Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Alexandru Rafila aduce o nouă viziune în combaterea pandemiei/ Victoria lui Rafila: testarea, introdusă în noul certificat digital COVID

Publicat

in

Intrarea PSD la guvernare și asumarea conducerii Ministerului Sănătății de către Alexandru Rafila arată primele măsuri logice, coerente, ce răspund interesului public. Astfel, prin recunoașterea testării ca metodă de gestionare a pandemiei, inclusă și în noul certificat digital, PSD își respectă una dintre marile promisiuni făcute din Opoziție.

Una dintre marile mize ale noului ministru este noul proiect al Certificatului Stop-Covid,  aflat în faza finală și care va fi adoptat în regim de urgență următoarele săptămâni. Simplu, ușor de aplicat și mai ales credibil, pentru că elimină arbitrariul, acest document nu are nicio legătură cu mult hulitul certificat verde. Este strict pentru uz intern, se aplică temporar, se introduce și se scoate după criterii sanitare clare, în condițiile creșteri, respectiv scăderii infectării trei săptămâni consecutive. Și este de-o importanță specială pentru că poate aduce o schimbare majoră de percepție, deci și de încredere publică, prevederea că românii care preferă testarea în locul vaccinării nu vor mai fi exceptați de la beneficiile aduse de acest certificat.  “Asta duce la eliminarea unei discriminări care a existat constant în ultimele luni, respectiv accesul pe baza certificatului electronic COVID, care va include de data aceasta şi testarea”, a afirmat Alexandru Rafila, miercuri, după ședința de Guvern.

Rafila a dorit introducere unor criterii credibile și predictibilie care să ofere  rezultate clare. Astfel, obligația prezentării certificatului încetează a doua zi după constatarea îndeplinirii cumulative a următoarelor două conditii: dispariția situației de creștere săptămânală și o incidență cumulată pe ultimele 14 zile la nivel național, mai mică de 1 la mie. Proiectul prevede și măsura testării gratuite a angajatilor de la stat și de la privat pentru o perioadă de 60 de zile.

Noua abordare a luptei împotriva pandemiei ar putea detensiona criza socială care a escaladat în ultimele luni ca urmare a măsurilor coercitive impuse de foștii guvernanți pentru respectarea restricțiilor, dar și a faptului că noile măsuri sunt mult mai lejere decât cele adoptate în alte țări din Uniunea Europeană. Austria a decretat carantina națională totală de 20 de zile. Italia a introdus super-certificatul verde care a impus inițial vaccinarea obligatorie a celor care lucrează în educație, apărare și securitate și ulterior a tuturor salariaților. În Franța, doza a treia de vaccin a devenit obligatorie pentru a obține certificatul verde. În Cehia, s-a decretat stare de urgență și au fost adoptate măsuri de carantină și restricții dure. Iar în Germania doar persoanele vaccinate au voie în magazinele non alimentare, în plus certificatul verde fiind obligatoriu pentru a merge la locul de muncă și pentru accesul în mijloacele de transport în comun.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame

NATIONAL

Se deschid primele două centre din Iași pentru vaccinarea împotriva COVID-19 pentru copii

Publicat

in

De

Primăria Municipiului Iaşi a anunţat, marţi, că va deschide primele două centre de vaccinare COVID-19 pentru copii, în cursul zilei de miercuri, 26 ianuarie, notează Agerpres.

Purtătorul de cuvânt al instituţiei, Sebastian Buraga, a declarat că aceste centre de vaccinare sunt amenajate în Cinematograful Victoria, respectiv în Corpul A al Universităţii Tehnice “Gheorghe Asachi” aferent terenului de sport din aleea Prof. Vasile Petrescu.

Amenajarea celor două centre de vaccinare a fost finanţată de municipalitate.

“Începând de săptămâna aceasta, la cele două centre vor putea fi vaccinaţi copiii cu vârste cuprinse între 5 şi 11 ani, cu sau fără programare. Programul centrului de vaccinare de la Cinematograful Victoria va fi zilnic, între orele 8,00 şi 20,00, iar cel al centrului din zona Tudor Vladimirescu zilnic, între orele 14,00 şi 18,00. Programările se fac pe platforma oficială accesând https://vaccinare-covid.gov.ro/platforma-programare/. Prima tranşă de vaccinuri pediatrice a sosit în România astăzi, 25 ianuarie 2022, urmând ca a doua zi acestea să fie distribuite în toate centrele. La Centrul Regional de Depozitare Iaşi vor fi distribuite, în primă fază, 12.000 doze”, a mai precizat reprezentantul Primăriei Iaşi.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult

NATIONAL

Se îngroașă gluma pentru Ciucă: sesizarea de plagiat la teza de doctorat a fost admisă de CNATDCU

Publicat

in

De

Sesizarea făcută la CNADTCU – Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare, pentru a analiza teza de doctorat a premierului Nicolae Ciucă, acuzat de plagiat într-o anchetă jurnalistică, a fost admisă de forul din subordinea Ministerului Educației, informează Edupedu.ro.

Documentul indică, potrivit sursei citate, faptul că a mai fost depusă și o a doua sesizare în acest caz, pe lângă cea semnalată public de un deputat USR.

Potrivit procedurii legale, în următoarele 5 zile Bibliotena Națională va trimite un exemplar al tezei premierului la Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare.

Unul dintre generalii din a cărui lucrare ar fi plagiat premierul Nicolae Ciucă este generalul în rezervă Teodor Frunzeti, care a ocupat funcția de șef de Stat al Forțelor Terestre. El a fost și rector al Universității Naționale de Apărare „Carol I”. Teodor Frunzeti a vorbit cu Europa liberă despre presupusul plagiat al premierului.

Vezi și:  Generalul pe care l-ar fi plagiat Ciucă rupe tăcerea: ‘Putea să citeze jumătate de pagină, restul putea să comenteze el, că era băiat deștept pe vremea aia’

Context

Teza lui Nicolae Ciucă, în baza căreia a devenit doctor în Ştiinţe militare în 2003, include conţinut plagiat în cel puţin 42 de pagini din totalul de 138, relatează Press One. În replică, premierul a transmis că teza sa de doctorat este rodul cercetării ştiinţifice din anii de studii doctorale şi reflectă munca depusă.

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat că solicită analizarea lucrării sale de doctorat de către Comisia de Etică a UNAp – Instituţia Organizatoare de Studii de Doctorat în care s-a susţinut teza de doctorat care are un pronunţat caracter specific domeniului Ştiinţe Militare.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

Publicitate decathlon.ro

În Trend