Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Analiză: ‘Companiile caută clădiri cu zone verzi pentru încurajarea revenirii angajaţilor la birou’

Publicat

in

Companiile au început să implementeze planurile de revenire progresivă a angajaţilor la birou, iar în domeniul imobiliar există deja o preocupare constantă pentru sustenabilitate, arată o analiză publicată, marţi, de o companie specializată în servicii imobiliare oferite mediului antreprenorial.

Potrivit documentului, sustenabilitatea se traduce prin clădiri eficiente energetic, cu sisteme geotermale incluse, pentru a răci/încălzi întreaga clădire, sau birouri cu cât mai multă lumină naturală.

“După o perioadă lungă în care interacţiunile sociale au fost la un nivel scăzut iar coeziunea echipelor a avut de suferit, facilităţile oferite de noile business-parcuri din Bucureşti care oferă zone verzi în curtea interioară sau pe terasele generoase reprezintă motive în plus pentru încurajarea revenirii la birou a angajaţilor. Totodată, au apărut concepte ca forest bathing, care înseamnă să înmagazinezi toată experienţa olfactivă din jurul tău când eşti într-o pădure, să miroşi flori, să simţi vântul, să auzi triluri de păsări, să guşti fructele de pădure, sau public wellness spaces, spaţii create în interiorul clădirilor care să amintească de bunăstare, pauze şi natură, eventual chiar cu o ieşire suplimentară spre mediul exterior, într-o zonă de parc sau spaţiu verde”, menţionează ESOP.

Conform sursei citate, U-Center este un exemplu de business park din Bucureşti care oferă un acces facil atât la spaţiile verzi din interiorul proiectului, cât şi la cele două parcuri aflate în proximitate: Parcul Tineretului şi Parcul Carol. Astfel, cei care doresc ca, înainte sau după orele de lucru, să se plimbe în natură au la dispoziţie pentru jogging turul parcului (2,1 km), turul lacului (1,4 km) sau turul mausoleului (1,2 km).

Un alt exemplu este One Cotroceni Park, un proiect imobiliar axat pe regenerare urbană, cu zone verzi, piste de alergare în aer liber, piscină, pe lângă restul de facilităţi care completează complexul. De asemenea, clădirea oferă şi grădini suspendate pe cinci niveluri şi mai multe spaţii verzi, potrivit Agerpres.ro.

De asemenea, J8 Office Park, un parc nou de afaceri livrat în timpul pandemiei, şi care pune accent tot pe spaţiile verzi, este situat în partea de nord a Capitalei, foarte aproape de zona Romexpo. Cele două clădiri au mai multe terase exterioare şi terase pe acoperiş, dar şi facilităţi pentru biciclişti.

“AFI Tech a finalizat în acest an faza a doua de construcţie. Complexul oferă 5.000 mp de spaţii verzi şi este dezvoltat în stil campus IT&C, într-un complex urban care pune la dispoziţie angajaţilor la exterior grădini verzi, inclusiv zone de fântâni care completează spaţiul. Sema Parc, situat în partea de vest a Capitalei, urmează să livreze în acest an încă două corpuri de clădire, Oslo şi London, care astfel vor completa stocul de spaţii de birouri clasa A deja existent în parcul de afaceri. Dezvoltatorul a gândit tipologia business parcului cu spaţii deschise cu scopul de a crea un mediu pietonal atractiv. Diverse scuaruri, zona verde generoasă din centru, precum şi o zonă pietonală largă de-a lungul Splaiul Independenţei sunt destinate celor care vor să facă mişcare în aer liber. În plus, o buclă pietonală este condusă în jurul parcului central pentru mers cu role, cu bicicleta sau pe jos”, relevă analiza de specialitate.

ESOP este una dintre companiile de referinţă în piaţa imobiliară din România. Din 2013, compania a devenit membru afiliat al CORFAC International – Corporate Facility Advisors – o alianţă de companii imobiliare antreprenoriale angajate să ofere servicii de calitate la nivel local, naţional şi internaţional.

CORFAC International oferă servicii imobiliare cu o acoperire în 61 de locaţii din America de Nord şi în mai mult de 24, în alte ţări pe plan internaţional, cu peste 8.500 de tranzacţii anual, cuprinzând 55 milioane mp, evaluate la peste 5,2 miliarde de dolari.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Consumul global de vin, la un minim istoric. Prețurile mari au redus apetitul consumatorilor

Publicat

in

De

Consumul global de vin a ajuns anul trecut la cel mai scăzut nivel din 1996 încoace din cauza inflației ce a generat creșterea prețurilor, astfel că puterea de cumpărare a potențialilor consumatori a fost redusă, a anunțat Organizația Internațională a Viței de Vie și Vinului (OIV), transmite Reuters.

Sticle de vin productie Domaine du DaleyFoto: Hotnews

Organizația cu sediul la Paris a estimat consumul mondial de vin în anul 2023 la 221.000.000 hectolitri, cu 2,6% mai puțin decât în 2022 și cu 7,5% sub nivelul din 2018. Un hectolitru este echivalentul a 133 de sticle standard de vin.

Tensiunile geopolitice, îndeosebi războiul din Ucraina, și crizele energetice subsecvente, alături de perturbările lanțurilor globale de aprovizionare, au dus la costuri de producție și distribuție mai mari, care s-au transferat în creșteri de prețuri pentru consumatorii de vin, ceea ce a redus cererea, susține OIV.

Scăderea a fost deosebit de mare în China, cu un minus de 25%. La începutul secolului, consumul de vin crescuse brusc odată cu extinderea clasei de mijloc, însă în ultimii cinci ani s-a redus cu mai mult de 60%, la 6,8 milioane hectolitri din cauza restricțiilor provocate de Covid-19 și de presiunea prețurilor care au tendința să se răsfrângă mai mult asupra piețelor recente, precum China, a spus John Barker, directorul general al OIV.

În ce privește comerțul internațional, schimburile cantitative s-au redus cu 6,3%, la 99.000.000 hectolitri, dar numai cu 4,7% din perspectivă valorică (36 miliarde euro) întucât prețul mediu al unui litru de vine a ajuns la un nivel record.

De asemenea, OIV a redus estimarea producției de anul trecut de la 244 milioane la 237 miliane de hectolitri, cel mai mic nivel din ultimii 60 de ani. Declinul abrupt este provocat de vremea nefavorabilă, precum îngheț timpuri, ploi abundente sau secetă, la care se adaugă extinderea bolilor viței de vie.

Italia a avut cea mai mică recoltă din 1950 – 38,3 milioane de hectolitri, cu 23% mai redusă față de anul 2022, astfel că a pierdut în fața Franței poziția de lider mondial.

Pentru 2024 se estimează o creștere a producției în emisfera sudică, în Australia și Argentina, dar va sub nivelul mediu din intervalul 2018-2023. O primăvară rece și un cules târziu va face ca producția în Chile să scadă pentru al treilea an consecutiv, reducerea fiind în medie de 17%.

Citeste mai mult

NATIONAL

Mutare de ultimă oră pentru afaceriști: S-a aprobat deschiderea unui nou punct de trecere la frontiera cu Ungaria

Publicat

in

De

Guvernul a adoptat, în şedinţa de joi, o hotărâre care aprobă deschiderea unui punct de trecere a frontierei de stat la Beba Veche (România) – Kübekháza (Ungaria), în vederea descongestionării traficului rutier în zonă şi pentru a facilita trecerea atât în Ungaria, cât şi în Serbia (prin Ungaria). Punctul de trecere a frontierei va fi destinat traficului internaţional de persoane, precum şi traficului internaţional de mărfuri, până la limita de greutate totală de 3,5 tone.

Data deschiderii va fi convenită pe cale diplomatică, după crearea condiţiilor necesare de personal, tehnice şi de infrastructură

Mai exact, Executivul a adoptat hotărârea de Guvern privind deschiderea punctului internaţional de trecere a frontierei de stat Beba Veche (România) – Kübekháza (Ungaria), completarea anexei nr. 1 la Normele metodologice de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 105/2001 privind frontiera de stat a României, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 445/2002, precum şi pentru trecerea în domeniul public al statului şi în administrarea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii a sectorului de drum judeţean DJ 682, inclusiv a terenului aferent acestuia aflate în domeniul public al judeţului Timiş şi în administrarea Consiliului Judeţean Timiş, precum şi încadrarea acestuia în categoria funcţională a drumurilor de interes naţional.

De asemenea, actul normativ reglementează preluarea unui sector de drum judeţean din domeniul public al judeţului Timiş şi din administrarea Consiliului Judeţean Timiş, în domeniul public al statului şi în administrarea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, prin Compania Naţională de Administrare a infrastructurii Rutiere – S.A. şi se încadrează în categoria funcţională a drumurilor de interes naţional, mai arată comunicatul de presă al Guvernului.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend