Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Amenințările Rusiei l-au pus pe gânduri pe Stoltenberg: NATO îşi revizuieşte planurile de luptă pentru a proteja statele din Est

Publicat

in

NATO urmează să aprobe o revizuire a planurilor sale de luptă pentru a oferi o mai bună protecţie a flancului estic al alianţei, rupând un model care ar fi putut însemna renunţarea şi apoi încercarea de a recaptura statele baltice în cazul unei invazii ruseşti, scrie FT, conform Mediafax.

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a declarat pentru Financial Times că noul proiect militar, care urmează să fie aprobat la summitul anual al liderilor alianţei din această săptămână, va îmbunătăţi drastic apărarea estică, mutând accentul de la descurajarea oricărei invazii la o apărare completă a teritoriului aliat.

Premierul Estoniei a afirmat că doctrina actuală accepta ca statele baltice să fie „şterse de pe hartă” în cazul unui atac rusesc, înainte ca NATO să încerce un contraatac pentru a le elibera după 180 de zile.

„Nu împărtăşim niciodată detaliile planurilor operaţionale”, a declarat Stoltenberg. „Dar vă pot asigura că am fost capabili să protejăm ţările care se învecinează cu Rusia timp de decenii, adaptându-ne prezenţa în funcţie de evaluarea ameninţării. Am mai făcut acest lucru şi o vom face din nou”.

Alianţa îşi va „întări semnificativ” apărarea în Europa de Est, a spus el, promiţând că Rusia nu va putea captura capitala estoniană Tallinn „aşa cum nu a putut captura oraşul Kirkenes din nordul Norvegiei sau Berlinul de Vest în timpul războiului rece”.

Noul „concept strategic”, care urmează să fie semnat la summitul de la Madrid, care începe marţi, ar urma să definească obiectivele şi abordările sale pentru următorul deceniu şi să convină asupra unui plan mult extins de apărare a aliaţilor săi cei mai estici, ca răspuns la invazia preşedintelui rus Vladimir Putin în Ucraina.

Acesta va include noi structuri în cadrul cărora aliaţii occidentali ai NATO, precum SUA, Marea Britanie şi Franţa, ar urma să se angajeze ca trupele, navele şi avioanele lor de război să fie gata să se desfăşoare în anumite teritorii de pe flancul estic al alianţei, cu timpi de răspuns graduali începând din primele ore ale oricărui atac.

Noua abordare, care revine la elemente din planificarea NATO din timpul Războiului Rece pentru o potenţială invazie sovietică, ar permite comandanţilor militari ai alianţei să ştie în avans, în orice moment, exact ce forţe sunt în aşteptare şi cât de repede ar putea intra pe câmpul de luptă.

Rusia ar fi desemnată ca fiind „cea mai directă şi imediată ameninţare la adresa securităţii noastre”, a declarat Stoltenberg.

Summitul are loc în timp ce Moscova amplifică tensiunea prin ameninţări tot mai mari împotriva Lituaniei în legătură cu transporturile de marfă către exclava Kaliningrad, un punct fierbinte identificat de mult timp de NATO ca fiind un potenţial declanşator al unor tensiuni mai mari în regiune.

Stoltenberg a declarat că nu doreşte să speculeze dacă ameninţările Rusiei au avut ca scop perturbarea summitului NATO sau dacă au fost doar o coincidenţă, dar că aceste ameninţări „ne amintesc de ceva de care suntem foarte conştienţi”.

„Indiferent dacă se întâmplă chiar înainte, chiar după sau mult după un summit NATO, nu schimbă realitatea”, a spus el. „Trebuie să fim pregătiţi”.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Estimare la nivel mondial – Vaccinurile, măștile și încuiatul în casă au salvat 50.000 – 100.000 de vieți

Publicat

in

De

Restricțiile din pandemie au salvat în Italia între 50.000 și 100.000 de vieți, spune un epidemiolog.

Carlo La Vecchia, epidemiolog la Universitatea din Milano, declară că restricțiile au salvat între 50.000 și 100.000 de oameni.

Întrebat câte decese au fost evitate în urma restricțiilor, epidemiologul a răspuns, pentru Repubblica: „sunt calcule foarte complexe. Cea mai precisă estimare se referă la perioada cuprinsă între 10 martie și 10 aprilie 2020, adică la începutul pandemiei. În acele zile, serviciile de sănătate din Lombardia și din alte regiuni nordice erau la pământ. Acolo, în acel moment, restricțiile au salvat câteva zeci de mii de oameni, să zicem între 30.000 și 50.000. La urma urmei, un studiu realizat de Colegiul Imperial din Londra a calculat 38.000 de decese evitate”.

Referitor la adoptarea măștilor și la distanțare, Carlo La Vecchia spune că îi e greu să estimeze cât au cântărit.

„Aici este mai dificil de dat o cifră. Și apoi trebuie să ne amintim că practic toate țările au impus masca și distanțarea, așa că este greu de crezut că un guvern cu o orientare politică diferită ar fi luat decizii diferite. Oricum ar fi, se poate vorbi totuși de câteva mii de vieți salvate. Trebuie spus că protecțiile au fost eficiente până la varianta Delta, pentru că la Omicron au fost de puțin folos”, declară epidemiologul.

Întrebat dacă vaccinurile au salvat multe vieți, Carlo La Vecchia spune: „cu siguranță, ele au reprezentat un punct de cotitură în lupta împotriva virusului, au schimbat istoria bolii”.

Legat de cifrele oficiale ale deceselor, epidemiologul consideră că sunt reale: „probabil că în anumite faze ale pandemiei a existat o subestimare a numărului de decese, dar aceasta a fost compensată de o supraestimare în alte perioade. De exemplu, ultimul val, cel al Omicron 5, este oficial responsabil pentru 10.000 de decese, dar în realitate ar fi 5.000, pentru că celelalte se referă la persoane afectate și ele de patologii importante care au dus la deces”.

Cifrele oficiale dau 174.000 de morți: „Fără restricții, am putea adăuga între 50.000 și 100.000, dar sunt estimări dificile”.

Întrebat, mai departe, dacă va exista un alt val în toamnă, cu o nouă creștere a numărului de decese, La Vecchia afirmă: „nu neapărat. Pentru ca acest lucru să se întâmple, trebuie să apară o nouă variantă sau subvariantă. Până acum, Omicron 5 nu mai este capabil să crească numărul de infecții. Iar Omicron 2.75, Centaurus, nu pare preocupant.”

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Restricții de circulație în Capitală cu ocazia Zilei medicinii militare

Publicat

in

De

Brigada Rutieră a anunţat instituirea de restricţii de circulaţie, vineri, pe mai multe artere din Capitală cu ocazia organizării unui ceremonial militar cu depuneri de coroane de flori pentru sărbătorirea Zilei medicinii militare.

Pentru buna desfăşurare a evenimentului, vor fi impuse restricţii de circulaţie, pe următoarele artere rutiere:

– în intervalul orar 09,30 – 11,00, pe banda II de circulaţie, pe Splaiul Independenţei, sensul de mers dinspre Bd. Eroilor către Piaţa Operei;

– în intervalul orar 09,00 – 11,00, pe breteaua din intersecţia Splaiul Independenţei cu Bd. Eroilor Sanitari;

– banda I de circulaţie a Bd. Eroilor Sanitari, sensul de deplasare dinspre Piaţa Operei către Bd. Eroilor.

Pentru momentul defilării gărzii de onoare, circulaţia rutieră va fi oprită timp de 5 minute, în intervalul orar 10,15 – 10,45, în Piaţa Operei, precum şi pe Splaiul Independenţei, pe sensul de mers dinspre Bd. Eroilor către Piaţa Operei.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend