Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Analistul economic Adrian Negrescu: ‘Pentru mulți români deja este imposibil să cumpere ce au nevoie. Este o sărăcie fără precedent în România ultimilor 20 de ani’

Publicat

in

Analistul economic Adrian Negrescu atrage atenția că românii cheltuie cei mai mulți bani pe alimente: ”Vizita la hypermarket e ca la muzeu pentru aceștia.”

Totodată, Adrian Negrescu menționează că și comportamentul impulsiv influențează cifrele.

Suntem, din păcate, unul dintre statele din UE în care achizițiile alimentare sunt cele mai mari (n.r – procentual, din valoarea veniturilor lunare) și pentru că veniturile sunt cele mai mici. 

Pe de altă parte, ține de mentalitate. Au rămas aceste reminiscențe ale comunismului, că trebuie să facem rezerve alimentare. Ține de modul în care ne creștem copiii, pentru că am fost învățați că trebuie să cumpărăm cât mai mult. De aemenea, vorbim și despre o carență a sistemului educațional, lipsa educației financiare încă de la fragedă vârstă”, a declarat Adrian Negrescu.

Perspectivele inflaționiste nu sunt deloc fericite, luminița de la capătul tunelului este extrem de departe, pentru mulți dintre români, avertizează Adrian Negrescu.

„Să nu uităm că în medie, salariul lunar al românilor este de 2.500 de lei net. Dacă are un credit pentru locuință, în condițiile actuale, ajunge la 2.000 de lei, se mai adaugă 600-700 de lei la utilități, plus alte cheltuieli de bază și bugetul este deja depășit. 

Pentru mulți români deja este imposibil să cumpere ce au nevoie. Vizita la hypermarket e ca la muzeu pentru aceștia. Pur și simplu nu-și permit să achiziționeze ceea ce și-ar dori. Este o sărăcie fără precedent în România ultimilor 20 de ani, care accentuează și mai puternic frustrările românilor față de această clasă politică ce vine cu tot felul de pseudo-măsuri economice”, a mai declarat analistul economic, conform romaniatv.net.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

ACTUAL

Amenzi de până la 3.000 de lei pentru şoferi! Regula din Codu Rutier pe care șoferii trebuie să o cunoască

Publicat

in

Potrivit Codului rutier , toți conducătorii auto au obligația de a-și echipa mașinile corespunzător, în special în sezonul rece. 

O regulă din Codul rutier arată că nu este suficient ca pe timpul iernii maşina să aibă cauciucurile de iarnă. Şoferii trebuie să mai aibă la ei şi alte ustensile esenţiale în caz de ninsoare abundentă, pentru a nu risca să rămână înzăpeziţi.

Cei care nu fac acest lucru și nu au în autoturism toate accesoriile prevăzute în Codul rutier lucru riscă să primească amenzi cât se poate de usturătoare, conform legii.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

USR vrea majorarea indemnizației de creștere a copilului și a stimulentului de inserție: Demografia nu este o problemă zgomotoasă, dar trebuie să devină prioritate

Publicat

in

Deputatele USR Oana Ţoiu şi Monica Berescu au depus la Parlament un proiect de lege pentru majorarea indemnizaţiei de creştere a copilului şi a stimulentului de inserţie.

Proiectul prevede actualizarea anuală, în funcţie de inflaţie, a indemnizaţiei pentru creşterea copilului şi a stimulentului pe care îl primesc părinţii care decid să se întoarcă mai repede la serviciu, precum şi flexibilizarea condiţiilor de acordare a acestuia.

„Demografia nu este o problemă zgomotoasă, dar trebuie să devină prioritate, altfel ştim deja de la recensământ că suntem cu un milion mai puţini şi devenim o ţară îmbătrânită. Preţurile au luat-o razna şi tinerii părinţi au nevoie de soluţii. Am depus legea care să crească în ritm cu inflaţia indemnizaţia de creştere a copiilor, stimulentul de inserţie şi plafonul maxim anual. Şi cele două luni pe care le poate lua celălalt părinte, cel mai adesea tatăl, luni care cel mai adesea se pierd, să poată fi luate împreună, pe modelul Suediei, astfel încât familiile să aibă flexibilitatea de care au nevoie.

Resursele bugetare pentru creşterea beneficiilor provin din numărul mai mare de părinţi care, cu aceste opţiuni şi sprijin crescut, pot opta pentru întoarcerea în câmpul muncii şi estimăm chiar o economie de 30 de milioane de lei anual faţă de costurile de acum”, a declarat Oana Ţoiu, conform unui comunicat transmis duminică de USR.

Actul normativ prevede majorarea, cu rata inflaţiei, a cuantumul maxim al indemnizaţiei pentru creşterea copilului, precum şi a stimulentul de inserţie.

„Cuantumul maxim, în vigoare din august 2017, este de 8.500 de lei şi nu a fost niciodată indexat sau actualizat, deşi rata inflaţiei a avut un trend ascendent. Dacă ar fi actualizat acum cu rata inflaţiei, cuantumul maxim ar fi de 11.325 lei. Spre comparaţie, cuantumul minim al indemnizaţiei pentru creşterea copilului este actualizat, începând cu anul 2022, cu rata medie anuală a inflaţiei (prin intermediul indicatorului social de referinţă)”, explică USR.

În prezent, stimulentul de inserţie pentru părinţii care se întorc mai devreme la serviciu din concediul pentru creşterea copilului este stabilit prin OUG 26/2021 la 1.500 de lei în cazul în care copilul are până în 6 luni sau un an în situaţia copilului cu dizabilităţi şi la 650 lei dacă copilul a împlinit 6 luni sau un an pentru copilul cu dizabilităţi. Dacă ar fi actualizate cu rata medie a inflaţiei, aceste cuantumuri ar fi acum 1.707 lei, respectiv 739,7 lei, mai precizează USR.

De asemenea, proiectul prevede şi dublarea perioadei în care părinţii pot opta pentru întoarcerea la serviciu.

Astfel, părinţii ar putea beneficia de stimulentul în sumă mai mare (1.500 lei plus rata inflaţiei) dacă se vor întoarce la muncă până împlineşte copilul 12 luni, în loc de 6 luni, respectiv 2 ani, în loc de 1 an, în cazul copilului cu dizabilităţi.

O altă prevedere cuprinsă în proiect se referă la introducerea posibilităţii ca părinţii să aibă simultan concediu pentru creşterea copilului.

„Acest lucru va permite ca cele două luni care revin părintelui care nu a solicitat iniţial concediul pentru creşterea copilului (de regulă, taţii) să se suprapună cu perioada de concediu a persoanei care a solicitat (de regulă, mamele). Astfel, cei doi părinţi vor putea împărţi responsabilităţile comune în ceea ce priveşte creşterea şi dezvoltarea copilului”, mai arată USR.

Proiectul urmează să intre mai întâi în dezbaterea Senatului şi apoi a Camerei Deputaţilor, care este for decizional, transmite AGERPRES

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend