Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Alexandru Rafila a bulversat-o pe Flavia Groșan: Am rămas trăsnită când a zis asta!

Publicat

in

Medicul Flavia Groșan se arată contrariată de mai multe declarații făcute zilele trecute de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. După ce în pandemie s-au făcut mai multe angajări cu caracter temporar în sistemul sanitar, Rafila a declarat că e vremea ca și aici să se ridice standardele când vine vorba de recrutări.

Am rămas trăsnită când ministru Rafila a spus ca nu mai accepta asistente medicale fără bac. Dar a fost posibil una ca asta? Bine ca 30 de ani ne am ocupat de teze de doctorat, in timp ce alții construiau fundația sistemului. O fundatie șubreda, fără bac. Atenție la brancardieri, ambulanțieri, paramedici. Și mintea mea începe sa înțeleagă și mai bine sistemul. Care i procentul analfabeților funcțional la noi?, a scris Groșan pe Facebook.

Citește și: Alexandru Rafila, despre gripa tomatelor din India: ‘Vom lua şi noi aceleaşi măsuri similare cu celelalte state membre ale Uniunii’ .

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Prețurile petrolului au crescut, în timp ce dolarul își încetinește creșterea

Publicat

in

De

Preţurile petrolului au crescut marţi cu peste 2%, de la cele mai scăzute niveluri atinse în ultimele nouă lunii, susţinute de reducerea ofertei din Golful Mexic din SUA, înaintea uraganului Ian, şi de o uşoară depreciere a dolarului american, transmite Reuters.

Preţurile au fost susţinute, de asemenea, de aşteptările analiştilor cu privire la posibile reduceri ale livrărilor din partea Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol şi Aliaţilor acesteia (OPEC+), care se întrunesc pe 5 octombrie pentru a stabili politica de producţie, informează News.ro.

Cotaţia ţiţeiului Brent a crescut cu 1,92 dolari, sau cu 2,3%, la 85,98 dolari pe baril. Luni, a scăzut până la 83,65 dolari, cel mai scăzut nivel atins din ianuarie.

Preţul ţiţeiului U.S. West Texas Intermediate (WTI) a crescut cu 1,68 dolari, sau cu 2,2%, la 78,39 dolari pe baril.

Preţurile petrolului au crescut după ce Rusia a invadat Ucraina, în februarie, pentru petrolul Brent apropiindu-se în martie de maximul istoric de 147 de dolari.

Recent, preţurile petrolului au fost influenţate negativ de îngrijorările legate de recesiune, ratele mari ale dobânzilor şi puterea dolarului.

”În prezent, petrolul se află sub influenţa forţelor financiare”, a spus Tamas Varga, de la firma de brokeraj pentru petrol PVM.

„Între timp, creşterile precum cea din această dimineaţă, provocată de uraganul Ian în Golful SUA, sunt privite ca fenomene temporare”.

Dolarul s-a retras marţi de la maximul din ultimii 20 de ani, ceea ce a susţinut şi preţurile petrolulului. Un dolar puternic face ţiţeiul mai scump pentru cumpărătorii care folosesc alte valute.

Reducerile livrărilor au oferit, de asemenea, sprijin. BP şi Chevron au declarat luni că au oprit producţia la platformele offshore din Golful Mexic, odată cu apropierea uraganului Ian.

Într-o notă, Jim Ritterbusch, de la Ritterbusch and Associates, a declarat că întreruperile pot oferi doar o amânare momentană pentru preţul petrolului. ”Întreruperile se pot dovedi scurte”, a spus Ritterbusch, adăugând că Golful Mexic reprezintă ”doar aproximativ 15% din producţia totală din SUA în această epocă de şist”, aşa că efectul ”este susceptibil să fie minim”.

Scăderea preţului petrolului a provocat speculaţii că OPEC+ ar putea interveni. Ministrul Petrolului din Irak a declarat luni că grupul monitorizează preţurile şi nu vrea o creştere bruscă sau un colaps.

”Doar o reducere a producţiei de către OPEC+ poate rupe impulsul negativ pe termen scurt”, au spus Giovanni Staunovo şi Wayne Gordon, de la banca elveţiană UBS.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Euro 2024 – Urnele pentru tragerea la sorți – Cum arată o grupă infernală pentru România

Publicat

in

De

​Odată cu încheierea Ligii Națiunilor au fost definitivate și urnele pentru tragerea la sorți a preliminariilor pentru Euro 2024. Pe 9 octombrie (evenimentul va avea loc la Frankfurt) vom afla grupa din care va face parte România.

UEFA Euro 2024Foto: SOPA Images / ddp USA / Profimedia

De știut:

  • Câștigătoarele celor patru grupe din Divizia A a Ligii Națiunilor vor face parte dintr-o urnă specială (UNL – UEFA Nations League) și vor fi repartizate în grupele de cinci echipe din preliminariile pentru Euro 2024. Ele vor juca în iunie 2023 în FINAL Four-ul din Liga Națiunilor.
  • La turneul final vor lua parte 24 de echipe: 20 de preliminarii plus trei din play-off-ul din martie 2024 (România nu poate ajunge aici după parcursul dezastruos din Liga Națiunilor).
  • Se califică direct primele două clasate din grupe.

Euro 2024, cum arată urnele de la tragerea la sorți

Urna UNL: Olanda, Croația, Spania, Italia

Urna 1: Danemarca, Portugalia, Belgia, Ungaria, Elveția, Polonia

Urna 2: Franța, Austria, Cehia, Anglia, Țara Galilor, Israel, Bosnia, Serbia, Scoția, Finlanda

Urna 3: Ucraina, Islanda, Norvegia, Slovenia, Irlanda, Albania, Muntenegru, România, Suedia, Armenia

Urna 4: Georgia, Grecia, Turcia, Kazahstan, Luxemburg, Azerbaidjan, Kosovo, Bulgaria, Insulele Feroe, Macedonia de Nord

Urna 5: Slovacia, Irlanda de Nord, Cipru, Belarus, Lituania, Gibraltar, Estonia, Letonia, Moldova, Malta

Urna 6: Andorra, San Marino, Liechtenstein

Cum arată o grupă infernală pentru tricolori

România poate pica în aceeași grupă cu forțe ale fotbalului de pe Bătrânul Continent, una dintre cele mai grele variante fiind cea în care tricolorii se vor afla alături de Spania și Franța. Dacă mai adăugăm Turcia și Slovacia vom obține o grupă de calificare de cinci echipe din care cu greu se poate ajunge la Euro 2024.

Spania, Franța (Anglia), România, Turcia, Slovacia

O posibilă grupă infernală de șase echipe ar putea arăta astfel: Spania, Franța, România, Turcia, Belarus, Liechtenstein.

La polul opus, o grupă de calificare accesibilă (dacă mai există așa ceva pentru tricolori) ar putea arăta în următorul fel: Ungaria (Polonia), Israel (Finlanda), România, Insulele Feroe, Malta (Moldova), Andorra (Liechtenstein)

Când vor avea loc meciurile din preliminariile pentru Euro 2024

Etapa I: 23 – 25 martie 2023

Etapa II: 26 – 28 martie 2023

Etapa III: 16 – 17 iunie 2023

Etapa IV: 19 – 20 iunie 2023

Etapa V: 7 – 9 septembrie 2023

Etapa VI: 10 – 12 septembrie 2023

Etapa VII: 12 – 14 octombrie 2023

Etapa VIII: 15 – 17 octombrie 2023

Etapa IX: 16 – 18 octombrie 2023

Etapa X: 19 – 21 noiembrie 2023.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend