Conecteaza-te cu noi

Pitesti

“Am refuzat să dau șpagă !” Părinți revoltați de condițiile de înscriere la creșele din Argeş

Avatar

Publicat

in

– Mamicile acuză Primăria Piteşti de nereguli grave
– Din cei aproape 500 copii înscrişi, aproape jumătate au rămas pe dinafară

Probleme mari pentru părinţii care au dorit în acest an să îşi înscrie copiii la una din cele 11 creşe din Piteşti. Zeci de părinți din Piteşti acuză autoritățile locale responsabile de creșele din oraș că nu respectă legea de organizare și funcționare a acestor unități și că nu au informat corect părinţii sau au stabilit criterii discriminatorii pentru înscriere. Procesul de înscriere la creșele de stat din Piteşti pentru copiii cu vârste cuprinse între 3 luni şi 3 ani, început în luna iunie a acestui an, a născut vii controverse şi chiar s-a lăsat cu reclamaţii la forurile competente. Motivul principal al nemulţumirilor a fost acelaşi ca în fiecare an şi care dă mari bătăi de cap atît primăriilor dar mai ales părinţilor, anume numărul mic de locuri in comparaţie cu numărul mare de cereri. La Piteşti, anul acesta au fost disponibile un număr 293 de locuri în cadrul celor 11 creșe dar numarul de cereri a fost aproape dublu.

Publicitate

Nemulţumiri reclamate la Minister si Primărie

“Suntem un grup de părinti din Piteşti, care am contestat organizarea inscrierilor la creşe si am trimis contestatii la mai multe institutii publice, pana la Ministerul Educatiei. Ne-ar fi de ajutor, atât nouă, părinţilor, dar şi primăriei, sa se cunoasca aceste nereguli intalnite in special in modul defectuos de organizare şi desfăşurare a inscrierilor la cresele din Argeş”, este mesajul trimis redacţiei noastre de către un grup de mămici din Piteşti. “Copilul nostru a fost refuzat la creșa din cartierul nostru chiar dacă am întrunit procent maxim. Din cauză că suntem părinți căsătoriți, copilul nu are frați și nu suntem caz social, nu am avut cum să primim punctaj mai mare. Locuim lângă creșă, serviciul meu este lângă creșă, și totuși copilul nu a fost acceptat. Unde duc copilul ? Trebuia să mă duc să divorțez ca să îmi pot înscrie copilul la creșă?”, ne-a declarat A. T. una dintre mămicile care sunt nevoite acum să găsească o soluţie de compromis pentru a merge şi la serviciu şi să aibe grijă de copil. O altă mamă din Piteşti suţine că, in total dezacord cu prevederile legale, Primăria Piteşti, prin serviciul specializat, nu au adus la cunoștință părinşilor, în timp util, criteriile de departajare. “Domnii din primărie ne+au dat un răspuns incredibil, mai exact ne+au spus că dacă le cunoșteam (condiţiile de înscriere, n.r.) puteam incerca sa fraudam procesul de inscriere. Frumoasa abordare a angajaților primăriei despre cetățenii in slujba cărora sunt!!! Va mai spun doar că din declarația de avere a doamnei Denisa Balan – sef serviciu crese ,reiese că înainte de a avea această funcție de conducere a fost șomeră! Nu doar atât ! Și sotul dumneaiei înainte sa fie consilier al Prefectului , tot șomer a fost. Păi e frumos aşa ceva ?”, ne-a spus G.A, o altă mămică din Piteşti al cărei copil nu a fost primit la creşă deoarce nu a întrunit punctajul necesar.

“Am refuzat să dau șpagă ! Nu dau şpagă pentru drepturile copilului meu !”

Femeile s-au organizat si au trimis petiţii incă de la începutul lunii august atat la Primăria Piteşti dar şi la Ministerul Educaţiei. Zilele trecute acestea au primit şi un răspuns în care lasă să se înţeleagă că au fost şi câteva greşeli dar care nu ar fi afectat procesul de înscriere la creşe organizat de Direcția de Asistență Socială Pitești . Mai mulţi părinţi chestionaţi pe această temă ne-au declarat că an de an se

întîmplă la fel şi că, mai mult, pentru a fi siguri de reuşita prinderii unui loc la creşa preferată mulţi sunt dispuşi să dea şpagă. “Acum un an, vecina mea a înscris băieţelul si a zis ca nu reuşea dacă nu a dat şpagă. Eu am vrut sa înscriu fetiţa anul acesta şi, chiar daca situaţia mea este exact ca a vecinei, de anul trecut, am fost respinşi. De ce oare ? Că nu am dat şpagă ? Da, am refuzat să dau șpagă ! Nu dau şpagă pentru drepturile copilului meu !” , ne spune revoltată o altă mamă al carei copil a fost respins.

Transparența decizională o necunoscută doar pentru părinți ?

“E drept că pe site-ul primăriei, al Direcției de Asistență Socială Pitești s-au publicat regulile pentru înscrierea în anul școlar 2018-2019 dar doar pentru o perioada limitată. Eu ştiu că înscrierile pentru anul școlar la creşă se fac în permanență, nu doar în perioadă în care au scris dânșii că se fac. Asta scrie în lege, nu că spun eu. Înscrierea copiilor la creșă se face pe tot parcursul anului”, a spus o altă mamă care a continuat: “Ce să mai spun despre transparență? Nu există această transparență, cel puțin doamnele de la serviciu de la creșe…nu sunt locuri și punct. Dar de unde știu eu că nu mai sunt locuri? De unde știu eu cum au fost acceptați ceilalți copii și copilul meu nu a fost acceptat. Să fie în permanență un număr de locuri pentru fiecare creșă, să fie afișate dosarele.

Revolta mamelor… din cauza locurilor insuficiente în creșe

Situaţia este delicată în fiecare an în toate oraşele din Argeş, nu numai la Piteşti. O privire de ansamblu arată că principalul motiv pentru care se ajunge la tot mai multe reclamaţii este lipsa locurilor în creşele de stat. AU mamele dreptate, au cei de la Primărie? Potrivit siteului Direcției de Asistență Socială Pitești , în perioada 1.07-15.07.2018, a avut loc analiza tuturor dosarelor depuse, de către comisia de analiză a dosarelor numită prin dispoziție a directorului executiv al instituției. Lista nominală cu punctajul stabilit pentru fiecare copil pentru care s-a depus dosar de înscriere a fost afişată la avizierul existent la Direcția de Asistență Socială Pitești și publicată pe site-ul instituției, respectiv www.dasp.ro. Punctajul stabilit și acordat fiecărui copil în baza actelor depuse la dosarul pentru înscrierea în creșă a putut fi contestat de către părinții/reprezentanții legali ai copilului în termen de 2 zile lucrătoare de la data publicării. Contestațiile s-au depus la Registratura D.A.S. Pitești și au fost analizate de către o Comisie de soluționare a contestațiilor constituită în baza dispoziției directorului executiv al instituției, în termen de 3 zile lucrătoare de la data expirării perioadei de depunere a contestațiilor. După încheierea perioadei de contestaţie, Directorul executiv al D.A.S. Piteștia aprobat, prin dispoziție, lista cu copiii înscrişi şi admişi pentru a frecventa creşa pentru anul şcolar 2018-2019, respectiv perioada septembrie 2018-iunie 2019. Copiii au fost admiși pentru a frecventa creșele în ordinea descrescătoare a punctajului obținut în urma evaluării dosarelor, în funcție de locurile disponibile în creșă pentru anul școlar următor, dar și de opțiunea părinților/ reprezentanților legali.

Comenteaza cu profilul de FB

ACTUAL

ALERTĂ! CARANTINAREA PITEȘTIULUI într-un document, un fake news demontat de prefectură

Avatar

Publicat

in

De

A fost alertă maximă în mediul online dar și la Prefectura Argeș, în aceasta dimineață, după ce a început să circule în mediul online, un “fake” de cea mai joasă speță, care se referă la #carantinarea Piteștiului și a altor localități!

Subprefectul Adrian Bughiu a reacționat imediat demontand ceea ce , spune prefectura, este un fake news extrem de periculos.

Publicitate

“Pentru că sunt asaltat de telefoane de îngrijorare, pot să precizez că, această pseudo-ciornă, nu are nicio legătură cu realitatea: ieri NU a fost nicio sedință a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență. În niciun context, eu personal, nu am asistat la vreo discuție oficială vreodată, în care să se pună problema carantinării municipiului reședință de județ. Lucru cu care oricum, nu aș fi de acord în condițiile date (adică dacă situația epidemiologică nu escaladează). Vom încerca identificarea celor care lansează aceste știri false alarmiste, pentru a fi trași la răspundere, conform legii. Recomand totodată tuturor cetățenilor județului Argeș, să se informeze doar din surse oficiale!”, a anunțat subprefectul Adrian Bughiu.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

ARGEȘENII AU PRIMIT MĂȘTI DE PROTECȚIE PRIN CAMPANIA DESFĂȘURATĂ DE INSTITUȚIA PREFECTULUI

Avatar

Publicat

in

De

Prefectul Emanuel Soare a participat în această dimineață, în Pitești, la o acțiune de conștientizare și informare, împreună cu reprezentanții ISU Argeș, jandarmii și polițiștii argeșeni. Acțiunea a avut loc în cadrul campaniei “RĂMÂI #NEGATIV – ACȚIONEAZĂ POZITIV”, inițiată de Instituția Prefectului, în parteneriat cu Crucea Roșie filiala Argeș și cu sprijinul Inspectoratului Pentru Situații de Urgență Argeș.
La acțiune a participat și șeful ISU Argeș, Bogdan Olar. Prefectul Emanuel Soare, jandarmii, polițiștii și reprezentanții ISU au oferit argeșenilor măști de protecție, explicându-le, în același timp, de ce este ncesar să le poarte. De altfel, din 30 iulie, masca de protecție este obligatorie în Argeș, atât în spațiile închise, cât și în exterior. În cartierele piteștene, în zonele comerciale și în stațiile de transport în comun, prefectul Emanuel Soare le-a spus oamenilor că pandemia poate fi gestionată doar prin respectarea celor 3 reguli de bază: purtarea măștii de protecție, păstrarea distanței fizice, de 1,5-2 metri și prin păstrarea igienei mâinilor. În plus, prefectul Emanuel Soare le-a vorbit oamenilor despre faptul că numai prin conștientizarea, la nivel personal, a măsurilor de protecție se va putea controla pandemia de coronavirus.
Campania “RĂMÂI #NEGATIV – ACȚIONEAZĂ POZITIV”, inițiată de Instituția Prefectului, în parteneriat cu Crucea Roșie filiala Argeș și cu sprijinul Inspectoratului Pentru Situații de Urgență Argeș, va continua, măștile urmând să fie distribuite către cetățenii din Argeș, prin intermediul instituțiilor județene sau prin intermediul autorităților locale, adresabilitatea fiind, în special, către oamenii cu probleme financiare.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend