Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Alexei Navalnîi, condamnat de un tribunal rus la 9 ani de închisoare pentru fraudă

Publicat

in

Opozantul Kremlinului Alexei Navalnîi a fost condamnat marți de un tribunal rus la nouă ani de închisoare, pentru fraudă pe scară largă, Reuters notând că sentința îl va ține pe cel mai proeminent adversar al președintelui Vladimir Putin departe de politica activă, pentru anii următori.

Alexei Navalnii la tribunalFoto: – / Sputnik / Profimedia

Navalnîi ispășește deja o pedeapsă de doi ani și jumătate într-o tabără penitenciară la est de Moscova, pentru încălcarea condițiilor de eliberare condiționată.

Alexei Navalnîi, pe care instanța l-a amendat și cu 1,2 milioane de ruble (11.535 de dolari), a respins ultimul dosar penal împotriva lui drept motivat politic și a pledat nevinovat.

Opozantul rus a fost judecat în timp ce era deja încarcerat pentru alte condamnări, pe care el le respinge și care sunt considerate de lumea occidentală drept acțiuni politice care au în spate influența Kremlinului.

Navalnîi, parcă tot mai slab fizic, a stat alături de avocații săi într-o cameră plină de ofițeri de securitate ai sistemului penitenciar, în timp ce judecătorul citea acuzațiile care i se aduc. El a părut imperturbabil, privind în jos în timp ce răsfoia documentele instanței.

Procurorii au cerut instanței să-l trimită într-o colonie penală de maximă securitate pentru 13 ani, sub acuzația de fraudă și sfidare a instanței.

Navalnîi a fost încarcerat anul trecut, când s-a întors în Rusia după ce a primit tratament medical în Germania în urma unui atac toxicologic cu un agent neurotoxic din epoca sovietică, în timpul unei vizite în Siberia în 2020. Navalnîi l-a acuzat pe Putin pentru atac. Kremlinul a susținut că nu a văzut nicio dovadă că Navalnîi a fost otrăvit și a negat orice rol al Rusiei..

După ultima audiere în instanță în cazul său, la 15 martie, Navalnîi și-a menținut atitudinea sfidătoare, scriind pe Instagram: „Dacă pedeapsa cu închisoarea este prețul dreptului meu uman de a spune lucruri care trebuie spuse … atunci pot cere 113 ani. Nu voi renunța la cuvintele și faptele mele”.

Autoritățile ruse i-au catalogat pe Navalnîi și pe susținătorii săi drept subversivi, hotărâți să destabilizeze Rusia cu sprijinul Occidentului. Mulți dintre aliații opozantului au fugit din Rusia mai degrabă decât să se confrunte cu restricții sau cu închisoarea în țara lor.

Mișcarea de opoziție a lui Navalnîi a fost etichetată drept „extremistă” și desființată, deși susținătorii săi continuă să își exprime opiniile politice, inclusiv opoziția față de intervenția militară a Moscovei în Ucraina, pe rețelele de socializare.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Video – Ciocniri la Universitatea din Teheran: forțele de ordine ar fi tras în studenți

Publicat

in

De

Forțele de securitate iraniene au asediat Universitatea Sharif din Teheran duminică seara, prinzând în interior studenții care protestau și au tras în ei cu gloanțe de cauciuc, scrie Jerusalem Post.

Mai devreme, duminică dimineață, a fost distribuit un videoclip în care studenții de la universitate scandează sloganuri împotriva liderului suprem iranian Ali Khamenei . Mai târziu, după-amiaza și seara, au fost distribuite online rapoarte conform cărora forțele de securitate au blocat intrările și ieșirile din campus și au început să reprime studenți, trăgând cu gaze lacrimogene spre ei.

Un videoclip de la fața locului a arătat studenți fugând de forțele de securitate într-o parcare de la universitate. O serie de alte videoclipuri au arătat forțele de securitate trăgând un număr mare de gloanțe de cauciuc către studenții din campus.

Pe fondul ciocnirilor, ministrul iranian al științei, Mohammad Ali Zolfigol, a sosit la universitate și a vorbit cu studenții, potrivit presei de stat iraniene. Se pare că ministrul a reușit să permită unora dintre studenți să părăsească campusul, dar unii studenți erau încă blocați în universitate.

Rapoartele ulterioare au indicat că studenții erau urcați în dube. La scurt timp după aceea, forțele iraniene au început să tragă spre cămine.

Pe măsură ce rapoartele despre situația de la universitate s-au răspândit seara, civili din Teheran au fost văzuți îndreptându-se spre universitate în grupuri mari.

Protestatarii iranieni și-au exprimat îngrijorarea că forțele de securitate ar putea repeta masacrele care au avut loc în timpul protestelor studențești din Iran din 1999.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Lula, avans în fața lui Bolsonaro, în alegerile prezidențiale din Brazilia, potrivit primelor rezultate parțiale

Publicat

in

De

Autoritatea electorală națională din Brazilia a început duminică să raporteze rezultatele parțiale ale alegerilor prezidențiale din țară, în care fostul președinte de stânga Luiz Inacio Lula da Silva își propune să-l detroneze pe actualul președinte Jair Bolsonaro, relatează Reuters și AFP.

Un afis cu chipul lui Lula sa SilvaFoto: Nuno Cruz/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Cu doar 0,1% din voturi numărate, Lula obținuse 51% din voturile valabile, comparativ cu 37% pentru Bolsonaro, a raportat Curtea Electorală Superioară (TSE) pe site-ul său. Dacă niciun candidat nu câștigă mai mult de jumătate din voturi, excluzând buletinele de vot nule, primii doi se vor înfrunta într-un tur al doilea de vot pe 30 octombrie.

Secțiile de votare s-au închis duminică la 20:00 GMT în toată Brazilia, unde 156 de milioane de alegători au fost chemați să-și aleagă următorul președinte, dar și guvernatorii, o treime dintre senatorii și deputații federali și ai celor 27 de state.

În timp ce alegerile s-au desfășurat într-o manieră „absolut calmă”, potrivit președintelui Tribunalului Electoral Superior (TSE), Alexandre de Moraes, președintele în exercițiu, Jair Bolsonaro, a dat de înțeles că ar putea să nu recunoască rezultatul votului în acest cazul victoriei adversarului său, fostul șef al statului și favorit Lula.

Lula, liderul stângii braziliene, este dat favorit de sondajele de opinie și ar obţine 50% din voturile valabile (excluzându-le pe cele nule şi albe) faţă de 36% cât ar reuşi să strângă adversarul său direct, preşedintele de extremă dreapta Jair Bolsonaro.

Un candidat trebuie să atingă pragul de 50% plus un vot pentru a fi ales din primul tur şi să evite turul al doilea, care este programat pentru 30 octombrie.

Lula a petrecut aproape doi ani după gratii pentru două condamnări pentru corupţie, care au fost anulate în 2021 ca urmare a unor iregularităţi în timpul proceselor.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend