Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Alertă de șomaj în România: o treime din patroni estimează o scădere a afacerilor, din cauza războiului și a crizei

Publicat

in

Peste o treime dintre directorii executivi din ECE, inclusiv din România, estimează scăderea afacerilor în anul următor din cauza riscurilor geopolitice, de securitate cibernetică sau a modelului de business, reiese din raportul Global Risk Survey 2022 realizat de PwC.

Citește și: ‘Festival de ironii’ pe pagina de Facebook a lui Nicolae Ciucă, după ieftinirea carburanților cu 50 de bani

„Directorii executivi din Europa Centrală şi de Est (ECE), inclusiv din România, sunt mai îngrijoraţi decât omologii lor de la nivel global de riscurile cu care se confruntă companiile în prezent, precum competiţia, modelul operaţional, securitatea cibernetică sau contextul geopolitic, dar, în acelaşi timp, acţionează şi cheltuiesc mai puţin pentru a le reduce”, susţin autorii raportului.

Conform sursei citate, preocuparea faţă de impactul riscurilor se poate observa din unul dintre principalele rezultate ale sondajului: 36% dintre respondenţii din regiune cred că veniturile lor vor scădea în următorul an din cauza riscurilor, în comparaţie cu doar 15% la nivel global.

„Pandemia a perturbat piaţa muncii şi lanţurile de aprovizionare, iar acum mediul geopolitic volatil exacerbează constrângerile legate de aprovizionare, sporeşte riscurile cibernetice, introduce sancţiuni care evoluează rapid şi pune siguranţa în prim-planul tuturor deciziilor. În acest context, instabilitatea cauzată de războiul din Ucraina este unul dintre motivele pentru care directorii din ECE, şi în special din România şi Polonia, sunt mai îngrijoraţi decât colegii lor de la nivel global, iar organizaţiile trebuie să-şi adapteze strategiile de management al riscului pentru a-şi atinge obiectivele de dezvoltare a afacerilor”, a declarat Mircea Bozga, Partener Auditul Riscului, PwC România.

Studiul mai arată că liderii de afaceri la nivel global intenţionează să crească cheltuielile pentru tehnologia de gestionare a riscurilor într-o măsură mai mare decât cei din Europa Centrală şi de Est, posibile explicaţii pentru această situaţie fiind, pe de o parte, lipsa împuternicirii pentru a acţiona, din cauza structurilor corporative în care lucrează, dar şi lipsa unei imagini complete a riscurilor la care sunt expuse companiile. Spre comparaţie, 18% dintre directorii executivi din ECE intenţionează să majoreze investiţiile în automatizarea proceselor de detectare a riscurilor, faţă de 31% la nivel global. În acelaşi timp, 21% vor să aloce mai mulţi bani pentru tehnologii de detecţie şi monitorizare a riscurilor, faţă de 29% la nivel global.

Totuşi, acelaşi număr de lideri din ECE şi de la nivel global (57%) vor să crească numărul de angajaţi în cadrul funcţiei de risc, iar mai mulţi dintre ei (74% faţă de 57%) se aşteaptă la cheltuieli mai mari pentru servicii externalizate sau co-sourcing.

De remarcat este faptul că directorii din ECE sunt mai puţin îngrijoraţi decât omologii lor la nivel mondial cu privire la modul de gestionare a riscurilor într-un mediu politic imprevizibil, impredictibilitatea fiind o caracteristică a regiunii în ultimii 30 de ani. Sondajul Global Risk Survey 2022 este un sondaj realizat în rândul a 3.584 de directori generali şi de risc, audit şi conformitate la nivel global. Eşantionul pentru Europa Centrală şi de Est este format din răspunsuri din Republica Cehă, Polonia şi România. PwC este o reţea de firme prezentă în 156 de ţări cu mai mult de 295.000 de profesionişti ce oferă servicii de calitate în domeniul auditului, consultanţei fiscale şi consultanţei pentru afaceri.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski: Semnarea unui document cu Rusia nu va însemna automat instaurarea păcii

Publicat

in

De

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, a transmis în alocuțiunea sa zilnică către cetățeni, că semnarea unui document cu Federația Rusă, nu va însemna automat instaurarea păcii.

Zelenski a afirmat, în mesajul transmis luni seară, că principalul rezultat al zilei este că, din cele 70 de rachete ruseşti lansate, majoritatea au fost doborâte, arătând că este recunoscător luptătorilor, partenerilor pentru sistemele de apărare anti-aeriană pe care ucrainenii le folosesc şi menţionând că ”fiecare rachetă rusească doborâtă este o dovadă solidă că teroarea poate fi învinsă”.

El a adăugat că, totuşi, nu poate fi asigurată protecţie completă, astfel că au existat lovituri şi patru oameni au murit în atacurile de luni.

Preşedintele ucrainean a menţionat că se lucrează la restabilirea alimentării cu electricitate, eforturile fiind concentrate în regiunile centrale ale Ucrainei, Odesa, Zaporojie şi Harkov. El a arătat că în alte regiuni – de la Transcarpatia la Kiev, de la Kirovohrad la Sumî şi Harkov – a fost întreruptă alimentarea pentru stabilizare. Luni seară, cele mai multe pene de curent sunt în regiunile Viniţia, Kiev, Jitomir, Dnipropetrovsk, Odesa, Hmelniţîi şi Cerkasî.

”Din nou, teroarea rusească afectează ţările învecinate. Sunt din nou întreruperi în alimentarea cu electricitate din Moldova. Şi acest lucru demonstrează din nou că abilitatea Rusiei de a desfăşura astfel de atacuri teroriste masive este o ameninţare nu doar pentru Ucraina, ci pentru întreaga noastră regiune. Cel puţin. Când un terorist destabilizează viaţa tuturor, oprirea terorii este o misiune comună”, a declarat Zelenski.

El a menţionat că va vorbi despre asta în discursul adresat experţilor de la Institutul American pentru Studiul Războiului.

Volodimir Zelenski a punctat că, prin atacul cu rachete de luni, Rusia a marcat aniversarea Memorandumului de la Budapesta.

”Soarta acestui document oferă răspunsuri la multe întrebări actuale despre Rusia. A semna doar ceva cu aceşti terorişti nu va aduce pacea. Ei vor încălca cu siguranţă orice acord la care se ajunge cu ei. Renunţarea la orice element al securităţii cuiva în favoarea Rusiei înseamnă un nou război. De aceea, este necesară o continuare de principiu a politicii existente a statelor cinstite: doar dezmembrarea capacităţilor teroriste ruseşti, eliberarea tuturor teritoriilor noastre şi tragerea la răspundere a criminalilor vor aduce pacea. Cred că se va ajunge acolo”, a subliniat el.

Preşedintele Ucrainei a adăugat că luni a fost semnată a treia declaraţie de sprijin a parcursului Euro-atlantic al Ucrainei, cu Muntenegru, după Cehia şi Belgia.

”Vom parcurge acest drum pas cu pas – vom convinge majoritatea euro-atlantică în favoarea Ucrainei. Şi nu doar prin cuvinte, ci şi prin decizii. Prin decizii care să sprijine accederea noastră la sistemul de securitate colectivă”, a afirmat Zelenski, conform news.ro

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Qatar s-a angajat să contribuie la securitatea energetică a Europei: Livrări suplimentare de GNL pentru Germania

Publicat

in

De

Qatar continuă să discute cu cumpărătorii germani despre livrări suplimentare de GNL; ES ministrul de stat pentru afaceri energetice Saad Sherida al-Kaabi a declarat și a remarcat că „multe țări europene și asiatice doresc acum gaze naturale pe care nu avem suficienți negociatori pentru a face față”.

Germania este pregătită să primească noi fluxuri de gaz natural lichefiat (GNL) din Qatar începând cu 2026, după ce QatarEnergy și ConocoPhillips au semnat marți două acorduri de vânzare și cumpărare pentru exportul acestuia, care acoperă o perioadă de cel puțin 15 ani.

O filială a ConocoPhillips va achiziționa cantitățile convenite, care vor fi livrate la terminalul de recepție german de la Brunsbuttel, în nordul țării, aflat în prezent în curs de dezvoltare.

„Discutăm și alte posibile acorduri pentru Germania și cu multe țări asiatice și europene. Negociem cu companii germane pentru a crește și mai mult volumele trimise”, a declarat al-Kaabi ca răspuns la o întrebare adresată marți de Gulf Times.

„Ne-am angajat să contribuim la securitatea energetică a Germaniei și a Europei în general”, a mai spus al-Kaabi. Lance a salutat acordul ca fiind „o contribuție vitală la securitatea energetică mondială”.

„QatarEnergy și ConocoPhillips sunt încântați de oportunitatea de a aproviziona în mod responsabil și sigur piețele mondiale cu GNL din proiectele de extindere din Qatar”.

„Aceste acorduri vor oferi o soluție atractivă de preluare a GNL pentru noile noastre societăți mixte cu QatarEnergy și vor poziționa societățile mixte ca surse fiabile de aprovizionare cu GNL în Europa”, a adăugat Lance.

Potrivit Bloomberg, cele cinci instalații de import (GNL) închiriate de guvernul german vor costa în total 6,5 miliarde de euro în următorii 10-15 ani. De asemenea, este planificat și un terminal închiriat în mod privat. Odată ce vor fi operaționale, acestea vor putea acoperi aproximativ o treime din cererea actuală de gaze a Germaniei, potrivit unei estimări guvernamentale.

Săptămâna trecută, QatarEnergy a încheiat un acord de vânzare și cumpărare (SPA) pe 27 de ani cu China Petroleum & Chemical Corporation (Sinopec) pentru furnizarea a 4 milioane de tone pe an (MTPY) de GNL către China.

În conformitate cu termenii SPA, volumele de GNL contractate vor fi furnizate din proiectul de extindere a câmpului de GNL North Field East (NFE) al QatarEnergy și vor fi livrate la terminalele de recepție ale Sinopec din China.

La începutul acestui an, QatarEnergy a semnat cinci contracte pentru North Field East (NFE), primul și cel mai mare din planul de extindere în două etape a North Field, care include șase trenuri de GNL care vor crește capacitatea de lichefiere a Qatarului la 126 de milioane de tone pe an până în 2027, de la 77 de milioane în prezent, în două etape.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend