Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

ANAF se apucă de ce trebuia făcut demult – Bagă `gheara` în buzunarele condamnaților definitiv, primul caz fiind al unui fost director al Poștei

Publicat

in

Şeful ANAF vrea să recupereze sumele stabilite ca prejudiciu de către instanţe și anunță că pe 17 iunie, încep primele licitaţii pentru valorificarea unor terenuri evaluate la peste 8,8 milioane de lei, într-un dosar a fostului director al Poştei, Dan Mihai Toader

Şeful ANAF, Lucian Heiuş a transmis, duminică, într-un comunicat oficial, că instituţia pe care o conduce îşi propune să recupereze sumele stabilite ca prejudiciu de către instanţele de judecată. Astfel, pe 17 iunie, vor avea loc primele licitaţii privind valorificarea a şase bunuri imobile sechestrate, reprezentând terenuri evaluate la peste 8,8 milioane de lei. Aceste terenuri au fost sechestrate într-un dosar penal de luare de mită şi complicitate la spălarea banilor, vizându-l pe fostul director al Companiei Naţionale Poşta Română, Dan Mihai Toader.

„Pe lângã combaterea evaziunii fiscale şi creşterea gradului de colectare voluntarã, ANAF îşi propune şi sã recupereze sumele stabilite ca prejudiciu de cãtre instanţe în dosarele penale. În acest sens, prin Serviciul sãu de executãri silite cazuri speciale, ANAF organizeazã, pe 17 iunie, primele licitaţii privind valorificarea a şase bunuri imobile sechestrate, reprezentând terenuri evaluate la peste 8,8 milioane de lei”, spune Lucian Heiuş.

Bunurile în cauză au fost sechestrate în baza unei decizii definitive pronunţate de instanţă, într-un dosar penal de luare de mită şi complicitate la spălarea banilor, vizându-l pe fostul director al Companiei Naţionale Poşta Română, Dan Mihai Toader.

Potrivit şefului ANAF, de la începutul anului, din valorificarea bunurilor sechestrate ca urmare a dosarelor penale, ANAF a reuşit sã recupereze aproximativ 60 de milioane de lei.

”Vom continua acţiunile pentru recuperarea acestor prejudicii stabilite de instanţele de judecată”, mai spune Lucian Heiuş.

Dosarul care îl lasă de condamnatul Toader fără terenuri

În octombrie 2015 CAB stabilea, definitiv, condamnarea fostului director al Poștei Române, Dan Mihai Toader, la opt ani și jumătate de închisoare cu executare.

Totodată instanța a stabilit atunci și menținerea tuturor sechestrelor aplicate în dosarul de mare corupție al acestuia.

În acelaşi dosar, Curtea de Apel a admis şi contestaţiile formulate de Emanoil Lepădatu, fost director executiv economic al Companiei Naţionale Poşta Română, Andrei Marinescu, fost director executiv dezvoltare strategică, şi Vasile Bărbuleţ, fost şef al Departamentului IT în CN Poşta Română, cărora li s-au redus de asemenea pedepsele, de la 10 ani şi şase luni, la 8 ani şi şase luni de închisoare.

Abuz masiv la Poșta Română

Cei patru inculpaţi au fost judecaţi pentru abuz în serviciu, după ce Poşta a cumpărat produse informatice de la o firmă din Cipru, la un preţ supraevaluat de 12 ori, prejudiciul fiind de 6,5 milioane de euro.

Tribunalul Bucureşti a decis, inițial să îi condamne la câte 10 ani şi jumătate de închisoare.

Conform aceleiaşi decizii, cei patru trebuie să achite Companiei Naţionale Poşta Română 6.583.000 de euro, cu dobânda legală aferentă de la data săvârşirii infracţiunii şi până la achitarea integrală a debitului, dispoziţia fiind menţinută de CAB.

În decembrie 2014, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie i-au trimis în judecată pe Dan Mihai Toader, Emanoil Lepădatu, Andrei Marinescu şi Vasile Bărbuleţ, toţi fiind acuzaţi de abuz în serviciu contra intereselor publice.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, în 2008, Dan Mihai Toader, Emanoil Lepădatu, Andrei Marinescu, în calitate de directori, şi Bărbuleţ Vasile, în calitate de şef departament, „şi-au îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu în contextul organizării şi derulării achiziţiei şi implementării unor produse informatice de la firma Data Tech Business Solutions Ltd Cipru”.

Supraevaluare de milioane de euro

Produsele au fost cumpărate la un preţ supraevaluat de 12 ori, în lipsa fondurilor proprii aferente şi fără îndeplinirea în totalitate a obligaţiilor contractuale de către furnizor, paguba produsă patrimoniului CN Poşta Română fiind estimată la 6.583.000 de euro, a arătat DNA, într-un comunicat de presă.

Cei patru inculpaţi ar fi contribuit astfel la obţinerea, de către firma Data Tech, a unui avantaj patrimonial constând în diferenţa dintre preţul de achiziţie al produsului de la producătorul Computer Associates şi preţul de vânzare către Poşta Română, respectiv suma de 6.083.000 de euro.

„În mod concret, Bărbuleţ Vasile, Marinescu Andrei, Lepădatu Emanoil şi Toader Dan Mihai, cu intenţie, au contribuit la adoptarea unei proceduri de achiziţie publică nelegală, sens în care au propus, respectiv au avizat şi aprobat achiziţia produselor software cu încălcarea prevederilor OUG nr. 34/2006, întrucât s-a recurs la negociere fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare, deşi nu erau întrunite condiţiile specifice acestei proceduri, iar pe piaţa IT existau mai multe produse realizate de diverse companii care îndeplineau cerinţele CN Poşta Română SA şi, astfel, se impunea efectuarea achiziţiei prin licitaţie”, au scris procurorii în actul de sesizare a instanţei.

Bani dați ca la piață

Anchetatorii susţin că, în realitate, nu a existat o negociere propriu-zisă cu reprezentanţii companiei furnizoare care să ducă la diminuarea considerabilă a preţului produselor achiziţionate, ci s-a urmărit doar întocmirea unor înscrisuri justificative în mod formal. Contractul avea în vedere achiziţionarea unei cantităţi de produse mult mai mari decât necesarul real al companiei.

În 29 iulie 2008, CN Poşta Română a încheiat contractul de furnizare cu Data Tech Business Solutions Ltd, în valoare de 6.583.000 de euro, sumă ce urma să fie achitată în şase rate eşalonate, în perioada 1 iulie 2009 – 31 decembrie. Contractul a fost semnat de Dan Mihai Toader, în calitate de director general, şi de Emanoil Lepădatu, în calitate de director executiv economic.

Ulterior, în 5 decembrie 2008, Toader, Lepădatu şi Bărbuleţ au confirmat în scris că serviciile contractate au fost prestate şi acceptate.

„Referitor la acest aspect, Curtea de Conturi a constatat neîndeplinirea prevederilor contractuale în ceea ce priveşte implementarea serviciilor în termenul prevăzut în contract. Din probatoriu a reieşit că procesul de implementare a fost finalizat în perioada 2009-2010, iar activitatea a fost finalizată de specialiştii Compartimentului IT din CN Poşta Română SA şi specialişti ai altei firme decât cea cu care a fost semnat contractul”, au mai arătat procurorii în rechizitoriu.

Anchetatorii au mai stabilit că achiziţia a fost făcută în condiţiile în care nu era inclusă în bugetul companiei pe anul 2008, acesta fiind modificat ulterior aprobării referatului privind achiziţie.

Gaură de peste 6,5 milioane de euro la Poșta Română

Compania Naţională Poşta Română preciza că paguba suferită este de 6.583.000 de euro şi că se constituie parte civilă în această cauză.

Procurorii au dispus, pentru recuperarea prejudiciului, instituirea sechestrului asupra bunurilor imobile şi asupra sumelor de bani, în lei sau valută, existente în conturile bancare ale lui Toader, Lepădatu, Marinescu şi Bărbuleţ, până la concurenţa sumei de 6.583.000 de euro.

Dan Mihai Toader, „client prolific„ al DNA

Dan Mihai Toader, Emanoil Lepădatu şi Andrei Marinescu au fost condamnaţi definitiv în alte două dosare, în care au fost trimişi în judecată în octombrie 2009 şi în decembrie 2010.

În dosarul trimis instanţei în octombrie 2009, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie i-au acuzat pe cei trei în legătură cu semnarea a şase poliţe de asigurare pentru angajaţii Poştei Române, pentru riscuri cum ar fi accidente, boli profesionale, riscuri de sănătate, prin care CNPR a fost păgubită cu peste patru milioane de euro. Curtea de Apel Bucureşti i-a condamnat definitiv, în 3 noiembrie 2014, pe Mihail Toader şi pe Emanoil Lepădatu la patru ani de închisoare cu executare, iar Andrei Marinescu a primit o pedeapsă de trei ani şi şase luni de închisoare cu executare.

În cel de-al doilea dosar, Dan Mihai Toader, Emanoil Lepădatu şi Andrei Marinescu au fost trimişi în judecată, alături de fostul ministru al Justiţiei Tudor Chiuariu şi fostul ministru al Comunicaţiilor Zsolt Nagy, pentru fapte de abuz în serviciu, din perioada 2005-2007, privind trecerea unui imobil din proprietatea publică a statului în proprietatea privată a unei firme.

În 24 ianuarie 2014, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie i-a condamnat definitiv pe Mihai Toader la patru ani de închisoare cu suspendare, pe Andrei Marinescu la trei ani şi şase luni cu suspendare, în timp ce Emanoil Lepădatu a fost achitat. Zsolt Nagy a primit atunci o pedeapsă de patru ani de închisoare cu suspendare, iar Tudor Chiuariu a fost condamnat la trei ani şi şase luni de închisoare cu suspendare.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Romanian firefighters mission in France comes to an end

Publicat

in

De

The action that 77 Romanian firefighters have carried out for a week in France has come to an end, the General Inspectorate for Emergency Situations (IGSU) announced on Friday.

According to the source, the Romanian rescuers participated in firefighting missions in the south-west of France, under special weather conditions, the missions of the RO-GFFF-V module consisting in identifying and liquidating the hidden outbreaks, as well as protecting the houses in the vicinity from possible other existing outbreaks, Agerpres.

„The efforts of the Romanian military firefighters were supported by the extraordinary involvement of the authorities and volunteers from France who, in all this period, have shown solidarity in the fight to extinguish the fires recorded in their country. The aid that Romania granted to the French authorities was based on the request for international assistance issued by the Government of the French Republic through the European Mechanism of Civil Protection,” IGSU says.

Part of the module is expected to return to the country on Friday, with an aircraft of the Ministry of National Defense, and the other rescuers, together with the intervention technique, will arrive in the country by land.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

IGSU: Misiunea pompierilor români în Franţa, pentru stingerea incendiilor de vegetație, s-a încheiat

Publicat

in

De

Acţiunea pe care 77 de pompieri români au desfăşurat-o timp de o săptămână în Franţa s-a încheiat, a anunţat, vineri, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).

Conform sursei citate, salvatorii români au participat la misiuni de stingere a incendiilor în sud-vestul Franţei, în condiţii meteorologice deosebite, misiunile modulului RO-GFFF-V constând în identificarea şi lichidarea focarelor ascunse, precum şi protejarea locuinţelor aflate în vecinătate de posibile alte focare existente.

„Eforturile pompierilor militari români au fost susţinute de implicarea extraordinară a autorităţilor şi a voluntarilor din Franţa care, în toată această perioadă, au dovedit solidaritate în lupta pentru stingerea incendiilor înregistrate în ţara gazdă. Ajutorul pe care România l-a acordat autorităţilor franceze a fost în baza solicitării de asistenţă internaţională formulate de Guvernul Republicii Franceze prin Mecanismul European de Protecţie Civilă”, arată IGSU.

O parte a modulului va reveni în ţară vineri, cu o aeronavă a Ministerului Apărării Naţionale, iar ceilalţi salvatori, împreună cu tehnica de intervenţie, vor ajunge în ţară pe cale terestră, conform Agerpres.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend