Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Analistul politic Bogdan Teodorescu: ‘Trăim niște timpuri complicate. Avem în față, un orizont negru, în care niște generații tinere spun următorul lucru: Opriți-vă, fiindcă voi o să muriți, mai devreme sau mai târziu, dar noi avem mult de trăit în locul ăsta și ne lăsați ceva în care nu se poate trăi’

Publicat

in

Bogdan Teodorescu, analist politic, a făcut o radiografie a lumii de astăzi, prinsă între pandemia de coronavirus, război, clișee și etichete. Acesta este de părere că societatea actuală acceptă cu foarte mare ușurință păreri neavizate de pe internet, în detrimentul opiniilor oferite de specialiști.

„Trăim niște timpuri complicate, la care se mai adaugă încă un lucru: schimbarea

 modelului de culegere informațiilor de către populația planetei,  de la modelul clasic al presei, la modelul nou, al internetului,  lucru care poate părea minor, dar care poate fi explicație pentru niște  fenomene pe care le trăim.

Unul dintre ele se cheamă ‘sfârșitul competenței’ –este abandonarea de către societățile democratice,  liberale, occidentale, a recursului la specialiști și acceptarea punctului de vedere al unor oameni  care există pe internet, care nu sunt specialiști, dar care, având posibilitatea să exprime pe internet,  cultivă idee extrem de periculoasă, în mijlocul căreia trăim și acum:

‘Părerea mea e egală cu părerea ta. Ncontează că tu ești academician și ai nu știu câte cărți publicate, iar eu habar n-am despre subiectul respectiv. Părerea mea e egală cu părerea ta, fiindcă, în ultimă  instanță, suntem egali’.  Ori, acest lucru, adăugați-l la tot ceea ce vedeți și veți  primi explicații în  legătură cu foarte multe eșecuri pe care le are societatea contemporană”, a afirmat Bogdan Teodorescu.

Bogdan Teodorescu consideră că asistăm la un fenomen în care ideologia neomarxistă și curentul progresist conduc la modificarea modului de viață al oamenilor, la nivel global.

„Lucrurile sunt amestecate cu globalismul economic și această viziune, care este numită, mai mult sau  mai puțin, neomarxism asupra realităților înconjurătoare, protecția minorităților, toleranță,  transparență, 

cheltuiala banilor guvernamentali, protecție climatică, ecologie – toate aceste lucruri se  adună în  acest pachet, al cărei țintă este, în mod esențial, modificarea modului de viață – în primul rând, al  societăților europene și, după aceea, modificare modului de viață al lumii în ansamblu.  Suntem oameni care nu apreciem această modificare și care avem tentația să punem într-o  cotă  negativă, instantaneu.

Pe de altă parte, însă, sunt elemente care, privite la rece, pot aduce în favoarea acestor  inițiative niște argumente cu care poți să fii sau nu de acord. 

Și atunci, automat, constatăm că, pentru unii oameni, tradiția devine problemă și lupta pe care o vedem este exact împotriva acestui fenomen al  tradiției, al conservării unor modele vechi.

Noi avem în față, de fapt, un orizont negru, în care niște generații tinere spun următorul lucru:  ‘Opriți-vă, fiindcă voi o să muriți, mai devreme sau mai târziu, dar noi avem mult de trăit în locul ăsta și ne  lăsați ceva în care nu se poate trăi’.

De aceea, bună parte din acest curent progresist despre care se vorbește este

susținută generațional de oameni tineri, fiindcă este foarte posibil ca preocuparea pe care o au ei pentru viitorul lor – care arată cu  totul altfel decât viitorul nostru – este foarte posibil ca ei să îmbrățișeze  acest abandon al tradițiilor,  dureros, ilogic și periculos din punctul nostru de vedere, ca singură  soluție pe care o au pentru viitorul  care nu arată deloc bine.

Noide fapt, aici suntem, fiindcă dacă facem un pas înapoi și renunțăm un pic la obsesii și la etichete, constatăm că, de la un punct încolo, noi am putea avea dreptate, dar există dreptate și în partea cealaltă” , a precizat Bogdan Teodorescu.

În acest context, analistul politic susține că Europa de Est este reticentă în fața noilor schimbări care apar în lume, în contextul în care această parte a continentului supraviețuit sub comunism,  conservându-și cu furie tradițiile”.

„Europa de Est, ieșind târziu din comunism – metafora care mie mi-a plăcut foarte tare – noi de-abia am intrat în supermarket. De vreo 20 de ani am intrat și noi în supermarket, suntem și noi cu  sacoșele să le punem acolo.

Îmomentul de față, Europa de Est evident că reticentă și în fața restrângerii despre care se vorbește, și în fața modificării etnice populației, nivelului populației și în fața renunțării la tradiție, fiindcă un  lucru pe care Vestul nu-l înțelege – Europa de Est supraviețuit sub comunism, conservându-și cu furie tradițiile”, a menționat Bogdan Teodorescu, conform gândul.ro

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Mihai Tudose dă de pământ cu regulile UE privind gestionarea crizei energetice: ‘Salvarea noastră vine din România. Sunt momente când trebuie să spunem – Ajunge!

Publicat

in

De

”Salvarea noastra vine din Romania, pentru că dacă aștept generatorul de energie de la Uniunea Europeană ne vor găsi ăștia înghețați pe aici peste vreo două mii de ani. Avem gaze, avem energie electrică, avem și lemn de foc, avem și cărbune.

Noi tot așteptăm să ne dea Uniunea Europeană semnale, dar UE este într-un haos total. Liderul PSD, Marcel Ciolacu, dar și alți colegi ai mei, susținem producția de cărbune. Uniunea Europeană a oprit producția de cărbune și se importă din Kazahstan, iar ministrul Energie, Virgil Popescu, ne spune să punem blugi pe noi.

La un moment dat trebuie să facem ceva în sensul ăsta. S-a discutat în Comisia European să se treacă la prețuri reglementate. UE are stipulat că fiecare țară poate face reglementări fără aprobări de la nimeni. Poate ne lămurește Virgil Popescu de ce nu se face acest lucru. Sunt momente când trebuie să spunem: Ajunge!”, a declarat Mihai Tudose, la realitatea.net.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Ar putea urma o reacție furibundă a lui Vladimir Putin asupra Europei? Președinta Parlamentului European vrea ca UE să livreze tancuri Ucrainei

Publicat

in

De

Preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, face apel la statele membre UE să livreze tancuri Ucrainei şi „să accelereze” procedura de aderare a acestei ţări la Uniune.

Responsabila malteză intenţionează să transmită aceste mesaje vineri, la Praga, cu prilejul unei reuniuni a Consiliului European.

„Ucrainenii au nevoie de armament pentru a continua s-şi recucerească teritoriul (…), de exemplu de tancuri Leopard 2 pe care mai multe state membre le deţin„, a declarat Roberta Metsola în acest interviu, acordat pe marginea sesiunii plenare a PE de la Strasbourg.

Politiciana din grupul Partidului Popular European (PPE, dreapta) a fost prima preşedintă a unei instituţii europene care s-a deplasat în Ucraina după declanşarea războiului de către Rusia, în cadrul unei călătorii la Kiev pe 1 aprilie.

Ţările occidentale, în special UE, furnizează arme şi material militar Ucrainei, dar Kievul cere mai multe, solicitând în special Berlinului livrarea de tancuri Leopold 2. Aceste tancuri de luptă de concepţie germană sunt de referinţă în materie de blindaj şi de manevrabilitate.

Cancelarul Olaf Scholz nu a dat însă curs acestei solicitări, afirmând că o astfel de decizie trebuie luată în acord cu aliaţii săi occidentali.

Circa 2.000 de tancuri de acest tip sunt deţinute de Germania, Austria, Danemarca, Finlanda, Grecia, Ungaria, Polonia, Portugalia, Spania, Suedia şi, în afara UE, de Norvegia, Elveţia şi Turcia, potrivit unui responsabil al UE.

Potrivit Robertei Metsola, ţările europene dispuse să furnizeze aceste tancuri ar putea fi rambursate din fonduri comune, precum cele din Facilitatea europeană pentru pace, pentru ca efortul să fie împărţit de toţi şi să nu afecteze de manieră „disproporţionată” anumite ţări.

Ţările UE au alocat deja 2,5 miliarde de euro acestui fond interguvernamental destinat furnizării de armament Ucrainei.

Cred că sunt discuţii pe care trebuie să le avem acum, în special pentru că vedem o escaladare din partea Rusiei, şi pe de altă parte pentru că vedem Ucraina respingându-i pe ruşi cu succes„, a comentat ea.

În contextul în care Ucraina a obţinut în iunie, la patru luni de la declanşarea războiului de către Rusia, a statutului de ţară candidată la aderare, preşedinta PE estimează că trebuie „să fie accelerată” procedura de aderare a acestei ţări.

Acest proces este de obicei lung şi dificil şi ea nu a dorit să se pronunţe asupra unui calendar pentru integrare.

Dar „avem o ţară care ne-a arătat voinţa sa debordantă de a ni se alătura, care atinge obiective pe care alte ţări reuşesc să le atingă în luni sau ani”, a mai spus Metsola.

Ea a precizat că „mari progrese” au fost realizate de Ucraina în alinierea legilor sale naţionale la cele ale Uniunii, un domeniu în care Parlamentul European oferă asistenţă.

Responsabila a adăugat că Republica Moldova, care a obţinut statutul de ţară candidată în acelaşi timp ca Ucraina, „nu ar trebui să fie uitată„.

În contextul în care procesul de aderare a ţărilor din Balcanii de Vest durează de ani lungi, Roberta Metsola a făcut apel la organizarea de „mai multe reuniuni şi discuţii” cu aceste ţări pentru a evita ca ele să se îndrepte în altă parte „şi să găsească parteneri mai puţin fiabili„.

Liderii acestor ţări se numără printre cei 44 de şefi de stat şi de guvern care se vor întâlni joi la prima reuniune, la Praga, a „Comunităţii politice europene”, o idee a preşedintelui francez Emmanuel Macron.

Roberta Metsola a subliniat că acest forum „nu înlocuieşte bineînţeles procesul de extindere a UE” şi că nu este vorba despre „a pune pe acelaşi plan ţări care au părăsit UE (Regatul Unit, n.r.) şi altele care se luptă să adere.„, informează agerpres.ro.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend