Conecteaza-te cu noi
(function (document, window) { var a, c = document.createElement("script"); c.id = "CleverCoreLoader48572"; c.src = "//scripts.cleverwebserver.com/9fa80e175795759b2749da4ab953784d.js"; c.async = !0; c.type = "text/javascript"; c.setAttribute("data-target", window.name); c.setAttribute("data-callback", "put-your-callback-macro-here"); try { a = parent.document.getElementsByTagName("script")[0] || document.getElementsByTagName("script")[0]; } catch (e) { a = !1; } a || (a = document.getElementsByTagName("head")[0] || document.getElementsByTagName("body")[0]); a.parentNode.insertBefore(c, a); })(document, window); ">

NATIONAL

Ambasadoarea Franței: Vom depune toate eforturile pentru a contribui la extinderea spațiului Schengen primind alături de noi și România

Publicat

in

Președinția Franceză a Consiliului Uniunii Europene, care a demarat la 1 ianuarie 2022 pentru 6 luni, va depune „toate eforturile pentru a contribui la extinderea spațiului Schengen primind alături” și România, dar nu există „un plan anume pentru extinderea” zonei europene de liberă circulație, a declarat, marți, ambasadoarea Franței la București, Laurence Auer.

„Dosarul Schengen este foarte complex. (…) Am afirmat de mai multe ori că România a îndeplinit toate criteriile, a trecut toate probele tehnice pentru a considera că este pregătită să adere la spațiul Schengen. (…) Acum facem legătura dintre pachetul de măsuri pentru Schengen și pentru azil și migrație în scopul de a consolida spațiul Schengen. Afirm acest lucru pentru colegii ambasadori prezenți în sală. Vreau să semnalez că țin seama de opinia tuturor membrilor Uniunii Europene. Suntem cu toții părtași la decizii care presupun consens. Suntem un intermediar pentru a ajunge la consens. Ne așteaptă o perioadă cu alegeri prezidențiale între aprilie și iulie și alegerile legislative în Franța. În aceste șase luni vom depune toate eforturile pentru a contribui la extinderea spațiului Schengen primind alături de noi și România”, a afirmat Auer, într-o conferință de presă.

În schimb, ea a precizat că Președinția Franceză a Consiliului UE „nu are un plan anume pentru extinderea Spațiului Schengen”.

„Din punct de vedere istoric, două state (România și Bulgaria – n.r.) și-au depus candidatura pentru aderarea la Spațiul Schengen. Screening-ul s-a încheiat pentru România și Bulgaria, elementele tehnice au fost validate. Și mai avem o a treia țară (Croația -n.r.) ale cărei condiții tehnice au fost aprobate. Așadar trei țări sunt în așteptare pentru a fi primite în Spațiul Schengen. Președinția franceză nu are un plan anume pentru extinderea Spațiului Schengen, nu există un calendar precis al Consiliului UE pentru că în dosarul Schengen avem pe de-o parte o consolidare a Codului vamal. Cele două exerciții din punctul de vedere al Președinției, extinderea și consolidarea, trebuie să aibă loc simultan pentru a avea per ansamblu un spațiu Schengen care să funcționeze armonios. Și așa cum a afirmat și domnul președinte al Republicii Franceze, avem obiectivul de a face un spațiu în care statele membre ale Spațiului Schengen să se întrajutoreze. Avem această problemă a frontierelor interne, pe care trebuie să o soluționăm pentru a consolida și frontierele externe. Nu avem ce altceva să facem. Voință politică există, avem nevoie de planificare” – a mai afirmat ambasadoarea Franței.

Reamintim că, încă din anul 2012, Comisia Europeană a constatat oficial că România îndeplinește condițiile tehnice de aderare la Spațiul Schengen, dar pentru a fi primită în zona de liberă circulație este nevoie ca statele membre, în cadrul Consiliului UE, să aprobe în unanimitate primirea țării noastre. De-a lungul timpului, Franța s-a numărat, alături de Olanda, Germania, Finlanda, printre țările care s-au opus aderării României și Bulgariei la zona Schengen. Neexistând un consens politic în Consiliu, intrarea noastră în Schengen nu a mai fost introdusă pe ordinea de zi ( a Consiliului COREPER), pentru a nu fi respinsă. Astfel, de 15 ani, România este membră a UE, dar așteaptă la poarta Schengen. Separat, România se află de 15 ani și sub Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) pe Justiție, din partea Comisiei Europene, fapt care a fost invocat de statele membre pentru a se opune aderării noastre la Schengen.

La rândul său, Parlamentul European a solicitat Consiliului UE admiterea României și Bulgariei în zona Schengen, printr-un raport nelegislativ, fără o putere de decizie în această chestiune.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Aproape 300 de români s-au vaccinat cu doza 4 împotriva COVID-19 în prima zi a campaniei

Publicat

in

De

292 de români s-au imunizat cu doza 4 de vaccin împotriva COVID-19 luni, în prima zi când doza 4 s-a administrat în România, anunță RO Vaccinare, pagina oficială a Platformei naționale de informare cu privire la vaccinarea împotriva COVID-19.

Centru de vaccinareFoto: AGERPRES

„Cei care doresc să îşi facă doza 4 de vaccin împotriva COVID-19 se pot adresa centrelor de vaccinare şi medicilor de familie. Nu trebuie să fie neapărat medicul dumneavoastră de familie sau un anumit centru de vaccinare. Iar pentru cei care se tem că procesul va fi unul dificil din cauza închiderii unora dintre centre, e bine de ştiut că în acest moment sunt peste 100 de centre deschise la nivelul întregii ţări”, informează RO Vaccinare.

În ultima săptămână, 5.643 de români s-au vaccinat cu o doză de vaccin împotriva COVID-19, dintre care 798 cu prima doză.

Câți români s-au vaccinat împotriva COVID-19 în ultima săptămână:

  • Persoane vaccinate în săptămâna 9-15 mai 2022: 5.643;
  • Persoane vaccinate cu prima doză în săptămâna 9-15 mai 2022: 798;
  • Total persoane vaccinate: 8.127.595;
  • Persoane vaccinate cu schemă completă: 8.108.440;
  • Persoane vaccinate cu doza de rapel: 2.601.301;
  • Total doze administrate din 27 decembrie 2020: 16.824.094.

Citește și:

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Comisia Europeană ar putea accepta rediscutarea PNRR-urilor pentru ca țările să investească în surse alternative de energie – Europa FM

Publicat

in

De

După ce Ungaria s-a opus impunerii embargoului pe petrolul rusesc în Uniunea Europeană, Comisia Europeană ar putea accepta rediscutarea planurilor de redresare și reziliență (PNRR-urile naționale) astfel încât statele membre să poată investi în surse alternative de energie, au precizat pentru Europa FM surse diplomatice.

Conducte de gazeFoto: AGERPRES

Într-un document care ar urma să fie adoptat miercuri, Comisia Europeană îndeamnă statele membre UE să-și intensifice pregătirile pentru „o întreruperea completă a aprovizionării cu gaze rusești”, luând în considerare măsuri de urgență, cum ar fi un plafon temporar la prețurile gazelor, scrie Euractiv.

Surse diplomatice au explicat pentru Europa FM că, în vederea redirecționării unor investiții în infrastructură energetică, Comisia Europeană ar putea accepta redeschiderea PNRR-urilor pentru toate țările interesate.

“Va fi disponibil un pachet de câteva miliarde de euro, iar el va fi anunțat numai de ce se ajunge la un acord unanim”, au explicat sursele Europa FM.

În schimb, modificările în PNRR uri nu vor fi posibile și la alte capitole.

După ce Rusia a întrerupt aprovizionarea cu gaze către Polonia și Bulgaria, în aprilie, Comisia le cere statelor membre UE să se pregătească pentru un „șoc de aprovizionare” la scară largă.

Uniunea Europeană a anunțat în 4 mai cel de al șaselea său pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, care vizează și stoparea importurilor de petrol, într-un mod ordonat, în următoarele șase luni, potrivit președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Premierul Viktor Orban și miniștri ai cabinetului său au declarat în mod repetat că se opun unei interdicții asupra importului de petrol și gaze naturale din Rusia, citând dependența puternică a economiei ungare de acestea.

CITEȘTE ȘI: Europa își reface stocurile de gaze pentru iarnă. Costurile ar putea fi cu 40 de miliarde de euro mai mari față de anul trecut

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

Publicitate decathlon.ro

În Trend