Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Alina Gorghiu anunță URGENȚĂ la Senat: Se vrea DEPOLITIZAREA CNA: ‘Ani de zile a funcționat cu o majoritate pro -PSD’

Avatar

Publicat

in

Senatorul PNL Alina Gorghiu afirmă că a primit la Senat “sfaturi” de la CNA pentru modificări la legislaţia audiovizuală, spunând că trebuie început cu “o soluţie de a asigura independenţa acestei instituţii faţă de partidele politice”, având în vedere “experienţa de când a funcţionat ani de zile cu o majoritate pro-PSD”. “CNA trebuie să aibă un rol de echilibru şi să fie echidistantă. Şi trebuie să fie una din primele instituţii care să devină independentă de politic”, susţine Gorghiu.

Citește și: Gheorghe Falcă intră la RUPERE în plin SCANDAL din PNL: Ludovic Orban NU trebuie să demisioneze

“Uite Breaking News de la CNA! Am primit la Senat nişte ”sfaturi” pentru cazul în care se vor opera modificări la legislaţia din domeniul audiovizualului. Se leagă lucrurile! Chiar aveam în plan nişte schimbări – şi să începem cu o soluţie de a asigura independenţa acestei instituţii faţă de partidele politice. Că avem experienţa de când a funcţionat ani de zile cu o majoritate pro-PSD care a tolerat toate mârlăniile PSD, minciunile, campania permanentă la televiziunea publică, defăimarea liderilor altor partide la anumite televiziuni şi în rest cam nimic pentru a justifica banii primiţi de la contribuabili. După, sigur pot să dea sfaturi altor instituţii. Până atunci, să se uite in ograda lor”, a scris Alina Gorghiu, pe Facebook.

Ea a adăugat că această instituţie trebuie să devină independentă de politic.

“CNA trebuie să aibă un rol de echilibru şi să fie echidistantă. Şi trebuie să fie una din primele instituţii care să devină independentă de politic, motiv pentru care legislaţia trebuie schimbată rapid în acest sens!”, a susţinut Gorghiu.

Preşedinta CNA Monica Gubernat a transmis o informare conducerii Senatului în care precizează că forul legislativ ar trebui să modifice legislaţia în vigoare, astfel încât Consiliul Naţional al Audiovizualului să poată luă măsuri în situaţii cum au fost cele privind conferinţele preşedintelui Klaus Iohannis difuzate de televiziuni şi radiodifuzori în care acesta a susţinut PNL în campania electorală.

Informarea este înscrisă pe ordinea de zi a şedinţei de marţi, de la ora 11.00, a Biroului permanent al Senatului.

Documentul complet, obţinut de News.ro, poate fi accesat AICI.

„Întrunit în şedinţa publică din data de 10.12.2020, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat rapoartele întocmite de Direcţia Monitorizare, ca urmare a sesizărilor primite, cu privire la conferinţa susţinută de preşedintele Klaus Iohannis la un an de la alegerile prezidenţiale, conferinţă difuzată în data de 24.11.2020 (în perioadă de campanie electorală) pe mai multe posturi centrale de radio şi televiziune. Au fost monitorizate 11 posturi centrale, respective 7 posturi de televiziune ;I 4 posturi de radio. În conferinţa de presă din data de 07.12.2020, misiunea OSCE care a monitorizat alegerile parlamentare de duminică, 6 decembrie 2020, a criticat implicarea preşedintelui Klaus Iohannis în campanie, de partea PNL, reprezentantul misiunii afirmând că exprimarea preferinţelor politice în intervenţiile publice reprezintă «o încălcare a standardelor internaţionale şi a angajamentelor făcute de toate ţările OSCE pentru a păstra o separare clară între stat şi partidele politice»”, arată informarea transmisă de Monica Gubernat către Biroul permanent al Senatului.

Sursa citată precizează că „având în vedere faptul că nici legislaţia electorală, nici cea audiovizuală în vigoare nu conţin norme de reglementare referitoare la încadrarea conferinţelor de presă susţinute de preşedintele României şi în care sunt transmise mesaje cu presupus caracter electoral, CNA nu puoate adopta vreo decizie de recomandare pentru radiodifuzori în vederea eventualei marcări a conferinţelor de presă”.

„Vă adresăm rugămintea ca, în eventualitatea modificării legislaţiei audiovizuale şi/sau electorale, să aveţi în vedere şi situaţii de genul celei de mai sus”, mai spune preşedinta CNA în documentul respectiv.

Pe 25 noiembrie 2020, social-democraţii i-au făcut plângere la Consiliul Naţional al Audivizualului (CNA) preşedintelui Klaus Iohannis pentru discursul pe care l-a susţinut cu o zi înainte.

PSD motivează că declaraţia şefului statului a fost difuzată într-o emisiune informativă şi nu una electorală, iar materialul acestuia nu a prezentat activităţi ale preşedintelui, ci mesaje electorale directe pentru şi în favoarea PNL.

Partidul condus de Marcel Ciolacu a solicitat o decizie de îndrumare către radiodifuzori prin care intervenţiile lui Iohannis la organismele de radiodifuziune din timpul campaniei electorale să fie calculate corespunzător în cadrul timpului de emisie acordat PNL.

PSD mai spune că Iohannis a avut un mesaj denigrator la adresa unui alt competitor electoral, iar acest lucru „încalcă în mod flagrant atât ordinea constituţională cât şi legislaţia audiovizuală”.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

În capitala norvegiană Oslo au fost reimpuse măsuri de semi-izolare

Avatar

Publicat

in

De

În capitala Norvegiei Oslo vor fi reimpuse mai multe măsuri de semi-izolare, între care închiderea restaurantelor şi a magazinelor neesenţiale, în faţa creşterii cazurilor legate de tulpina engleză, a anunţat duminică primarul capitalei norvegiene, relatează AFP preluat de agerpres.

Măsurile, care se aplică de marţi până cel puţin la 15 martie dar vizează pentru moment doar municipalitatea Oslo, includ şi o recomandare pentru evitarea întâlnirilor şi a vizitelor la domiciliu, precum şi noi restricţii în licee.
În cadrul unei conferinţe de presă, primarul din Oslo, Raymond Johansen, le-a cerut locuitorilor să facă acest nou efort. ”Ştiu că cer mult”, a spus el, descriind situaţia drept o ”izolare socială” pentru a reduce nivelul de contagiune.

În plus faţă de măsurile în vigoare în Norvegia, Oslo a aplicat deja o semi-izolare la sfârşitul lunii ianuarie după detectarea unui focar al tulpinii engleze într-o localitate vecină, dar măsurile au fost ridicate.

Tulpina engleză reprezintă de acum mai mult de 50% din cazurile depistate, potrivit autorităţilor locale.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

De ce România se îndreaptă spre un colaps: alocăm aproape cei mai puțini bani din UE pentru educație și sănătate

Avatar

Publicat

in

De

România alocă printre cei mai puțini bani pentru protecția socială dintre toate țările membre UE, potrivit unui raport realizat de Oficiul European de Statistică. Iar acest lucru se reflectă în calitatea vieții.

România alocă cheltuielilor aferente protecţiei sociale doar 11,9% din Produsul Intern Brut, cu aproape 10 procente sub media Uniunii Europene.

Citește și: INEDIT Confesiunile unui călugăr în timpul pandemiei: Mi-e frică de o viitoare ‘castă a talibanilor’ ortodocși!

Raportul Oficiului European de Statistică, care a analizat datele din țările comunitare din 2019, arată că protecția socială a fost cel mai important domeniu pentru cheltuielile guvernamentale în toate statele membre UE. Dacă România a alocat prea puţini bani, Finlanda a alocat cele mai multe fonduri guvernamentale în acest sector, respectiv 24% din PIB-ul acestei țări.

Același raport Eurostat arată că nici sănătatea nu a fost o prioritate, România alocând sub media europeană de 7%, în timp ce Austria ocupă primul loc la acest capitol, urmată de Danemarca și Franța.

Citește și: Analiză │ România este condusă de ardeleni: Președintele, serviciul secret, Justiția, Academia, partidele politice sau ministerele

Dacă pentru sănătate România a alocat în jur de 600 de euro pe cap de locuitor, şi mai puţini bani au fost prevăzuţi pentru educație, sub media europeană de 4%. Suedia este pe primul loc în UE când vine vorba de ponderea cheltuielilor cu educaţia în produsul intern brut al acestei ţări, urmată de Danemarca și Belgia. Aceste cifre scăzute se reflectă direct în calitatea vieții și nivelul de trai ale românilor, care și ele sunt reduse față de alte țări europene.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend