Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Ambasadorul României în Federaţia Rusă a avut o întâlnire cu patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii Kirill la Moscova

Publicat

in

Ambasadorul României în Federaţia Rusă, Cristian Istrate, şi patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii Kirill, au avut marţi o întâlnire la Moscova, informează Ambasada şi Patriarhia Moscovei.

Întâlnirea a avut loc la Reşedinţa Patriarhală şi Sinodală de la Mănăstirea Danilov din Moscova. Conform unui comunicat de presă al părţii ruse, la întâlnire au mai participat vicepreşedintele Departamenului pentru Relaţii Bisericeşti Externe (DRBE) al Patriarhiei Moscovei, arhimandritul Filaret Bulekov, şi secretarul DRBE pentru relaţiile inter-ortodoxe, protoiereul Igor Iakimciuk, iar din partea Ambasadei României în Rusia, ministrul plenipotenţiar Ninel Găvănescu şi adjunctul interimar al şefului misiunii, Cosmin Ioniţă.

Cristian Istrate a menţionat că pentru poporul român credinţa este un aspect foarte important al vieţii, iar Biserica Română se bucură de respect şi atenţie din partea populaţiei, conform comunicatului de presă publicat de Serviciul de comunicare al DRBE.

Menţionând că a avut recent ocazia să se întâlnească şi să discute cu Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române, diplomatul a transmis patriarhului rus urări de bine cu ocazia împlinirii vârstei de 75 de ani, din partea patriarhului Daniel.

Patriarhul rus l-a felicitat pe Cristian Istrate pentru numirea în funcţia de ambasador în Rusia, menţionând că Patriarhia Moscovei are în mod tradiţional relaţii bune cu misiunea diplomatică a României la Moscova. În special, se precizează în comunicat, Biserica Ortodoxă Rusă a sprijinit Ambasada României în implementarea activităţilor sale de îngrijire a mormintelor prizonierilor de război români, din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

„Popoarele noastre sunt unite printr-o credinţă comună, o cultură şi tradiţii apropiate”, a spus patriarhul Kirill în discuţia cu ambasadorul român. „Acest factor, fără îndoială, ar trebui să influenţeze relaţiile dintre România şi Rusia ca state, autorităţile laice ar trebui să ţină seama cu seriozitate de faptul că suntem două popoare ortodoxe frăţeşti”.

”Preţuim relaţiile bune cu Biserica Ortodoxă Română”, a spus Kirill, menţionând totodată bunele relaţii personale cu patriarhul Daniel al României. „Ne cunoaştem de foarte mult timp, de multe decenii. Încă de pe când eram foarte tineri, participam la diferite evenimente ecumenice şi inter-ortodoxe. În marea majoritate a cazurilor, am avut aceeaşi părere”, a menţionat el, potrivit Agerpres.ro.

Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii şi-a amintit cu căldură şi de vizita sa la Bucureşti din 2017, cu ocazia festivităţilor organizate de Biserica Ortodoxă Română legate de anul apărătorilor Ortodoxiei, care au luptat pentru Biserică în vremurile regimului ateu. „În acelaşi an l-am primit la Moscova pe Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, cu ocazia sărbătoririi a 100 de ani de la restaurarea instituţiei Patriarhiei în Biserica Ortodoxă Rusă”, a amintit prelatul.

În cadrul întâlnirii, patriarhul Kirill a salutat, de asemenea, contactele dintre ierarhii români şi arhipăstorii Bisericii Ortodoxe Ucrainene canonice, care sunt în comuniune cu Patriarhia Moscovei.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

​Ce face Legea de reducere a inflației din SUA: taxează corporațiile, întărește Fiscul și ajută persoanele cu venituri mici / În România, statul a taxat pe toată lumea, iar unii și-au pierdut deja contractele

Publicat

in

De

Senatul din SUA a aprobat zilele trecute Legea de reducere a inflației 2022, prin care companiile mari sunt taxate, Fiscul este întărit, iar persoanele cu venituri mici primesc ajutor în privința cheltuielilor legate de sănătate (vezi mai multe detalii ceva mai jos).

InflatieFoto: DreamsTime

Dacă ne uităm, prin comparație, la ce a făcut România (prin OG 16/2022), observăm că a supra-taxat pe cei cu venituri mici care lucrează part-time (mulți și-au pierdut contractele, lucru confirmat de datele ITM), a crescut accizele la alcool și țigări, în unele domenii (agricultură, industria alimentară și construcții) salariile angajaților sunt legate de cifra de afaceri a anului în curs, ceea ce înseamnă că în multe cazuri la același brut vor lua ba salariile de până acum, ba mai puțin (în funcție de ceea ce face compania).

De anul viitor impactul va fi mai mare, în România, deoarece urmează o nouă serie de majorări: mai crește încă o dată acciza la alcool, crește TVA la băuturile care conțin zahăr la 19%, crește TVA în Horeca la 9% (în plus nu vor mai avea impozit specific: deci trec pe micro sau profit), noi plafoane la PFA (care pot duce la creșteri de prețuri pe zona prestării serviciilor), se schimbă filosofia de microîntreprindere, care în multe cazuri poate însemna costuri mai mari (cu impact pe care, cel mai probabil, în vom vedea în prețuri).

Ce prevede Legea de reducere a inflației din SUA

Reduce costurile cu energia, crește producția curată și reduce emisiile de carbon cu aproximativ 40% până în 2030.

Permite Medicare să negocieze prețurile medicamentelor și să limiteze costurile de buzunar la 2.000 dolari/an. (Medicare este un program de asigurare federal pentru persoanele de peste 65 de ani și pentru cei cu anumite afecțiuni de sănătate). Milioane de persoane vor economisi circa 1.000 dolari.

Reduce primele de îngrijire medicală (Affordable Care Act) pentru milioane de americani. Îngrijirea sănătății va fi mai accesibilă pentru 10 milioane de oameni, prin extinderea subvențiilor până în 2025, economisind, în medie, 700 dolari/an din prime. (Site-ul Casei albe vorbește despre 800 dolari)

Corporațiile care obțin venituri de cel puțin 1 miliard dolari vor avea o cotă de impozitare de 15%. Răscumpărarea de acțiuni de către corporații vor avea o acciză de 1% (de răscumpărări ar fi beneficiat acționarii și directorii bogați). Din taxa minimă de 15% pe corporații autoritățile vor să încaseze 313 miliarde dolari.

Nu există taxe noi pentru familiile care câștigă 400.000 dolari sau mai puțin și nici pentru întreprinderile mici.

Se închid lacunele fiscale și se vor investi 80 miliarde dolari în Fisc în următorii 10 ani pentru ca acesta să devină mai puternic.

Legea de reducere a inflației include o propunere de plafon lunar de 35 dolari pentru insulină, ceea ce reprezintă un ajutor mare mai ales pentru vârstnicii care au probleme cu banii.

Legea de reducere a inflației va face un pas istoric în reducerea deficitului pentru a combate inflația, va investi în producția de energie și industrială și va reduce emisiile cu aproximativ 40% până în 2030.

Prin acest program, în 2022 vor fi investiți aproximativ 300 miliarde dolari în reducerea deficitului și 369 miliarde dolari în programe de securitate energetică și schimbări climatice în următorii 10 ani.

Surse:

Site-ul democraților din Senatul SUA

Casa Albă

Forbes

The Hill

Sursă foto: DreamStime.com

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Adrian Wiener: „Să cumperi 30 de milioane de pastile de iod, să o dai din colț în bară până-n vară. Așa arată decredibilizarea sistemului de sănătate”

Publicat

in

De

​„Să cumperi în primăvară 30 de milioane de pastile de iod, să o dai din colț în bară până-n vară, iar într-o zi de luni să dai alertă ca „românii să se prezinte repede la medicul de familie pentru a lua rețeta”. Așa arată decredibilizarea sistemului de sănătate din România”, comentează Adrian Wiener, medic, deputat USR și vicepreședintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, campania ratată de distribuire a iodului inițiată de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Adrian WienerFoto: AGERPRES

Adrian Wiener: „La o mai bună comunicare din partea Ministerului Sănătății am renunțat să mai sper”

Adrian Wiener, medic, deputat USR și vicepreședintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, comentează campania ratată de distribuire a pastilelor de iodură de potasiu într-o postare pe pagina sa de Facebook:

„Așa arată decredibilizarea sistemului de sănătate din România.

Să cumperi în primăvară 30 de milioane de pastile de iod, să o dai din colț în bară până-n vară, iar într-o zi de luni să dai alertă ca „românii să se prezinte repede la medicul de familie pentru a lua rețeta”

Fără discuții prealabile cu medicii, fără campanii de informare. Bravo, dom’ ministru!

Sper doar că oamenii nu își vor administra pastilele imediat după ce intră în posesia lor.

La o mai bună comunicare din partea Ministerului am renunțat să mai sper.”

Cum a îndemnat Rafila „pe toată lumea” să își ridice pastilele de iod

​Alexandru Rafila a îndemnat luni pe „toată lumea” să meargă cât mai repede la medicul de familie pentru prescripția medicală pentru pastilele de iodură de potasiu, pe care să le ridice apoi de la cea mai apropiată farmacie.

Milioane de pastile de iod așteaptă să fie ridicate gratuit de românii cu vârsta sub 40 de ani din aproximativ 2.500 de farmacii din toată țara, spune ministrul Sănătății, care admite însă că „lumea nu a fost foarte interesată”.

”Distribuţia pastilelor de iodură de potasiu este perfect funcţională, îndemn pe toată lumea, toate persoanele cu vârsta de până la 40 de ani să se prezinte cât mai repede la medicul de familie de la care trebuie să primească prescripţia, şi avem 2.500 de farmacii în toată ţara de unde îşi pot ridica în mod gratuit aceste pastile. Deci este un sistem perfect funcţional, este important ca oamenii să apeleze la sistemul pe care noi am reuşit să-l punem la punct”, a declarat luni ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, într-o conferință de presă la sediul ministerului, răspunzând întrebării unui jurnalist.

Întrebat de jurnaliști și care este procentul de pastile distribuite până în acest moment din total, Rafila a răspuns că „nu am cifrele, dar nu cred că sunt multe procente”.

30 de milioane de pastile de iodură de potasiu a cumpărat în această primăvară Autoritatea Națională a Rezervelor de Stat, o achiziție de 6 milioane de euro. Pastilele de iodură de potasiu au fost produse de Antibiotice Iași.

Citește pe larg aici:

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend