Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Alpinistul argeșean Alex Găvan vrea să urce două vârfuri de peste 8.000 m fără oxigen suplimentar

Publicat

in

Argeșeanul Alex Găvan îşi propune escaladarea a două vârfuri de peste opt 8.000 de metri din munții Himalaya, în aceeași expediție: Dhaulagiri, 8.167m și Nanga Parbat, 8.125m, anunţă alpinistul într-un comunicat de presă. Ambele căţărări vor fi făcute fără oxigen suplimentar.

Expediția presupune două etape distincte, lunile aprilie și mai fiind dedicate ascensiunii vârfului Dhaulagiri, iar iunie și iulie pentru Nanga Parbat.

În acest proiect, Alex Găvan face echipă cu doi alpiniști experimentați cu care împărtășește aceeași filosofie asupra ascensiunilor extreme.

 Pentru Dhaulagiri, în Nepal, partener de coardă îi va fi Pawel Michalski (patru vârfuri de peste opt mii de metri la activ, membru în echipa națională de himalaysm hivernal a Poloniei și fost adjunct al acesteia), alături de care Alex a urcat în premieră românească vârful Gasherbrum 1, 8068m, din Pakistan, în 2007.

Apoi, alături de Tunc Findik (Turcia, unsprezece vârfuri de peste opt mii de metri la activ), Alex Găvan se va întoarce pe Nanga Parbat, în Pakistan. Perioada coincide cu trecerea unui an după ce, pe același munte, a trebuit să renunțe la ascensiunea acestuia pentru a organiza o operațiune de căutare și salvare pentru alpiniștii Alberto Zerain (Spania) și Mariano Galvan (Argentina), dispăruți într-o avalanșă în timp ce încercau parcurgerea crestei Mazeno. Împreună cu Tunc, Alex Găvan a reușit escaladarea în premieră românească a vârfului Shisha Pangma, 8027m, din Tibet, în 2013.

“Voi încerca să realizez în această expediție ceea ce noi numim un „hat-trick”: două vârfuri de peste opt mii de metri, unul dupa altul. Pentru aceasta, mă voi folosi de aclimatizarea reziduală rămasă în urma ascensiunii pe Dhaulagiri, pentru a realiza o ascensiune rapidă pe Nanga Parbat, eventual dintr-o singură bucată și fără a reveni în tabăra de bază înainte de atingerea vârfului. Pentru a reuși asta, echipa joacă un rol determinant și faptul că mă voi lega în coardă cu Pawel și Tunc îmi dă multă încredere”, a declarat Alex Găvan.

O dublă reușită pe cele două vârfuri ar reprezenta al șaptelea, respectiv al optulea vârf de peste opt mii de metri escaladat de Găvan fără a folosi oxigen suplimentar sau porteri de altitudine.

„Dincolo de antrenamentul necesar și strategia potrivită, un optmiar urcat înseamnă și abilitatea de a folosi neprevăzutul în favoarea ta, pentru că oricât de minuțioasă ar fi planificarea, proiectul este atât de complex, încât la un moment dat, invariabil, va interveni ceva neașteptat. Pentru doi optmiari urcați, partea de neprevăzut crește exponențial, iar lucrurile care trebuie aliniate ca totul să meargă bine sunt atât de multe, încât îndrăznesc să spun că dincolo de ceea ce depinde de noi, pentru pași acolo sus, accesul este ceva ce trebuie să ți se permită”, spune Alex Găvan.

Între cele două ascensiuni, Alex va dedica câteva zile pentru a vizita cele trei școli din Nepal (acum învață acolo 251 de copii), construite în urma campaniei umanitare „Bucurie pentru Nepal”, pe care a organizat-o după ce a supraviețuit cutremurului și avalanșei din Everest, în 2015.

Performer de top al României în alpinismul de altitudine extremă, Alex Găvan (35) a escaladat șase vârfuri de peste 8.000 de metri din Himalaya prin mijloace corecte, fără oxigen suplimentar și fără porteri de altitudine.

 

 

Comenteaza cu profilul de FB

ACTUAL

ATENȚIE ! Primul deces cauzat de gripă, în Arges – 61 cazuri de gripă în judet

Publicat

in

Urmare monitorizarii evolutiei imbolnavirilor cauzate de virusul gripal, Directia de Sanatate Publica-Arges va transmite situatia actualizata a cazurilor de gripa confirmate:

Total cazuri 61 din care: – 57 cu virus gripal B

2 cu virus gripal AH3

2 cu virus gripal AH1

  • 56 copii
  • 5 adulti

Mentionam ca s-a inregistrat si primul deces la un barbat de 78 de ani din Pitesti avand conditii medicale preexistente, confirmat cu virusul gripal tip B , nevaccinat antigripal.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Jandarm argeșean decorat cu medalia NATO în Afghanistan

Publicat

in

Întors cu bine din Afghanistan

Plutonier adjutant Duță Ionuț Cătălin este jandarmul argeșean care a participat timp de aproape 6 luni la misiunea NATO de consiliere a forțelor de ordine publică și securitate afgană.

Recent întors acasă, spune că nevoia de a face tot ce poți în meseria aleasă și experiențele trăite de alți colegi a fost ceea ce l-a determinat să plece în această misiune.

În semn de recunoaștere și apreciere a activității sale, colegul nostru a fost decorat cu medalia NATO non-Article 5 de către general-maior Robert L. Marion, adjunctul comandantului CSTC-A(Combined Security Transition Comand – Afghanistan).

Cătălin nu este la prima misiune internațională, în anul 2011 a participat în contingentul Jandarmeriei din Kosovo având misiunea de menținere a păcii. În cadrul Jandarmeriei Argeșene, acesta activează ca jandarm montan la Postul de Jandarmi Rucăr.

Informații suplimentare

Jandarmii români au avut misiunea de a proteja consilierii jandarmi pe timpul deplasării acestora la diferitele instituții de ordine publică și securitate afgane. Pentru a participa la această misiune, colegul nostru a trecut mai multe probe de verificare a cunoștințelor de specialitate, competențelor lingvistice în limba engleză, examenul psihologic, cât și cel medical.

Până în prezent, Jandarmeria Română a dislocat 12 contingente în cadrul misiunii NATO din Afghanistan.

În prezent, Jandarmeria participă la 9 misiuni internaționale sub egida UE, ONU și NATO.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

PITEȘTI

Câmpulung

Mioveni

În Trend