Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Alocația copiilor prin voucher: o escrocherie de 45 de milioane de euro pe an

Publicat

in

A fost rostogolită în spațiul public în ultimele zile o propunere din partea ministrului de Finanțe Florin Cîțu și a premierului interimar Ludovic Orban ca alocația copiilor să nu mai fie plătită cash sau prin transfer bancar, ci prin intermediului unor bonuri valorice, propunere susținută emfatic de doamna Violeta Alexandru. E o idee mai veche propusă în 2018 de deputații PSD și preluată acum de guvernul PNL.

Ambele inițiative au venit cu justificări publice de natură morală: părinții care primesc alocație folosesc deseori acești bani pentru a finanța vicii, țigări, alcool, jocuri de noroc, lipsind practic copiii de drepturile lor. Prin înlocuirea banilor cu bonuri, se poate impune ca acestea să fie folosite doar pentru achiziția de alimente, rechizite, sănătate etc., obligând deci părintele să folosească banii doar în interesul copilului.

Retorica este una găunoasă și menită să ascundă interesele beneficiarilor reali ai acestor „soluții moralizatoare”.

1. În primul rând, e o acuzație calomniatoare la adresa unor categorii largi de părinți, nu foarte clar identificați. Cine sunt acești părinți care aleg să bea și să joace alocația „la păcănele” în loc să-și hrănească copiii după cum ne spune doamna Violeta Alexandu? Avem date sociologice privind amploarea fenomenului sau mergem pe acel „se știe” doct al doamnei ministru?

Și dacă acești părinți denaturați există într-o proporție suficient de mare încât să impună o asemenea măsură generală aplicată tuturor părinților din România, nu înseamnă că suntem în criză profundă, că trebuie să luăm rapid măsuri pentru a scoate respectivii copii dintr-o situație periculoasă? Căci dacă nu putem acorda autonomie acestor părinți nici măcar să cumpere hrană copiilor, cum ne putem aștepta că le vor asigura condiții decente de locuire și încălzire, igienă, sănătate, educație și tot noianul de eforturi de care un copil are nevoie din partea părintelui său?

În esență, vorbim de o retorică politică care a făcut carieră în România și care susține existența unor categorii marginale, dezumanizate, cu stereotipurile rurale și etnice aferente, categorii care sunt contrapuse cu contribuabilii virtuoși din clasa de mijloc urbană. În această lume locuită de oameni abrutizați orice e posibil, copiii se fac „pentru alocație”, adică sunt doar instrumente cinice prin care marginalii incapabili să se integreze în circuite productive reușesc să stoarcă bani de la stat.

2. Presupunând totuși că situația e suficient de frecventă încât să justifice acțiuni în forță ca retragerea banilor cash din mâna tuturor părinților, care e totuși eficiența practică a măsurii?

Bugetul unei familii, chiar una foarte săracă, include deja cheltuieli de hrană și are multiple surse de venit pe lângă alocații care se pot substitui reciproc. Mai mult, patologia adicției va împinge pe cel dependent să o prioritizeze înaintea altor nevoi de bază. În loc să cumpere băutură din alocație și mâncare din banii câștigați la muncă cu ziua, un părinte alcoolic va inversa sursele de finanțare ale achizițiilor dar practic nu se va schima nimic. Doar în cazurile cu adevărat critice, unde alocația e sursa principală de venit a familiei, măsura ar avea măcar teoretic un efect (insist că în asemenea situații de pericol iminent pentru minori intervenția autorității trebuie să fie de cu totul altă natură).

3. Ce se va întâmpla totuși, dacă beneficiarul alocației pe vouchere se duce la magazin, cumpără băutură și țigări și vrea să plătească cu bonuri? În 90% din cazuri, absolut nimic, după cum vedem din exemplul tichetelor de masă care au o interdicție identică în lege dar care e larg ignorată în practică. Magazinul are interesul să facă rulaj, nu să se joace de-a polițistul, vânzătorul nu vrea scandal și nu există niciun control care să pună în evidență „frauda”. Adică „interesul copilului” nu o să fie în veci protejat de o rețea retail concurențială și care are cu totul alte obiective comerciale.

Chiar dacă are loc o revoluție etică în retail și niciun litru de alcool nu se mai vinde nicăieri pe tichete în toată România, măsura tot nu are efecte. Teoretic tichetele sunt nominale, practic nu le verifică nimeni, am văzut cu ochii mei cum un buticar înaintea mea scăpa de un teanc de tichete la casa unui hipermarket, chiar în București. Micii comercianți locali vor „spăla” tichetele clienților fideli, într-o relație de dependență reciprocă.

4. Și chiar dacă, prin amenzi și controale ample, închidem și această gaură, abordarea tot are o vulnerabilitate fundamentală: valoarea nominală a tichetului este mai mare decât valoarea subiectivă pe care drogul, alcolul, jocurile de noroc etc. o au pentru cel dependent. Adică la limită, dacă vrea să obțină cash pentru aceste activități, părintele denaturat va putea vinde oricând bonurile unui prieten sau vecin contra unei sume mai mici de bani cu care să-și finanțeze viciile.

Cam asta e problema cu retorica brutei dezumanizate, uităm că și alcoolicul cel mai sărac e tot un om cu o minte la fel de ageră ca a noastră și e capabil să intre în schimburi voluntare în care ambele părți au de câștigat (subiectiv vorbind), ocolind lejer piedicile puse de statul paternalist și stupid. Adicția e o boală, nu o alegere și nu se vindecă prin jonglerii contabile, putem ajuta familiile tratând dependenții, nu infantilizându-i.

De ce totuși, deși e evident eșecul acestei abordări a tichetelor pseudo-moralizatoare, insistăm cu această tâmpenie? Devine ușor de înțeles când vedem cât de mulți bani sunt la mijloc. Avem 3.6 milioane de copii care primesc alocație, iar dintre aceștia circa 380.000 primesc alocația dublă aferentă vârstei 0-2 ani. În total, prin alocații se rulează 7.1 miliarde de lei pe an și vorbim chiar de dublarea acestei sume.

Cine sunt cei care salivează după acești 7 miliarde (sau 14)? Nu e vreun secret care sunt adevărații paraziți economici aici: „industria” tichetelor de masă, o șmecherie inventată de stat atunci când a introdus o deducere de venit care în loc să se aplice direct pe salariu se acordă prin celebrele tichete „cu care nu se poate cumpăra băutură” dar cu care poți cumpăra orice la orice magazin. Cartelul tichetiștilor are deja piața bine porționată și investește consistent în „lobby politic” în stil românesc; au câștigat (a se citi parazitat) lejer peste un miliard de euro în cei 20 de ani de când activează. Nu au deci nici un fel de competitori să pescuiască această balenă a „voucherelor de alocație”.

Citeste intreg articolul si comenteaza pe contributors.ro

Comenteaza cu profilul de FB

ACTUAL

CTP iese la rampă: ‘Ce să înțeleagă cetățenii? Că Orban și Vela sunt niște eroi sau sunt niște iresponsabili?’

Publicat

in

De

Gazetarul Cristian Tudor Popescu, iese la rampă, criticând modul în care Ludovic Orban și Marcel Vela s-au afișat în cadrul unei ședințe de guvern. 

Faptul că prim-ministrul Ludovic Orban nu a purtat mască sanitară în ședința de guvern este o greșeală de comunicare, este de părere Cristian Tudor Popescu. Gazetarul a spus, la Digi24, că „cel mai important în aceste momente în materie de comunicare este unitatea de acțiune” și că oamenii „așteaptă o linie de comportament de la Guvern”, iar nepurtarea măștii de către premier și ministrul de Interne transmit oamenilor un anumit mesaj.

„Acest lucru nu îl decidem noi, cetățenii (dacă mască sanitară este utilă – n. red), îl decid autoritățile medicale, autoritățile MAI, guvernul în ultimă instanță. Ori tocmai guvernul, dacă ne uităm la aceste imagini, domnul Orban nu poartă nici mască și nici mânuși. Majoritatea miniștrilor poartă mască și mânuși cu excepția domnilor Vela și Bode, de la Transporturi. Eu am sesizat trei persoane: premierul, domnul Vela, domnul Bode, care nu poartă mască și mânuși și ceilalți poartă cu toții. Ce mesaj iau din asta cetățenii? Ce să înțeleagă? E vorba aici de a acționa toată lumea concertat. De a acționa împreună în același fel. Ce să înțeleagă cetățenii? Că Orban și Vela sunt niște eroi sau sunt niște iresponsabili? Pentru că nu au, aici, mască.

Acești oameni transmit cetățenilor un mesaj. Toată țara a văzut această ședință de guvern. Și lucrul cel mai important în aceste momente în materie de comunicare este unitatea de acțiune. Pentru ca oamenii să aibă încredere în Guvernul României, în cei care ne conduc acum, trebuie să vadă de acolo o unitate de acțiune, în primul rând. Ce unitate ne arată această imagine? Și domnul Vela stă foarte aproape de cel din stânga și din dreapta lui și nu poartă niciun fel de mască. Păi atunci ce să zică oamenii, «păi dacă ăștia nu poartă, hai dom’le că ăștia ne păcălesc. Masca aia e doar de formă».

Oamenii sunt și așa destul de stresați, panicați, mulți dintre ei, și derutați. Așteaptă să primească o linie de comportament de la cine? De la Guvern. Și nu e vorba doar de gesturi, cum sunt aici nepurtarea măștii și mânușilor de către premier, în primul rând.  În vreme ce au loc acum, e un întreg scandal în poliție cu un șef care le-a cerut polițiștilor să se ducă la intervenție, deci la contactul cu publicul, pe străzi, cum sunt acum atâția polițiști, să se ducă fără mască și fără mânuși. Astea sunt păstrate, aici vine momentul de beznă a minții, numai pentru cazurile când știu sigur că au de-a face cu o persoană infectată. Ei, cum poți să fii atât de imbecil? De unde să știe polițistul asta? Și în aceste condiții avem gestul domnului Orban.

Însă, nu e vorba numai de gesturi. Ceea ce a făcut tot domnul Orban, premier, domnul Orban la întrebarea unui gazetar răspunde «9 luni…! 9 luni pentru amânarea ratelor de credit la bănci? Hai să fim serioși! Băncile nu pot fi decapitalizate, ele sunt esențiale pentru economie, nu se poate». Da, de acord, bine. După care, se vine cu formula până la 9 luni, pe care ne-a comunicat-o domnul Cîțu”, a spus CTP  la Digi24.

Vezi și  Schemele de tratament pentru coronavirus. Ordinul a fost publicat în Monitorul Oficial

Atenție! Persoanele care-și plimbă câinele sau care fac sport nu trebuie să completeze declarația pe propria răspundere! Precizări făcute de Marcel Vela

Mare atenție, români! Se vor da amenzi uriașe pentru încalcarea legii

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Lovitură de proporții pentru Marcel Vela! Ordonanța militară nr.2 l-ar putea aduce în fața instanței de judecată

Publicat

in

De

Marcel Vela a fost acționat în instanță, după ce în Ordonanța militară nr.2 se preciza că participarea publicului la slujbele religioase este interzisă.

Un absolvent al Facultății de Teologie Ortodoxă l-a dat în judecată pe ministrul de interne, Marcel Vela, și cere eliminarea completă a restricțiilor care vizează Biserica. Acțiunea a fost depusă pe 23 martie, la Curtea de Apel Bacău, la o zi după intrarea în vigoare a Ordonanței, informează Antena3.

Potrivit acțiunii publicată de site-ul mărturisireaortodoxă.ro, Chirilă Mihai-Silviu, absolvent al Facultății de Teologie Ortodoxă din Iași, cere sa se modifice ordonanța militară, astfel încât publicul să poată participa la slujbele religioase din biserici.

Reclamantul solicită în acțiunea sa anularea expresiei “de către slujitorii bisericești/religioși, fără accesul publicului, slujbele putând fi transmise în mass-media sau online” din formularea “Se pot oficia slujbe în lăcașurile de cult de către slujitorii bisericești/religioși, fără accesul publicului, slujbele putând fi transmise în mass-media sau online” prevăzută în alin. 2 al art. 2 al Ordonanței militare nr. 1/2020.

Cetățeanul reclamă și alin.3 din art.3 al Ordonanței în care se precizează că la botezuri, cununii, înmormântări să participe un număr de maximum 8 persoane și cere, de asemenea, anularea acestuia.

Potrivit Ordonanței Militare nr.2 se pot oficia slujbe religioase fără public, care pot fi transmise prin radio și internet.

Vezi și:

Schemele de tratament pentru coronavirus. Ordinul a fost publicat în Monitorul Oficial

Atenție! Persoanele care-și plimbă câinele sau care fac sport nu trebuie să completeze declarația pe propria răspundere! Precizări făcute de Marcel Vela

Mare atenție, români! Se vor da amenzi uriașe pentru încalcarea legii

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

PROFIT 24 TV LIVE

PITEȘTI

Câmpulung

Mioveni

În Trend