Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Alegeri prezindențiale în Brazilia. Lupta se dă între doi titani politici

Publicat

in

Brazilienii votează duminică în primul tur de scrutin al celor mai polarizate alegeri din ultimele decenii din cea mai mare țară din America Latină, în care Luiz Inacio Lula da Silva de la partidul de stânga este favorit să îl învingă pe actualul președinte de dreapta Jair Bolsonaro, notează Reuters.

Brazilienii sunt chemați la urne duminică pentru a-și alege președinteleFoto: Cris Faga / Shutterstock Editorial / Profimedia

În ultimul deceniu, Brazilia a trecut de la o criză la alta: distrugerea mediului , o recesiune economică , un președinte demis , doi președinți închiși și o pandemie care a ucis mai mulți oameni decât oriunde în afara Statelor Unite ale Americii, notează The New York Times.

Brazilienii își vor alege duminică următorul președinte, în speranța unui viitor stabiil, mergând la urne pentru a hotorî care dintre cei doi candidați care sunt profund legați de trecutul tumultuos al Braziliei va fi la cârma țării.

Cele mai multe sondaje îl arată pe Lula cu un avans solid de luni de zile, dar Bolsonaro a semnalat că ar putea refuza să accepte înfrângerea, alimentând temerile privind o criză instituțională sau violențe postelectorale.

Sondajele îl dau favorit pe Lula

Fostul preşedinte Luiz Inacio Lula da Silva ar putea câștiga alegerile prezidenţiale din Brazilia chiar în primul tur, potrivit sondajului publicat de institutul Datafolha sâmbătă seara, în ajunul alegerilor, informează AFP, citată de Agerpres.

Lula, liderul stângii braziliene, ar obţine 50% din voturile valabile (excluzându-le pe cele nule şi albe) faţă de 36% cât ar reuşi să strângă adversarul său direct, preşedintele de extremă dreapta Jair Bolsonaro, potrivit sondajului.

Un candidat trebuie să atingă pragul de 50% plus un vot pentru a fi ales din primul tur şi să evite turul al doilea, care este programat pentru 30 octombrie.

Potrivit Datafolha, intenţiile de vot sunt stabile, Lula obţinând 48%, iar Bolsonaro 34%.

Cu toate acestea, Jair Bolsonaro dă asigurări că sondajele sunt false şi că el va fi ales în primul tur.

Câștigătorul ar putea fi anunțat la câteva ore după închiderea secțiilor de votare, la ora 17.00, ora Braziliei, ora 23:00, ora României.

Ce promit Lula și Bolsonaro

Jair Bolsonaro, în vârstă de 67 de ani, vrea să vândă compania petrolieră de stat a Braziliei, să deschidă Amazonul pentru mai multe exploatări miniere, să relaxeze reglementările privind armele și să introducă valori mai conservatoare, potrivit The News York Times.

Luiz Inacio Lula da Silva , în vârstă de 76 de ani, promite să majoreze taxele pentru cei bogați pentru a extinde serviciile pentru cei săraci, inclusiv extinderea protecției sociale, creșterea salariului minim și hrănirea și adăpostirea mai multor oameni.

(Surse: Reuters, Agerpres, The New York Times)

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Cupa Mondială 2022: Programul fazei eliminatorii

Publicat

in

De

Alegerile locale și parlamentare din 2024 ar putea fi comasate. Valeriu Stoica, fost președinte PNL: ‘Dacă ar fi decalate, staful local al partidelor, după ce și-au atins obiectivele locale, nu se mai bate pentru obiectivele naționale, ceea ce nu e bine’

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

1 Decembrie – România sărbătorește Ziua Națională

Publicat

in

De

România sărbătorește astăzi Ziua Națională. În 1918, Adunarea Națională de la Alba Iulia a adoptat rezoluția Unirii Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România, informează Rador.

Evenimentul este marcat la 1 decembrie, începând din 1990. Festivitățile oficiale dedicate Zilei Naționale a României au început ieri la Alba Iulia, orașul Marii Unirii. A fost arborat drapelul național în Piața Tricolorului și au avut loc depuneri de coroane de flori. Astăzi, autoritățile locale așteaptă peste 25.000 de oameni la parada militară.

În București, în Piața Arcului de Triumf, parada militară va începe la ora 11:00. Vor defila 1500 de militari români și 150 străini, unii dintre ei dislocați în România, în cadrul unor misiuni NATO.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend