Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Amenințare de la Ankara! Suedia și Finlanda trebuie să se conformeze cu memorandumul semnat cu Turcia, pentru a le accepta aderarea la NATO

Publicat

in

Aderarea Suediei și Finlandei la Alianța Nord Atlantică se află din nou în pericol. Ministrul de externe al Turciei, Mevlüt Çavuşoğlu, a declarat luni că cele două țări trebuie să se conformeze cu memorandumul semnat cu Turcia, pentru a le accepta aderarea la NATO, scrie digi24.ro

Într-un interviu pentru postul NTV, Çavuşoğlu a spus că Suedia și Finlanda trebuie să se conformeze cu memorandumul semnat cu Turcia, avertizând că „dacă nu se conformează, nu le vom accepta în NATO”.

Turcia se va asigura că alte state NATO participă la memorandumul semnat cu Suedia și Finlanda, a spus ministrul, care a adăugat: „Nu va fi limitat la doar trei state. Este un angajament scris. Am vrut să fie scris și semnat”.

Vorbind despre semnarea acordului ca un început al procesului, Çavuşoğlu a spus că cel mai important lucru este angajamentul.

„Niciuna dintre cele două țări nu poate intra în NATO, dacă nu este aprobat de Marea Adunare Națională a Turciei. Memorandul de înțelegere este angajamentul celor trei țări”.

Çavuşoğlu a subliniat că Turcia are două mari obiective pe care vrea să le rezolve: activitățile grupurilor teroriste precum PKK și embargoul asupra exportului de arme către Turcia.

„Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a intrat în acest proces. Am trimis propriul proiect de înțelegere. La ultima întâlnire, cu câteva zile înainte de Summitul NATO, aceste două state au acceptat cererile noastre. Însă, diferențele de opinie au continuat asupra unor probleme. Negocierile au continuat la discuțiile din Madrid. Președintele nostru a anunțat liniile roșii ale Turciei. PKK este și ea pe lista NATO a teroriștilor. Pentru prima dată, YPG/ PYD a fost inclusă într-un document NATO”, a spus acesta, referindu-se la grupările siriene sprijinite de SUA ale organizației teroriste.

El a mai spus că liderii celor două state nordice și oficialii lor de rang înalt au acceptat că nu vor oferi niciun sprijin grupărilor teroriste.

„Cele două țări trebuie să-și actualizeze legislația privind lupta contra terorismului și industria de apărare. Memorandumul de înțelegere pe care l-am făcut este foarte benefic în aceste țări. Suedia și Finlanda se angajează la o cooperare deplină cu Turcia în lupta împotriva terorismului. Ei spun «Propaganda este liberă până când apare un atac terorist». Dar nu vor mai putea face acest lucru. Ei vor preveni ca PKK să recruteze oameni”, a spus oficialul turc, care a adăugat că este și un angajament pentru a ridica embargoul și restricțiile asupra industriei de apărare și de a mări cooperarea.

„În documentul pe care l-am oferit, documentăm că YPG și PKK au legătură între ele, având în vedere dovezile. În același mod, prezentăm documente și dovezi privind teroriștii pe care îi vor extrăda, pe cei implicați în terorism, care au sprijinit terorismul și ale căror crime au fost dovedite, scrie digi24.ro

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Prima epidemie majoră de holeră de peste un deceniu din Siria a ucis cel puţin 39 de persoane

Publicat

in

De

Prima epidemie majoră de holeră de peste un deceniu din Siria a ucis cel puţin 39 de persoane din luna septembrie, potrivit unui nou raport al guvernului sirian, care a raportat aproape 600 de infecţii în ţara devastată de război, relatează AFP.

Anunţul survine în momentul în care Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu înrăutăţirea „alarmantă” a situaţiei din Siria, pe fondul penuriei de apă potabilă şi a pagubelor provocate de conflictul izbucnit în 2011 la infrastructurile de tratare a apei, potrivit Agerpres.

Ministerul sirian al Sănătăţii a anunţat marţi seara că a înregistrat 39 de decese, dintre care 34 în Alep (nord), şi 594 de infecţii confirmate în 11 din cele 14 guvernorate ale ţării, cel mai mare număr de cazuri fiind înregistrate în guvernoratul Alep.

„Majoritatea deceselor s-au produs din cauza îngrijirilor medicale acordate prea târziu sau la persoane care sufereau de boli cronice”, a adăugat ministerul.

Nu este clar dacă aceste statistici includ zone aflate în afara controlului guvernului din nordul ţării.

Pentru prima dată din 2009, holera, o infecţie diareică acută, a reapărut la începutul lunii septembrie în Siria, unde circa două treimi dintre uzinele de tratare a apei, jumătate din staţiile de pompare şi o treime din turnurile de apă au fost avariate în cei 11 ani de război, potrivit datelor ONU.

Aproape jumătate din populaţia din Siria depinde de surse de apă alternative şi adesea periculoase, în timp ce cel puţin 70% din apele uzate sunt neepurate, subliniază UNICEF.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Un miliardar rus a învins sancțiunile UE și va primi despăgubiri

Publicat

in

De

O instanţă din Franţa a ordonat miercuri serviciului vamal să scoată de sub sechestru iahtul unui oligarh rus supus sancţiunilor europene, transmite AFP.

Vameşii au instituit sechestrul asupra vasului de 27 de metri La Petite Ourse în 16 martie, după ce proprietarul, miliardarul Aleksei Kuzmicev, unul din principalii acţionari ai Alfa Bank din Rusia, a fost sancţionat de Uniunea Europeană pentru legături cu preşedintele rus Vladimir Putin.

Curtea de Apel din Paris a constatat însă că acţiunea a fost invalidată de vicii de procedură: autorităţile vamale nu au făcut demersurile corecte când au urcat la bordul iahtului ancorat la Antibes, pe Coasta de Azur. Mai exact, agenţii au menţionat în faţa autorităţilor portuare o anchetă pentru fraudă, care conform legislaţiei franceze permite vameşilor să efectueze percheziţii pe nave.

Kuzmicev s-a adresat justiţiei pentru a obţine accesul pe cele două iahturi pe care le deţine în Franţa – La Petite Ourse şi La Petite Ourse II. El a câştigat în instanţă dreptul de a folosi prima din cele două ambarcaţiuni, însă nu are dreptul de a ieşi cu ea din apele teritoriale franceze, a explicat avocatul său. În interiorul frontierelor Franţei, miliardarul are dreptul să se deplaseze „pe jos, călare, cu maşini sau cu nave”, a susţinut Philippe Blanchetier, reprezentantul legal al reclamantului.

Curtea a condamnat de asemenea serviciul vamal la plata unei despăgubiri de 10.000 de euro către Kuzmicev.

O instanţă din Rouen urmează să decidă în privinţa celui de-al doilea iaht, ancorat la Cannes.

Decizia magistraţilor evidenţiază, potrivit Reuters, dificultăţile cu care se confruntă statele europene la blocarea activelor oligarhilor ruşi.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend