Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

ANAF a intrat tare pe piața de legume-fructe! Sute de amenzi au fost date în doar trei zile!

Publicat

in

Agenția Națională de Administrare Fiscală a desfășurat o serie de controale pe piața de legume-fructe, în principalele centre angro din țară, precum și la societăți care extrag nisip și pietriș (balastiere).

În trei zile de verificări, ANAF a controlat peste 600 de societăți comerciale. Rezultatul: peste 500 de amenzi contravenționale în valoare de peste 2,8 milioane de lei și aprox. 100.000 de lei, sume confiscate în numerar.

„(…) în perioada 18-20 mai a.c. s-au desfășurat controale la contribuabili care importă, achiziționează intracomunitar și desfășoară comerț cu legume-fructe în principalele centre angro din țară și la societăți care extrag nisip și pietriș (balastiere)”, a transmis ANAF.

Combaterea evaziunii este unul dintre principalele obiective ale ANAF, precum și parte din misiunea mea personalã la conducerea acestei instituții. Acțiuni ferme și decisive sunt necesare pentru eradicarea acestui flagel al economiei și pentru a asigura resursele necesare îmbunãtãțirii nivelului de trai al populației”, a afirmat, săptămâna trecută, președintele ANAF, Lucian Heiuș.

Ca atare, în primele trei zile, inspectorii DGAF au verificat peste 600 de societăți din întreaga țară și au aplicat sancțiuni în valoare de 2,9 milioane de lei (amenzi și confiscări), din care:

– peste 500 de amenzi contravenționale în valoare de peste 2,8 milioane de lei
– aprox. 100.000 de lei, sume confiscate în numerar.

Mai mult, șase depozite au fost sigilate, iar marfă de cca. 2,3 milioane de lei a fost indisponibilizată. În cazul a nouă contribuabili activitatea a fost suspendată.

Controalele au vizat fiscalizarea veniturilor, inclusiv prin dotarea și utilizarea aparatelor de marcat electronice fiscale acolo unde exista această obligație legală, existența documentelor justificative pentru bunurile destinate comercializării, dar și a formelor legale pentru încadrarea în muncă a persoanelor care participau la activitatea comercială.

Principalele fapte constatate de inspectorii DGAF în timpul controalelor au fost legate de neînregistrarea veniturilor obținute din comercializarea mărfurilor, produse deținute fără documente justificative, desfășurarea activităților fără îndeplinirea condițiilor legale de declarare/autorizare.

Plata taxelor și impozitelor este și un act de responsabilitate socialã, nu doar fiscală, pentru fiecare dintre noi – de la marile corporații, la mici antreprenori, pânã la persoanele fizice”, a mai declarat președintele ANAF.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Scade semnificativ numărul pensionarilor, pe fondul creşterii numărului deceselor în rândul beneficiarilor de pensii

Publicat

in

De

Potrivit acestuia, scăderea numărului de pensionari se înregistrează atât în ceea ce priveşte pensiile din sectorul de stat, cât şi cele din sectorul agricol.
Datele centralizate de CJP Botoşani arată că, la sfârşitul semestrului I din 2022, în Botoşani erau 87.499 pensionari, în condiţiile în care la aceeaşi dată a anului trecut erau 90.673 beneficiari de pensii. Din totalul celor 87.499 pensionari, 76.539 sunt beneficiari de pensii de stat şi 10.960 beneficiari de pensii agricole.

„Numărul pensionarilor este fizic în scădere, din cauză că intrările sunt mai puţine decât ieşirile din sistem. În anii 90-91, au intrat la noi în sistem treizeci şi ceva de mii de persoane. Acele persoane se apropie acum de vârsta de 85-90. Este o vârstă înaintată şi apar decesele”, a afirmat Buzilă.

În acelaşi timp, numărul de cereri noi privind acordarea drepturilor de asigurări sociale a scăzut în primul trimestru din acest an faţă de prima jumătate a anului trecut de la 4.539 la 3.645, unul dintre factori fiind creşterea vârstei de pensionare la femei.

CJP Botoşani achită, lunar, pensii de asigurări sociale în valoare de 617,6 milioane de lei, valoarea medie a acestora fiind de 1.410 lei.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Dovada că Rusia a cumpărat tehnologie occidentală pentru armele folosite de soldații lui Putin în Ucraina. Ar fi utilizat microcipuri pentru cuptoare cu microunde

Publicat

in

De

Mai mult de 450 de componente fabricate în străinătate au fost găsite în armele rusești recuperate din Ucraina, dovadă că Moscova a achiziționat tehnologie critică de la companii din Statele Unite ale Americii, Europa și Asia în anii dinaintea invaziei, potrivit unui nou raport al celui mai vechi think tank din lume specializat în probleme militare și de securitate, Royal United Services Institute (RUSI), pe care l-a consultat în exclusivitate Reuters. O companie americană susține că elementele găsite în armele rusești au fost concepute pentru produse comerciale.

MicrocipFoto: Dreamstime.com

Citește și:

De la începutul războiului, în urmă cu cinci luni, armata ucraineană a capturat sau a recuperat de pe câmpul de luptă arme rusești intacte sau parțial avariate.

Atunci când au fost dezasamblate, s-a constatat că 27 dintre aceste arme și sisteme militare, de la rachete de croazieră la sisteme de apărare aeriană, se bazează predominant pe componente occidentale, potrivit cercetării împărtășite în exclusivitate agenției de presă Reuters.

Aceasta este cea mai detaliată evaluare publicată până în prezent a rolului jucat de componentele occidentale în războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

Cele mai multe componente, fabricate de companii americane

Aproximativ două treimi dintre componente au fost fabricate de companii cu sediul în SUA, a constatat RUSI, pe baza armelor recuperate din Ucraina.

Produsele fabricate de Analog Devices și Texas Instruments, cu sediul în SUA, au reprezentat aproape un sfert din toate componentele occidentale din armele rușilor folosite pe frontul din Ucraina.

Alte componente proveneau de la companii din țări precum Japonia, Coreea de Sud, Marea Britanie, Germania, Elveția și Olanda.

„Armele rusești care depind în mod critic de electronica occidentală au dus la moartea a mii de ucraineni”, a declarat pentru Reuters Jack Watling, specialist în război la RUSI.

În timp ce multe dintre componentele străine se găsesc în bunuri de uz casnic, cum ar fi cuptoarele cu microunde, care nu sunt supuse controalelor la export, RUSI a declarat că o întărire a restricțiilor la export și a aplicării acestora ar putea îngreuna refacerea arsenalului de arme al Rusiei, cum ar fi rachetele de croazieră.

Ce conțin rachetele folosite de Rusia

Într-un caz, o rachetă de croazieră rusă 9M727, una dintre cele mai avansate arme ale Rusiei, care este capabilă să zboare la altitudine joasă pentru a evita radarele și poate lovi ținte aflate la sute de kilometri distanță, conținea nu mai puțin de 31 de componente străine.

Piesele au fost fabricate de companii printre care se numărau Texas Instruments Inc și Advanced Micro Devices Inc , cu sediul în SUA, precum și Cypress Semiconductor, care acum este deținută de Infineon AG , o companie germană, a constatat ancheta RUSI.

Într-un alt caz, o rachetă de croazieră rusă Kh-101, care a fost folosită pentru a lovi orașe ucrainene, inclusiv capitala Kiev, avea, de asemenea, 31 de componente străine, cu piese fabricate de companii printre care Intel Corporation, cu sediul în SUA, și Xilinx, deținută de AMD.

Ce spun companiile despre cum au ajuns componentele lor în armele rușilor

Ca răspuns la întrebările privind modul în care cipurile lor au ajuns în armele rusești, companiile au declarat că respectă sancțiunile comerciale și că au încetat să mai vândă componente Rusiei.

Analog Devices a declarat că societatea și-a închis activitatea în Rusia și a instruit distribuitorii să oprească livrările către această țară.

Texas Instruments a declarat că respectă toate legile din țările în care își desfășoară activitatea, iar componentele găsite în armele rusești au fost concepute pentru produse comerciale.

Intel a declarat că „nu susține și nu tolerează ca produsele noastre să fie folosite pentru a încălca drepturile omului”.

Compania Infineon a declarat că este „profund îngrijorată” dacă produsele sale sunt folosite în scopuri pentru care nu au fost proiectate. AMD a declarat că respectă cu strictețe toate legile globale de control al exporturilor.

Cât costă componentele occidentale

Multe dintre componentele străine costă doar câțiva dolari, iar companiile rusești ar fi putut să le cumpere înainte de începerea invaziei din Ucraina, online, prin intermediul distribuitorilor naționali sau internaționali, deoarece acestea puteau fi folosite în aparate non-militare.

Cu toate acestea, mai mult de 80 de microcipuri fabricate în Occident au fost supuse controalelor SUA la export cel puțin din 2014, ceea ce înseamnă că ar fi avut nevoie de o licență pentru a fi expediate în Rusia, a precizat RUSI.

Companiile care au exportat piesele aveau responsabilitatea să se asigura că acestea nu erau trimise către armata rusă sau pentru o utilizare în scopuri militare, potrivit RUSI.

Armata Rusiei, dependentă de microcipurile occidentale

Constatările investigației arată modul în care armata rusă rămâne dependentă de microcipuri străine pentru orice, de la radiouri tactice la drone și muniții de precizie cu rază lungă de acțiune, și că guvernele occidentale au fost lente în a limita accesul Rusiei la aceste tehnologii, în special după invazia președintelui Vladimir Putin în Crimeea în 2014.

Războiul dintre Rusia și Ucraina, care a început la 24 februarie, a ucis mii de oameni, a strămutat alte milioane și a devastat mai multe orașe. Puterea de foc superioară a Rusiei, inclusiv utilizarea rachetelor de croazieră și balistice, a ajutat forțele sale să străpungă estul Ucrainei și să ocupe aproximativ o cincime din țară.

Trupele rusești au tras peste 3.650 de rachete și rachete ghidate în primele cinci luni de război, potrivit Statului Major al Consiliului Național de Securitate și Apărare din Ucraina.

Printre acestea se numără rachetele 9M727 și Kh-101. Rachetele rusești au fost folosite pentru a lovi ținte, inclusiv linii de cale ferată pentru a întrerupe liniile de aprovizionare occidentale, infrastructură militară și ținte civile, precum centre comerciale și spitale. Rusia a declarat că a tras doar asupra unor ținte militare. Autoritățile ruse nu au oferit alte comentarii pentru acest articol.

SUA încearcă să taie accesul Rusiei la componentele vitale

În urma invaziei Ucrainei, Statele Unite au anunțat sancțiuni radicale pentru a încerca să slăbească economia și armata Rusiei. Printre acestea se numără și interzicerea vânzării către Rusia a numeroase microcipuri sensibile.

Țări din Europa, precum și Japonia, Taiwan și Coreea de Sud – toate țări-cheie în fabricarea cipurilor – au anunțat restricții similare.

Potrivit RUSI, Rusia lucrează în prezent pentru a găsi noi rute pentru a-și asigura accesul la microcipurile occidentale. Multe componente sunt vândute prin intermediul unor distribuitori care operează în Asia, cum ar fi Hong Kong, care acționează ca o poartă de acces pentru electronicele care ajung la armata rusă sau la companiile care acționează în numele acesteia, a constatat RUSI.

Guvernul rus nu a răspuns la o solicitare Reuters pentru a comenta rezultatele investigației.

Rusia a început să cumpere microcipuri înainte de invazie

Guvernul SUA a declarat în martie 2021 că firme rusești au cumpărat electronice pentru armata rusă. Înregistrările vamale rusești arată că o companie a importat electronice în valoare de 600.000 de dolari fabricate de Texas Instruments prin intermediul unui distribuitor din Hong Kong, a precizat RUSI.

Șapte luni mai târziu, aceeași companie a mai importat microelectronice fabricate de Xilinx în valoare de 1,1 milioane de dolari, a precizat RUSI.

Texas Instruments și Xilinx, deținută de AMD, nu au răspuns la o solicitare Reuters privind datele vamale.

Armata Rusiei ar putea fi slăbită permanent dacă guvernele occidentale vor întări controalele la export, vor reuși să închidă rețelele de achiziții clandestine ale țării și vor împiedica fabricarea de componente sensibile în state care sprijină Rusia, a concluzionat cel mai vechi think tank din lume specializat în probleme militare și de securitate, Royal United Services Institute.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend