Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

„Amiral Gorşkov”, prima fregată rusă echipată cu racheta hipersonică Zircon, este în drum spre Mediterana

Publicat

in

Cea mai modernă fregată rusă, „Amiral Gorşkov”, prima echipată cu racheta hipesonică Zircon, a plecat în urmă cu câteva zile de la baza sa Severomorsk, din regiunea Murmansk (nord-vestul Rusiei), şi este în drum spre Mediterana, fiind urmărită îndeaproape de NATO, relatează luni cotidianul francez Le Figaro, citat de News.ro.

Fregata rusă „Amiral Gorşkov” este echipată cu racheta hipesonică ZirconFoto: Pavel Lvov / Sputnik / Profimedia

La 6 ianuarie, un avion de patrulare maritimă P3-Orion din cadrul Escadrilei 333 a Marinei norvegiene a urmărit îndeaproape traseul unei nave ruseşti care naviga în apele internaţionale din largul coastelor acestei ţări membre NATO, mai exact la nord de Insulele Lofoten, au anunţat a doua zi autorităţile de la Oslo. Nava în cauză era „Amiral Gorşkov”, cea mai modernă fregată rusă, intrată în serviciul activ în 2018.

După mai multe luni de modernizare, finalizate printr-o ceremonie la 4 ianuarie la care Vladimir Putin a fost prezent prin videoconferinţă, „Amiral Gorşkov” a devenit prima navă rusă echipată cu Zircon, singura rachetă de croazieră hipersonică din lume până în prezent. Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a anunţat că nava va fi trimisă într-o misiune de lungă durată în Oceanul Atlantic, Marea Mediterană şi Oceanul Indian.

După ce a plecat de la baza sa din Severomorsk, cartierul general al Flotei ruse a Nordului, situat în regiunea Murmansk, fregata a trecut prin Marea Barents şi apoi prin Marea Norvegiei, unde a fost reperată de patrula norvegiană. Totul indică faptul că acum se află mai la sud, în Marea Nordului. Deşi nava „Amiral Gorşkov” navighează fără a-şi activa sistemul de identificare automată AIS (Automatic Identification System), care permite localizarea navelor, nu este şi cazul petrolierului care o însoţeşte, Kama, care a fost reperat pe 8 ianuarie la ora 23:55 GMT (9 ianuarie, 1:55, ora României) la sud-vest de Norvegia şi la doar 900 de kilometri de strâmtoarea Pas-de-Calais, care uneşte Marea Nordului şi Canalul Mânecii. După toate probabilităţile, fregata „Amiral Gorşkov” va trece prin această strâmtoare în scurt timp şi apoi va intra în Oceanul Atlantic înainte de a trece, peste aproximativ o săptămână, prin Strâmtoarea Gibraltar şi în Marea Mediterană.

În „MEDOR” – numele pe care marinarii îl dau părţii estice a acestei mări – este de aşteptat ca fregata rusă să se întâlnească cu multe dintre navele ruseşti care se află deja acolo, precum şi cu o concentraţie foarte mare de nave de război ale NATO. Tensiunile din zonă, care datează de mai mulţi ani, în urma războiului din Siria, s-au amplificat de când a început invazia rusă în Ucraina, în februarie 2022.

De ce fregata „Amiral Gorşkov” nu poate ajunge în Marea Neagră

Cu toate acestea, în ciuda armamentului de temut pe care îl poartă, nava „Amiral Gorşkov” nu va schimba nimic în conflictul dintre Moscova şi ucraineni. Pentru că turcii au închis strâmtorile Bosfor şi Dardanele, conform Convenţiei de la Montreux, fregata rusă nu va putea ajunge în Marea Neagră şi va trebui să rămână în estul Mediteranei. În aceste condiţii, i-ar fi imposibil să lanseze rachete spre Kiev, cu excepţia cazului în care Moscova ar alege deliberat ca acestea să traverseze teritoriile mai multor ţări membre NATO, ceea ce ar reprezenta o escaladare gravă. În plus, nu ar avea prea mult sens din punct de vedere operaţional, deoarece navele ruseşti din Marea Neagră îşi pot asuma singure misiunile de atac terestru.

Folosirea noii rachete hipersonice Zircon ar putea fi simbolică din punct de vedere politic, dar Forţele Aeriene Ruse au anunţat deja că au folosit în Ucraina racheta Kinjal, o rachetă hipersonică aeropurtată transportată de bombardiere.

În timpul lansării la apă a navei „Amiral Gorşkov”, Serghei Şoigu s-a declarat „încrezător” că racheta supersonică ar trece de „orice sistem antirachetă modern din prezent”. Nu ne putem aştepta decât ca, la un moment dat, în timpul desfăşurării fregatei, racheta să fie testată, scrie Le Figaro.

„Echipajul navei va efectua exerciţii cu arme hipersonice (referire la Zircon) şi cu rază lungă de acţiune (referire probabilă la o altă rachetă, Kalibr)”, a anunţat ministrul Şoigu.

Practic, racheta Zircon, care a intrat în serviciu la 4 ianuarie, este o rachetă hipersonică, deoarece viteza sa depăşeşte de cinci ori viteza sunetului – în acest caz, atinge chiar Mach 9, adică aproape 11.000 km/h. În acelaşi timp, ea poate avea o traiectorie complexă, spre deosebire de rachetele balistice convenţionale. Familia de rachete Kalibr este mai convenţională, versiunea terestră fiind echivalentul rusesc al rachetei americane Tomahawk. Utilizate deja în Ucraina, acestea au o rază de acţiune de 2.000-2.500 km (faţă de 1.000-1.500 km pentru Zircon).

În rest, prezenţa fregatei ruse în apropierea unor nave şi teritorii NATO este mai ales un factor de descurajare, la fel ca şi rolul atribuit vechilor crucişătoare şi distrugătoare ruseşti care au petrecut câteva luni în MEDOR începând cu 24 februarie. Iar dacă „Amiral Gorşkov” este, într-adevăr, nava amiral a marinei ruseşti, unicitatea sa relativă subliniază limitele acestei flote îmbătrânite, conchide Le Figaro.

___

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Andorra – România: Alibec, Man și Iordănescu, reacții ‘la cald’

Publicat

in

Naţionala de fotbal a României a început cu dreptul, sâmbătă, o nouă campanie de calificare la un turneu final, învingând Andorra cu scorul de 2-0 (1-0), în deplasare, în grupa I a preliminariilor Campionatului European din 2024, informează news.ro.

Denis Alibec a declarat, sâmbătă seară, după meciul Andorra – România, scor 0-2, în care a marcat un gol, că este încrezător că tricolorii pot obţine calificarea la Campionatul European, scrie news.ro.

Citeste mai mult

NATIONAL

Clienții mai multor bănci au rămas fără mulți bani în conturi fără aprobarea lor/ Ce trebuie să faci?

Publicat

in

În ultima perioadă, tot mai multe persoane s-au trezit cu sume considerabile furate din cont, uneori chiar și de peste 10.000 de lei, fără ca ei să fi făcut vreo plată.

Mai mulți clienți ai unei bănci s-au trezit fără banii din cont după ce au deschis un mail

Este și cazul unui bucureștean căruia i-au dispărut din cont 16.000 de lei, după cum relatează observator.ro. Concret, bărbatul se afla în mașina personală când a primit un mail pe telefon, prin care era anunțat că i s-a pus poprire pe cont. Speriat, bărbatul a sunat la call-center-ul băncii și a întrebat dacă are vreo poprire, iar angajatul băncii i-a spus că nu are.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend