Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Analiză XTB:Embargoul UE, adiere trecătoare sau furtună puternică asupra afacerilor petroliere din Rusia?

Publicat

in

Fluxurile de petrol rusesc către UE prin conducte s-au ridicat la aproximativ 750.000 de barili pe zi în 2021, în timp ce puţin peste 1,5 milioane de barili pe zi au fost transportaţi pe mare. Al şaselea pachet de sancţiuni din partea UE va interzice, teoretic, aproximativ două treimi din importurile de petrol ruseşti, se arată în analiza XTB.
Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că până la 90% din toate importurile de petrol rusesc vor înceta până la sfârşitul acestui an. Restul de 10% vor curge prin conducte către Slovacia, Republica Cehă şi Ungaria, precum şi către Ungaria şi România pe cale maritimă, datorită „scutirilor” convenite.

Cu toate acestea, ţări precum Polonia sau Germania vor putea în continuare să importe petrol rusesc prin conducta Druzhba, care ar putea transporta până la un milion de barili pe zi.

Pe lângă embargoul pe petrol, cel de-al şaselea pachet de sancţiuni UE va include şi alte sancţiuni asupra băncilor şi persoanelor fizice.

Totuşi, exporturile de mărfuri energetice reprezintă un aspect cheie pentru Rusia, în special exporturile de petrol.

Chiar dacă unele ţări şi companii au decis să se auto-sancţioneze şi să se îndepărteze de mărfurile energetice ruseşti, excedentul de cont curent al Rusiei a explodat la niveluri record, în principal din cauza preţului ridicat al petrolului şi a ratei de schimb dolar/rublă artificial scăzut, se arată în analiza XTB.

Rusia trimite cantităţi record de ţiţei în India şi China. Veniturile sunt, de asemenea, record, chiar dacă ţiţeiul vândut în Asia este adesea vândut la 30 de dolari pe baril. Desigur, aceste date includ şi exporturile către UE, deoarece acestea nu au fost încă oprite. Excedentul de cont curent al Rusiei în primul trimestru din 2022 a ajuns la 58,2 miliarde de dolari! (sursa: Bloomberg, Zerohedge)

De asemenea, XTB atrage atenţia că embargoul poate fi doar parţial eficient. Aruncând o privire la datele de urmărire a tancurilor, putem observa că exporturile ruseşti către „destinaţii necunoscute” au crescut vertiginos în aprilie, comparativ cu martie. Acest lucru poate creşte şi mai mult sub noul embargo, deoarece unele ţări ar putea încerca să-l ocolească.

Petrolul rusesc este expediat către „destinaţii necunoscute” din Europa, indicând „exporturi ascunse”. Este posibil ca numărul transporturilor de acest fel să crească după intrarea în vigoare a embargoului. (sursa: Twitter, TankerTrackers.com)

UE s-a grăbit să anunţe că s-a ajuns la un acord, dar multe detalii tehnice rămân necunoscute şi nehotărâte. În primul rând, încă nu se ştie cât vor dura scutirile.
În plus, deşi Polonia şi Germania au spus că intenţionează să reducă la zero importurile de petrol rusesc, rămâne nesigur dacă o vor face, deoarece li se va permite în continuare să-l importe prin conducte.

Mai mult, este încă incert dacă vor fi implementate măsuri pentru a interzice transporturile de petrol rusesc către ţări din afara UE.

Aproximativ o pătrime din toate tancurile sunt înmatriculate în Grecia. UE doreşte să interzică asigurarea petrolierelor cu ţiţei ruseşti, dar Grecia şi alte ţări vor „exceptări” în acest caz.

În ciuda unei situaţii tensionate, piaţa petrolului este mai mult sau mai puţin echilibrată.

Un volum ridicat de petrol rusesc este încă transportat în Europa, iar importurile din Orientul Mijlociu, în special Emiratele Arabe Unite sau Arabia Saudită, sunt, de asemenea, în creştere.

Cei mai mari producători OPEC deţin capacitate neutilizată din cauza cererii mai scăzute din Asia, unde este expediată o cantitate tot mai mare de petrol rusesc. Mai mult decât atât, embargoul UE pentru petrol a fost deja stabilit de ceva timp, prin urmare există riscul unor profituri pe măsură ce riscul se materializează.

Backwardation (preţuri spot mai mari decât preţul forward) pe piaţa Brent a depăşit 4 dolari pe baril pentru contractul curent şi cel de luna următoare. Astfel de situaţii extreme au fost de scurtă durată în trecut, ceea ce sugerează că petrolul ar putea fi supracumpărat acum. (sursa: Bloomberg)

Un astfel de fenomen puternic de backwardation indică o cerere foarte mare pe termen scurt pe piaţa petrolului. De aceea, continuarea câştigurilor pe termen scurt nu poate fi exclusă. Cea mai apropiată zonă de rezistenţă de pe piaţa Brent poate fi găsită în zona 123-125 USD şi acesta este un loc în care poate apărea o reacţie pe partea ofertei. Este posibil ca preţurile să scadă pe o perioadă lungă de luni, dar pot rămâne în intervalul 100-110 USD. (sursa: xStation5)

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Andra susţine concertul ‘Vis de Iarnă’, luni şi marţi, la Opera Naţională Bucureşti

Publicat

in

De

Andra aduce atmosfera sărbătorilor în concertul „Vis de Iarnă”, care va fi susţinut, luni şi marţi, pe scena Operei Naţionale Bucureşti, informează Agerpres.

Artista va fi acompaniată de Orchestra Simfonică Bucureşti şi Grupul Vocal Acapella, sub bagheta dirijorului Andrei Tudor.

„Crăciunul este o sărbătoare creştină care ne apropie mai mult unii de alţii, este un moment în care ne gândim mai mult ca oricând la familie şi la ceea ce ne împlineşte. Îmi doresc ca prin concertele ‘Vis de Iarnă’ să întăresc acest sentiment de căldură, generozitate şi empatie şi să dăruiesc momente de neuitat celor care ni se alătură”, a declarat Andra pe pagina de Facebook a evenimentului.

Spectatorii vor fi purtaţi prin lumea magică a sărbătorilor, putând asculta piese în limba română, dar şi din repertoriul internaţional, în interpretarea Andrei şi a invitaţilor ei speciali.

Seria concertelor „Vis de Iarnă” va continua cu reprezentaţii în Bacău, Cluj-Napoca şi alte oraşe care vor fi anunţate în curând.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Val de critici după ce Chișinăul a cedat Tiraspolului întregul volum de gaze: Moldova constituțională a cedat totul enclavei ruse

Publicat

in

De

Semnarea contractului Energocom-MGRES, anunțat ieri de vicepremierul Andrei Spînu, a stârnit un val de critici.

„La începutul lunii ianuarie 2023 regimul separatist fără așa zis export al energiei electrice și fără resurse de la Uzina Metalurgică ar fi intrat în disperare totală și faliment.

Însă, contract de disperare și trădare națională a semnat Energocom la inițiativa ministrului-catastrofa Andrei Spânu, care a împins aceasta decizia pe interiorul guvernării. Moldova constituțională a cedat TOTUL enclavei ruse, care deja era în agonie, obținănd în scimb energia electică de prețul de cost de 20 de euro pentru MW la prețul comercial de 70 euro/Mwt. Doar cu 20 procente mai puțin dect energia electrică contractată din România.

Transnistria este pe cal tricolor rusesc. A primit gaz suficient pentru toata industria, care alături de consumatori casnici va continua să achite pentru resurse energetice sume simbolice și să sugrume economia națională de pe partea dreaptă a Nistrului cu tarife la gaz și curent electric de zeci de ori mai mare. Azi Comisia Situații Excepționale deja a eliberat la primul șuer al Tiraspolului autorizație de mediu pentru Uzina Metalurgică. Înțeleg că s-a decis definitiv unda verde pentru tranzacțiile valutare companiilor transnistrene prin intermediul băncilor noastre. Nu sunt sigur că cunoaștem toata lista cedărilor.

Moldova noastră rămâne cu tariful la gaz de 29 lei pentru m3. O să vedem ca și tariful la energia electrică va scădea doar undeva pnă la 4,5 lei, întrucăt operatorii pretind să-și compenseze devieri financiare negative. Și nici nu să știe dacă peste ceva timp nu se va trezi Gazpromul, să amintească că ei оказывается trebuie să aibă bani de la gaz livrat și să ceară de la Moldova bani pentru o parte din gazul, furnizat Transnistriei. Dă-le naibii așa negocieri cu tot cu „dominatorul”!

P.S.: La final un mesaj de la un patriot informat al Moldovei unitare din regiunea transnistreană, dezamăgit profund de acest deal.

Nu am avut ce să răspund acestui domn!”, a remarcat Slusari, transmite Știri.md.

„Rezumatul zilei de azi. Noi le dăm celor din Transnistria, in decembrie, gaz de 140 milioane USD, pe care ei nu-l plătesc. Iar ei ne dau nouă electricitate de 14 milioane USD pe care noi evident o plătim. Cum zice `fratele` mai mare `лох он и в Африки лох`”, a menționat economistul Veaceslav Ioniță.

„Chișinăul cedează Transnistriei intreaga cantitate lunară de gaz pe care o primeste Moldova de la Gazprom (5,7 milioane m3 de gaz pe zi), în schimbul energiei `mai ieftine` de la Cuciurgan – 73$. Până a ne deconecta pe 1 noiembrie, separatiștii ne vindeau curentul cu 62$. Iată așa o afacere au făcut ai noștri”, scrie jurnalistul Vitalie Călugăreanu.

„Dacă nu era această înțelegere, la 15 ianuarie regimul separatist era în faliment, pentru că nu avea cu ce plăti pensii și salarii fără MMZ și Mgres. Concluziile vă aparțin”, a comentat jurnalistul Alex Cozer.

„Este salutabil că s-a ajuns la un acord cu malul stâng în privința energiei. Dar e necesar de precizat următoarele aspecte: Deci în loc de 46,5% din volumul de gaz, primim doar 35%. Da unde s-a prăpădit diferența?!”, se întreabă Sergiu Tofilat, expert în energetică.

„Este o eroare sa crezi ca Gazprom-ul nu va cere de la Moldova-Gaz (!) plata pentru gazul livrat in Transnistria, or Cumparator nu este Transnistria, dar MoldovaGaz. La momentul cel mai nepotrivit, Arbitrajul de la Moskova (instanța de judecată competenta, conform clauzei contractuale, de a soluționa litigiile de acest gen) va mai admite o acțiune înaintata de gigantul rus către intreprinderea formal cumpărătoare MoldovaGaz. Totul se acumulează”, apreciază Ion Păduraru, ex-consilier prezidențial.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend