Conecteaza-te cu noi
(function (document, window) { var a, c = document.createElement("script"); c.id = "CleverCoreLoader48572"; c.src = "//scripts.cleverwebserver.com/9fa80e175795759b2749da4ab953784d.js"; c.async = !0; c.type = "text/javascript"; c.setAttribute("data-target", window.name); c.setAttribute("data-callback", "put-your-callback-macro-here"); try { a = parent.document.getElementsByTagName("script")[0] || document.getElementsByTagName("script")[0]; } catch (e) { a = !1; } a || (a = document.getElementsByTagName("head")[0] || document.getElementsByTagName("body")[0]); a.parentNode.insertBefore(c, a); })(document, window); ">

NATIONAL

„Altitudini nemaiauzite”. Norul erupției vulcanice din Tonga a ajuns la jumătatea drumului spre spațiu

Publicat

in

Un indicator al puterii erupției vulcanice de sâmbăta trecută din Tonga este înălțimea atinsă de norul de fum emis de aceasta. Oamenii de știință din Marea Britanie care examinează datele meteorologice din satelit au calculat că norul se află la aproximativ 55 km deasupra suprafeței Pământului, relatează BBC.

Acesta se află la limita straturilor stratosferei și mezosferei din atmosferă.

Dr. Simon Proud, de la RAL Space, a spus că acestea sunt „altitudini nemaiauzite” pentru un nor vulcanic.

Cea mai puternică erupție din a doua jumătate a secolului al XX-lea a fost produsă de Muntele Pinatubo în 1991. Se crede că norul său vulcanic a urcat la aproximativ 40 km.

Cu toate acestea, este posibil ca sateliții de acum, care sunt mai preciși, să fi putut da o altitudine mai mare pentru evenimentul din Filipine din ’91, a avertizat Dr. Proud, care este afiliat Centrului Național pentru Observarea Pământului din Marea Britanie.

Pentru a determina poziția pe cer a norului vulcanic produs Hunga Tonga–Hunga Haʻapai din Tonga, au fost folosite date de la trei sateliți meteorologici – Himawari-8 (japonez) GOES-17 (american) și GK2A (coreean).

„Deoarece sunt la longitudini diferite, putem folosi paralaxa dintre observările lor asupra erupției pentru a determina altitudinea. Aceasta este o tehnică destul de bine stabilită pentru înălțimile norilor de furtună și ar trebui să funcționeze mai bine aici pentru că altitudinea [și, prin urmare, paralaxa ] este mai mare”, a declarat Dr. Proud pentru BBC News.

Doar o mică parte a norului este văzută ca ajungând la 55 de kilometri. Acesta este format cel mai probabil din vapori de apă, mai degrabă decât cenușă, care au fost împinși în sus la capătul curentului ascendent. Umbrela principală a norului este la 35 km. O caracteristică inferioară a norului este evidentă în cel mai de jos strat al atmosferei – troposferă.

Așa-numita linie Kármán, care este adesea citată drept granița atmosferică cu spațiul cosmic, se află la 100 km.

Oamenii de știință ai agenției spațiale americane au calculat că forța explozivă este echivalentă cu 10 megatone de TNT, ceea ce ar fi făcut ca evenimentul Tonga să fie de 500 de ori mai puternic decât bomba nucleară care a lovit Hiroshima, Japonia, la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Irina Begu a fost eliminată la dublu, în turul doi la Roland Garos, dar îşi continuă parcursul la simplu în turul trei

Publicat

in

De

Irina Begu şi partenera ei de dublu, Camila Osorio din Columbia, au fost eliminate, vineri, în turul doi al probei de dublu de la Roland Garros, conform news.ro.

Cele două sportive au fost eliminate de echipa franceză Caroline Garcia/Kristina Mladenovici, beneficiara unui wild card, scor 6-0, 6-4, într-o oră şi opt minute.

Premiul pentru participarea în turul doi la dublu este de 130 de puncte şi 23.920 de euro.

Irina Begu este calificată la simplu în turul trei, fază în care o va întâlni pe Leolia Jeanjean din Franţa, locul 227 WTA.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

La 40 de ani, Zlatan Ibrahimovic vrea să-şi continue cariera la AC Milan

Publicat

in

De

Zlatan Ibrahimovic, care este la final de contract şi nu mai poate juca până la începutul anului 2023 după ce s-a operat la genunchiul stâng în această săptămână, vrea să-şi continue cariera, a declarat vineri directorul sportiv al clubului italian de fotbal AC Milan, Paulo Maldini, citat de AFP și de Agerpres.

„Din câte am înţeles, intenţia lui este să continue”, a subliniat oficialul rossonero într-un interviu pentru La Gazzetta dello Sport, la două zile după operaţia suferită de atacantul suedez în vârstă de 40 de ani.

„Am convenit să ne întâlnim peste două săptămâni. Nu văd nicio problemă în a ajunge la un acord. Cu siguranţă nu se simte în largul său jucând atât de puţin. Vom vedea ce se întâmplă în următoarele două săptămâni”, a spus Maldini.

Ibrahimovic a fost operat la genunchiul stâng şi va lipsi între „şapte şi opt luni”, a anunţat miercuri AC Milan. Intervenţia a permis „reconstrucţia ligamentului încrucişat anterior, cu întărire laterală şi reparare a meniscului”.

Dacă fotbalistul, revenit la AC Milan în ianuarie 2020, va decide să-şi continue cariera, înseamnă că el nu va reveni pe gazon decât la începutul lui 2023.

Atacantul a fost deja operat la genunchiul stâng în iunie 2021, ceea ce l-a făcut indisponibil EURO 2020 cu naţionala Suediei şi a perturbat debutul său de sezon. El a avut probleme şi cu tendoanele lui Ahile în actuala stagiune, ratând numeroase meciuri.

Ibrahimovic a afirmat joi că nu a putut ”dormi aproape şase luni” din cauza durerilor la genunchiul stâng. „Genunchi umflat timp de şase luni… Am făcut peste 20 de injecţii în şase luni. Am luat medicamente împotriva durerii în fiecare zi timp de şase luni. Aproape că nu am dormit timp de şase luni din cauza durerii. Nu am suferit niciodată mai mult, atât pe teren, cât şi în afară”, a dezvăluit suedezul.

În interviul pentru La Gazzetta dello Sport, Maldini a confirmat că Milan încearcă să-l transfere pe atacantul belgian al lui Liverpool, Divock Origi, 27 de ani, pentru a-i susţine pe Olivier Giroud, Rafael Leao şi Ante Rebic în compartimentul ofensiv.

Milan nu are acum „disponibilitatea economică” pentru a face transferuri mari, a precizat însă Maldini, în timp ce o vânzare a clubului pare să prindă contur, poate către fondul american RedBird, favorit conform presei italiene.

„Îmi place să fiu un fel de garanţie pentru Milan. Dar nu sunt omul potrivit pentru a mă înscrie într-un proiect nereuşit. Nu aş putea s-o fac niciodată”, a observat Maldini, el însuşi la final de contract.

Maldini a profitat de ocazie pentru ca să atace conducerea clubului, regretând că nu a avut discuţii cu privire la continuarea proiectului. „Realitatea este că proprietarul (fondul Elliott – n. r.) nu a stat să discute cu noi şi asta nu e în regulă”, a spus cel care a avut o mare contribuţie la câştigarea campionatului de către Milan după o pauză de unsprezece ani.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

Publicitate decathlon.ro

În Trend