Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Alocația copiilor prin voucher: o escrocherie de 45 de milioane de euro pe an

Avatar

Publicat

in

A fost rostogolită în spațiul public în ultimele zile o propunere din partea ministrului de Finanțe Florin Cîțu și a premierului interimar Ludovic Orban ca alocația copiilor să nu mai fie plătită cash sau prin transfer bancar, ci prin intermediului unor bonuri valorice, propunere susținută emfatic de doamna Violeta Alexandru. E o idee mai veche propusă în 2018 de deputații PSD și preluată acum de guvernul PNL.

Ambele inițiative au venit cu justificări publice de natură morală: părinții care primesc alocație folosesc deseori acești bani pentru a finanța vicii, țigări, alcool, jocuri de noroc, lipsind practic copiii de drepturile lor. Prin înlocuirea banilor cu bonuri, se poate impune ca acestea să fie folosite doar pentru achiziția de alimente, rechizite, sănătate etc., obligând deci părintele să folosească banii doar în interesul copilului.

Retorica este una găunoasă și menită să ascundă interesele beneficiarilor reali ai acestor „soluții moralizatoare”.

1. În primul rând, e o acuzație calomniatoare la adresa unor categorii largi de părinți, nu foarte clar identificați. Cine sunt acești părinți care aleg să bea și să joace alocația „la păcănele” în loc să-și hrănească copiii după cum ne spune doamna Violeta Alexandu? Avem date sociologice privind amploarea fenomenului sau mergem pe acel „se știe” doct al doamnei ministru?

Și dacă acești părinți denaturați există într-o proporție suficient de mare încât să impună o asemenea măsură generală aplicată tuturor părinților din România, nu înseamnă că suntem în criză profundă, că trebuie să luăm rapid măsuri pentru a scoate respectivii copii dintr-o situație periculoasă? Căci dacă nu putem acorda autonomie acestor părinți nici măcar să cumpere hrană copiilor, cum ne putem aștepta că le vor asigura condiții decente de locuire și încălzire, igienă, sănătate, educație și tot noianul de eforturi de care un copil are nevoie din partea părintelui său?

În esență, vorbim de o retorică politică care a făcut carieră în România și care susține existența unor categorii marginale, dezumanizate, cu stereotipurile rurale și etnice aferente, categorii care sunt contrapuse cu contribuabilii virtuoși din clasa de mijloc urbană. În această lume locuită de oameni abrutizați orice e posibil, copiii se fac „pentru alocație”, adică sunt doar instrumente cinice prin care marginalii incapabili să se integreze în circuite productive reușesc să stoarcă bani de la stat.

2. Presupunând totuși că situația e suficient de frecventă încât să justifice acțiuni în forță ca retragerea banilor cash din mâna tuturor părinților, care e totuși eficiența practică a măsurii?

Bugetul unei familii, chiar una foarte săracă, include deja cheltuieli de hrană și are multiple surse de venit pe lângă alocații care se pot substitui reciproc. Mai mult, patologia adicției va împinge pe cel dependent să o prioritizeze înaintea altor nevoi de bază. În loc să cumpere băutură din alocație și mâncare din banii câștigați la muncă cu ziua, un părinte alcoolic va inversa sursele de finanțare ale achizițiilor dar practic nu se va schima nimic. Doar în cazurile cu adevărat critice, unde alocația e sursa principală de venit a familiei, măsura ar avea măcar teoretic un efect (insist că în asemenea situații de pericol iminent pentru minori intervenția autorității trebuie să fie de cu totul altă natură).

3. Ce se va întâmpla totuși, dacă beneficiarul alocației pe vouchere se duce la magazin, cumpără băutură și țigări și vrea să plătească cu bonuri? În 90% din cazuri, absolut nimic, după cum vedem din exemplul tichetelor de masă care au o interdicție identică în lege dar care e larg ignorată în practică. Magazinul are interesul să facă rulaj, nu să se joace de-a polițistul, vânzătorul nu vrea scandal și nu există niciun control care să pună în evidență „frauda”. Adică „interesul copilului” nu o să fie în veci protejat de o rețea retail concurențială și care are cu totul alte obiective comerciale.

Chiar dacă are loc o revoluție etică în retail și niciun litru de alcool nu se mai vinde nicăieri pe tichete în toată România, măsura tot nu are efecte. Teoretic tichetele sunt nominale, practic nu le verifică nimeni, am văzut cu ochii mei cum un buticar înaintea mea scăpa de un teanc de tichete la casa unui hipermarket, chiar în București. Micii comercianți locali vor „spăla” tichetele clienților fideli, într-o relație de dependență reciprocă.

4. Și chiar dacă, prin amenzi și controale ample, închidem și această gaură, abordarea tot are o vulnerabilitate fundamentală: valoarea nominală a tichetului este mai mare decât valoarea subiectivă pe care drogul, alcolul, jocurile de noroc etc. o au pentru cel dependent. Adică la limită, dacă vrea să obțină cash pentru aceste activități, părintele denaturat va putea vinde oricând bonurile unui prieten sau vecin contra unei sume mai mici de bani cu care să-și finanțeze viciile.

Cam asta e problema cu retorica brutei dezumanizate, uităm că și alcoolicul cel mai sărac e tot un om cu o minte la fel de ageră ca a noastră și e capabil să intre în schimburi voluntare în care ambele părți au de câștigat (subiectiv vorbind), ocolind lejer piedicile puse de statul paternalist și stupid. Adicția e o boală, nu o alegere și nu se vindecă prin jonglerii contabile, putem ajuta familiile tratând dependenții, nu infantilizându-i.

De ce totuși, deși e evident eșecul acestei abordări a tichetelor pseudo-moralizatoare, insistăm cu această tâmpenie? Devine ușor de înțeles când vedem cât de mulți bani sunt la mijloc. Avem 3.6 milioane de copii care primesc alocație, iar dintre aceștia circa 380.000 primesc alocația dublă aferentă vârstei 0-2 ani. În total, prin alocații se rulează 7.1 miliarde de lei pe an și vorbim chiar de dublarea acestei sume.

Cine sunt cei care salivează după acești 7 miliarde (sau 14)? Nu e vreun secret care sunt adevărații paraziți economici aici: „industria” tichetelor de masă, o șmecherie inventată de stat atunci când a introdus o deducere de venit care în loc să se aplice direct pe salariu se acordă prin celebrele tichete „cu care nu se poate cumpăra băutură” dar cu care poți cumpăra orice la orice magazin. Cartelul tichetiștilor are deja piața bine porționată și investește consistent în „lobby politic” în stil românesc; au câștigat (a se citi parazitat) lejer peste un miliard de euro în cei 20 de ani de când activează. Nu au deci nici un fel de competitori să pescuiască această balenă a „voucherelor de alocație”.

Citeste intreg articolul si comenteaza pe contributors.ro

Comenteaza cu profilul de FB

ACTUAL

Demisia momentului în politică! Aurelian Bădulescu, președintele interimar al organizației PSD Sector 3, și-a anunțat retragerea din funcție

Avatar

Publicat

in

De

Aurelian Bădulescu a anunțat pe pagina sa de Facebook că demisionează din funcția de președinte interimar al organizației PSD Sector 3.

„În mai puţin de un an de zile, Iohannis şi Orban au distrus România. Au eşuat complet atât în gestionarea pandemiei, cât şi pe plan economic. (…) Au dus România în afara Europei prin haosul total provocat de măsurile ilogice şi lipsite de orice fundamentare ştiinţifică. Indiferent că le place sau nu, acesta este adevărul. Cum la fel de adevărat este faptul că şi eu am greşit. Am acţionat impulsiv şi mânat de furia pentru modul în care aceşti oameni au înţeles să conducă această ţară. Şi eu, la fel ca milioane de români, vedem cum aceşti oameni sacrifică o ţară întreagă pentru funcţiile şi privilegiile lor. Acest lucru nu este corect. Dar asta nu justifică nicicum acea poză pe care am postat-o pe reţelele sociale. Regret profund această postare impulsivă şi îmi cer scuze tuturor celor pe care i-am lezat prin acest gest, deşi nu am intenţionat nicio clipă acest lucru. Sub nicio formă, acţiunea mea nu a implicat partidul din care fac parte. Îmi asum greşeala şi demisionez din funcţia de preşedinte interimar al organizaţiei PSD Sector 3”, a scris Bădulescu pe Facebook.

El a adăugat că rămâne „un social-democrat convins” şi va lupta alături de toţi colegii săi pentru a câştiga alegerile din 6 decembrie.

„Fac un apel către fiecare român, care a avut de suferit ca urmare a incompetenţei şi cinismului PNL, să vină la vot. Doar la urne putem să facem România bine”, a transmis el.

Potrivit unor surse din PSD, în şedinţa conducerii partidului care va avea loc în această săptămână se vor supune la vot următoarele propuneri de preşedinţi interimari: Florin Manole la Sectorul 1, în locul lui Daniel Tudorache şi Carmen Mihălcescu la Sectorul 3 în locul lui Bădulescu, informează agerpres.ro.

Citește și:

EXCLUSIV George Maior și Florian Coldea – de la vârful SRI la catedra SNSPA!

Vești proaste pentru români! Facturile la gaz ar putea crește cu 200 de lei pe an

Klaus Iohannis a promulgat legea! Anumiți români vor fi scutiți de plata impozitului

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Nicolae Ciucă: ‘MApN va asigura transportul terestru şi aerian pentru toate dozele de vaccin’

Avatar

Publicat

in

De

Ministrul Nicolae Ciucă, afirmă că Ministerul Apărării Naţionale va asigura transportul terestru şi aerian pentru toate dozele de vaccin de la sosirea în ţară a acestora, dar şi preluarea şi transportul la centrele de vaccinare de pe întreg teritoriul României.

„Ministerul Apărării Naţionale va fi implicat, cu rol important, în campania naţională de vaccinare anti-COVID-19 şi va asigura, prin structurile de specialitate, condiţiile logistice necesare la nivel naţional. MApN va asigura transportul terestru şi aerian pentru toate dozele de vaccin de la sosirea în ţară a acestora, cât şi preluarea şi transportul la centrele de vaccinare de pe întreg teritoriul României. Totodată, Armata României va sprijini echipele de vaccinare cu resursă umană calificată”, a scris ministrul Apărării, luni seara, pe pagina sa de Facebook.

El a participat luni, la Palatul Cotroceni, la şedinţa „Campania de vaccinare anti-COVID-19 – problemă de securitate naţională”, prezidată de preşedintele Klaus Iohannis, în cadrul căreia, conform postării ministrului, au fost stabilite principalele atribuţii pe care MApN le va avea în acest demers cu anvergură naţională.

„Armata României va avea un rol foarte important, revenindu-i responsabilităţi, prin structurile de specialitate, pentru a asigura condiţiile logistice necesare desfăşurării acestei campanii la nivel naţional”, subliniază Ciucă.

Ministrul Apărării precizează că au fost identificate soluţii de depozitare în condiţii speciale, stabilindu-se ca centrul principal de depozitare pentru dozele de vaccin care necesită condiţii de stocare la temperatura de minus 80 de grade Celsius să fie Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”.

La nivel naţional au fost stabilite şase centre regionale în locaţia spitalelor militare de urgenţă de la Timişoara, Craiova, Braşov, Cluj-Napoca, Iaşi şi Constanţa.

„Colaborarea nemijlocită cu celelalte instituţii responsabile de elaborarea şi implementarea strategiei de vaccinare reprezintă premisele care stau la baza îndeplinirii cu succes a misiunii pe care MApN şi-a asumat-o în cadrul acestui demers naţional de o importanţă strategică pentru România”, a mai scris ministrul Apărării, informează agerpres.ro

Citește și:

EXCLUSIV George Maior și Florian Coldea – de la vârful SRI la catedra SNSPA!

Vești proaste pentru români! Facturile la gaz ar putea crește cu 200 de lei pe an

Klaus Iohannis a promulgat legea! Anumiți români vor fi scutiți de plata impozitului

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend