Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Alex Gavan spune lucrurilor pe nume – scrisoare deschisa catre Dacian Ciolos

Avatar

Publicat

in

Scrisoare deschisa catre prim ministrul Dacian Ciolos – despre Cianura si alti Demoni.

Draga Dacian (iti spun Dacian pentru ca te consider prietenul meu),

Publicitate

Au trecut si alegerile. S-a dus si presiunea asupra ta. Si desi toate ministerele tale vizate s-au pronuntat impotriva mineritului cu cianuri (din sapte, doar Ministerul Economiei si ANRM-ul vor cianura), punctul de vedere oficial al Guvernului pe care il conduci a intarzaiat sa apara. Termenul legal in care trebuia dat acest punct de vedere a expirat la inceputul lui 2016. Adica cam de un an. Au fost aproape 365 de sanse in acest an, in fiecare zi cate una. Mai sunt doar cateva sanse ramase. Cateva sanse pentru tara asta, cateva sanse pentru ca tu sa iei o decizie sustenabila pentru noi si generatiile viitoare. Cianura e “old school” si periculoasa. Pentru oameni si natura. Numai cineva rau intentionat, ascultand argumentele pro si contra (http://www.rosiamontana.org/…/Document-Pozitie-Cianura-Mini… ) ar mai putea sustine mineritul cu cianura in 2016. Este trist ca in acest moment, titlul materialului celor de la Mining Watch este graitor: “Ce bine ca a fost Ciolos si nu Ponta cel care ne-a distrus muntii si otravit apele” (https://spark.adobe.com/page/4vCCcZfqMkKQK/).

Cred ca ai o datorie morala fata de mortii de la Colectiv, tragedie in urma careia acum tu esti premier, sa dai o pozitie oficiala a Guvernului in mandatul acesta.

foto-alex-gavanIn acelasi timp ai aceasta datorie fata de sutele de mii de romani care de-a lungul a 16 ani au luptat si au iesit in strada pentru a nu se produce catastrofa la Rosia Montana. De asemenea, lipsa acestui punct de vedere in timpul mandatului actual este diametral opusa continutului Platformei Romania 100, pe care tu ai lansat-o si pe care eu am sustinut-o si sprijinit-o. Walk the talk! Ca sa ai legitimitate sa le mai vorbesti oamenilor altfel decat la un nivel de „wishful thinking” despre asta, trebuie ca mai intai sa faci lucrurile asupra carora ai o putere si influenta in prezent, si care tin de tine. Acest punct de vedere tine in acest moment exclusiv de tine si de absolut nimeni altcineva. Asuma-ti asta.

Decizia e la tine. Nu pasa, te rog, responsabilitatea lipsei luarii acestei decizii la ministere. Asa cum scriam mai sus, ministerele si-au exprimat deja punctele de vedere inca de multa vreme. Si spre binele oamenilor acestei tari, cinci din sapte puncte de vedere cerute, sunt pentru interzicerea cianuriii in minerit. Ti le reamintesc aici:

Mininsterul Energiei (2016) – sustine legea de interzicere a cianurii
Ministerul Justitiei (2016) – sustine legea de interzicere a cianurii, cu observatii
Ministerul Mediului (2016) – susține legea de interzicere a cianuri
Ministerul Culturii (2016) – sustine legea de interzicere a cianurii
Ministerul Afacerilor Externe (2013) – se află în marja nationala de apreciere
Economiei (2016) – nu sustine legea de interzicere a cianurii
ANRM (2016) – nu sustine legea de interzicere a cianurii

De mai multa vreme ai toate cartile pe masa, singurul ramas cu partea de tema nefacuta in aceasta privinta esti tu.

Punctul de vedere al Guvernului, odata transmis Parlamentului, ramane la fisa legii si după momentul investirii unui nou parlament si guvern. Daca, printr-un abuz procedural (adica fara ca plenul sa o ceara expres), Comisia de Industrii cere un alt punct de vedere noului Guvern, asta nu afecteaza raspunderea guvernului tau de a da un punct de vedere pe aceasta lege. Iar daca vor cere iar punct de vedere, altii vor fi responsabilii ingroparii legii, nu tu.

Alburnus Maior si Mining Watch ti-au cerut audiente in primavara si toamna, s-a facut si o interpelare in parlament, tot in septembrie, ti s-au trimis nenumarate scrisori pe acest subiect. Nu s-a intamplat absolut nimic. Toate aceste semnale transmise din exterior au tinut insa subiectul pe agenda publica.

Sunt constient de eforturile care s-au depus (si se depun) punctual pentru Rosia Montana. S-a afirmat sistematic ca sunt masuri care sa deblocheze zona, masuri care sa încurajeze dezvoltarea durabila. Sper ca esti la fel de constient ca si mine ca fara legea asta niciuna dintre masurile astea nu este ireversibila. Alte guverne nu au pretins ca ofera o alternativa, guvernul tau a facut-o. Si tocmai guvernul tau, prin tine (atentie, nu ministerele, ci guvernul) renunta la legea anti-cianura. Astea sunt faptele obiective. De asemenea, deja de mai bine de o saptamana dosarul de inscriere a Rosiei Montane in UNESCO a fost depus la Paris unde inca asteapta unda verde din partea Guvernului tau. Chiar astazi, ministrul culturii, doamna Coria Suteu, a reamintit intr-o conferinta de presa ca dosarul asteapta asumarea din partea Guvernului pe care il conduci. Vom rata si asta pentru ca brusc au intrat zilele in sac?

Ministerul economiei si ANRM-ul blocheaza legea anti-cianuri. Nu ti se pare ironic faptul ca cele doua institutii care s-au pronuntat pentru cianura au ca punct comun pe Laurentiu Bogatu, consilierului personal al ministrului tau Costin Borc, consilier care inainte a fost in ANRM? Acelasi Bogatu care era plimbat de RMGC in excursii in Las Vegas si care a fost implicat intr-un dosar DNA legat de atribuirea licentei de exploatare de la Rosia Montana. Care e actionar la firma care face proiectarea miniera pentru RMGC, conform cv-ului postat pe site-ul ministerului economiei. Interesul lor nu este acelasi interes cu interesul pe care incerci sa il aperi tu. Pur si simplu refuz sa cred ca „you will fail us all” si ca te lasi manipulat de lobby-ul RMGC, lobby deghizat in oameni din propriul tau guvern. Dar in acest moment, prin lipsa ta de actiune, nu ei, ci chiar tu blochezi si legea impotriva cianurii si Rosia Montana in UNESCO.

Iti dai seama ce nenorocire se va abate asupra tarii asteia, cu oameni la putere ca vicepremierul tau Dancu (“once PSD, always PSD”, e vorba de o tipologie aici), care afirma public ca ariile protejate stau in calea dezvoltarii economice, si nu coruptia si proasta guvernare. Cu PSD-ul la conducere ne vom intoarce iar, probabil, inapoi cu ani de zile in lupta noastra pentru o Romanie lipsita de otrava cianurii. Punctul de vedere al Guvernului tau va minimiza spatiul de manipulare al PSD-ului pe aceasta problema.

Te asigur insa de faptul ca atat eu cat si oamenii acestei tari, cei care nu avem o alta agenda decat a unei Romanii sanatoase si la minte si la suflet si la trup, vom fi aici si vom izbandi. Cu sau fara ajutorul tau.

Esti acum in pozitia de a face cu adevarat istorie, esti acum in pozitia in care acest punct de vedere te-ar transforma pe drept cuvant intr-un erou (stiu ca tu nu pentru a fi considerat erou faci ceea ce faci dar adevarul asta ar fi). Fara sa exagerez, istoric vorbind, consider ca acest punct de vedere ar insemna unul din cele mai importante lucruri concrete pe care le-ai lasa oamenilor acestei tari in mandatul tau. Iar simbolismul ar fi unul imens.

Exista in lumea asta lideri si lideri. “When the going gets tough, the tough get going”. Tu ce alegi?

Cu prietenie,

Alex

(foto:Adrian Citu, exploatare de tip cariera deschisa asemanatoare ca impact cu cele in care se folosesc cianuri, Rosia Poieni)

CC: Dacian Cioloş

Comenteaza cu profilul de FB

Redactor sef editie print, redactor coordonator editie online. Jurnalist cu peste 10 ani experienta in presa scrisa, autor a nenumarate reportaje si anchete jurnalistice. Colaborari cu publicatii nationale si agentii de presa. Contact e-mail: malina.petrescu@ziarulprofit.ro

ACTUAL

Ludovic Orban face curățenie! Mutările făcute vineri seara

Avatar

Publicat

in

De

Premierul Ludovic Orban continuă curățenia începută în Consulate.

Șeful Guvernului a decis să recheme în țară doi consuli.

Publicitate

În ședința de vineri seara, Guvernul Orban a aprobat, prin două hotărâri de guvern, rechemarea consulilor generali ai României de la Marsilia (Republica Franceză) şi Odesa (Ucraina).

Astfel, prin hotărârile aprobate de Guvern au fost rechemaţi din calitatea de consul general al României la Marsilia, Iulia Buje, şi, respectiv, de consul general al României la Odesa, Emil Rapcea.

Iulie Buje a fost numită consul general, şef al Consulatului General al României la Marsilia, Republica Franceză, în septembrie 2016.

Emil Rapcea a fost numit consul general, şef al Consulatului General al României la Odesa în aprilie 2012.

Vezi și

SURSE Se ascut cuțitele între grei! Ce se ascunde în spatele descinderii greșite în cazul uciderii lui Emi Pian: ‘Gavriș nu a vrut să ia polițiștii, a luat jandarmii. I-a întrebat pe frații lui Pian dacă i-au înregistrat pe Vasilescu și pe Berechet’

E haos în spitale! A revenit criza de echipamente medicale. Mărturia unui medic: ‘Din bandaje, cârpe ne facem echipament!’

EXCLUSIV Cu ce se ocupă Richard Rinu, arestat pentru uciderea lui Emi Pian – Afaceri cu Ciprian Pian

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Epidemiologul Molnar Geza desființează Guvernul: ‘Uneori frizează chiar și o dictatură’, ‘Un război psihologic cu cifre care nu spun prea multe’

Avatar

Publicat

in

De

Epidemiologul Molnar Geza a desființat, pur și simplu, Guvernul Orban și autoritățile decidente.

Geza acuză că este un haos general, din cauza „revenirii agresive de-a dreptul a ameninţărilor administrative care uneori frizează chiar şi o dictatură şi un război psihologic cu cifre care nu spun prea multe”.

Publicitate

„Pot să zic că este un haos general în percepţia stării epidemice atât la nivel de populaţie cât şi, din păcate, la foarte mulţi decidenţi. Acest lucru se datorează revenirii agresive de-a dreptul a ameninţărilor administrative care uneori frizează chiar şi o dictatură şi un război psihologic cu cifre care nu spun prea multe”, a declarat epidemiologul Molnar Geza, vineri, la Digi24.

Molnar Geza a vorbit despre evoluţia pandemiei de COVID-19, explicând că faptul că avem peste 1400 de cazuri era „adevărul unei evoluţii a stării epidemice în cadrul pandemiei de coronavirus”.

Acesta s-a declarat întristat că patologia medicală din cadrul pandemiei „este foarte abil şi treptat scoasă din ce în ce mai mult din gestionarea faptică a serviciilor profesionale medicale”.

Potrivit unui studiu al INSP, dacă tendinţa actuală se menţine, într-o lună, România ar putea avea până la peste 2.800 de cazuri de COVID-19 pe zi. Despre acest studiu, profesorul Geza a declarat că nu este vorba de o cercetare realizată de INSP, ci un grant de cercetare – aşadar, nu este părererea generală a INSP.

„Cu toate acestea, apreciez foarte mult efortul colegilor pentru această evaluare şi chiar dacă unele cifre şi unele prognoze le consider exagerate este foarte binevenit că şi la noi în ţară se fac lucrări complexe sub acest aspect şi nu întotdeauna aşteptăm de la alţii că să ne calculeze ratele şi morbidităţile”, a completat Geza.

Vezi și

SURSE Se ascut cuțitele între grei! Ce se ascunde în spatele descinderii greșite în cazul uciderii lui Emi Pian: ‘Gavriș nu a vrut să ia polițiștii, a luat jandarmii. I-a întrebat pe frații lui Pian dacă i-au înregistrat pe Vasilescu și pe Berechet’

E haos în spitale! A revenit criza de echipamente medicale. Mărturia unui medic: ‘Din bandaje, cârpe ne facem echipament!’

EXCLUSIV Cu ce se ocupă Richard Rinu, arestat pentru uciderea lui Emi Pian – Afaceri cu Ciprian Pian

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend