Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Aliații sunt pregătiți pentru „noi sancțiuni” împotriva Moscovei

Publicat

in

Statele Unite și Uniunea Europeană au ajuns la „un larg consens asupra necesității de a intensifica presiunile asupra Kremlinului, în special prin adoptarea de noi sancțiuni”, a anunțat marți seară guvernul italian, citat de AFP.

Joe Biden la sediul NATOFoto: Captura video

Anunțul Italiei a fost confirmat de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-un mesaj pe Twitter: „Ne vom consolida din nou sancțiunile împotriva Rusiei.

Declarația a fost făcută în timpul unei întâlniri virtuale pe tema ofensivei rusești din Ucraina între președintele american Joe Biden și principalii aliați ai SUA, în timp ce Moscova a declanșat o nouă fază a atacului său în Donbass.

La videoconferință au participat liderul francez Emmanuel Macron, liderul britanic Boris Johnson, liderul german Olaf Scholz, liderul român Klaus Iohannis, liderul polonez Andrzej Duda, liderul italian Mario Draghi, liderul canadian Justin Trudeau și liderul japonez Fumio Kishida.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a participat, de asemenea, la această convorbire, la fel ca și președinții Comisiei Europene și al Consiliului European, Ursula von der Leyen și Charles Michel.

În plus, „angajamentul comun de a diversifica sursele de energie, reducând astfel dependența de livrările rusești, a fost reafirmat” în timpul videoconferinței, potrivit comunicatului guvernului italian.

Întâlnirea virtuală a avut loc în timp ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Rusia a început luni o ofensivă majoră în estul Ucrainei, un nou obiectiv strategic pentru forțele rusești după retragerea acestora din regiunea Kiev.

O parte din acest teritoriu ucrainean se află deja în mâinile forțelor separatiste pro-ruse din 2014.

Preşedintele Iohannis a subliniat la consultările cu Biden importanţa creării accelerate a Grupului de luptă în România.

Conform Administraţiei Prezidenţiale, preşedintele Iohannis a evidenţiat şi impactul amplu al actualei crize asupra situaţiei de securitate pe Flancul Estic al Alianţei, în special la Marea Neagră. Totodată, el a subliniat importanţa implementării rapide a deciziilor Summitului extraordinar al NATO din 24 martie, în special crearea accelerată a Grupului de Luptă în România, ca prim pas în direcţia echilibrării şi a consolidării prezenţei NATO pe Flancul Estic, pe termen lung.

Şeful statului a reiterat faptul că actuala situaţie gravă de securitate demonstrează, o dată în plus, necesitatea consolidării, de o manieră coerentă şi unitară, a posturii de descurajare şi apărare a NATO în regiune şi a evocat deciziile privind transformarea şi adaptarea pe termen lung a Alianţei, care trebuie să fie adoptate la Summitul NATO de la Madrid, din luna iunie.

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat marți că președintele rus Vladimir Putin poartă responsabilitatea pentru „crimele de război” din Ucraina, care au provocat moartea a mii de civili, potrivit AFP.

„Invazia rusă este o încălcare clară a dreptului internațional, iar moartea a mii de civili reprezintă crime de război pentru care președintele rus poartă responsabilitatea”, a declarat cancelarul într-o conferință de presă la Berlin, după o videoconferință cu președintele american Joe Biden și mai mulți omologi europeni.

___

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Republica Moldova va găzdui următoarea reuniune a Comunității Politice Europene

Publicat

in

De

Găzduirea la Chișinău anul viitor a celei de a doua reuniuni a Comunității Politice Europene reprezintă un semnal că Republicii Moldova i se acordă importanța cuvenită, a afirmat președintele Klaus Iohannis.

„Este un semnal foarte important și foarte pozitiv pentru Moldova faptul că peste 40 de lideri europeni vor merge la Chișinău pentru a dezbate problemele continentului european”, a mai spus șeful statului înainte de a participa la reuniunea informală a Consiliului European de la Praga. Republica Moldova va găzdui următoarea reuniune a Comunității Politice Europene, la sugestia făcută ieri de președintele Consiliului European, Charles Michel. Propunere a fost aprobată de liderii europeni prezenţi la Castelul din Praga pentru prima reuniune a Comunității Politice Europene, noteaza Rador.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Critici vehemente din Ucraina după anunțarea Nobelului pentru Pace: „O interpretare interesantă a cuvântului pace” / „Faliment moral absolut”

Publicat

in

De

Unii lideri de opinie din Ucraina sunt nemulțumiți de faptul că o organizație pentru libertăți civile din Ucraina împarte premiul Nobel pentru Pace cu un belarus și un ONG din Rusia.

Premiul NobelFoto: Bertil Jonsson / Dreamstime

Premiul Nobel pentru Pace 2022 a fost câștigat vineri de Ales Bialiatski din Belarus, apărător al drepturilor omului și două organizații ale societății civile, Memorial (din Rusia) și Centrul pentru libertăți civile (din Ucraina)

„Comitetul Nobel are o interpretare interesantă a cuvântului `pace` dacă reprezentanții a două țări care au atacat o a treia primesc Premiul Nobel împreună. Nici organizațiile rusești și nici cele belaruse nu au fost capabile să organizeze o rezistență împotriva războiului. Nobelul din acest an este `minunat”, a scris pe Twitter consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podolyak.

La rândul ei, Olga Rudenlo, editor-șef al publicației Kyiv Independent a spus că se bucură că există o organizație ucraineană printre laureații Premiului Nobel pentru Pace, dar nu este un moment prea bun pentru a împărți premiul între Belarus, Rusia și Ucraina.

„Orice punere sub semnul egalității între ucraineni și ruși neagă ambelor națiuni particularității tragediei lor, diminuează importanța experienței lor și promovează falsa narațiune care stă la baza acestui război – aceea că cele două națiuni sunt într-un fel identice sau una singură”, a adăugat ea.

Melaniya Podolyak (nicio legătură cu consilierul lui Zelenski), o ucraineancă ce are zeci de mii de urmăritori pe Twitter, spune că este vorba de „un faliment moral absolut”.

„Acordarea unui premiu Nobel ucrainenilor, rușilor și bielorușilor, în timp ce ucrainenii suferă zilnic de atacuri cu rachete de pe teritoriile Rusiei și Belarusului, este o parodie și o insultă la adresa conceptului de pace”, a scris ea pe rețeaua de socializare.

„Vreau să acord premiul meu personal 2022 pentru pace către Lockheed Martin. HIMARS este un instrument uimitor de realizare a păcii. Felicitări!”, a adăugat Melaniya Podolyak.

————-

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend