Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Ambasadorul României în Federaţia Rusă a avut o întâlnire cu patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii Kirill la Moscova

Publicat

in

Ambasadorul României în Federaţia Rusă, Cristian Istrate, şi patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii Kirill, au avut marţi o întâlnire la Moscova, informează Ambasada şi Patriarhia Moscovei.

Întâlnirea a avut loc la Reşedinţa Patriarhală şi Sinodală de la Mănăstirea Danilov din Moscova. Conform unui comunicat de presă al părţii ruse, la întâlnire au mai participat vicepreşedintele Departamenului pentru Relaţii Bisericeşti Externe (DRBE) al Patriarhiei Moscovei, arhimandritul Filaret Bulekov, şi secretarul DRBE pentru relaţiile inter-ortodoxe, protoiereul Igor Iakimciuk, iar din partea Ambasadei României în Rusia, ministrul plenipotenţiar Ninel Găvănescu şi adjunctul interimar al şefului misiunii, Cosmin Ioniţă.

Cristian Istrate a menţionat că pentru poporul român credinţa este un aspect foarte important al vieţii, iar Biserica Română se bucură de respect şi atenţie din partea populaţiei, conform comunicatului de presă publicat de Serviciul de comunicare al DRBE.

Menţionând că a avut recent ocazia să se întâlnească şi să discute cu Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române, diplomatul a transmis patriarhului rus urări de bine cu ocazia împlinirii vârstei de 75 de ani, din partea patriarhului Daniel.

Patriarhul rus l-a felicitat pe Cristian Istrate pentru numirea în funcţia de ambasador în Rusia, menţionând că Patriarhia Moscovei are în mod tradiţional relaţii bune cu misiunea diplomatică a României la Moscova. În special, se precizează în comunicat, Biserica Ortodoxă Rusă a sprijinit Ambasada României în implementarea activităţilor sale de îngrijire a mormintelor prizonierilor de război români, din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

“Popoarele noastre sunt unite printr-o credinţă comună, o cultură şi tradiţii apropiate”, a spus patriarhul Kirill în discuţia cu ambasadorul român. “Acest factor, fără îndoială, ar trebui să influenţeze relaţiile dintre România şi Rusia ca state, autorităţile laice ar trebui să ţină seama cu seriozitate de faptul că suntem două popoare ortodoxe frăţeşti”.

”Preţuim relaţiile bune cu Biserica Ortodoxă Română”, a spus Kirill, menţionând totodată bunele relaţii personale cu patriarhul Daniel al României. “Ne cunoaştem de foarte mult timp, de multe decenii. Încă de pe când eram foarte tineri, participam la diferite evenimente ecumenice şi inter-ortodoxe. În marea majoritate a cazurilor, am avut aceeaşi părere”, a menţionat el, potrivit Agerpres.ro.

Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii şi-a amintit cu căldură şi de vizita sa la Bucureşti din 2017, cu ocazia festivităţilor organizate de Biserica Ortodoxă Română legate de anul apărătorilor Ortodoxiei, care au luptat pentru Biserică în vremurile regimului ateu. “În acelaşi an l-am primit la Moscova pe Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, cu ocazia sărbătoririi a 100 de ani de la restaurarea instituţiei Patriarhiei în Biserica Ortodoxă Rusă”, a amintit prelatul.

În cadrul întâlnirii, patriarhul Kirill a salutat, de asemenea, contactele dintre ierarhii români şi arhipăstorii Bisericii Ortodoxe Ucrainene canonice, care sunt în comuniune cu Patriarhia Moscovei.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame

NATIONAL

FOTO Ziua internaţională a scrisului de mână a fost sărbătorită la Catedrala arhiepiscopală din Galaţi

Publicat

in

De

În Duminica a 31-a după Rusalii, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală „Sfântul Ierarh Nicolae şi Sfântul Apostol Andrei“ din municipiul Galaţi, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în prezenţa a numeroşi credincioşi gălăţeni.

În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfinția Sa a tâlcuit pericopa evanghelică din această Duminică de la Sfântul Luca, capitolul 18, versetele de la 35 la 43, în care este relatată vindecarea unui om orb în apropierea localităţii Ierihon.

În omilia adresată credincioșilor, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop a evidențiat iubirea Mântuitorul nostru Iisus Hristos manifestată în mila față de un om sărman și bolnav, dar și credința puternică a acestui om nefericit şi rugăciunea lui stăruitoare care i-au adus vindecarea.

La slujbă au participat şi elevii din clasa a 7-a de la Seminarul Teologic Ortodox ”Sfântul Andrei” din Galaţi, veniţi special în această zi la Catedrala arhiepiscopală pentru a fi răsplătiţi de ierarhul locului cu prilejul Zilei internaţionale a scrisului de mână.

Elevii acestei clase gimnaziale de la Seminarul ”Sf. Andrei” din Galaţi sunt cei care, la ziua Culturii naţionale din acest an, au compus scrisori marelui poet naţional, Mihai Eminescu, cu un conţinut emoţionat, plin de realism şi de admiraţie pentru creaţia sa literară.

Pentru a răsplăti efortul şi hărnicia elevilor, la iniţiativa Înaltpreasfinitului Părinte Casian, au fost adunate toate mesajele olografe ale elevilor şi tipărite într-o lucrare deosebită la Tipografia ”Candela Cuvântului” a Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

Astăzi, de Ziua internaţională a scrisului de mână, când ne amintim de frumusețea și unicitatea acestei forme de artă, numită caligrafie, după Sfânta Liturghie, ierarhul Dunării de Jos i-a invitat pe elevii seminarişti, care au compus frumoasele mesaje din ziua de 15 ianuarie, să recite câteva poezii din opera eminesciană.

La final, chiriarhul Dunării de Jos i-a binecuvântat pe elevi și le-a oferit noua carte, ai cărei autori sunt chiar ei şi ale cărei pagini ne arată scrisul atât de frumos şi de inspirat al tinerilor noştri.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult

NATIONAL

Șeful Moldovagaz, despre scumpirea metanului: E argumentată

Publicat

in

De

Șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, a venit cu mai multe precizări după ce prețul la gaz metan s-a majorat brusc, ajungând la 17,60 lei. Acesta face referire la datele statistice care arată că din cele peste 1 milion de mașini din Moldova, circa 20 de mii folosesc metanul ca și combustibil, iar jumătate din aceasta pot folosi și benzina, transmite Știri.md

Totodată, acesta atrage atenția asupra structurii vânzărilor pe tip de carburanți și subliniază că „creșterea prețurilor la metan este obiectivă ca parte a tendinței generale de creștere a prețurilor pentru toate tipurile tradiționale de combustibil”, spune Ceban.

„Din numărul total de vehicule din Moldova, care este de peste 1 milion de unități (date pentru 2020), doar aproximativ 20 de mii de vehicule folosesc metanul ca și combustibil pentru motor.

Mai mult de jumătate din cele 20.000 de vehicule sunt cu un combustibil dublu și pot folosi în egală măsură benzina ca combustibil principal.

Conform datelor ANRE, structura vânzărilor pe tip de carburanți angro și cu amănuntul în anul 2020 este următoarea:

1. Benzină – 12%;

2. Combustibil diesel – 75%;

3. Propan – 10%;

4. Metan – 3%.

Ca parte a tendinței generale de creștere a prețurilor pentru toate tipurile tradiționale de combustibil, creșterea prețurilor la metan este argumentată.

În contextul liberalizării pieței gazelor naturale, stabilirea prețurilor pentru gazul natural comprimat (metan) este rezultatul unei evaluări a factorilor de piață, inclusiv a așteptării unei creșteri a costului de achiziție a gazelor naturale ca resursă principală. Acest lucru permite companiei să răspundă mai flexibil la toate schimbările și să ia decizii operaționale.

La prețul actual pentru metan de 17,60 lei pe 1 metru cub acest tip de combustibil nu-și pierde din relevanță și este competitiv față de carburanții tradiționali: motorină – 19,50 lei pe 1 litru și benzină – 22,50 lei pe 1 litru.

Fiecare proprietar de autoturism din Republica Moldova are libertatea deplină de a alege combustibilul pentru autovehiculele sale, având în vedere varietatea de produse și rețeaua extinsă de benzinării din toată țara”, a explicat Ceban.

PAS va analiza opțiunea de a reglementa prin lege tariful gazului metan. Asta după ce ieri, prețul la metan a explodat, ajungând la 17, 60 lei.

„TransAutoGaz a scumpit prețul fără ca și costul achiziției să crească. După părerea mea, această practică constituie un abuz”, a comentat, deputatul PAS, Radu Marian.

Fostul deputat al Platformei DA, Alexandr Slusari, propune deputaților un plan de acțiuni după ce prețul la gazul metan a crescut brusc.

Acesta îi sugerează lui Dumitru Alaiba, președintele comisiei economie, finanțe și buget să iasă din Facebook să să convoace mâine la prima oră ședinței comisiei, la care să fie invitați și reprezentanți ai Consiliului Concurenței.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

Publicitate decathlon.ro

În Trend