Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

ANALIZA CSCI: PSD Ponta vs. PSD Geoana. 5 evolutii in profilul electoratului PSD

Publicat

in

Analiza de mai jos a fost facuta pentru a arata realitatea de la care se pleaca intr-un nou proiect in PSD, urmand a vedea, in anii urmatori, masura in care publicul atras de PSD in ultimii ani va ramane alaturi de acest partid. Viitoarele alegeri (parlamentare, europarlamentare si prezidentiale) vor oferi suficiente date pentru noi comparatii.

CONCLUZII


Comparatie PSD 2014 vs PSD 2009

Grafic 1
La o comparatie pe votul politic, dupa 4 ani si jumatate de la alegerea unei noi conduceri, PSD-ul din 2014 obtine cu peste jumatate de milion de voturi in plus fata de PSD-ul din 2009 (respectiv cu 580.000 de voturi in plus la europarlamentarele din 2014 fata de 2009). Aceasta diferenta este semnificativa pentru evaluarea performantei PSD.
Stanga vs Dreapta
grafic 2
 • STANGA ESTE APROAPE LA EGALITATE CU DREAPTA. Diferenta dintre dreapta si stanga era mai mare in 2009 decat este acum (de la 16% a ajuns la 3%).
 • Comparativ cu acea perioada din 2014, sondajele recente arata un PSD la fel de solid in ciuda infrangerii de la prezidentiale, oarecum la egalitate cu un PNL care a absorbit PDL si care a preluat o importanta parte din voturile partidelor mai mici si a crescut mai mult decat suma partilor din 2014.
Publicul PSD 2014 vs 2009


Comparatii in functie de geografie si tip localitate

grafic3
Comparatii pe varste – plusul dat de pensionari
grafic 4Cresterea PSD in ultimii 5 ani a avut loc mai ales in mediul urban, mai ales in randul pensionarilor (care erau moderat pro-PSD in perioada lui Geoana dar au redevenit nucleul PSD in perioada 2010-2014, unii reveniti de la PDL, pe care nu l-au mai sustinut dupa masurile de austeritate).
Comparatii in functie de educatie


 Mai multe voturi din partea celor cu studii superioare pentru PSD 2014, fata de PSD 2009

 • Grafic 5A CRESCUT MAI ALES PONDEREA CELOR CU STUDII MEDII in randul votantilor PSD (+8%) si doar cu 3 procente ponderea celor cu studii superioare.
 • Dupa prezidentiale, in 2015 situatia arata ca PSD+UNPR+PC ar obtine 50% la cei cu studii primare, 40% la cei cu studii medii si 29% la cei cu studii superioare.

 

 

 

 

 

 

Precizari – metoda

Infopolitic propune cateva concluzii de analiza comparativa, pornind de la cifrele oferite de 3 cercetari – un sondaj CSCI din vara acestui an (mai 2015), precum si date din doua exit-poll-uri CCSB si Sociopol, din 2014 si, respectiv, 2009.

Analiza comparativa a tinut cont de 5 dimensiuni: regiune istorica si tip localitate, varsta, educatie, gen si varsta, regiune si varsta. Variabila „statut ocupational” nu a fost inclusa in exit poll, deci nu a fost analizata.
Analiza comparativa a urmarit urmatorii indicatori:

 • Numarul de voturi in 2014 pt. PSD pe fiecare categorie
 • Clasificarea categoriilor dupa numarul de voturi
 • Numarul suplimentar de voturi in 2014 fata de cel din 2009– valori pozitive inseamna ca au fost mai multe voturi in 2014, negative ca au fost mai multe in 2009
 • Reprezentare grafica a cresterii voturilor; mai multe liniute inseamna o crestere mai mare 
 • Avansul stangii in fata dreptei: numarul de voturi PSD minus numarul de voturi PNL si PDL din fiecare categorie, colorate verde daca sunt mai multe voturi pt. PSD si rosu daca sunt mai multe voturi pt. PNL + PDL
 • Procentul de membri ai fiecarei categorii dintre votantii PSD, in 2009 si 2014

De ce comparam date din alegerile europene?
– argument metodologic –

Desi situatia politica era diferita, comparatia dintre cele doua exit poll-uri poate fi facuta din mai multe motive:
 • Este vorba despre acelasi tip de scrutin, cu o prezenta la urne mai scazuta decat la parlamentare, care atrag de obicei voturi dinspre nucleele partidelor.
 • Partidele principale (PSD, PDL, PNL) au candidat separat in ambele situatii. PSD era la guvernare atat in 2009 cat si in 2014.
 • Ambele au avut loc la aprox. 4 ani si jumatate de la preluarea conducerii PSD de catre Geoana (in 2005), respectiv Ponta (in 2010)

Comenteaza cu profilul de FB

ACTUAL

Ludovic Orban: ‘Există decât două categorii de oameni: oameni sănătoși și oameni bolnavi’

Publicat

in

De

Prim-ministrul, Ludovic Orban, a declarat că pacienții externați, pentru că erau asimptomatici, vor fi tratați în izolare la domiciliu și a mai precizat că: ”Din punctul meu de vedere nu există decât două categorii de oameni: oameni sănătoși și oameni bolnavi”.

Întrebat ce se va întâmpla, după ce legea carantinării și izolării va fi votată în Senat, cu pacienții externați asimptomatici, premierul a spus că aceștia vor fi în continuare tratați.

„Cu siguranță autoritățile sanitare vor dispune ca persoanele respective să fie tratate în izolare la domiciliu sau, dacă nu pot fi tratate în izolare la domiciliu, atunci într-un alt spațiu unde să se poate izola, astfel încât să nu pună în pericol membrii familiei sau alți membri ai comunității. Cu siguranță că ei trebuie să mai facă testări până vor fi testați negativ”, a spus Orban, după discuțiile din Senat, care vizează legea carantinării și izolării.

Publicitate

Premierul a spus că în concepția sa nu există „asimptomatici, mai puțin simptomatici sau mai mult simptomatici”.

„Din punctul meu de vedere nu există decât două categorii de oameni: oameni sănătoși și oameni bolnavi. Faptul că o persoană nu prezintă simptome, asta nu înseamnă că nu transmite virusul și asta nu înseamnă că odată ce este infectat cu virusul nu poate dezvolta o formă de evoluție a mai severă a bolii”, a mai spus Orban.

Citește și:

Venituri uriașe pentru Mugur Isărescu! La cât a ajuns pensia acestui

Ce avere are, în realitate, Ludovic Orban și câți bani a încasat în ultimul an

EXCLUSIV Cutremur între Servicii! Șeful SPP câștigă dublu față de șeful SRI! Salariul generalului Pahonțu a explodat în ultimul an fiscal declarat

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Ultima oră! Proiectul de lege privind carantinarea și izolarea – votat de Comisia juridică a Senatului

Publicat

in

De

Comisia juridică a Senatului a votat în unanimitate, raportul proiectului de lege privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic.

Raportul urmează să intre în dezbaterea plenului Senatului, „care va avea loc în cel mai scurt timp”, după cum a anunţat vicepreşedintele comisiei, Iuliana Scântei, care a condus şedinţa.

„Membrii comisiei au finalizat, centralizat, corectat, actualizat toate articolele, amendamentele din cuprinsul acestui raport. (…) Potrivit Regulamentului Senatului, raportul cu amendamentele admise şi respinse va fi publicat cât mai curând pe site-ul Senatului României şi, în scurt timp, vom relua şedinţa plenului Senatului pentru exercitarea votului final asupra proiectului de lege”, a precizat Scântei.

Publicitate

Citește și:

Venituri uriașe pentru Mugur Isărescu! La cât a ajuns pensia acestui

Ce avere are, în realitate, Ludovic Orban și câți bani a încasat în ultimul an

EXCLUSIV Cutremur între Servicii! Șeful SPP câștigă dublu față de șeful SRI! Salariul generalului Pahonțu a explodat în ultimul an fiscal declarat

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend