie „pune în pericol populaţia Ucrainei, a ţărilor vecine şi a întregii comunităţi internaţionale”, a subliniat el, după o întâlnire cu preşedintele sârb Aleksandar Vucic.

Loviturile care au vizat recent centrala, declanşând temeri privind o catastrofă nucleară, au dus săptămâna trecută la o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU şi directorul general al AIEA, Rafael Grossi, a pledat pentru trimiterea unei misiuni la faţa locului „în cel mai scurt timp” pentru inspectarea sitului.

Citește și:

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend