Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Americanii îl trimit în Ucraina pe `vânătorul de naziști` pentru a vâna criminalii de război ruși. Misiunea anunțată de procurorul general al SUA la Kiev

Publicat

in

Procurorul general al SUA Merrick Garland a anunțat, marți, în timpul unei călătorii neanunțate în Ucraina, echipa care va lucra pentru a identifica și a urmări penal pe oricine a comis crime de război în Ucraina, relatează CNN.

Echipa, a spus Garland, va fi condusă de cel mai cunoscut „vânător de naziști” al departamentului, Eli Rosenbaum, și va fi formată din experți în investigații care implică incălcări ale drepturilor omului și crime de război. Rosenbaum, un veteran al Departamentului de Justiție, cu o experiență de 36 de ani, care a fost anterior director al Strategiei și Politicii de Aplicare a Drepturilor Omului, a ajutat departamentul în peste 100 de cazuri de identificare și deportare a naziștilor, potrivit Departamentului de Justiție.

Anunțul este un semnal puternic al Departamentului de Justiție că este interesat de investigarea crimelor de război din războiul aflat în desfășurare în Ucraina și vine în urma unui efort anterior al Departamentului de Justiție de a bloca bunurile oligarhilor ruși.

„Nu există ascunzătoare pentru criminalii de război. Departamentul de Justiție al SUA va urmări orice cale pentru a-i trage la răspundere pe cei care comit crime de război și alte atrocități în Ucraina”, a spus Garland în Ucraina. „Lucrând alături de partenerii noștri interni și internaționali, Departamentul de Justiție va fi necruțător în eforturile noastre de a trage la răspundere fiecare persoană complice la comiterea de crime de război, tortură și alte încălcări grave în timpul conflictului neprovocat din Ucraina”.

Cine este Eli Rosenbaum, cel care va conduce echipa americană de anchetare a crimelor de război în Ucraina

Eli Rosenbaum, născut în 1955, este un american evreu, și era doar stagiar când s-a alăturat celui care era atunci Biroul de Investigații Speciale în 1979, la scurt timp după ce a fost creat.

Fost director al Strategiei și Politicii de Aplicare a Drepturilor Omului, Rosenbaum a devenit cel mai cunoscut vânător de naziști al Departamentului de Justiție, ajutând departamentul să ancheteze 137 de cazuri, dintre care 107 naziști au fost deportați din State.

Printre aceștia: John Demjanjuk, care a fost condamnat în Germania pentru faptul că a fost responsabil de moartea a peste 28.000 de oameni, prin pentru munca sa de gardian în lagărul morții Sobibor din Polonia ocupată de naziști, după ce unitatea pentru drepturile omului a Departamentului de Justiție l-a deportat.

Un alt nazist, Michael Kolhnhofer, a fost atât de înfuriat de eforturile de deportare ale Departamentului de Justiție, încât, când reporterii au apărut la casa lui din Kansas City în 1996 pentru a pune întrebări, a început să tragă focuri de armă din ușa casei. Fostul gardian nazist din lagărul de exterminare Buchenwald a murit în urma unui schimb de focuri cu poliția.

Pentru Rosenbaum, o carieră de vânător de naziști a fost întâmplătoare, notează CNN.

După perioada de stagiu și-a imaginat o carieră juridică, poate în finanțe.

Crescând, familia lui din Long Island, N.Y., nu a vorbit despre Holocaust. Termenul „Holocaust” nu a făcut parte nici măcar în limbajul obișnuit până la un spectacol de teatru televizat difuzat de NBC în anii 1970 care se baza pe Procesele de la Nürnberg.

În schimb o amintire cu tatăl său, în timpul unei călătorii la New York, i-a rămas întipărită în minte. Acesta i-a povestit despre perioada serviciului militar. Tatăl său a descris momentul în care a ajuns la Dachau, Germania, la o zi după eliberare. Apoi s-a oprit din vorbit și abia își ținea lacrimile.

Rosenbaum s-a hotărât să urmărească fiecare nazist și acest lucru a devenit pentru el o misiune.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Actriţa Maia Morgenstern, la 20 de ani după ‘The Passion of the Christ’: ‘Rămâne bucuria de a fi fost aleasă’

Publicat

in

De

Actriţa Maia Morgenstern, cunoscută la nivel mondial ca fiind interpreta Fecioarei Maria în filmul „Patimile lui Hristos”, a declarat, sâmbătă, la conferinţa „Urmează-ţi visele, transformă-şi viaţa” din cadrul SMArtFest, că se împlinesc exact 20 de ani de la lansarea acestui film şi că, în ciuda controverselor, a rămas cu bucuria de a fi participat la un proiect de asemenea anvergură şi cu bucuria de a fi fost aleasă.

„Au trecut 20 de ani fix, au trecut 20 de ani pentru că Isadora, iezişorul cel mic, se afla aici, undeva sub inimioara mea. Vorbesc despre ‘The Passion of the Christ’ cu mare emoţie, cu bucurie, cu mândrie. Filmul a fost întâmpinat de o adevărată volbură de controverse şi nu ascund faptul că a fost multă suferinţă la vremea aceea, prin întreaga controversă, dar lucrurile s-au aşezat cumva. Rămâne însă bucuria de a fi participat la un asemenea proiect de asemenea anvergură, rămâne bucuria de a fi fost aleasă”, a spus Maia Morgenstern.

Referindu-se la regizorul filmului „The Passion of the Christ”, Mel Gibson, actriţa a arătat că a rămas profund impresionată de respectul deosebit cu care acesta îi trata pe toţi cei care participau la realizarea producţiei, indiferent care era rolul lor pe platoul de filmare.

Maia Morgenstern afirmă că Mel Gibson a decis să-i trimită scenariul filmului după ce a văzut pelicula „A şaptea cameră” şi a întrebat-o dacă îi place, potrivit Agerpres.ro.

„Am citit scenariul şi m-a întrebat apoi dacă mi-a plăcut scenariul. Păi dacă mi-ar fi dat să joc şi pisica numărul 3 m-aş fi dus acolo să particip la realizarea filmului. Faptul că mi s-a adresat în felul ăsta, că a fost interesat care este părerea mea, opinia mea, a fost un gest de mare respect, de mare consideraţie. A tratat fiecare colaborator participant la realizarea filmului, a acestui proiect, cu cel mai mare respect, fie că vorbeam despre tehnicieni, fie că vorbeam despre actori din linia întâi, din linia a doua de unde ar fi fost şi-a tratat colaboratorii cu cel mai mare respect. Am simţit că mă angajez cu tot sufletul, mintea cu toată energia, cu tot ce pot”, a arătat actriţa.

Ea a relatat că Mel Gibson i-a ajutat pe actori să se transpună complet în pielea personajelor.

„Ne-a explicat şi am încercat împreună să înţelegem împreună, să dobândim şi să transmitem dimensiunea universală, universalitatea, ceea ce înseamnă dragostea de mamă, iubirea şi suferinţa unei mame ce-şi vede copilul sacrificat şi asta cred că este valabil oricând, oriunde pe toate continentele, în toate timpurile, în toate vremurile, după toate culorile, după toate normele, după toate preceptele”, a afirmat Maia Morgenstern.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Primarul USR al Sectorului 2, Radu Mihaiu, își CALCĂ ÎN PICIOARE promisiunile din campanie!

Publicat

in

De

Video | Florin Salam, revoltat într-un nou mesaj – Manelistul amenință cu judecata: Mi-ați supărat familia, copiii mei plâng, voi mă omorâți

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend