Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Analistul economic Adrian Bența avertizează: ‘Toate aceste creșteri de prețuri la combustibili, la gaze, la energie electrică se vor simți în traiul de zi cu zi al cetățeanului. Vor fi fi multe gospodării care nu își vor putea plăti utilitățile’

Publicat

in

Într-un interviu pentru PS News, analistul economic Adrian Bența a vorbit despre efectele negative ale scumpirii prețurilor la gaze și energie electrică. Acesta a explicat că, deși creșterea prețurilor reprezintă o problemă la nivel global, Guvernul ar putea găsi o soluție pentru temporizarea prețurilor, mai ales pentru cetățenii vulnerabili. Totodată, acesta este de părere că toate aceste creșteri de prețuri la combustibili, la gaze, la energie electrică se vor simți în traiul de zi cu zi al cetățeanului

„Toate aceste creșteri de prețuri la combustibili, la gaze, la energie electrică se vor simți în traiul de zi cu zi al cetățeanului. Vor submina puterea de cumpărare, iar pentru cei cu venituri mici vor fi foarte greu de susținut în perioada de iarnă. Dacă nu se găsește o metodă să se mai estompeze aceste creșteri, vor fi fi multe gospodării care nu își vor putea plăti utilitățile, care nu își vor putea plăti întreținerea și vor fi probleme foarte mari.

Părerea mea este că Guvernul trebuie să găsească neapărat o soluție și să tempereze creșterile astea de prețuri pentru că nu sunt generate doar de scumpiri internaționale, ci și de niște profituri mari. Și în al doilea rând, trebuie găsită o metodă să protejeze cetățenii vulnerabili, adică acele persoane care au salariile mici în mod real, pensii mici, sau acele persoane care sunt dependente de ajutoarele de la stat”, spune Bența.

Guvernul a discutat, miercuri, un proiect de Ordonanță de urgență pentru subvenționarea consumului de energie electrică și gaze naturale pentru sezonul rece 2021-2022. Documentul arată că Guvernul va acorda o subvenție de 25% la factura de gaze și o compensație calculată ca diferență între prețul mediu și cel minim din piață, la energie electrică, doar anumitor categorii de consumatori, aleși în funcție de energia consumată.

În acest context, analistul este de părere că subvenționarea doar a 25% din factură nu este suficient pentru cetățenii vulnerabili.

„Este adevărat că Guvernul va da o subvenție, dar după cum știm, subvențiile se dau cu întârziere pe baza unor documente justificative pentru că sunt bani publici. Problema reală este dacă cetățeanul va putea plăti cealaltă parte de 75% factură”, spune Bența.

Întrebat dacă ar trebui să existe o limită de consum pentru cetățenii ce vor beneficia de subvenție la factura de gaze, analistul susțină că nu ar fi nici „rezonabilă și nici de bun simț”.

„O gospodărie nu trebuie să fie o fabrică industrială care să consume cantități uriașe, dar totuși nu ar trebui să existe limite pentru că nu poți compara două familii: una ar putea avea doi membri, iar alta 6-7 membri”, conchide Adrian Bența.

Rata anuală a inflaţiei în luna august 2021 comparativ cu luna august 2020 a crescut la 5,3%, faţă de 4,7% în decembrie 2020 şi de 5% în iulie, arată datele publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

„Preţurile de consum în luna august 2021 comparativ cu luna iulie 2021 au crescut cu 0,2%. Rata inflaţiei de la începutul anului (august 2021 comparativ cu decembrie 2020) este 4,7%. Rata anuală a inflaţiei în luna august 2021 comparativ cu luna august 2020 este 5,3%”, arată datele INS, conform psnews.ro

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements
Citeste mai mult

ACTUAL

Situație dură pentru Klaus Iohannis: AUR anunță că va iniția procedurile parlamentare pentru controlul averii președintelui

Publicat

in

De

Deputatul Dan Tanasă a anunțat că AUR va iniția procedurile parlamentare pentru ca organele abilitate să demareze controlul averii Președintelui României, Klaus Iohannis.

AUR va iniția procedurile parlamentare pentru controlul averii Președintelui Klaus Iohannis 

În urmă cu aproape șase ani, opinia publică era șocată de informația potrivit căreia Președintele României, Klaus Iohannis, pierduse definitiv în instanță una dintre casele pe care le avea în proprietate. În 2015, familia preşedintelui Klaus Iohannis a pierdut definitiv, la Curtea de Apel Braşov, un proces privind un imobil din centrul Sibiului. Curtea de Apel Braşov a respins recursul declarat de Klaus şi Carmen Iohannis şi a menţinut decizia Tribunalului Braşov din mai 2014, prin care a fost anulat un contract de vânzare-cumpărare a unui imobil din Sibiu.

Klaus Iohannis nu a explicat niciodată public modul de proveniență al averii sale, în ciuda acestei sentințe definitive care ridică mari semne de întrebare.

„Această soluţie, după părerea mea, nu este bună, mă nemulţumeşte şi împreună cu avocaţii mei căutăm cele mai bune căi pentru a contesta această soluţie”, a declarat Klaus Iohannis după finalizarea procesului.

Românii sunt nemulțumiți de faptul că nici până astăzi, cel care ocupă cea mai înaltă demnitate în statul român, nu a explicat clar cum anume a dobândit cele șase case dintr-un salariu de profesor, ulterior de primar.

Baza legală a inițiativei AUR este dată de art. 25 din Legea nr. 115/1996 pentru declararea şi controlul averii demnitarilor, magistratilor, a unor persoane cu functii de conducere şi de control şi a functionarilor publici, care prevede că „Averea Presedintelui României va putea fi cercetata numai după încetarea exercitarii mandatului, iar pe durata acestuia, numai la solicitarea sa sau pe baza hotărârii Parlamentului României, adoptata cu votul majorităţii deputatilor şi senatorilor. În acest ultim caz, Preşedintele României poate da Parlamentului explicatii cu privire la faptele ce i se imputa”.

AUR va iniția procedurile parlamentare pentru ca organele abilitate să demareze controlul averii Președintelui României, Klaus Iohannis”,  a scris Dan Tanasă pe Facebook.

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements
Citeste mai mult

ACTUAL

Dragoș Pătraru, ținta unor ironii pe internet, după ce s-a infectat cu Covid-19: ‘Păi cum rămâne cu imunizarea?’

Publicat

in

De

Jurnalistul Dragoș Pătraru a fost ținta unor ironii, pe grupurile de Facebook, unde circulă o fotografie cu acesta alături de textul ”Dragoș Pătraru, dublu vaccinat, iar acum bolnav de COVID. Păi cum rămâne cu imunizarea?”. 

Cam asta circulă pe net. Nu oamenii care n-au înțeles nimic, ci mizeriile care și-au făcut un scop din a omorî cât mai mulți cetățeni, ținându-i departe de vaccin. Asta nu e opinie, nu e libertate de exprimare, este crimă. Pur și simplu. Să induci ideea că nu trebuie să te vaccinezi pentru că și vaccinații fac boala, ei bine, asta nu mai ține de prostie, e ticăloșie calificată, făcută cu intenție. Iar rețelele sociale nu au nicio problemă să distribuie mizeriile astea, în timp ce autoritățile dorm. Somn bun!„, a scris Dragoș Pătraru pe Instagram.

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend