Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Alergie ambrozie: cum o recunosti si ce trebuie sa stii NEAPARAT despre ea!

Publicat

in

alergie ambrozie

Sistemul imunitar al persoanelor cu alergie la ambrozie reactioneaza anormal atunci cand organismul lor intra in contact cu polenul produs de aceasta planta.

Reactiile pot fi usoare si includ stranut, lacrimarea si inrosirea ochilor sau pot fi severe, precum astm bronsic sau soc anafilactic. Ambrozia este un tip de buruiana extrem de raspandita in intreaga lume, inclusiv in Romania, iar in timpul sezonului, o planta poate elibera in aer un miliard de boabe de polen.  Afla cum recunosti simptomele alergiei la ambrozie si ce trebuie sa faci daca esti alergic la polenul acestei plante!

Cum se manifesta alergia la ambrozie?

Simptomele alergiei la polenul de ambrozie incep, de obicei, la sfarsitul lunii august si pot dura pana in noiembrie, in functie de clima. Simptomele acestei alergii sezoniere sunt asemanatoare rinitei si conjunctivitei alergice si includ:

  • Stranut
  • Nas curgator sau congestie nazala
  • Dureri de cap si urechi
  • Iritatie conjunctivala (ochii rosii, umflati si aposi, prurit ocular)
  • Mancarime in gat, urechi si cerul gurii
  • Eruptii cutanate

La persoanele care sufera de astm, reactiile alergice pot fi ceva mai severe, si anume:

  • Tuse si respiratie suieratoare
  • Dificultati de respiratie
  • Presiune sau durere in piept

Ce probleme de sanatate provoaca alergia la ambrozie?

La persoanele alergice, ambrozia poate declansa astmul bronsic sau poate agrava simptomele acestei afectiuni respiratorii. In plus, aceasta planta poate provoca si alte probleme serioase de sanatate.

De exemplu, in unele cazuri, poate aparea sindromul de alergie orala.Acesta se manifesta prin umflarea buzelor, gurii, gatului sau a limbii atunci cand persoana alergica la ambrozie consuma anumite alimente care au componente (proteine) asemanatoare cu polenul. Organismul nu poate face diferenta intre polenul de ambrozie si alimentul respectiv si, prin urmare, apare o reactie alergica orala. Aceasta se numeste reactivitate incrucisata. 

Alimentele care provoaca reactii alergice persoanelor cu alergie la ambrozie sunt: castravetii, pepenii, dovleceii, echinaceea, musetelul, semintele de floarea-soarelui si bananele.

In cazuri rare, alergia la ambrozie se poate agrava, provocand socul anafilactic. Acesta reprezinta o reactie alergica severa care poate pune viata pacientului in pericol. Simptomele socului anafilactic se dezvolta rapid si includ inflamarea fetei si gurii, blocarea cailor respiratorii, dificultati de respiratie, ritm cardiac anormal, dureri toracice, lesin si chiar deces.

Care este tratamentul impotriva alergiilor la ambrozie?

Cel mai bun tratament este evitarea completa a polenului ambroziei. Dar, cum acest lucru este imposibil, medicul specialist va prescrie antihistaminice si alte medicamente antialergice. Acestea au rolul de a controla inflamatia nasului si ochilor si includ glucocorticoizi aplicati local in nas, stabilizatori mastocitari, antagonisti ai leucotrienelor si picaturi oftalmice.

Pentru astmul alergic cauzat de polenul de ambrozie, se recomanda corticosteroizi inhalatori, care trebuie administrati imediat ce apar simptomele si inca 4 saptamani dupa sfarsitul sezonului de polen.

Persoanele cu simptome usoare pot apela si la tratamente naturiste, care includ inhalatii, ceaiuri, siropuri sau suplimente alimentare pe baza de plante. Vitamina C, eucaliptul, quercitina, lemnul-dulce si bromelaina (ingredientul activ al ananasului) sunt doar cateva din remediile folosite pentru ameliorarea simptomelor alergiilor la polenul de ambrozie.

Persoanele cu simptome severe, care nu raspund la tratamentul medicamentos, pot apela la imunoterapie. Aceasta consta in administrarea de injectii antialergice care modifica raspunsul imun al organismului la contactul cu ambrozia.

Asadar, alergia la ambrozie este una dintre cele mai frecvente tipuri de alergii sezoniere. Ea poate fi gestionata cu un tratament adecvat, discuta cu medicul specialist pentru a vedea care sunt cele mai bune optiuni pentru tine.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame

ACTUAL

Medicul psihiatru Gabriel Diaconu arată cât de vulnerabili suntem în fața conflictului din Ucraina: ‘Finalmente, decapitarea vârfurilor, cu un președinte devenit semn de punctuație, respectiv un prim-ministru lovit în plexul academic’

Publicat

in

De

Medicul psihiatru Gabriel Diaconu, consilier al ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, a vorbit despre cât de vulnerabilă este țara noastră în fața unui război purtat la granițe: ”România e acolo, nu de ieri de azi, unul din ghimpii în coasta viziunii dughiniste eurasiatice, pe care de ani buni Putin, prin trompetele obișnuite, o prozelitează și la noi. Curente suveraniste, naționalism cu simbolism ancestral, un drog pentru mulțime încât să ne uităm aliații și să ne întoarcem împotriva valorilor care, de fapt, ne-au scos din pâcla sovietică a Cortinei de Fier”.

Va fi război în Ucraina.

Indiferent de declarațiile decidenților noștri, și independent de nonșalanța afișată cu fiece ocazie, atmosfera ultimelor zile este să o tai cu cuțitul.

Suntem îmbătați cu o credulitate inadecvată vremurilor pe care le trăim. Că va fi o săptămână, sau că va fi o lună, deocamdată e cert că nisipul din clepsidră s-a scurs.

E o chestiune de maxim câteva săptămâni. Și, deși nu interesează direct granițele noastre, răspunsul României ar trebui să fie – în primul rând ca popor – la înălțime. Nu ne permitem să rămânem divizați în timp ce mormăie ursul la marginea satului.

Putin mizează pe uzura morală, dar și gradul de saturație al populației în raport cu administrația țărilor la care se uită în ură. România e acolo, nu de ieri de azi, unul din ghimpii în coasta viziunii dughiniste eurasiatice, pe care de ani buni Putin, prin trompetele obișnuite, o prozelitează și la noi. Curente suveraniste, naționalism cu simbolism ancestral, un drog pentru mulțime încât să ne uităm aliații și să ne întoarcem împotriva valorilor care, de fapt, ne-au scos din pâcla sovietică a Cortinei de Fier.

Conversații savante, simulări ca într-un joc video își au mai puțin rostul acum. Unicul rost, fără alarmă dar cu certă alertă, e să ne ocupăm de ale noastre în săptămânile și lunile care vin.

Evenimente aparent disparate nu sunt deloc coincidentale. Criza facturilor în energie e un pilon de instabilitate. Criza sanitară, cu sabotarea la sânge a vaccinării pentru colmatarea sistemului hospitalier este alt pilon de instabilitate. Buscularea sistemului de apărare internă prin exploatarea moralului forțelor de ordine/ poliție prin diverse exemple (sinuciderea unor polițiste, accidentul provocat tot de un polițist cu victime copii).

Finalmente, decapitarea vârfurilor, cu un președinte devenit semn de punctuație, respectiv un prim-ministru lovit în plexul academic.

Umorile vărsării de sânge s-au adunat deja. Doar un naiv, ori un inept, își mai pot imagina acum că după etalarea masivă a dispozitivelor militare, transporturile aeriene de muniție, minarea plajelor la marea Azov sau montarea bateriilor Strela mai e loc mult de conversații simandicoase. Ca să ce? Ca, după ce bat palma păcii, să-și ia toată lumea jucăriile și să plece?

N-ar fi și asta un banc bun!

Impactul unui război la granițe ar trebui să ne creeze suficient frison. Am uitat ce s-a întâmplat în anii 90, când era conflict în fosta Yugoslavie? Dincolo de faptul că i-a îmbogățit pe unii traficul cu motorină, realitatea catastrofei umanitare încă reverberează, și încă dictează mișcări telurice în Balcani.

Simplul fapt că va fi război înseamnă migrație masivă internă, dar și de-a lungul granițelor. Migrație masivă nu înseamnă doar nevoi suplimentare și presiuni noi pe diverse sisteme de protecție, dar și de asistență. Migrație masivă, acum, înseamnă rostogolirea unei situații epidemice instabile într-una complet lipsită de control.

Nu sunt decât câțiva ani de când Ucraina a înregistrat cazuri noi de poliomielită. Și sunt doar câțiva de când Ucraina a avut cazuri de difterie la doar câteva sute de kilometri de granița cu România.

Război înseamnă calamitate făcută de om. Cu victime umane. Și cu potențial de-a prinde foc întreaga regiune.

Faptul că suntem apărați de articolul 5, că suntem parte a NATO, nu schimbă decât a doua fază a beligeranței, anume contactul. Prima fază e deja pe sfârșit, anume prevenția.

Am văzut războaie. Am transmis, ca jurnalist odinioară, războaie. Ca expert, am văzut ravagiile lăsate în urmă de război. Drame, tragedii, povești greu de repovestit mai apoi unei audiențe minim interesate.

Această generație de politicieni, acești oameni de stat și păcatele lor puturoase ar face bine să se ridice la înălțimea așteptării istorice. Ai zice că înaintașii lor, alde Văcăroiu și compania, nu erau mai breji. Dar erau, școliți din perioada comunismului în tot ce înseamnă doctrina războiului total, sau a războiului ”pe teritoriu ocupat vremelnic de inamic”.

Tinereii de azi, deopotrivă în șalvari cu glezne goale sau cu sumane și ițari cumpărați să vrăjească gașca digitală prea puțin înțeleg din ce înseamnă catastrofă. Sunt în stare să-și facă selfies cu focuri de anti-aeriană în spate, la o adică. Atâta pot.

În schimb atâția oameni cât mai avem capabili să conlucreze, și să tragă mai aproape unii de alții pentru România, ar cam fi cazul și timpul să facă un pas înainte.

Nu suntem o țară mică, dar nici o țară mare. Și totuși suntem o țară. La fel ca noi, în pofida istoriei și a propagandei, și Ucraina este una. Dacă am învățat ceva din primăvara de la Praga, acum peste 50 de ani, e că nu există libertate care să vină pe tancuri. Iar invazia unui alt stat este o crimă sancționabilă, de nejustificat în momentul istoriei pe care îl trăim. Măcar că, prin asta, unii caută să redeseneze hărți, sau să agite umbre și himere renascentiste ale vreunui imperiu.

Anul acesta cerne decenii de pace încremenită, de mișcări ale orbitelor de influență.

Acum e momentul să ne aducem aminte unde ne e locul. Acum e vremea să realizăm că suntem europeni, nu slavi. Că suntem latini, nu corciți cum ne umblă istoria. Și că suntem români, nu colonie cum susură limba de șarpe a altora”, a scris Medicul Gabriel Diaconu pe Facebook.

Vezi și:

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult

ACTUAL

Avocatul Daniel Ionașcu: ‘Nu vei putea prin îngrădirea libertăților să stopezi medical o boală. La debutul pandemiei pe străzile din București au fost scoase tancuri cu militari și cu glonț de război pe țeavă’

Publicat

in

De

Trebuie să începem să definim lucrurile – în mod evident pandemia există, în mod evident există mortalitate, în mod evident există un virus care a fost pe alocuri foarte agresiv, pe alocuri a fost mai puțin agresiv. Când vorbim de viruși, vorbim de boală, de pandemie, este o problema eminamente medicală care trebuie tratată cu cea mai mare seriozitate la cel mai înalt nivel de specialitate și de specialiști.

Problema certificatului în raport cu pandemia e o problemă juridică, e o problemă de drept. Nu se poate trata printr-o problemă de drept o pandemie și nici o boală. Prin urmare, atâta timp cât intervii în libertățile oamenilor crezând că tu vei putea prin îngrădirea libertăților să stopezi medical o boală este o mare greșeală. Cât de mare e greșeala la noi?

Atât de mare încât la debutul pandemiei pe străzile din București au fost scoase tancuri cu militari și cu glonț de război pe țeavă. Ei, n-au împușcat virusul. Pentru că nu l-au putut împușca, nici prin îngrădirea libertății umane nu poți să faci altceva decât să distrugi, nu să vindeci„, a declarat Daniel Ionașcu, la Antena3.

Vezi și:

Dana Budeanu a răbufnit: ‘Nu suntem niște extremiști, niște ciudați care luptăm cu un certificat care altfel ne-ar salva viața. Nu. Este vorba de a găsi soluții normale’

Vine sfârșitul lumii?! Bill Gates, profeție cutremurătoare: ‘Omenirea s-ar putea confrunta cu un virus și mai periculos’

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

Publicitate decathlon.ro

În Trend