Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Ali Khamenei își declară implicarea în conflictul din Palestina: ‘Scopul acestei lupte e eliberarea tuturor pământurilor palestiniene’

Publicat

in

Lupta pentru ”eliberarea Palestinei” este o ”datorie isalmică”, a subliniat vineri liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, în urma unei escaladări verbale cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, relatează AFP potrivit news.ro.

”Scopul acestei lupte este eliberarea tuturor pământurilor palestiniene” şi ”întoarcerea tuturor palestinienilor în ţara lor”, a declarat ayatollahul Khamenei în primul său discurs cu ocazia marcării ”Zilei Ierusalimului” (Al-Qods, în arabă).

De la Revoluţia islamicî din 1979, ”Ziua Al-Qods” are loc în ultima vinere a Ramadanului, luna postului musulman, în semn de solidaritate cu palestinienii.

Adunările au fost anulate anul acesta, în vederea opririi răspândirii noului coronavirus, în contextul în care Iranul este cea mai afectată ţară din Orientul Mijlociu de pandemia covid-19.

Citește și: Lovitură pentru Liviu Dragnea! I-a fost luată Insula Belina și Brațul Pavel. Au revenit în administrarea Apelor Române

”Într-o zi ne-am dat seama că singura problemă a combatantului palestinian (…) era lipsa armelor (…) (şi) am prevăzut” să reszolvăm această problemă, a adăugat Ali Khamenei, părând să anunţe că Teheranul este implicat în mod direct în conflictul israeliano-palestinian.

”Azi (enclava palestiniană Fâşia) Gaza poate rezista agresiunii militare a inamicului sionist şi să câştige”, a declarat el în acest discurs difuzat în direct la televiziunea de stat.

Cauza palestiniană este ”principala problemă a lumii arabe”, a subliniat ayatollahul. Iar ”politica normalizării prezenţei regimului sionist în regiune este una dintre principalele politici ale Statelor Unite”, a apreciat el.

Ali Khamenei a acuzat totdată ţări arabe de faptul că au jucat rolu unor ”marionete americane”, ceea ce a ajutat la normalizarea relaţiilor cu Israelul.

Liga Arabă a denunţat joi ”amestecul iranian în afacerile interne ale ţărilor arabe” şi a apreciat că aceasta ”constituie o ameninţare la adresa stabilităţii regiunii”.

ATACURI CIBERNETICE

Acest discurs intervine în urma unor atacuri pe Twitter între ayatollah şi premierul israelian Benjamin Netanyahu.

Liderul suprem iranian a apreciat miercuri, într-un mesaj postat pe Twitter că Iranul va ”susţine şi acorda asistenţă oricărei naţiuni sau grup care se opune şi luptă împotriva regimului sionist”.

Citește și: Răsturnare de situație! Marcel Ciolacu și-a scris demisia în alb din conducerea PSD. Care este motivul

”Eliminarea regimului sionist nu înseamnă eliminarea evreilor (…). Ci «eliminarea Israelului»”, a subliniat el, îndemnând la înlăturarea unor ”tâlhari ca Netanyahu”.

Ayatollahul ”ar trebui să ştie că orice regim care ameninţă Israelul cu exterminarea se va confrunta cu acelaşi pericol”, i-a replicat premierul.

Secretarul de Stat american Mike Pompeo, a cărui ţară este un aliat al Israelului, a catalogat tweeturile ayatollahului drept ”antisemite”.

Iar şeful diplomaţiei Uniunii Europene (UE) Josep Borrell le-a condamnat, la rândul său, şi a subliniat că ”securitatea Israelului este de o importanţă primordială şi că UE îl va susţine”.

După aceste tweeturi ale lui Khamenei, Israelul s-a trezit cu o serie de atacuri informatice ţintind site-uri ale unor întreprinderi locale, ale unor muncipalităţi şi ONG-uri, cu mesajul ”numărătoarea invesrsă a distrugerii Israelului a început în urmă cu mult timp”.

Cotidianul american The Washington Post (WP) a dezvăluit săptămâna aceasta un atac cibernetic israelian vizând portul iranian Shahid Rajaei, situat la Strâmtoarea Ormuz, un culoar strategic al traficului petrolier internaţional.

Acest atac a fost comis ca represalii faţă de alt atac cibernetic vizând instalaţii hidraulice civile în Israel, potrivit cotidianului american.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Angela Merkel refuză invitația lui Donald Trump de a participa la summitul G7. Care este motivul

Publicat

in

De

Cancelarul german Angela Merkel a refuzat invitaţia preşedintelui american Donald Trump de a participa la summitul G7 de la sfârşitul lunii iunie din Statele Unite, a informat vineri Politico, citat de Reuters.

„Cancelarul federal îi mulţumeşte preşedintelui Trump pentru invitaţia sa la summitul G7 de la sfârşitul lunii iunie de la Washington. În ziua de azi, luând în considerare situaţia globală legată de pandemie, ea nu poate accepta inviitaţia de a călători la Washington”, a anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului german, Steffen Seibert, conform Mediafax.

VIDEO Ion Cristoiu afirmă că vânarea pesediştilor pentru reînvierea luptei anticorupţie din perspectivă electorală nu va avea succes

„Ea va continua să monitorizeze evoluţia pandemiei”, a adăugat acesta.

Trump consideră că nu există „un exemplu mai mare de redeschidere” decât organizarea unui summit G7 în Statele Unite la sfârşitul lunii iunie, a transmis marţi Casa Albă.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Brazilia urcă pe locul al cincilea în privinţa deceselor de coronavirus, devansând Spania

Publicat

in

De

Brazilia a devenit a cincea ţară cu cel mai ridicat număr al deceselor provocate de COVID-19 la nivel global, cu un bilanţ de 27.878 de morţi, devansând astfel Spania, potrivit datelor furnizate de ministerul brazilian al sănătăţii, informează sâmbătă AFP, potrivit AGERPRES.

Ţara sud-american a raportat 1.124 de decese în ultimele 24 de ore, precum şi un număr record de contaminări, 26.928 de cazuri într-o zi, ceea ce duce bilanţul total al infectărilor cu noul coronavirus la 465.166.

Citește și: Anunț oficial! Ce se întâmplă cu cardurile de sănătate

Cele patru ţări cu cele mai multe îmbolnăviri raportate oficial sunt SUA, Marea Britanie, Italia şi Franţa, ţară pe care Brazilia ar putea să o depăşească rapid.

În ceea ce priveşte numărul de îmbolnăviri, Brazilia este depăşită doar de SUA, care are înregistrate oficial peste 1.7 milioane de cazuri.

Numărul deceselor raportat la numărul populaţiei este de 131 la un milion de locuitori în cazul Braziliei, mult mai mic decât în unele ţări europene, cum ar fi cei 580 de morţi la un milion de locuitori în cazul Spaniei.

Citește și: Va fi obligatoriu în România! Se vor da bani .

Cu toate acestea, experţii din domeniul sănătăţii publice estimează că cifrele oficiale anunţate de guvernul brazilian sunt în mod clar subestimate ca urmare a numărului insuficient al testărilor. Conform declaraţiilor oficiale în domeniu, nu poate fi prevăzut când va fi atins vârful epidemiei în Brazilia.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

PITEȘTI

Publicitate
Publicitate

Mioveni

În Trend