Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

ANAF oferă un răgaz marilor contribuabili: Perioada de graţie pentru SAF-T, extinsă cu şase luni

Publicat

in

Autoritatea fiscală oferă un răgaz marilor contribuabili, amânând cu şase luni data primei raportări a Fişierului Standard de Control Fiscal (SAF-T) sau D-406, ceea ce reprezintă o gură de oxigen pentru marii contribuabili, potrivit unei analize realizate de specialiştii EY România.

“Măsura vine în condiţiile în care, aşa cum arăta cu doar o săptămână în urmă un sondaj realizat de EY România, mai mult de jumătate dintre marii contribuabili nu începuseră pregătirile pentru implementarea acestei noi declaraţii, iar aproape o treime dintre ei deţineau informaţiile cerute de raportare în mai multe sisteme informatice de gestiune fiscală şi contabilă. Răgazul primit de marii contribuabili ar trebui să mobilizeze companiile, în aşa fel încât să poată realiza declaraţia în noile termene”, subliniază Georgiana Iancu, Partener, liderul Departamentului de impozite indirecte, EY România.

ANAF a publicat joi, pe portalul propriu, un proiect de Ordin prin care stabileşte că plătitorii/contribuabilii care au obligaţia de a transmite lunar fişierul SAF-T beneficiază de o perioadă de graţie de şase luni pentru prima raportare a Declaraţiei 406. Aceasta va fi calculată, conform proiectului de Ordin al ANAF, “pornind de la ultima zi a perioadei de raportare pentru care aceasta se acordă când obligaţia de transmitere devine efectivă pentru respectivul contribuabil”.

“Cu alte cuvinte, dacă anterior acestui Ordin marii contribuabili ar fi trebuit să trimită fişierul electronic cu prima raportare pe 28 februarie 2022, în cadrul unei perioade de graţie de 3 luni, de-acum înainte aceştia vor avea posibilitatea să transmită datele cerute printr-o declaraţie validă SAF-T până la finele lunii iulie 2022 fără sancţiuni. Gura de oxigen oferită de ANAF marilor contribuabili ne dă mai multă încredere că aceştia vor putea să pregătească mai bine prima raportare, care presupune o schemă complexă, de 800 de câmpuri, dintre care 260 obligatorii, cu informaţii amănunţite despre Conturile contabile/Registrul Jurnal, Clienţi, Furnizori, informaţii specifice despre taxe, Produse, Stocuri, Înregistrări contabile la nivel de tranzacţie sau Plăţi, Mişcări de bunuri sau alte Tranzacţii cu active”, explică Georgiana Iancu.

În opinia sa, cel mai optimist interval de analizare şi identificare exactă a informaţiilor cerute de Declaraţia 406, pentru acele companii care nu presupun realizarea unor modificări şi calibrări ale sistemelor de gestiune, ar fi fost unul situat între 10 şi 14 săptămâni. De asemenea, din discuţiile avute cu agenţii economici care demaraseră deja implementarea D-406, au fost identificate mai multe dificultăţi cu care se confruntau, între care înţelegerea cerinţelor de raportare şi a modalităţilor în care trebuie realizate, precum şi identificarea sursei datelor cerute de ANAF erau printre cele mai importante.

“Acum, companiile vor putea să se hotărască asupra soluţiei tehnice cu ajutorul căreia vor face raportarea, fără riscul de a depăşi termenul”, susţine autorul raportului.

În acest context, specialiştii EY România recomandă companiilor care se află în primul val de raportare a SAF-T să documenteze deciziile privind modul de raportare înainte de implementarea propriu-zisă şi să se asigure că au o înţelegere bună a cerinţelor de raportare, alegând o soluţie personalizată de generare a fişierului în formatul cerut de ANAF, informează Agerpres.ro.

SAF-T reprezintă un standard internaţional, conceput de către Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), care vizează schimbul electronic de date contabile între contribuabil şi agenţiile naţionale de administrare fiscală. Practic, SAF-T integrează sub forma unui fişier electronic, bazat pe XML, toate datele contabile extrase automat din sistemele IT ale contribuabililor, precum şi mapările privind tratamentul fiscal aplicat, ce sunt exportate şi transmise către autorităţile fiscale. În acest fel, ANAF va putea realiza verificări electronice de la distanţă, fără să mai fie nevoie să efectueze tradiţionalele controale sau inspecţii fiscale la sediul contribuabilului.

EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 312.250 de angajaţi în peste 700 de birouri în 150 de ţări şi venituri de aproximativ 40 miliarde de dolari în anul fiscal încheiat la 30 iunie 2021. Prezentă în România din anul 1992, EY are peste 800 de angajaţi în România şi Republica Moldova, furnizând servicii integrate de audit, asistenţă fiscală, juridică, strategie şi tranzacţii, consultanţă către companii multinaţionale şi locale.

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements

NATIONAL

SUA au lansat un apel către comunitatea internaţională să susţină participarea Taiwanului în cadrul instituţiilor ONU

Publicat

in

De

SUA au lansat marţi un apel către comunitatea internaţională, invitând-o ‘să susţină o participare semnificativă şi robustă a Taiwanului’ în cadrul instituţiilor ONU, în pofida rezistenţei din partea Chinei, relatează AFP şi Reuters.

‘Taiwanul este un partener crucial al Statelor Unite şi un succes democratic’, a apreciat şeful diplomaţiei americane Antony Blinken pe fondul tensiunilor în creştere cu Beijingul în legătură cu soarta insulei, asigurând că contribuţia sa este necesară pentru a face faţă ‘unui număr fără precedent de provocări mondiale’.

Într-un comunicat care riscă să suscite iritarea Chinei, secretarul de stat american afirmă că participarea Taiwanului la sistemul ONU ‘nu este o problemă politică, ci o chestiune pragmatică’.

‘Excluderea Taiwanului subminează activitatea importantă a ONU şi a agenţiilor sale’, a insistat Blinken.

Întrebat săptămâna trecută cu privire la posibilitatea unei intervenţii militare americane pentru a apăra Taiwanul în cazul unui atac din partea Chinei, preşedintele SUA, Joe Biden, a răspuns afirmativ: ‘Da, noi avem un angajament în acest sens’, a declarat el.

Declaraţia sa pare să contrazică politica de lungă durată a SUA privind aşa-numita ‘ambiguitate strategică’. În virtutea acesteia, Washingtonul ajută Taiwanul să-şi construiască şi să-şi consolideze capacităţile de apărare, dar fără a promite în mod explicit că îi va veni în ajutor în cazul unui atac, informează Agerpres.ro.

China consideră insula cu 23 milioane de locuitori, pe care nu o controlează, drept una dintre provinciile sale în aşteptarea reunificării cu restul ţării, iar afirmaţiile preşedintelui Joe Biden au fost primite nefavorabil la Beijing.

Guvernul american şi-a nuanţat ulterior poziţia, afirmând că politica sa faţă de Taiwan nu s-a schimbat, potrivit AFP.

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements
Citeste mai mult

NATIONAL

EȘEC Lumea nu a tras ‘învăţămintele potrivite’ din pandemia de COVID-19 / RAPORT

Publicat

in

De

La un an şi jumătate de la izbucnirea pandemiei de COVID-19, lumea a făcut încă mult prea puţin şi nu a reuşit să înveţe din greşelile sale, a avertizat marţi un organism internaţional de supraveghere, relatează AFP, conform AGERPRES.

”Dacă primul an al pandemiei COVID-19 a fost definit de un eşec colectiv de a lua în serios pregătirea şi a acţiona rapid pe baza ştiinţei, al doilea (an) a fost marcat de inegalităţi profunde şi un eşec al liderilor de a înţelege interdependenţa noastră şi de a acţiona în consecinţă”, a indicat Consiliului Internaţional pentru Monitorizarea Pregătirilor (GPMB).
Acest organism independent creat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi Banca Mondială denunţă într-un raport publicat la Berlin eşecurile persistente în ceea ce priveşte răspunsul mondial la pandemie.

Concluzia GPMB este aceea că pandemia a scos în evidenţă o lume ”inegală, divizată şi iresponsabilă”.

Publicat în timpul Summitul Mondial asupra Sănătăţii de la Berlin, acest raport vine în contextul în care numărul deceselor cauzate de coronavirus în întreaga lume se apropie de cinci milioane, potrivit unui bilanţ AFP.

Având în vedere supramortalitatea asociată în mod direct şi indirect COVID-19, OMS estimează că bilanţul deceselor la nivel global ar putea fi de două până la trei ori mai mare.

”Ruşine profundă”

Din peste şase miliarde de doze de vaccin administrate în lume, doar 1,4% din locuitorii din ţările sărace au fost vaccinaţi cu schema completă, a denunţat la începutul acestei luni şefa Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), Ngozi Okonjo-Iweala.

”Progresele ştiinţifice din timpul (pandemiei de) COVID-19, în special viteza de dezvoltare a vaccinurilor, ne oferă un motiv de mândrie”, a declarat copreşedintele GPMB, Elhadj As Sy, în prefaţa raportului.

”Cu toate acestea, trebuie să simţim o ruşine profundă în faţa multiplelor tragedii – tezaurizarea vaccinurilor, penuria devastatoare de oxigen în ţările cu venituri reduse, generaţia de copii privaţi de educaţie, zdruncinarea economiilor şi sistemele sanitare”, potrivit expertului senegalez în asistenţă umanitară.

Milioanele de decese asociate pandemiei nu sunt ”nici normale, nici acceptabile”, dar ”din păcate, există puţine dovezi că tragem învăţămintele potrivite din această pandemie”, a adăugat Elhadj As Sy.

Într-un raport din 2020, GPMB a declarat că pandemia a scos deja în evidenţă cât de puţin este pregătită lumea pentru astfel de dezastre, în pofida avertismentelor conform cărora epidemiile de mare amploare sunt inevitabile.

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend