Conecteaza-te cu noi
(function (document, window) { var a, c = document.createElement("script"); c.id = "CleverCoreLoader48572"; c.src = "//scripts.cleverwebserver.com/9fa80e175795759b2749da4ab953784d.js"; c.async = !0; c.type = "text/javascript"; c.setAttribute("data-target", window.name); c.setAttribute("data-callback", "put-your-callback-macro-here"); try { a = parent.document.getElementsByTagName("script")[0] || document.getElementsByTagName("script")[0]; } catch (e) { a = !1; } a || (a = document.getElementsByTagName("head")[0] || document.getElementsByTagName("body")[0]); a.parentNode.insertBefore(c, a); })(document, window); ">

NATIONAL

Alegeri în Hong Kong, cu legislația schimbată după mega-protestele din 2019: Au voie să candideze doar patrioții, așa că Beijingul a câștigat deja / Există o singură necunoscută

Publicat

in

Locuitorii din Hong Kong au început duminică să își desemneze reprezentanții în Consiliul Legislativ al orașului, din care doar o minoritate este aleasă prin sufragiu universal, în conformitate cu noile reguli impuse de Beijing, potrivit cărora doar „patrioții” pot candida, transmite AFP.

Fiecare dintre cei 153 de candidați a trebuit să jure loialitate politică față de China și „patriotism” pentru a putea candida pentru un loc.

Ca urmare, activiștii pro-democrație au fost împiedicați să candideze sau au renunțat, asta dacă nu sunt în închisoare sau fugari în străinătate, iar majoritatea candidaților au un profil similar.

Dintre cele 90 de locuri din Consiliul Legislativ (LegCo), doar 20 vor fi ocupate prin sufragiu universal, adică jumătate din numărul anterior, restul fiind numiți de diverse comisii și grupuri de interese simpatizante ale regimului chinez.

Singura necunoscută, prezența la vot

Singura necunoscută reală a alegerilor va fi prezența la vot, care va fi măsura sprijinului acordat de locuitorii din Hong Kong noului sistem electoral.

Noile reguli au fost impuse de Beijing ca parte a preluării unui control strict asupra Hong Kong-ului după uriașele proteste prodemocrație din 2019.

Toți locuitorii din Hong Kong care au vârsta de vot, aproximativ 4,5 milioane de persoane din totalul de 7,5 milioane de locuitori, sunt eligibili pentru a participa la scrutin.

Când șefa executivului din Hong Kong, Carrie Lam, a sosit la vot, trei protestatari din partea Ligii pro-democratice a social-democraților au scandat: „Vreau un sufragiu universal real”.

„(Lam) a spus că a fost o îmbunătățire a sistemului electoral, dar în realitate i-a lipsit de drepturi pe locuitorii din Hong Kong”, a declarat pentru AFP activistul Chan Po-ying.

Carrie Lam și miniștrii săi au făcut apeluri repetate pentru a merge la vot. Guvernul a publicat anunțuri pe pagini întregi în ziare, a distribuit pliante prin cutiile poștale și a trimis mesaje text în masă pentru a le reaminti locuitorilor din Hong Kong să voteze.

Transportul public este gratuit în ziua alegerilor.

În ciuda acestor eforturi, ultimele sondaje prevăd o prezență la vot de aproximativ 48%, ceea ce ar reprezenta un minim istoric. Înaintea scrutinului, dna Lam a declarat că o prezență scăzută la vot „nu ar însemna nimic”.

„Atunci când guvernul se descurcă bine și credibilitatea sa este puternică, prezența la vot este mai scăzută, deoarece oamenii nu simt cu adevărat nevoia de a alege noi reprezentanți”, a declarat ea pentru presa chineză de stat săptămâna trecută.

Beijingul câștigă oricum

„Votul meu ar fi inutil, pentru că, în cele din urmă, cei de la Beijing câștigă”, a declarat pentru AFP o tânără contabilă de 20 de ani care își spune Loy și care nu intenționează să voteze.

LegCo este organul responsabil cu adoptarea legilor în fosta colonie britanică, al cărei sistem juridic rămâne diferit de cel din China continentală.

Deși figurile prietenoase cu Beijingul au primit întotdeauna majoritatea locurilor în consiliu, o minoritate de opozanți au fost cândva tolerați, ceea ce a făcut ca acesta să fie un loc de dezbateri deseori aprinse.

Noile reguli impuse de Beijing au pus capăt acestei tradiții.

Mai mult de o duzină de persoane alese la precedentelul scrutin din 2016 se află în prezent în închisoare în temeiul unei legi draconice privind „securitatea națională”, impusă de Beijing anul trecut, iar trei dintre ele au fugit în străinătate.

Beijingul spune că sistemul electoral „îmbunătățit” va elimina elementele „antichineze” și va asigura că LegCo, unde dezbaterile puteau fi cândva lungi și aprinse, va adopta mai rapid noi legi.

Votul a început la ora locală 08:30 (03:30 ora României) și se va încheia la 22:30 (16:30 ora României).

Abținerea sau votul în alb sau invalid rămâne legal în Hong Kong.

Cu toate acestea, încurajarea unor astfel de practici constituie o infracțiune penală începând din acest an. Zece persoane au fost arestate în conformitate cu noua lege, în principal pentru apeluri la boicot pe rețelele de socializare, și au fost emise mandate de arestare pentru activiști prodemocrație care au fugit în străinătate și care au cerut, de asemenea, o campanie împotriva votului.

Poliția a desfășurat duminică peste 10.000 de polițiști pe străzile din Hong Kong pentru a preveni orice incident.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

5 secole de artă europeană într-o singură licitație

Publicat

in

De

5 secole de artă europeană se reunesc într-un singur eveniment organizat de Casa Artmark – Licitația de Artă Europeană, inclusiv o selecție din colecția Burileanu-Boroianu. Pentru prima dată în România se scot la vânzare, prin licitație publică, opere de mari dimensiuni realizate în manieră Veronese, Rubens, Teniers sau Boucher. Operele de valoare muzeală din repertoriul artei occidentale datează din secolele XVII-XIX și reprezintă lucrări de atmosferă, portrete, peisaje marine, scene de han sau sculpturi monumentale, iar prețurile de pornire variază între 200 și 4.000 de euro.

Expoziția de Artă Europeană la Palatul Cesianu-RacovițăFoto: Artmark

O apariție inedită în piața românească de artă este gravura realizată de celebrul pictor și gravor olandez Rembrandt, care semnează lucrarea „Bătrân cu căciulă de blană despicată”. Gravura are un preț de pornire de doar 800 de euro și este un exemplar postum al ediției inițial realizate de Rembrandt în 1640.

Celebrul Karl Kaufmann, cunoscut drept unul dintre artiștii ce foloseau multe pseudonime, acest fapt devenind chiar una dintre trăsăturile creației sale, semnează în licitația din 24 mai 3 lucrări. Cea mai remarcabilă operă este „Viena”, realizată de artistul care semna atât cu nume italiene, cât și germane, precum: Leo Perla, Carlo, C. von Erlach, Henri Carnier, J. Holmstedt. Opera a fost realizată de Kaufmann în urmă cu 128 de ani și are un preț de pornire de 1.800 de euro.

În manieră Veronese este realizată una dintre cele mai valoroase opere ale licitației, „Botezul lui Iisus”. Paolo Veronese este cunoscut pentru lucrările sale pe pânze imense, foarte populate și care descriu subiecte alegorice, biblice sau istorice. Opera din licitația din 24 mai, realizată în manieră Veronese, are un preț de pornire de 4.000 de euro și este realizată după celebra variantă a „Botezului” de Veronese ce a fost achiziționată de Ferdinando al II-lea de Medici în 1667. Marele Duce, pasionat de pictura venețiană, îi va atribui un loc privilegiat în colecția sa.

După Peter Paul Rubens este realizată lucrarea „Mercur și Argus”, una dintre operele importante în cadrul compozițiilor mitologice semnate de renumitul pictor flamand. Pictura, realizată după Rubens cu multă iscusință, către sfârșitul secolului XVII, are un preț de pornire de 1.500 de euro.

Licitația din 24 mai cuprinde și o faimoasă sculptură a admiratului Salvador Dali. Piesa de colecție, realizată în bronz de marele geniu al suprarealismului, are un preț de pornire de 800 de euro și reprezintă un „Autoportret”.

Cele aproximativ 100 de opere de artă europeană pot fi admirate la Palatul Cesianu-Racoviță, în regim gratuit, de luni până duminică, în intervalul orar 10:00-20:00, dar și online pe artmark.ro. Licitația de Artă Europeană, inclusiv o selecție din colecția Burileanu-Boroianu va avea loc exclusiv online pe platforma Artmark Live, marți, 24 mai, ora 19:00.

Expozitia de de Artă Europeană

Articol susţinut de A10 by Artmark

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Real Madrid, detronată – Lista celor mai valoroase cluburi din lume, conform Forbes

Publicat

in

De

Red. Sport • HotNews.ro

Real Madrid nu mai este cel mai valoros club din lume, formația de pe Santiago Bernabeu fiind detronată de FC Barcelona, marea rivală, conform Forbes.

Santiago Bernabeu la partida Real Madrid – Manchester City din Liga CampionilorFoto: Real Madrid / Twitter

Barcelona a întrerupt dominația celor de la Manchester United și Real Madrid

În ultimii 16 ani, ierarhia a fost monopolizată de Manchester United (de 11 ori prima) și de Real Madrid (de patru ori).

În acest moment, Barcelona a fost evaluată la 4.76 miliarde de dolari, în timp ce Real Madrid „doar” la 4.75 miliarde de dolari, relatează Mundo Deportivo.

Clasamentul celor mai valoaroase 20 de cluburi din lume

Pe podiumul ierarhiei celor mai valoroase cluburi din lume se află FC Barcelona (1), Real Madrid (2) și Bayern Munchen (3).

1. FC Barcelona: 4,760 miliarde de dolari

2. Real Madrid – 4,750

3. Bayern Munchen – 4,215

4. Manchester United – 4,200

5. Liverpool – 4,100

6. Manchester City – 4,000

7. Chelsea – 3,200

8. Arsenal – 2,800

9. Paris Saint-Germain – 2,500

10. Tottenham Hotspur – 2,300

11. Juventus – 1,950

12. Borussia Dortmund – 1,900

13. Atletico Madrid – 1,000

14. Inter Milano – 0,743

15. Everton – 0,658

16. AC Milan – 0,559

17. AS Roma – 0,548

18. West Ham United – 0,508

19. Leicester City – 0,455

20. Ajax – 0,413.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

Publicitate decathlon.ro

În Trend