Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Alexander Zverev l-a învins pe Rafael Nadal la Turneul Campionilor

Avatar

Publicat

in

Alexander Zverev (Germania), locul 7 ATP, l-a învins pe Rafael Nadal (Spania), locul I ATP, scor 6-2, 6-4, în grupa Andre Agassi de la Turneul Campionilor, potrivit news.ro.

Citește și: Viorica Dăncilă: Pot sa fac lucruri bune pentru oameni

Publicitate

Meciul a durat o oră şi 24 de minute.

Tot luni, Stefanos Tsitsipas, locul 6 ATP, l-a învins pe rusul Daniil Medvedev, locul 4 ATP, scor 7-6 (5), 6-4.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Washingtonul sfidează Beijingul și trimite un ministru în Taiwan

Avatar

Publicat

in

De

Statele Unite vor trimite în scurt timp în Taiwan delegația la cel mai înalt nivel după ce a încetat să recunoască diplomatic, în 1979, insula, un anunț care a provocat miercuri furia Chinei, scrie AFP.

În plină perioadă de degradare a relațiilor dintre China și Statele Unite, Beijingul a acuzat Washingtonul că “pune în pericol grav relațiile chino-americane precum și pacea și stabilitatea în strâmtoarea Taiwan” care separă cele două țări rivale.

Reprezentanța americană din Taiwan a confirmat că secretarul american al Sănătății, Alex Azar, va conduce o delegație care se va deplasa pe insulă la o dată care nu a fost precizată.

Publicitate

“Acest lucru marchează (…) prima vizită a unui membru al guvernului în șase ani”, a afirmat Institutul american din Taiwan, adăugând că niciun ministru de acest rang nu a mai fost aici “din 1979”.

Acesta a fost anul în care SUA a rupt relațiile diplomatice cu Taipei, capitala insulei, pentru a recunoaște guvernul comunist din Beijing drept singurul reprezentant al Chinei.

SUA rămân însă, cu o anumită ambiguitate, aliatul cel mai puternic al teritoriului insular și principalul furnizor de arme.

Taiwan a confirmat vizita, precizând că Azar se va întâlni cu această ocazie cu președintele Tsai Ing-wen.

“Valori comune”

Vizita “este o nouă mărturie a parteneriatului puternic între Taiwan și Statele Unite, care se bazează pe prietenia noastră veche și pe valori comune”, a scris președintele, pe Twitter.

În ciuda legăturilor bilaterale, SUA sunt în mod tradițional prudente în ceea ce privește contactele oficiale cu Taipei.

Acest lucru s-a schimbat cu Donald Trump, care s-a apropiat de Taiwan pe măsură ce relațiile s-au degradat cu Beijingul.

Succesul insulei în lupta împotriva Covid-19 și afirmarea ca una dintre democrațiile cele mai progresiste din Asia i-au adus o largă susținere pe scena politică americană.

La puțin timp după alegere, Donald Trump a devenit primul președinte american care a discutat cu omologul său taiwanez din 1979, după ce Tsai l-a sunat pentru a-l felicita.

Administrația Trump a multiplicat vânzările de material militar sofisticat către insulă, inclusiv avioane de vânătoare.

Ultima vizită în Taiwan a unui membru al guvernului american a fost cea din 2014, fiind vorba de directorul Agenției de protecție a mediului. Precedenta data din 2000, când secretarul pentru Transporturi din administrația Bill Clinton s-a deplasat pe insulă.

“Model de transparență”

În comunicatele lor, Washington și Taipei prezintă vizita lui Azar ca fiind legată de pandemie, în condițiile în care Beijing a obținut excluderea Taiwanului din Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

În ciuda proximității geografice și comerciale cu China continentală, de unde a pornit pandemia, Taiwan a înregistrat mai puțin de 500 de cazuri de coronavirus și doar șapte decese.

“Taiwan a fost un model de transparență și de cooperare în materie sanitară în perioada pandemiei de Covid-19 și mult înainte de asta”, a afirmat Azar.

Dar epidemia nu poate fi o excepție în ochii Beijingului.

“China se opune ferm discuțiilor oficiale între SUA și Taiwan”, a reamintit purtătorul de cuvânt al ministerului chinez de externe, Wang Wenbin, care a precizat că Beijingul a emis un protest față de administrația Trump.

China consideră Taiwanul drept una dintre provinciile sale. Insula este condusă de un regim rival care s-a refugiat aici după ce comuniștii au preluat puterea pe continent în 1949, la capătul războiului civil chinez.

Taiwanul nu este recunoscut ca stat independent de OBU iar Beijingul amenință că va recurge la forță în cazul unei proclamări oficiale a independenței la Taipei sau al unei intervenții externe – în special a Washingtonului.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Cluj-Napoca s-a calificat în finala competiţiei “Capitala europeană a inovării 2020” / Cele 11 orașe cu care concurează

Avatar

Publicat

in

De

Municipiul Cluj-Napoca s-a calificat în finala competiţiei pentru titlul de “Capitala europeană a inovării 2020”, alături de alte oraşe europene precum Milano, Valencia şi Viena, câştigătorul urmând să fie recompensat cu un premiu de un milion de euro.

Potrivit unui comunicat de presă al Reprezentanţei Comisiei Europene în România, citat de Agerpres, , Concursul “Capitala europeană a inovării” (iCapital) este organizat şi finanţat în cadrul programului Orizont 2020, programul UE pentru cercetare şi inovare, iar premiul recunoaşte meritele oraşelor europene care dezvoltă ecosisteme de inovare dinamice, menite să abordeze provocările din viaţa publică şi să îmbunătăţească viaţa oamenilor.

Publicitate

Finaliştii ediţiei din acest an sunt: Cluj-Napoca (România), Espoo (Finlanda), Gent (Belgia), Groningen (Ţările de Jos), Helsingborg (Suedia), Leeuwarden (Ţările de Jos), Leuven (Belgia), Linz (Austria), Milano (Italia), Reykjavik (Islanda), Valencia (Spania) şi Viena (Austria).

“Inovarea este esenţială pentru ca oraşele să asigure o redresare durabilă după perioade dificile. Atunci când oraşele îşi alimentează ecosistemele de inovare, astfel încât actorii din domeniul inovării şi cetăţenii să se întâlnească şi să colaboreze, ele îşi stimulează dezvoltarea şi rezilienţa. Cea de-a şasea ediţie a premiului ‘Capitala europeană a inovării’ va fi un alt concurs important şi va prezenta cele mai bune practici inovatoare care impulsionează oraşele europene”, precizează, potrivit comunicatului, Mariya Gabriel, comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educaţie şi tineret.

Conform sursei citate, cei 12 finalişti au fost selectaţi de un juriu la nivel înalt format din experţi independenţi, analizând modul în care oraşele utilizează soluţii inovatoare pentru a răspunde provocărilor societale, modul în care utilizează aceste practici în procesul de dezvoltare urbană şi modul în care acestea implică comunităţi locale extinse în procesul de luare a deciziilor.

“Oraşul câştigător va primi titlul de ‘Capitală europeană a inovării 2020’, precum şi suma de un milion de euro pentru a sprijini activităţile sale de inovare şi a-şi consolida capacitatea de a stabili conexiuni între cetăţeni, sectorul public, mediul academic şi întreprinderi, cu scopul de a aduce beneficii societale comunităţilor sale. Fiecare dintre cele cinci oraşe care se vor clasa pe locurile următoare va primi câte 100.000 de euro”, se mai arată în comunicat.

Comisia va anunţa câştigătorul şi ocupanţii celorlalte locuri premiate în cadrul Zilelor europene ale cercetării şi inovării, care se vor desfăşura în perioada 22-24 septembrie 2020. În acelaţi timp, Comisia va acorda Premiul UE pentru femei inovatoare 2020, Premiul Orizont al Consiliului european pentru inovare (CEI) – ‘Înaltă tehnologie accesibilă pentru ajutor umanitar” şi Premiul pentru impact Orizont 2020.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend