Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

„Am acceptat cu dezamăgire decizia de a refuza sprijinirea Ucrainei”. Sisteme Patriot ajung în cele din urmă în Polonia

Publicat

in

Polonia a anunţat marţi că va accepta pe teritoriul său sistemele de apărare antiaeriană Patriot oferite de Germania, pe care anterior a sugerat să fie transferate în Ucraina, scrie AFP.

Sistemul de apărare antirachetă Patriot al NATOFoto: EyePress News / Shutterstock Editorial / Profimedia Images

Ministrul polonez al apărării, Mariusz Blaszczak, a declarat marţi că a discutat cu omoloaga sa germană, Christine Lambrecht, şi ”a acceptat cu dezamăgire decizia sa de a refuza să sprijine Ucraina”, notează Agerpres.

„Desfăşurarea sistemelor Patriot în vestul Ucrainei ar fi sporit securitatea polonezilor şi ucrainenilor. Prin urmare, luăm decizii de lucru cu privire la plasarea bateriilor în Polonia şi conectarea acestora la sistemul nostru de comandă”, a indicat el pe contul său de Twitter.

Informaţia a fost confirmată rapid de Ministerul german al Apărării.

„Ministrul federal Christine Lambrecht şi colegul său polonez au avut o discuţie serioasă despre oferta germană de a desfăşura sisteme Patriot germane în Polonia şi au fost de acord în principiu”, a declarat un purtător de cuvânt într-un e-mail adresat AFP.

„Detalii precum posibilele locaţii de desfăşurare şi infrastructura necesară sunt în prezent discutate la nivel tehnic şi este prevăzut să se trimită imediat o echipă de recunoaştere în Polonia”, a adăugat el.

Polonia voia ca Germania să trimită sisteme Patriot în Ucraina

Pe 21 noiembrie, Germania s-a oferit să ofere Poloniei sisteme Patriot în urma unui incident în care un proiectil a lovit teritoriul polonez la frontiera estică pe fondul unui asalt rusesc asupra Ucrainei, provocând moartea a două persoane.

Iniţial, Mariusz Blaszczak a salutat propunerea, apoi s-a răzgândit, sugerând ca sistemele Patriot să fie desfăşurate de partea ucraineană a frontierei.

Germania a răspuns că această soluţie ar trebui să fie discutată în cadrul NATO. Dar secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, a declarat că decizia îi revine guvernului de la Berlin.

Schimbarea de atitudine a autorităţilor poloneze, percepută ca o respingere diplomatică a ofertei Berlinului, a fost criticată de opoziţia liberala poloneză care a pus-o pe seama orientării antigermane a conservatorilor naţionalişti la putere.

Această orientare a fost ilustrată din nou recent de afirmaţiile liderului partidului la putere, Jaroslaw Kaczynski, care a denunţat „dominaţia germană” în Europa.

Arme în valoare de miliarde de dolari au ajuns în Ucraina

Ţările membre ale NATO au furnizat deja Ucrainei arme în valoare de miliarde de dolari pentru a o ajuta să lupte împotriva invaziei ruse, inclusiv sisteme moderne de apărare aeriană.

Germania a furnizat Kievului sistemul Iris-T cu rază medie de acţiune. Dar Statele Unite şi alţi aliaţi ai NATO au evitat să trimită în Ucraina sistemul Patriot cu rază lungă de acţiune.

Acest sistem american este un element-cheie al apărării Alianţei pe flancul său estic. Washingtonul a desfăşurat deja rachete Patriot în Polonia, iar Berlinul le-a instalat în Slovacia.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Video – Peste 100 de morți și răniți – Un atentator s-a detonat într-o moschee din Pakistan

Publicat

in

Cel puțin 17 persoane au fost ucise și 90 rănite în urma unui atentat sinucigaș într-o moschee aglomerată din orașul pakistanez Peshawar. Atacatorul și-a detonat vesta sinucigașă în timp ce un număr mare de credincioși – inclusiv mulți polițiști de la birourile de poliție din apropiere – se rugau în moschee.

Citeste mai mult

NATIONAL

780 funding contracts worth over 1.5 billion RON to rehabilitate buildings, green transportation

Publicat

in

Development, Public Works and Administration Minister Cseke Attila signed 780 new funding contracts through the National Recovery and Resilience Plan (PNRR), component C10 – Local Fund, worth 1,531,044,607.78 RON, for the rehabilitation of public buildings and infrastructure for green transportation, told Agerpres.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend