Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Analiză ARSCM: Orașele dezvoltate nu investesc încă suficient în soluții Smart City, deși ar avea fonduri

Avatar

Publicat

in

 • Cele mai multe orașe dezvoltate din România au mai puțin de 10 soluții smart implementate, arată o analiză a Asociației Române pentru Smart City și Mobilitate (ARSCM)

 • Există diferențe mari între orașele dezvoltate cu privire la implementarea soluțiilor Smart City. Alba Iulia conduce detașat în clasamentul proiectelor smart implementate, cu 96 de aplicații, în timp ce trei din primele cinci orașe dezvoltate – București, Constanța și Brașov, au sub 10 proiecte implementate, iar Craiova nu are nicio astfel de soluție, arată ARSCM.

 • Dezvoltarea rapidă a rețelei Netcity în Capitală oferă suportul de infrastructură necesar pentru funcționarea rapidă și eficientă a aplicațiilor Smart City

  Paradoxal, dezvoltarea economică nu garantează investiții în soluțiile de tip Smart City, care pot îmbunătăți semnificativ viața locuitorilor din marile metropole. ARSCM a identificat diferențe mari între comunități cu grad similar de dezvoltare. Alba Iulia conduce detașat în clasamentul proiectelor smart implementate, cu 96 de aplicații, în timp ce trei din primele cinci orașe dezvoltate – București, Constanța și Brașov, au sub 10 proiecte implementate, iar Craiova nu are nicio astfel de soluție, arată ARSCM. Timișoara și Cluj-Napoca sunt singurele orașe, cu excepția Municipiului Alba Iulia, care au mai mult de 10 proiecte Smart City în derulare – Timișoara – 19 proiecte, iar Cluj-Napoca – 11.

  Implementarea de soluții inteligente digitale poate contribui decisiv la creșterea confortului și siguranței locuitorilor în marile orașe. Agenția ONU pentru domeniul IT&C arată că aplicațiile Smart City pot reduce cu până la 20% din durata navetei zilnice către serviciu și înapoi spre casă. Într-un an, acest procent înseamnă patru zile libere pentru fiecare persoană. În plus, aceste soluții reduc numărul victimelor accidentelor auto și al infracțiunilor violente cu un procent cuprins între 15 și 20%”, arată Eduard Dumitrașcu, președintele Asociației Române pentru Smart City și Mobilitate.

  Capitala ar putea recupera rapid decalajul în domeniul soluțiilor smart – care sunt nevoile principale

  În ciuda rezultatelor economice foarte bune din ultimii ani și a creșterii semnificative a populației, în Capitală ne confrutam cu un ritm lent în ceea ce priveste implementarea de soluții inteligente, care s-ar traduce, implicit, într-o creştere semnificativă a calităţii vieţii.

  Un aspect favorabil este acela că Bucureștiul este orașul cel mai dezvoltat pe partea de infrastructură de telecomunicații și acest lucru asigură o disponibilitate crescută a serviciilor de internet și date, critică pentru funcționarea eficientă a soluțiilor smart. În Capitală, rețeaua subterană de telecomunicații Netcity are în prezent peste o mie de kilometri și este în plină dezvoltare, urmînd să se dubleze în următorii doi ani.

  Investițiile în infrastructură și în proiecte de tip Smart City sunt vitale pentru dezvoltarea durabilă a României. Investitorii au nevoie de un cadrul legal stabil și care stimulează companiile să se implice în astfel de proiecte, care necesită, în cele mai multe cazuri, investiții semnificative. Spre exemplu, în București s-au investit peste 40 de milioane de euro în rețeaua subterană de telecomunicații și investiția va crește pâna la 70 de milioane de euro în următorii ani, exclusiv din fonduri private. Astfel de proiecte nu se pot realiza decât prin parteneriate public-private pe termen lung, în conditii de stabilitate și operativitate, pentru beneficiul final al cetățenilor”, mai arată Eduard Dumitrașcu, președintele Asociației Române pentru Smart City și Mobilitate.

  Aplicații și soluții smart, precum sistemul inteligent de monitorizare și management al traficului, „smart parking” – care ar ajuta la reducerea aglomerației în zona centrală cu cel puțin 15%, monitorizarea calității aerului pentru alinierea la standardele europene, monitorizarea video a zonelor cu infracționalitate mai ridicata sau monitorizarea depozitării ilegale a gunoiului pot fi gestionate având o infrastructură stabilă de telecomunicații precum cea subterană, iar astfel de proiecte funcționează cu succes și în alte capitale europene.

                                                                                                                                                                                                                                                                                           

  Despre ARSCM

Asociația Română pentru Smart City și Mobilitate este autoritatea Industriei Smart City din România, având ca obiect principal dezvoltarea comunităților creativ-inteligente din țară. ARCSM este o organizație activă, care reunește elita profesioniștilor și experților în fiecare domeniu reprezentativ pentru Industria Smart City, creând primul corp al profesioniștilor din această industrie, cu peste 150 de membri activi.

Comenteaza cu profilul de FB

NATIONAL

Arabia Saudită respinge raportul american cu privire la asasinarea lui Jamal Khashoggi

Avatar

Publicat

in

De

Arabia Saudită ”respinge în totalitate” raportul serviciilor americane de informaţii care-l acuză pe prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman de faptul că a ”validat” asasinarea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi în 2018, relatează AFP potrivit news.ro.

”Guvernul Arabiei Saudite respinge în totalitate concluziile false şi prejudiciabile ale raportului cu privire la conducerea regatului şi nu le poate accepta în niciun caz”, a subliniat vineri într-un comunicat Ministerul saudit de Externe.

”Prinţul moştenitor al Arabiei Saudite a validat o operaţiune la Istanbul, în Turcia, în vederea unei capturări sau unei ucideri a jurnalistului Jamal Khashoggi”, acuză serviciile americane de informaţii într-un raport declasificat la cererea preşedintelui american Joe Biden, pe care predecesorul său, Donald Trump, l-a păstrat secret.

”Prinţul moştenitor îl considera pe Khashoggi o ameninţare la adresa regatului şi, mai larg, susţinea recurgerea la măsuri violente dacă era necesar pentru a-l reduce la tăcere”, se aratăîn raport.

Raportul american ”conţine concluzii şi informaţii eronate”, denunţă ministerul saudit.

”Este cu adevărat nefericit ca acest raport, cu aceste concluzii nejustificate şi false să fie publicat în pofida faptului că regatul a denunţat în mod clar această crimă odioasă, iar liderii săi au luat măsurile necesare pentru a se asigura că nu se mai repetă vreodată”, condamnă ministerul.

”Regatul respinge, de asemenea, orice decizie care aduce atingere conducerii sale, suveranităţii sale şi independenţei sistemului său judiciar”, se arată în comunicat.

Ministerul reafirmă totodată că ”parteneriatul Arabiei Saudite cu Statele Unite este solid şi puternic şi are la bază decenii de respect reciproc”.

”Sperăm ca acest parteneriat să continue pe aceeaşi bază”, îşi exprimă speranţa ministerul.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

COVID-19 – Coreea de Sud a dezvoltat un nou model de seringă pentru vaccinare

Avatar

Publicat

in

De

Autorităţile din Coreea de Sud au anunţat sâmbătă, la o zi de la lansarea programului naţional de vaccinare anti-COVID-19, că un nou model sofisticat de seringă, produs la plan local, permite maximizarea numărului de doze administrate dintr-o singură fiolă cu ser, relatează Yonhap potrivit Agerpres.

Astfel, folosind noile seringi LDS (low dead space), dintr-un tub de vaccin produs de Pfizer se pot extrage până la şapte doze, iar din cel produs de AstraZeneca – până la 12, afirmă Agenţia coreeană pentru controlul şi prevenirea bolilor (KDCA).
Până acum se estima că dintr-o fiolă de vaccin Pfizer/BioNTech se pot vaccina până la 6 persoane, iar din cel AstraZeneca 10.

Totuşi, numărul persoanelor care pot fi vaccinate dintr-o fiolă poate să mai varieze în funcţie de abilităţile personalului medical, notează autorităţile.

Coreea de Sud, care vizează să ajungă la “imunitatea de turmă” până în noiembrie, a achiziţionat suficiente vaccinuri pentru imunizarea a 79 de milioane de oameni, mult mai mult decât populaţia ţării, de 52 de milioane, menţionează Yonhap.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend