Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Alertă de la BNR: Creditul neguvernamental a crescut la un maxim istoric!

Avatar

Publicat

in

BNR a comunicat dinamica indicatorilor monetari și de credit în octombrie și primele 10 luni ale anului curent. Datele indică creșterea creditului neguvernamental și depozitelor neguvernamentale, evoluție influențată de criza sanitară și de mix-ul relaxat de politici economice, spune analiștii, potrivit Mediafax.

Creditul guvernamental a crescut în luna octombrie 2020 cu 3,5 la sută faţă de luna septembrie 2020, până la 138 924,1 milioane lei. În raport cu octombrie 2019, acesta a crescut cu 26,3 la sută (23,6 la sută în termeni reali).

Soldul creditului neguvernamental acordat de instituțiile de credit a crescut în luna octombrie 2020 cu 0,6 la sută faţă de luna septembrie 2020 (0,4 la sută în termeni reali), până la nivelul de 279 172,6 milioane lei. Creditul în lei, cu o pondere de 69,0 la sută în volumul total al creditului neguvernamental, s-a majorat cu 1,2 la sută, iar creditul în valută exprimat în lei, cu o pondere de 31,0 la sută în totalul creditului neguvernamental, a scăzut cu 0,8 la sută (exprimat în euro, indicatorul a scăzut cu 0,9 la sută).

Citește și: Gabriela Firea, atac dur la adresa Guvernului Orban: ‘Degeaba dau ei vina pe ruși, chinezi, trumpiști, vina este doar la ei, pentru că au toată puterea’

Comparativ cu aceeași perioadă a anului 2019, creditul neguvernamental a înregistrat o creștere de 4,1 sută (1,8 la sută în termeni reali), pe seama creșterii cu 7,4 la sută a componentei în lei (5,1 la sută în termeni reali) şi a scăderii cu 2,7 la sută a componentei în valută exprimată în lei (scăderea a fost de 5,0 la sută dacă indicatorul este exprimat în euro).

Depozitele rezidenţilor clienţi neguvernamentali au crescut în luna octombrie 2020 cu 1,8 la sută faţă de luna anterioară, până la nivelul de 404 121,1 milioane lei și cu 15,4 la sută (12,8 la sută în termeni reali) faţă de aceeași lună a anului trecut.

Depozitele în lei ale rezidenţilor, cu o pondere de 64,7 la sută în totalul depozitelor clienţilor neguvernamentali, au crescut cu 2,1 la sută față de luna septembrie 2020, până la 261 317,3 milioane lei, şi cu 14,1 la sută (11,6 la sută în termeni reali) faţă de octombrie 2019.

Citește și: Ana Birchall răstoarnă povestea renunțării la pensia specială, prin demisie: ‘Rog share, să se știe adevărul!’

Depozitele în lei ale gospodăriilor populaţiei s-au majorat cu 2,8 la sută față de luna anterioară, până la 146 042, milioane lei, iar faţă de luna octombrie 2019 au înregistrat o creştere de 15,8 la sută (13,3 la sută în termeni reali).

Depozitele în lei ale altor sectoare (societăţi nefinanciare şi instituţii financiare nemonetare) au crescut cu 1,2 la sută (până la 115 275,3 milioane lei) față de luna precedentă și cu 12,1 la sută (9,7 la sută în termeni reali) faţă de luna octombrie a anului trecut.

Depozitele în valută ale rezidenţilor, exprimate în lei, reprezentând 35,3 la sută în volumul total al depozitelor clienţilor neguvernamentali, s-au majorat cu 1,1 la sută faţă de luna septembrie 2020, ajungând până la nivelul de 142 803,9 milioane lei (exprimate în euro, acestea s-au majorat cu 1,0 la sută, până la 29 297,3 milioane euro). Comparativ cu luna octombrie 2019, indicatorul a crescut cu 17,7 la sută, exprimat în lei și cu 14,8 la sută, dacă este exprimat în euro.

Depozitele în valută ale gospodăriilor populaţiei, exprimate în lei, au crescut cu 1,7 la sută faţă de luna septembrie 2020, până la 103 700,3 milioane lei; exprimate în euro, acestea au crescut cu 1,6 la sută. Comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, creșterea acestui indicator exprimat în lei a fost de 17,6 la sută și de 14,8 la sută, dacă indicatorul este exprimat în euro.

Depozitele în valută ale altor sectoare, exprimate în lei, s-au diminuat până la nivelul de 39 103,6 milioane lei, înregistrând o scădere de 0,3 la sută faţă de luna septembrie 2020 (-0,4 la sută când indicatorul este exprimat în euro). Comparativ cu octombrie 2019, acest indicator, exprimat în lei, s-a majorat cu 17,7 la sută (dacă este exprimat în euro, creșterea a fost de 14,9 la sută).

Masa monetară în sens larg (M3) a înregistrat la sfârşitul lunii octombrie 2020 un sold de 469 279,6 milioane lei. Aceasta a crescut cu 1,8 la sută (1,6 la sută în termeni reali ) faţă de luna septembrie 2020, iar în raport cu octombrie 2019 s-a majorat cu 16,0 la sută (13,5 la sută în termeni reali).

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Dacă papa Francisc nu a avut curajul să se vaccineze în public, Patriarhul Ecumenic a făcut-o: Mesaj pentru medici și credincioși

Avatar

Publicat

in

De

În timp ce papa Francisc a refuzat să fie fotografiat în timp ce a fost vaccinat împotriva COVID-19 și nici nu a vorbit în public despre asta, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului – Noua Romă, a acceptat ca evenimentul să fie public pentru ca tot mai mulți credincioși să îi urmeze exemplul.

Patriarhul Ecumenic s-a vaccinat joi, chiar înainte de prânz, la Clinica Universitară publică a ÇAPA din Istanbul.

”Cu această ocazie, Sfinția Sa a mulțumit personalului medical și asistenților medicali ai clinicii, precum și tuturor colegilor din întreaga lume, pentru sacrificiul de sine în lupta pentru tratarea pacienților și susținerea rudelor. Sanctitatea Sa își dorește ca tot mai mulți oameni să fie vaccinați pentru a eradica virusul mortal.”, se arată într-un comunicat al Patriarhiei Ecumenice.

content-image

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

ULTIMA ORĂ – Incident cu un avion SMURD. Soția bărbatului ars pe 70% din corp cere socoteală autorităților

Avatar

Publicat

in

De

Avionul SMURD care îl transporta în Belgia pe un bărbat ars pe 70% din corp s-a întors din drum, la Timișoara. Familia bărbatului acuză dur autoritățile.

Un muncitor în vârstă de 52 de ani s-a electrocutat miercurea trecută, în timp ce se afla la serviciu, în Portul Constanța. Bărbatul s-a urcat să verifice un vagon de tren în triajul CFR Port și a făcut arc electric. El a suferit arsuri pe 70 la sută din suprafața corpului.

Soția pacientului, Dana Mihaela, a declarat joi la Antena 3 că după ce firma la care lucrează a achitat un avans de 50.000 de euro unui spital din Belgia, soțul ei a fost preluat de un avion SMURD din București pentru a fi transportat la spital, însă la Timișoara a făcut cale întoarsă:

„Nici nu știu exact care este starea lui în momentul asta. Dimineață era stabil, detubat. Am fost înștiințată că la 7:40 au plecat din București, s-au dus, l-au luat, și o să ajungă undeva la Timișoara să alimenteze, după care se îndreaptă spre Belgia. Acum m-au sunat să îmi spună că se întoarce din drum. I-au pus în pericol și pe cei care au plecat cu el, echipajul care a plecat. Eu sunt aproape sigură că acest avion a fost defect și din acest motiv nu a fost transferat. Nu că nu a fost stabil, a fost stabil de a doua zi. Oamenii ăștia i-au mâncat din zile. Sunt în situația asta disperată acum pentru că ei nu au fost în stare. Și acum îl duc la Floreasca, deci o luăm de la capăt. Și nu există altă varianta. Mi s-a transmis că nu este alt avion”, a declarat femeia.

Potrivit paginii de Facebook „Asociația Colectiv GTG 3010” , avionul s-ar fi depresurizat după decolare. Cu o zi înainte zborul fusese anulat din cauza vremii.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend